Prosledjen mi je jedan netbook da vidim sto nece da bootuje , izvadim hard, prikljucim kao sekundarni i nece ni moj da butuje, samo se zamrzne, bios ga ne vidi tako da jedino sto mi preostaje je da prosledim profesionalcima
Ako nema vrlo,vrlo,vrlooooo bitnih podataka batali ga... to zadovoljstvo ce kostati kao ceo netbook... Koji je hdd u pitanju da ti neko vidi za elektroniku jer sigurno ona koci...
:: Prosledjen mi je jedan netbook da vidim sto nece da bootuje , izvadim hard, prikljucim kao sekundarni i nece ni moj da butuje, samo se zamrzne, bios ga ne vidi tako da jedino sto mi preostaje je da prosledim profesionalcim :: :: ::
U pitanju je 2,5 inchni 320GB mislim da je WD, nisam kuci pa da vidim sad ali trebalo bi da je WD. Zar nemaju svi manje vise isti raspored elektronike, nezavisno od proizvodjaca?
je oko 150e vadjenje podataka, slao sam vec jednom na testiranje i toliko su mi rekli za Desktop PC hdd od 1tb, korektni su ljudi, ali naplacuju bas puno...e sad mozda je cena za 2,5` veca...pitaj ih
sve i sve razumem ali mozes li ti ili neko drugi da mi objasni zasto toliko kosta i sta konkretno rade sa njim? Moram da priznam da godinama nisam gledao cene za ovu delatnost ali nisam ocekivao ovakve cene. Jos jedno pitanje , gde mogu da odnesem na iole umerenu cenu dijagnostike, hvala unapred
kosta toliko zato sto HDD se rasklopi da bi se izvukli podaci, pa mora da bude u nekoj posebnoj sterilnoj `masini` ili `sobi` zaboravio sam kako bese strucan termin jer zbog prasine moze da se poveca broj losih sektori, sto jeste istina... ali najvise zbog monopola, mada pretpostavljam da se njima isplati da naplacuju toliko jer ako vade bitne podatke recimo za firmu, a naravno firmi su ti podaci jako bitno i nista toliko ne kosta firmu da da 150e, a za nas smrtnike 150e+novi hdd ode cela plata, ali ko nas *ebe realno :)
mada sada sam se setio da sam se raspitivao u jos jednu firmu a to je valjda data-solution, mozda sam zapravo njima slao a ne helpdisku, isto sam trazio gde je jeftinije ali nigde nema ispod 100e, jedna od te 2 firme mi nije naplatila dijagnostiku, pitaj ih...
Bila je jos jedna firma nepo ili teko nesto oni su valjda naplacivali manje, ali mnogo je napljuvase da su neefikasni zadrzavaju dugo i slabe garancije daju za ispravnost vracenih podataka pa sam odustao
Imas na skypu coveka iz helpdiska(ranikolahdd), mozda je isti i ovde na berzi pa ih pitaj za dijagnostiku
Nisi odgovorio na pitanje ima li bitnih podataka za bekap? :: :: sve i sve razumem ali mozes li ti ili neko drugi da mi objasni zasto toliko kosta i sta konkretno rade sa njim? Moram da priznam da godinama nisam gledao cene za ovu delatnost ali nisam ocekivao ovakve cene. Jos jedno pitanje , gde mogu da odnesem na iole umerenu cenu dijagnostike, hvala unapre :: ::
Ne znam zasto nisi ocekivao takve cene, jer ako `nisi pratio godinama...` onda bi to znacilo da si u nekom trenutku odavno ipak pratio. Danas su cene trostruko nize nego pre 5 godina. Cene su takve, pre svega zbog opreme, koja kosta i po 6 cifara u evrima. Ljudi to rade profi a njihovo vadjenje podataka se ne zasniva na jednostavnoj zameni elektronike, tako da ne prave razliku izmedju fizickih i pravnih lica. Oni imaju posao koji moraju da odrade. Inace su ubedljivo najjeftiniji u regionu, e sad sto je to nama puno, jbga... Takve stvari rade samo oni koji moraju, sigurno ne radi svaki drugi lik kome crkne hard. Elektronika mora biti ISTA, iz iste serije hard diska, iz istog meseca proizvodnje. Tako da odgovor `neki WD 320GB` apsolutno nista ne znaci. Vadnjenje radi i EWE i povoljniji su nesto malo, ali imaju i manje opreme, mada imaju i oni solidan procenat uspesnosti, pogotovo kod takvih, da kazem, standardnih vidova crkavanja HDD.
:: Moram da priznam da godinama nisam gledao cene za ovu delatnost ali nisam ocekivao ovakve cene. Jos jedno pitanje , gde mogu da odnesem na iole umerenu cenu dijagnostike, hvala unapre :: ::
Bilo je pre nekoliko godina oko 20k, čini mi se, sad je jeftinije verovatno zbog situacije. Zato, treba voditi računa i praviti backup bar na drugi disk, ne mogu u istom danu da crknu oba, ali ljude to mrzi, a kad crkne onda je gotovo. Ja sam uvek bio paranoja i uvek pravio backup jedino za ono što mi je ultra bitno, igre i filmovi, za to me briga.
:: Ne znam zasto nisi ocekivao takve cene, jer ako `nisi pratio godinama...` onda bi to znacilo da si u nekom trenutku odavno ipak pratio. Danas su cene trostruko nize nego pre 5 godina :: Cene su takve, pre svega zbog opreme, koja kosta i po 6 cifara u evrima. Ljudi to rade profi a njihovo vadjenje podataka se ne zasniva na jednostavnoj zameni elektronike, tako da ne prave razliku izmedju fizickih i pravnih lica. Oni imaju posao koji moraju da odrade. Inace su ubedljivo najjeftiniji u regionu, e sad sto je to nama puno, jbga... Takve stvari rade samo oni koji moraju, sigurno ne radi svaki drugi lik kome crkne hard :: Elektronika mora biti ISTA, iz iste serije hard diska, iz istog meseca proizvodnje. Tako da odgovor `neki WD 320GB` apsolutno nista ne znaci. :: Vadnjenje radi i EWE i povoljniji su nesto malo, ali imaju i manje opreme, mada imaju i oni solidan procenat uspesnosti, pogotovo kod takvih, da kazem, standardnih vidova crkavanja HDD :: :: :: :: Moram da priznam da godinama nisam gledao cene za ovu delatnost ali nisam ocekivao ovakve cene. Jos jedno pitanje , gde mogu da odnesem na iole umerenu cenu dijagnostike, hvala unapre :: :: :: ::
apsolutno podrzavam to, naravno da sebi bekapujem bitne stvari, imam 1TB prenosni za to ali nemaju svi tu mogucnost
@codeus
bas zato sto ne znam zato sam i pitao, nije bilo sigurno iz dosade. Ne mozes mi reci da se nikad nisi iznenadio kada si se raspitivao za cenu usluge/proizvoda ocekujuci neku ljudsku cifru
@djape7777
nisam siguran sta sve ima na njemu i sta je bitno, kao sto sam rekao samo mi je prosledjeno da vidim sta je i sta moze da se uradi
mozes ti da ulozis i 500mil u celu infrastrukturu, ali ovo je zemlja SRBIJA i ovde se radi za crkavicu od 200e pa i to ako si `dobar poslusan radnik` pa da ti `udele`, a drugi bitniji problem je sto prave krsheve od hdd-a kojima se javljaju losi sektori kad-tad, tako da i ono sto Imarkovic kaze isto ne pije vodu da kupim 3HDD-a i to neki bolji da su recimo 3x8000+150e da ti vrate podatke sa crknutog... i od cega da zivimo !?
:: :: sto se tice cena ja bi vam lupio duplo da vam usi otpadnu , ako vam je skupo ulozite i vi 500.000 eura u opremu , delove , znanje . :: :: jedan kursic za hdd ide i do 30k :: :: ::
Gare, uzmi bre kvalitetan hdd, a ne polovnjak WD Green jos 2 meseca u garanciji i trajace ti. Neki disk sa bar 3god., garancije. Ja imam puno diskova i tek sad posle ~5-6 god. su poceli, ne da crkavaju nego da se ponasaju tako malo neuobicajeno da posumnjam i skeniram/proverim, utvrdim nepouzdanost i odlazem. Od ovih novih 2TB recimo Hitachi me jos uvek lepo sluzi. Druga stvar, ne mozes ti sad da pravis storage sebi i da kupis jos 16TB da ti sluzi kao backup, to je skupo i nema smisla backup-ovati igre, filmove itd., boli te bas uvo za to, nego slike, licno podatke, meni to ne zauzima preko 100GB, uvek imas to negde da smestis, zar ne? E sad, treca stvar, cinjenicno stanje je da su hardovi danas mnogo losiji nego nekad, ali sta je tu je, za sve zivo se danas treba informisati pre kupovine, pocev od bele tehnike, masine, televizori, frizideri, pa do monitora, harda itd.
:: mozes ti da ulozis i 500mil u celu infrastrukturu, ali ovo je zemlja SRBIJA i ovde se radi za crkavicu od 200e pa i to ako si `dobar poslusan radnik` pa da ti `udele`, a drugi bitniji problem je sto prave krsheve od hdd-a kojima se javljaju losi sektori kad-tad, tako da i ono sto Imarkovic kaze isto ne pije vodu da kupim 3HDD-a i to neki bolji da su recimo 3x8000+150e da ti vrate podatke sa crknutog... i od cega da zivimo ! :: :: :: :: :: AMD Phenom II 960T 3.5Gh :: MSI 870S-C4 :: Patriot 2GB DDR3 1600MH :: Kingston 4GB DDR3 1600Mh :: WD10EARS 1T :: WD1003FZEX 1T :: Sapphire 7870 Ghz Edition 2GB GDDR :: OCZ MXS-PRO 600 :: Windows 8.1 RTM 9600 64-bit :: :: :: :: :: sto se tice cena ja bi vam lupio duplo da vam usi otpadnu , ako vam je skupo ulozite i vi 500.000 eura u opremu , delove , znanje . :: :: :: :: jedan kursic za hdd ide i do 30k :: :: :: :: :: ::
ma uzeo sam wd black sa 5god garancije, ali i dalje onaj sa blokiranim firmware-om tamo stoji i skuplja prasinu dok ne nadjem novac da izvucem podatke, imam muziku koju sam skupljao godinama i slike dosta...
Prosto. Ako su ti važni podaci, disk ćeš odnesti u HelpDisc. Dijagnoza ti je besplatna ali da ti napomenem da ćeš bekap podataka (ako ti odgovara) platiti oko 20.000 (okvirno). Imaš po oglasima popriličan broj priučenih i nestručnih stručnjaka koji će ti obećati svašta za sitne pare ali će samo napraviti veću štetu nego korist. Malo proveri firmu i videćeš da stranci iz okolnih zemalja šalju `koske` od diskova na bekap. Inače Nikola (pomenuo ga je Gare87), u malom prstu drži više znanja o diskovima nego svi ostali u zemlji i korektniji odnos firma - klijent nećeš naći, to ti potpisujem. Zašto toliko košta, znanje se plaća. Neznanje je još skuplje.
:: :: sve i sve razumem ali mozes li ti ili neko drugi da mi objasni zasto toliko kosta i sta konkretno rade sa njim? Moram da priznam da godinama nisam gledao cene za ovu delatnost ali nisam ocekivao ovakve cene. Jos jedno pitanje , gde mogu da odnesem na iole umerenu cenu dijagnostike, hvala unapre :: ::
Jel` klikce ili cakce kada se ukljuci HDD? Ako jeste, probvaj ovaj metod. Da ne poverujes ali radi dovoljno da iscupas podatke. Danas na poslu, u famoznoj sklapalici jedne nase `velike` firme, riknuo hard sa tim sindromom. Click of death. I to jos isteklo famoznih 2 godine garancije pre koji mesec. Sta drugo da radim, nego kupovina drugog harda, ali podaci...jbg. Nije strasno nego koleginicni podaci..slike..bla...bla. Jos i preinstalled OS. Smaranje. Ajde kupi se novi hard, nadje se i identican OS, zbog kljuca, a u medjuvremenu rokuno umreli hard u gace za registratore, ubacio i iste, umotao i pravac zamrzivac. Nista ne kosta, inako je bio nesposoban za rad. Dok sam postavio hard instalirao OS, jos neke programe, izvucem posle 2 sata i kusur hard, nakacim na svoj komp i...proradi. Izvukoh podatke. Kao da nista nije bilo. Mada sam ga raskacio posle cupanja podataka. Pa cu probati sutra da vidim da li se vratio u stanje kliktanja. U svakom slucaju fora je kod mene upalila.
E sad, ako nema toga, probaj, mozda se nesto desilo, a da nije elektronika. Ako je elektronika, mozda moze da se zameni.
_____________________________ P8P67 Pro v.3.1/i7 2600K/16GB RAM/MSI Lightning 770/SSD HyperX 120 3K/ 1TB/3TB SATA/X-Fi xtremeGamer Fatality Pro/CM 690 II Advanced/Toughpower 775W/LG 32LD750/X360 WiFi gamepad/Zalman MFC1 Plus/CM TX3 EVO
Pozdrav, hvala na lepim recima. Hteo bih da pojasnim samo sto se cena tice. Cene koje su na sajtu, su u dinarima iste od 2008 godine. Kad je evro bio 80 din . Isto tako cene u evrima za strance su ostale iste. Tako da mogu da potpisem da jedino spasavanje podataka nije poskupelo u Srbiji. 80% radimo za strance, ostalo je nasa sirotinja raja. Da je mnogo mnogo je, jel ima jeftinije negde u svetu, nema. Racunajuci i Lesoto i Burkinu faso, Albaniju ili Niger. Mozda u Nambiji :) Elem, imaju samo zemlje koje nemaju firme koje pruzaju ovakve usluge, jeftinijih nema. Ako se tako, gleda moze da se kaze i da je dzabe al ajd. Ono sto je napisano u postu iznad nikako ne pokusavati. Kondenzacija ce unistiti podatke. Svojevremeno sam nudio 100 ispravnih diskova i zamrzivac. Za svaki koji proradi ja dam jedan nov, a ako ne proradi ni jedan od 100 ja dobijem jedan ispravan. U svakom slucaju oprezno i bez naglih pokreta i nepromisljenih poteza jel posle bude kasno. Sto se tice Neposisa vrlo je prosto. AKo je cena spasavanja 5000 dinara a glave kostaju 150e ne traba da bude covek veliki naucnik da svati da to ne pije vodu. E da sto se tice monopola, nije korektno da se tako prica. Svako moze da otvori firmu za 1e i da bude bolji od svih nas. Hvala na lepim recima jos jednom Pozdrav
Onda mi dugujete HDD od 500 GB, posto je metod uspeo :D
Da, postoji mogucnost da ovaj metod ne uspe, ali vecinom je uspeo, od komentara ljudi koji su pokusali ovaj eksperiment. Sto je zanimljivo, javio sam ortaku sta mi je tog dana uspelo, covek ubacio 2 harda, koji mu stoje koju godinu u tom `click of death` sindromu, negde zabaceni i uspeo je da izvuce podatke. Tako da su za sada 3 harda u roku od 2 dana spasena. Tj. podaci iz njih.
Ovo nije metod za ozivljavanje harda u funkcionalno stanje.
2.5 sati je bio u zamrzivacu, na poslu, jer ima super freeze mod. Ovi drugi preporucuju da prenoci u regularnim komorama za zamrzavanje.
Naravno, videcu sutra da li ima i dalje click of death, da li i dalje radi, posto jos nisam testirao posle vadjenja podataka. Ako i dalje ima problem, snimicu celu operaciju ponovo, ali kuci, pa ako proradi za cupanje podataka, vidimo se za hard od 500 GB :D
Inace, kada metod uspe, ne postoji pravilo da li ce raditi 15 minuta ili sat vremena.
Da, javice se kondenzacija, ali tada se preporucuje da se stavi u kesu, gde je hard i silica gel paketici, da se smanji kondenz i da bude u kesi tokom kacenja na PC. Obicno se koriste kese od jaceg materijala, npr. kese u kom dolzi HDD ili npr. gace za registratore. Ne obicne iz prodavnice. I da je lepo umotan hard.
_____________________________ P8P67 Pro v.3.1/i7 2600K/16GB RAM/MSI Lightning 770/SSD HyperX 120 3K/ 1TB/3TB SATA/X-Fi xtremeGamer Fatality Pro/CM 690 II Advanced/Toughpower 775W/LG 32LD750/X360 WiFi gamepad/Zalman MFC1 Plus/CM TX3 EVO
Samo jos jednom da skrenem paznju ljudima da nikako ne pokusavaju sa stavljanjem diskova u zamrzivac. Sama definicija click of death je pogresna, nepotpuna i neprecizna. I nema nikakve veze sa zamrzivacem. Sto puta sam pricao i molim da se ne pokusava. Vrlo je opasno !
Tako je, kakav crni zamrzivac. Kad HDD klikce, upste ne mora da znaci da su glave crkle ( zato ga valjda trpaju u friz ), moze biti i do PCB-a...I cemu onda zamrzivac? Samo ubijes i to malo sanse da se povrate podaci... Prvo treba uraditi dijagnostiku, pa onda videti sta se moze uraditi, a ne crko mi HDD i pravac zamrzivac, rerna, mikrotalasna... Niste ni svesni koliko je to komplikovana naprava, a sa tim i vrlo komplikovan servis i povracaj podataka i odatle i te cene...Tu mesta za gresku u servisiranju nema... Jedini + je to sto serviser iako napravi gresku nece odgovarati za neuspeo servis, ali s tim gubi dobar honorar i reputaciju...
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Rerna je odlicna stvar za sredjivanje grafickih kartica, bar za neki rok (ako uspe), sto ne bi bilo i zamrazavanje, radi vadjenja podataka?
I nije tu nista opasno, nece procureti plutonijum u hardu.....jos kad bi imao plutonijum.
Mnogi ljudi nemaju kintu da idu da im se izvuku podaci, kod raznih firmi. Onda, kao sto je Gile, sarkasticno napisao, neodgovornost servisera, ako napravi gresku. I pride, na sve to, ceo HDD je toliko komplikovan mehanizam, da treba sajdzija iz Phillip Pateka da ga sredi. Fizike radi, objekti se skupljaju na hladnoci i time se usporava rad odredjenih mehanizama, kao i ostvarivanje odredjenog prostor da proradi (skupljanje na hladnoci).
Obicni motori, magnetna glava, magnetne ploce i elektronika. Isto kao i flopi, samo malo drugacije. ko nije rasklapao crknute hardove i pretvarao u pepeljare, pozadinu za satove, itd. taj nista nije uradio. :) Posebno, maznjavao magnete.
Isto kao i u servisu, postoji odredjen procenat da se nesto popravi ili izvuku podaci, kao i procenat neuspesnosti.
HelpDisc isto nema 100% uspesnosti u izvlacenju podataka. Kao nijedna firma na svetu za izvlacenje podataka. I to sve zavisi od stanja harda.
P.S. vlaga nece ostetiti magnetni zapis na plocama, jer je to magnetni zapis. Drugo, forenzici alati izvlace cak prvoupisane stvari na hardu, sa dozom faileru.
Prvo sto se tice zamrzivaca, verujem da je neXus uspeo da spasi podatke, sto da ne, ali to moze prakticno da bude samo sreca i da je sam oblik kvara takav da mu je to pomoglo, sve je moguce.
@helpdesk Sto se tice mog problema, pre par meseci hdd na kom sam cuvao svasta nesto, a izmedju ostalog slike za koje mi je ujedno i najvise zao, otisao je u vecna lovista. :( S vremena na vreme se pojavi u win-u i tada mu se moze pristupiti ali to radi jako usporeno a samo kopiranje i najmanjeg fajla je nemoguce, krene i jednostavno se zaglupi, nece dalje da mrdne. Ma cak i sam ulazak na njega, kretnja kroz foldere je tesko izvodljiva, nekad prodje dalje a nekad se zaglupi na otvaranje prvog foldera na njemu, povremeno i uspem nesto da iscitam sa njega, ali to je uglavnom neki mali fajl i nakon toga cao.
Evo poslednjih nekoliko pokusaja nisu urodili plodom, win ga ne vidi. :( Ima li mu spasa? I najvaznije pitanje za tebe, ima li nekog popusta za nas za berze ?? .)
AMD FX-8350 + Noctua NH-D14 MSI 990FXA-GD80 Kingston 16GB 1600MHz Hyper Grey MSI GTX780 Lightning Dell U2412M + LG D2343 3D SSD 840 EVO 250GB + WDBlack (1TB+500GB) Thermaltake Urban S71 + CM V850 Creative X-Fi Titanium + Z-5500
:: Prvo sto se tice zamrzivaca, verujem da je neXus uspeo da spasi podatke, sto da ne, ali to moze prakticno da bude samo sreca i da je sam oblik kvara takav da mu je to pomoglo, sve je moguce :: :: @helpdes :: Sto se tice mog problema, pre par meseci hdd na kom sam cuvao svasta nesto, a izmedju ostalog slike za koje mi je ujedno i najvise zao, otisao je u vecna lovista. : :: S vremena na vreme se pojavi u win-u i tada mu se moze pristupiti ali to radi jako usporeno a samo kopiranje i najmanjeg fajla je nemoguce, krene i jednostavno se zaglupi, nece dalje da mrdne. Ma cak i sam ulazak na njega, kretnja kroz foldere je tesko izvodljiva, nekad prodje dalje a nekad se zaglupi na otvaranje prvog foldera na njemu, povremeno i uspem nesto da iscitam sa njega, ali to je uglavnom neki mali fajl i nakon toga cao. :: :: Evo poslednjih nekoliko pokusaja nisu urodili plodom, win ga ne vidi. :( Ima li mu spasa :: I najvaznije pitanje za tebe, ima li nekog popusta za nas za berze ?? . :: :: AMD FX-8350 + Noctua NH-D1 :: MSI 990FXA-GD8 :: Kingston 16GB 1600MHz Hyper Gre :: MSI GTX780 Lightnin :: Dell U2412M + LG D2343 3 :: SSD 840 EVO 250GB + WDBlack (1TB+500GB :: Thermaltake Urban S71 + CM V85 :: Creative X-Fi Titanium + Z-5500 :: ::
Da li si probao na drugom kompu ili drugom portu na ploci? Da li koristis adapter za napajanje harda (PATA -> SATA)? Si probao druge kablove za konekciju?
Ako si sve to uradio, moze pasti par problema. Elektronika ili firmware harda
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647114. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.