Prva, C particija na disku mi ima oko 30GB i na njoj je Win7 sa programima, i, osećam da je već, ili, će uskoro biti premala za Win 7. Na D particiji mi je XP 64.
Razmišljam ovako: da kupim SSD od 120 GB, stavim ga da bude prvi disk, i pomoću Acronisa prebacim Image stare particije C na SSD, da ne bih morao da ponovo instaliram Win 7 i aplikacije. Zatim, da staru particiju C formatiram i D spojim sa Partition Magic 8 i dobijem veću particiju D na drugom disku Tako razmišlja mali Đokica!
Da li je to ostvarljivo, s obzirom na particiju od 120 GB na SSD-u i image-a diska od 30 GB? Unapred zahvaljujem za svaki koristan savet ili predlog!
Izvodljivo je ali moras obratiti paznju na to da li ti je trenutno HDD u ACHI formatu? Razlog je to sto SSD treba da radi u ACHI formatu, a ako je W7 instaliran dok HDD nije bio u ACHI formatu onda treba da se on podesava. U suprotnom W7 nece raditi.
Dodatni problem moze da bude ukoliko je HDD u IDE a ne ACHI formatu je ako ne mozes posebno da kazes HDD ostaje IDE a SSD postaje ACHI. Onda kada su oba ACHI moras i W8 da prebacis u ACHI mod.
Cini mi se da sam imao problem prilikom prebacivanja image-a preko Acronisa jer ne moze image samo particije nego celog diska, sto moze biti problem ako ti je disk veci od tih planiranih 120GB kako sto je i kod mene bio slucaj!Cini mi se da sam sa EaseUS Partition Master 10.0 uspeo da kloniram samo sistemsku particiju od 60GB na SSD od 120GB, posto vidim da njega imam instaliranog a Acronisa nema, davno je to bilo. A uz to obrati paznju i na ovo sto ti je kolega Srdjanc napisao prethodno.
On ima XP a ne 8, tako da mu je vec u AHCI modu disk, sa instaliranim drajverom za XP. Ne moze. Kada budes klonirao W7 particiju na novi SSD on ce postati butabilan i koristice se njegov boot sektor. Kada budes izbrisao drugu particiju sa starog SSDa na kojoj je bio W7 i spojio je u jednu, nece ti vise taj SSD biti butabilan uopste, dakle neupotrebljiv. To ti mozda bude resio EASYBCD, ali sanse su ti 50:50 da ces morati da instaliras ponovo i to mozda oba sistema. Zato, manes se maltretiranja i instaliras lepo oba sistema ponovo, i zavrsis posao kako treba, to bar sa SSDom odradis cas posla...
SSD ne MORA da radi u AHCI rezimu - savrseno dobro radi i u native SATA rezimu (uz minimalan, u praksi skoro neosetan gubitak u brzini i gubitak nekih novijih hardverskih mogucnosti). Moj Patrijota Blast, od 240 GB je brz ki munja nebeska iako radi pod IDE SATA..
A i ovo stoji. Medjutim, ovde nije problem mod, jer sistem vec radi. Problem je boot sektor i aktivna particija na disku.
El Capitan
:: SSD ne MORA da radi u AHCI rezimu - savrseno dobro radi i u native SATA rezimu (uz minimalan, u praksi skoro neosetan gubitak u brzini i gubitak nekih novijih hardverskih mogucnosti). Moj Patrijota Blast, od 240 GB je brz ki munja nebeska iako radi pod IDE SATA. :: ::
Izvinjavam se što nisam naveo koji su diskovi. Stari disk od 320 GB je povezan kao SATA 2, ili 1, đavo bi ga znao, ali sigurno je SATA. Ako mi stari disk nije bio u ACHI formatu, da li mogu i smem da ga u BIOS-u prebacim u taj mod. Na moju nesreću, u toj oblasti sam jako, jako tanak!
Moze, ali u rukovanju Acronisom svasta moze da podje po zlu, a sobizrom da je upravo priznao da je `tanak u toj oblasti`, i da pita da li sme da prebacuje iz AHCI u IDE mod, bez ikakvog nipodastavanja, moj mu je savet da se ne petlja previse, da lepo kupi SSD, postavi ga u AHCI mod,HDD ostavi kako jeste, instalira svez XP X64 na HDD, potom svez Win 7 na SSD i sve po PSu.
El Capitan
:: I ako dodje do problema sa boot sektorom moze da ga repair-uje :: :: A svakako je najbolje resenje da instaliras svez sistem po vise osnova.. :: :: ::
Batali to sa kloniranjem i instaliraj lepo sistem od nule. Em će bolje raditi, em će Win7 u toku instalacije prepoznati da je reč o SSD-u, a ne HDD-u, tako da će režim rada prilagoditi SSD-u. Intel uz svoje SSD-ove daje vrlo opširnu dokumentaciju u kojoj je objašnjeno zašto je bolje instalirati sistem od nule nego klonirati postojeći. Naime, Win7 optimizuje sebe samog za vreme instalacije u odnosu na to da li se instalacija vrši na HDD ili SSD i kasnije nije moguće lako promeniti sve parametre. U slučaju da je sistem kloniran sa HDD-a, Intel kaže da treba pokrenuti njihov SSD ToolBox i pokrenuti opciju koja će automatski odraditi potrebne fikseve u registry bazi. Lično koristim Intel 335 od 240GB (imam ih 4 komada u kući).
... posle svega odlučiš za kloniranje, koristi `Paragon Migrate OS to SSD™`. I ja sam prvo pokušavao sa različitim verzijama Acronis-a i nisam uspeo. Na kraju sam po savetu sa nekog foruma pokušao sa gore navedenim alatom i prošlo sve glatko.
Broj postavljenih tema: 60367. Broj poslatih odgovora: 647110. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.