Ugradio sam u desktop računar novi HDD od 3TB TOSHIBA DT01ACA300 i komp ga je odmah poznao, sve ok, ali samo 2 TB ?! Particiju od 746 GB ne otvara, niti joj omogućava proilaz i korišćenje. Očigledno sam negde pogrešio, da li ko zna šta da dalje uradim? Dragan06
Prvo, takav disk mora biti formatiran u GPT formatu za particije, MBR ne moze da radi za kapacitete vece od 2TB. To mozes i u Win da uradis, unistis disk(obrises) i kreiras novu u GPT formatu.
Drugo, ako je kreiran disk u GPT formatu i formatiran, a opet ne vidi 3TB, onda je do BIOS-a. Posebno ako je starija masina. Ili novi BIOS da se azurira, pa ako prihvati ili da imas 2 particije, jednu od 2TB i jednu od 1TB. ili pola-pola. Ako je novija masina, onda verovatno ima EFI/UEFI BIOS i onda tu nema problema. Ostaje da se napravi GPT particija.
_____________________________ P8P67 Pro v.3.1/i7 2600K/16GB RAM/MSI Lightning 770/SSD HyperX 120 3K/ 1TB/3TB SATA/X-Fi xtremeGamer Fatality Pro/CM 690 II Advanced/Toughpower 775W/LG 32LD750/X360 WiFi gamepad/Zalman MFC1 Plus/CM TX3 EVO
Nisam stručnjak pa moram da pitam - kako da kreiram disk u GPT? Formatiranje potom iz Disk menage pretpostavljam, particija po particiju ili ne? Sada ova manja particija se ne da formatirati. Dragan06
Sad sam proverio i vidim da pretposlednji bios omogucava ploci da vidi vise od 2.2TB: P6T SE 0808 BIOS 1. Fix HDD size shown incorrectly if it`s bigger than 2.2TB
GPT, nesto sumljam da ugradjeni Windows Disk Manager na W7 ima opciju za GPT. Downloaduj Mini-Tools Partition Magic. Kad ides desni click new partition na totalno ne particionirani HDD, samo selektuj da bude GPT, bice opcija.
1. Ukucas CMD i podignes ga kao administrator (desni klik na ikonicu - run as administrator)
U CMD kucas:
diskpart (stisnes enter) list disk (stisnes enter) Pogledas koji je disk od 3TB, pod kojim brojem. select disk broj diska (stisnes enter) clean (enter) convert GPT (enter) exit (enter) kad zavrsi konvertovanje
2. u run liniji (start meni) ukucas disk management i kada ti se pojavi opcija create or format disks, tako nesto izaberi to. Pojavice ti se Disk Management U njemu, klikni na sam disk desnim klikom i izaberi delete volume. Opet desni klik, kad zavrsi sa brisanjem, i izaberi Convert to GPT disk. Desni klik i formatiraj, kada zavrsi sa kreiranjem GPT.
To je to, otprilike.
_____________________________ P8P67 Pro v.3.1/i7 2600K/16GB RAM/MSI Lightning 770/SSD HyperX 120 3K/ 1TB/3TB SATA/X-Fi xtremeGamer Fatality Pro/CM 690 II Advanced/Toughpower 775W/LG 32LD750/X360 WiFi gamepad/Zalman MFC1 Plus/CM TX3 EVO
Izgleda da još ništa nisam uradio sa programom Tools Partition Magic
05.02.2016. 18:51
status: user broj poruka: 294
Išao sam preko programa -Tools Partition Magic, delovalo mi je jednostavnije, ukinuo sam particiju od preko 2 GB, i sada je vidljiv potpuni kapacitet HDD-a. Ali, u My computeru idalje se vidi samo particija od 2 GB i ništa više. U programu Partition Magic piše da je disk bASIC gpt 2,73 gb, a na slici ne izgleda da je program išta uradio - piše Unallocated 2794 GB. Dragan06
Sve si mogao iz DOSa (CMD) i kroz Disk Management (Windows 7), sada udji u Disk Management i kreiraj particiju, posto vec imas GPT, pa onda formatiraj.
Sve odradio, hard disk prebacio u GPT, podelio na dve particije, svaku ponaosob formatirao, ali se disk i dalje ne vidi u My Computeru. Obe particije imaju imena i sve to je vidljivo u programu EaseUS Partition Master Free edition.
Broj postavljenih tema: 60367. Broj poslatih odgovora: 647110. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.