Ukratko, onaj koji ne crkne. Ali, ako možeš protegni se za 4 TB ili ostani na 2 TB. Ne znam ni jedan od 3 TB da je dobro riješenje. Generalno preporuka samo za Toshibu ili WD Red ili Purple.
Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice.
Imam par komada kod kuce, jer sam ih dobio kao reklamaciju, pa da ne mucim kilometarske muke kao brat Soraja za napajanje, ali bezim od Seagate-a kao vampir od UV zracenja kad god mogu.
codeus: brateuuuu ovde ko prezivi prva 3 posta, ostaje dozivotno
Imam WD RED 3 kom. po 3TB i 4 kom. po 4TB, rade u NAS-ovima 24/7 i nemam problema već dve godine sa ovim od 3TB (ovi od 4TB su stari oko godinu dana).
Kupio pre dve godine tri komada ST2000DM001, sva tri crkla pred kraj garantnog perioda, gomile BB. Srećom uspeo da ih zamenim u garanciji, ali dobio opet isti model i nemam poverenja, koristim ih za nebitne stvari.
Za ST3000DM001 znam da ima lošu reputaciju, Kutalion ti je već dao link na BackBlaze statistiku gde je to model sa najviše otkaza tokom eksploatacije.
Da ja imam dva seagate 250gb stare po 7 godina i oba sljakaju jos uvek sa 100% ispravosti bez ijednog loseg sektora.
Ove novije serije ne znam kakve su ali ni sa wd licno nisam imao nikad lose iskustvo i njih imam dva komada od po 500g stari po 5. godina ...isto sljakaju kao i prvog dana.
prema tome neka uzme ovaj wd nece pogresiti sigurno.
Ja imam jedan 320gb seagate isto mator dosta, preko 40.000 radnih sati. Ali verujem statistici vise nego mojoj sreci da mi je zapao jedan koji shljaka dobro :-) Isto tako sam imao WD black koji je poceo bad sectore da dobija vec nakon 2 godine.
Ocigledno su imali velike probleme sa serijama veceg kapaciteta.
SAMDSUNG!!!
Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA
Da ne otvaram temu, vec da se prikljucim ovoj, ja sam planirao kupovinu WD Red 3TB, i videh da imaju dve verzije pomenute RED serije i to Red i Red Pro. Vidim da je Red `Light workload` sa garancijom od 2god., dok je Red Pro verzija `High workload` i sa garancijom od 5god. Da li se realno, u kucnom koriscenju, isplati uzimati pro i dati vise novca? Naravno da ako se gleda sa aspekta garancije onda je pitanje totalno glupo, ali ja pre svega mislim na performanse i uopsteno, koliko je zapravo pro serija bolja?
Do sada sam imao samo WD Black diskove, i evo jedan od njih je poceo da me zeza, dusa me boli zbog slika koje su mi na njemu, nadam se da cu nekako uspeti da ih iscupam i prebacim na novi. :(
AMD FX-8350 + Noctua NH-D14 MSI 990FXA-GD80 Kingston 16GB 1600MHz Hyper Grey MSI GTX780 Lightning Dell U2412M + LG D2343 3D SSD 840 EVO 250GB + WDBlack (1TB+500GB) Thermaltake Urban S71 + CM V850 Creative X-Fi Titanium + Z-5500
Običan WD RED ima garanciju TRI godine, ako neki prodavac pokušava da ti uvali sa dve, zahvali mu se i ne ulazi više u njegovu radnju.
RED PRO je n 7200rpm, namenjen je za NAS-ove koji služe kao iSCSI storage i sl. tj. ne samo da skladištiš podatke već da ih aktivno koristiš (virtualne mašine, baze...)
Ako ne planiraš taj disk da koristiš za OS, mislim da nema razloga da uzimaš pro verziju za korišćenje u desktopu.
:: Da ne otvaram temu, vec da se prikljucim ovoj, ja sam planirao kupovinu WD Red 3TB, i videh da imaju dve verzije pomenute RED serije i to Red i Red Pro. :: Vidim da je Red `Light workload` sa garancijom od 2god., dok je Red Pro verzija `High workload` i sa garancijom od 5god.
Hvala na odgovoru, treba mi za skladistenje na desktopu, nikako za OS ili bilo kakvo pokretanje programa sa njega. Inace u em*i-u sam video da daju garanciju 2god. na njega.
AMD FX-8350 + Noctua NH-D14 MSI 990FXA-GD80 Kingston 16GB 1600MHz Hyper Grey MSI GTX780 Lightning Dell U2412M + LG D2343 3D SSD 840 EVO 250GB + WDBlack (1TB+500GB) Thermaltake Urban S71 + CM V850 Creative X-Fi Titanium + Z-5500
:: Običan WD RED ima garanciju TRI godine, ako neki prodavac pokušava da ti uvali sa dve, zahvali mu se i ne ulazi više u njegovu radnju :: :: RED PRO je n 7200rpm, namenjen je za NAS-ove koji služe kao iSCSI storage i sl. tj. ne samo da skladištiš podatke već da ih aktivno koristiš (virtualne mašine, baze... :: :: Ako ne planiraš taj disk da koristiš za OS, mislim da nema razloga da uzimaš pro verziju za korišćenje u desktopu :: :: :: Da ne otvaram temu, vec da se prikljucim ovoj, ja sam planirao kupovinu WD Red 3TB, i videh da imaju dve verzije pomenute RED serije i to Red i Red Pro. :: :: Vidim da je Red `Light workload` sa garancijom od 2god., dok je Red Pro verzija `High workload` i sa garancijom od 5god. :: ::
:: Hvala na odgovoru, treba mi za skladistenje na desktopu, nikako za OS ili bilo kakvo pokretanje programa sa njega :: Inace u em*i-u sam video da daju garanciju 2god. na njega
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647114. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.