Imam hdd 1tb na koji backupujem podatke sa sistemskog ... e sad ,da li je radi dugovecnosti tog hdd za backup pametnije da on bude povezan ili da ga ja po potrebi vadim iz kucista i guram jer imam hdd 3.5 rack koji je na kucistu,nesto kao interni dock...Tu me brine to non stop paljenje gasenje hdd , onda podvrgavanje torturi sata kontakta na hdd-u,kontam pre cu zeznuti one zabice nego li sto ce hdd sam crci od sebe ...mozda da uzmem externi rack na usb3 ,ali opet i tu je slucaj pali gasi ..ne znam kako to utice na hdd i pravljenje losih sektora ...
kako se podesava to za gasenje kada se ne koristi?
:: :: Wd mybook green jos od 2008, razvalio sam plasticni oklop jer mi trebala ona usb elektronika da stavim na drugi hdd. :: :: Disk se hasi usled neaktivnosti ne znam od koliko, kaf mu pristupim cuje se startovanje i sve radi bez greske nista bedovi i brljavljenja. :: :: Stavi ti taj tvoj pa vidi da mu namestis da se gasi kada se ne koristi i mislim da ce biti o :: ::
Control Panel\All Control Panel Items\Power Options\Edit Plan Settings pa stisni Change Advanced Power Settings da ti se otvori prozor. HDD je drugi na spisku i tu ukucas posle koliko minuta da se ugasi.
Jedino pazi da nemas neke fajlove koji se citaju sa tog diska s vemena na vreme kao na primer torente (odnosno fajlove nekog torenta). Tada mislim da ti ne bi gasio disk jer bi ga bitorrent klient sprecavao.
Da, najbolje je tako. Unmount i cupas. Na taj nacin ces iskljuciti napon na USB portu i ne moze doci do neke greske prilikom cupanja. Nema potrebe da ga drzis non stop skopcan, tj, da radi. To ti je sve sto mozes da uradis sto se tebe tice, a sad koliko ce taj HDD da traje, niko ti ne moze reci, pa cak ni gosp. Trgovcevic :D
Ako su ti veoma bitni fajlovi, kupi jos jedan pa drzi na 2 kom i nema da boli glava. Ako, nedaj Boze, dodje do crkavanja HDD-a, popravka ili cupanje podataka moze dostici cenu i +1000Eur ( ako je uopste moguce spasavanje ), pa ti sad vidi da li se isplati kupiti jos jedan HDD za 80-100Eur...
E da, ako taj backup drzis i u kompu, onda ne moras kupovati jos jedan HDD, jer opet imas na 2 mesta podatke. Taj exter. cupas i to je to. Jer ako drkne negde grom ili rikne napajanje, nesto se desi, moze lako crci sve sto je skopcano na +5 i 12V - nikad se ne zna, zato ga cupaj.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
na crnu žicu napajanja za taj HDD ali ga upotreblajvaj samo kada je komp ugašen. Inače, ne fali ništa disku i da se vrti stalno, moji se nikada ne gase a traju godinama samo isključi automatsku optimizaciju i prefetch u windowsima da ne drlja bespotrebno.
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647114. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.