Elem, da podelim sa vama ono sto se meni desilo, da vidimo ima li slicnih desavanja i eventualno izvucemo zaklujucak. Posto se HD Sentinel koristi u trgovini polovnih HDD ova, ono 100/100 bas i ne mora da bude tako...
WD Blue 160 - Radio u nekom kao serveru jedno 5 godina. Napravio problem pri butovanju, zamenjen. 4 weak, 98%. Sentinelom uradjen reinitialize disk. Posle toga nema problema sa sektorima ali i vreme koriscenja vraceno na 0 dana!!! 100/100...
WD Blue 1TB. Katastrofa od diska. Pocupano od podataka sta je moglo. Pokusan reinitialize, ali to totalno ne ide. Pre neki dan ga ubacim greskom ponovo u rek. 4 weak 98%... Pustim reinitialize - 97 bad - 0% posle par minuta maltretiranja :)
Elem, oba bi se neko upecao da kupi, a oba su problematicni.
Ne mogu da se setim koji je model diska bio, kojem je nestao 1 bad sektor posle reinitialize. Doduse disk je to pretrcao bez problema, a i kolega mi se ne zali da ima problem sa kompom posle te reinstalacije i reinicijalizacije.
Toliko o pouzdanosti slicice sa sentinelom.
Ualo da zaboravim. Uzeo sam bio Hitachi 2.5 od 500. Sentinel 100/100 - stotinjak dana radio. Snimio neke serije na njega. Kod kopiranja na drugu masinu pocne da stuca, prijavljue greske... weak sektori. Pustim mu reinitialize i on se bukvalno raspadne. Da li ga je ovaj cacno gde ne treba ili sta, ali da je bio u tako losem stanju ne bi ni onih 300GB bilo prekopirano bez problema...
Ukratko, Sentinel treba koristiti ni za šta više sem za inicijalni pregled stanja diska, i to, zajedno sa još par programa (hdtune, MHDD itd.), definitivno nije pouzdan u svim slučajevima kao 100:100 pokazatelj, ali za njega se ljudi najviše hvataju, najradije zloupotrebljavaju kad ponekad slaže, s druge strane ume da bude vrlo dobar, jer ti momentalno iznese sve informacije, nažalost, ozbiljni programi koštaju i to je to što je dostupno. Naleteo sam slučajno na jedan profesionalan program ekskluzivno za WD kog su razvili Kinezi (nije Omicron), ali nisam stigao da testiram. Sentinel, preferiram verziju za DOS.
:: Elem, da podelim sa vama ono sto se meni desilo, da vidimo ima li slicnih desavanja i eventualno izvucemo zaklujucak. Posto se HD Sentinel koristi u trgovini polovnih HDD ova, ono 100/100 bas i ne mora da bude tako.. :: :: WD Blue 160 - Radio u nekom kao serveru jedno 5 godina. Napravio problem pri butovanju, zamenjen. 4 weak, 98%. Sentinelom uradjen reinitialize disk. Posle toga nema problema sa sektorima ali i vreme koriscenja vraceno na 0 dana!!! 100/100.. :: :: WD Blue 1TB. Katastrofa od diska. Pocupano od podataka sta je moglo. Pokusan reinitialize, ali to totalno ne ide. Pre neki dan ga ubacim greskom ponovo u rek. 4 weak 98%... Pustim reinitialize - 97 bad - 0% posle par minuta maltretiranja : :: :: Elem, oba bi se neko upecao da kupi, a oba su problematicni :: :: Ne mogu da se setim koji je model diska bio, kojem je nestao 1 bad sektor posle reinitialize. Doduse disk je to pretrcao bez problema, a i kolega mi se ne zali da ima problem sa kompom posle te reinstalacije i reinicijalizacije :: :: Toliko o pouzdanosti slicice sa sentinelom :: :: Ualo da zaboravim. Uzeo sam bio Hitachi 2.5 od 500. Sentinel 100/100 - stotinjak dana radio. Snimio neke serije na njega. Kod kopiranja na drugu masinu pocne da stuca, prijavljue greske... weak sektori. Pustim mu reinitialize i on se bukvalno raspadne. Da li ga je ovaj cacno gde ne treba ili sta, ali da je bio u tako losem stanju ne bi ni onih 300GB bilo prekopirano bez problema.. :: :: Gigabyte Z77M-D3H, i5 3570 :: 3x8GB ddr3 1333, SanDisk SSD 64GB, Win X :: Frontier DIV ::
Većina takvih programa čita šta piše u SMART-u pa ako je to kuso onda nema veze koji je program. Problem je u odrđivanju Health-a i predikciji dužine trajanja diska, to je potpuno arbitrarno od programa do program. Najbolje je upotrebiti programe za testiranje napisane i izdate od datog proizvođača diska.
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647114. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.