Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Hard problem?
STRANA 1 OD 1
zoran0112 Hard problem? 20.01.2015. 20:46 T60211

status: user
broj poruka: 107

Konfiguracija je:

Asus M2N-E Sli
Athlon 3800+
Nvidia GT210
1gb ram
WD Caviar Blue (WD3200AAKS)
Blueberry HP400s - 400w

U pitanju je komp od drugara, problem je sledeci,

prvo mu se pojavljivao bsod na win xp-u, instalirao sam win7 i u hd sentinelu mu je

prijavljivao 1 weak sector, pa sam preko mini xp-a sa hirensa odradio full format i

nestao je taj weak sector (tj. bar se nije video u hd sentinelu) pa sam ponovo instalirao

win7 i sve je radilo ok nekih mesec dana, i danas kad je probao da upali komp prijavio

je disk boot failure i nije se video hard u biosu, prebacio sam u drugi komp gde radi, ali

posle surface testa u hard disk sentinelu opet se pojavio weak sector i prijavljivao mi je

(Error: 1117 The request could not be performed because of an I/O device error), i sad

kad vratim hard u komp hoce da podigne sistem, i ponovo vidi hard u biosu. (takodje je

odradio i chkdsk kad sam povezao na drugi komp).

Je l` zna neko u cemu je problem? Da li je moguce da mu se ovo desilo zbog loseg

napajanja, ili da li moze zbog ploce da se desi ovo, ili je jednostavno poceo da riknjava

hard?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vuk125 Re: Hard problem? 20.01.2015. 21:17 #579265

broj poruka: 2929
gotov je, pitanje je dana kada ce crknuti nacisto.

::
:: Konfiguracija je
:: Asus M2N-E Sl
:: Athlon 3800
:: Nvidia GT21
:: 1gb ra
:: WD Caviar Blue (WD3200AAKS
:: Blueberry HP400s - 400
:: U pitanju je komp od drugara, problem je sledeci,
:: prvo mu se pojavljivao bsod na win xp-u, instalirao sam win7 i u hd sentinelu mu j
:: prijavljivao 1 weak sector, pa sam preko mini xp-a sa hirensa odradio full format i
:: nestao je taj weak sector (tj. bar se nije video u hd sentinelu) pa sam ponovo instalirao
:: win7 i sve je radilo ok nekih mesec dana, i danas kad je probao da upali komp prijavio
:: je disk boot failure i nije se video hard u biosu, prebacio sam u drugi komp gde radi, ali
:: posle surface testa u hard disk sentinelu opet se pojavio weak sector i prijavljivao mi je
:: (Error: 1117 The request could not be performed because of an I/O device error), i sad
:: kad vratim hard u komp hoce da podigne sistem, i ponovo vidi hard u biosu. (takodje je
:: odradio i chkdsk kad sam povezao na drugi komp)
:: Je l` zna neko u cemu je problem? Da li je moguce da mu se ovo desilo zbog loseg
:: napajanja, ili da li moze zbog ploce da se desi ovo, ili je jednostavno poceo da riknjava
:: hard?
Equinoxe Re: 20.01.2015. 21:18 #579266

broj poruka: 12057

1. Hard Disk
2. SATA kabl
3. Umiranje (pregrevnanje) čipseta ili disk kontrolera
4. RAM, vrlo mala verovatnoća

zoran0112 Re: 20.01.2015. 21:53 #579272

@Equinoxe,

Promenio sam odmah kabl od napajanja i sata kabl (kad sam instalirao win7), ram sam

proverio u memtest86 nema errora.

Znaci ipak moze da bude i do ploce? Kako bih mogao to da proverim?
gilopile ... 20.01.2015. 22:23 #579278

broj poruka: 9459
NAjveca verovatnoca je da je HDD poceo da zeza. Ne bi bilo lose i da skines PCB sa njega i dobro ocistis kontakte, odradis sa HD regeneratorom jedan pass i to mu je. AKo ponovo dobije taj weak sektor, onda je najverovatnije mehanika pocela da otkazuje i radice tako dok ima mesta za relokaciju, posle toga ciaos.
Bitno je da pratis sta se desava sa tim`weak` sektorom, da li HDD sam uspe da ga popravi ili ga relocira. To mozes videti sa neki programom za ocitavanje S.M.A.R.T-a.
Obicno se pojavljuje tu na pocetku gde su glave najvise boravile. Negde do 20GB.

U svakom slucaju taj HDD vise nije pouzdan i treba paziti i odraditi backup na vreme i onda eksperimentisati.

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

Equinoxe Re: Re: 20.01.2015. 22:44 #579280

Nikako drugačije nego eliminacijom ostala tri moguća uzroka.

Ili teža varijanta probaj kog nekog sistem da staviš na taj disk (dakle na drugoj ploči)

Uglavnom MHDD alat sa Hirens Boot CD-a dosta kaže o stanju diska (čitljivost sektora, brzina, greške itd.)

Mogao bi i da probaš drugi SATA power connector i to zna da se razjebe ako si uporan :D

:: @Equinoxe
:: Promenio sam odmah kabl od napajanja i sata kabl (kad sam instalirao win7), ram sa
:: proverio u memtest86 nema errora.
:: Znaci ipak moze da bude i do ploce? Kako bih mogao to da proverim?
gilopile ... 20.01.2015. 23:09 #579282

Napisao je da je probao sa zamenom kabla od napajanja i SATA kabla.

Da, moze da ga propusti i sa MHDD. Bitno je da preskenira ceo HDD pa sta mu Bog da. Ako posle opet pocne da zeza, backup i kanta, jbg. Mada, backup treba uraditi odmah, jer se nikad ne zna sa tim diskovima....

Equinoxe Re: ... 20.01.2015. 23:45 #579286

E pa ja se izvinjavam :)

Nego bolje prvo backup pa onda dijagnostika.

:: Napisao je da je probao sa zamenom kabla od napajanja i SATA kabla
:: Da, moze da ga propusti i sa MHDD. Bitno je da preskenira ceo HDD pa sta mu Bog da. Ako posle opet pocne da zeza, backup i kanta, jbg. Mada, backup treba uraditi odmah, jer se nikad ne zna sa tim diskovima...
:: - Majstore, da li će ići ili neće ići
:: - Hm, mislim da će biti čupavo.

zoran0112 Re: 21.01.2015. 01:19 #579294

Ok, hvala puno na odgovorima!

Vec sam uradio backup i sutra bi trebao da kupi hard i

napajanje (posto ima ovo Blueberry i vise nego sto traju inace :D ), nego rek`o da vas

pitam cisto da ne uzme bezveze to a problem je u stvari u

ploci ili otkud znam.

Hvala jos jednom!

I da ne otvaram novu temu, koje napajanje bi preporucili za ovu konfiguraciju. ja sam

mu rekao da uzme neki LC Power 420w (oko 2500 din) ili ima nesto bolje za te pare?

gilopile ... 21.01.2015. 01:34 #579295

Ploca nije 99% kriva, kazem bar iz mog iskustva. HDD je problem, a moze biti da je napajanje doprinelo da pocne da riknjava, kazem, ne mora da znaci, ali je vrlo moguce da je napajanje uzrok...

Taj LC ce biti sasvim dovoljan.

Ugradis mu novi HDD, novo napajanje i to bi trebalo da je to.

Gare87 ... 21.01.2015. 04:26 #579300

broj poruka: 4709
1 jebeni WEAK sektor nema veze sa tim :), to garantujem, na ovom WD Green imam preko 1500 losih, pa je i sistem na njemu radio bez problema(jeste da na toj particiji koju sam odvojio nije bilo losih sektora), a taj WEAK se prepise i nema frke, ako nije do kabla moguce da riknjava elektronika na HDD-u ili problem sa Firmware, posto je napisao da nije hteo BIOS da ga prepozna.

Ali dobro posto uzima novi HDD onda nema da razmislja nego samo da iskopira sta moze i tera dalje!

AMD Phenom II 960T 3.5Ghz
MSI 870S-C45
Patriot 2GB DDR3 1600MHz
Kingston 4GB DDR3 1600Mhz
WD10EARS 1TB
WD1003FZEX 1TB
Sapphire 7870 Ghz Edition 2GB GDDR5
OCZ MXS-PRO 600W
Windows 8.1 RTM 9600 64-bit

gilopile Re: ... 21.01.2015. 09:08 #579304

Ne mozes nikada biti 100% siguran sto se HDD-a tice. Sve zavisi u kojem delu HDD-a se pojavio taj`weak` sektor. Ako je tu blizu pocetka gde je smesten OS i deo za Boot, eto problema. Weak nije problem ako se pojavi usled iznenadnog nestanka struje i sl. i HDD ce sam pokusati da ga popravi i ako je sa mehanikom sve ok, uspece u tome i nigde u SMART-u se to nece videti. U slucaju da ne uspe da ga sam popravi, a najcesce ce pokusati kada HDD duze vreme idle-uje, onda mrka kapa, ili ce ga relocirati ili ce i dalje pokusavati sam da ga popravi i samim tim HDD ce 99% svog vremena biti zauzet tom operacijom i automatski ce usporiti svoj rad i tesko izvrsavati ono sto mu mi zadamo, jer su glave non stop u tom delu i pokusava relokaciju ili popravku. Tek kada uspe nesto od toga, hdd ce normalno proraditi.

Problem kod njega je sto se to sve ponavlja. I/O gresku je upravo zato i dobio, jer HDD nije mogao citati/pisati jer je zauzet operacijom opravke ili relociranja. Kada ga relocira, a to bi trebalo da traje par sekundi od njegove pojave, HDD ce posle toga raditi najnormalnije, s tim sto ce u SMART-u zabeleziti +1 relocated sector i to je to.

I ja imam 10-ak HDD-ova, koje sam ostavio, a imaju od 10-cak 2000 relociranih sektora i rade bez problema i dalje. Znaci, ni jedan nema taj `weak` koji i pravi problem.

Jedino, ako bi i dalje koristio taj HDD, ostaje to da mu se odsece deo od oko 20-ak GB od pocetka i to je to. Naravno, prvo proveriti gde se problematicni sektor nalazi, a 99% sam siguran da je negde u prvih 20% diska.

:: 1 jebeni WEAK sektor nema veze sa tim :), to garantujem, na ovom WD Green imam preko 1500 losih, pa je i sistem na njemu radio bez problema(jeste da na toj particiji koju sam odvojio nije bilo losih sektora), a taj WEAK se prepise i nema frke, ako nije do kabla moguce da riknjava elektronika na HDD-u ili problem sa Firmware, posto je napisao da nije hteo BIOS da ga prepozna.
:: Ali dobro posto uzima novi HDD onda nema da razmislja nego samo da iskopira sta moze i tera dalje
:: AMD Phenom II 960T 3.5Gh
:: MSI 870S-C4
:: Patriot 2GB DDR3 1600MH
:: Kingston 4GB DDR3 1600Mh
:: WD10EARS 1T
:: WD1003FZEX 1T
:: Sapphire 7870 Ghz Edition 2GB GDDR
:: OCZ MXS-PRO 600
:: Windows 8.1 RTM 9600 64-bit
zoran0112 ... 22.01.2015. 01:15 #579460

Hvala svima na odgovorima, zamenjen je hard i napajanje, za sad sve radi kako treba.

Ali sad imam jedno glupo pitanje.

Monitor mu je bio povezan direktno u napajanje, a sad to ne moze da

uradi na ovom LCu. Je l` moze da poveze monitor preko obicnog power kabla u

uticnicu? (Philips 190s)
gilopile ... 22.01.2015. 01:24 #579467

Moze, naravno. Klasican mrezni 220V kabel kao i za racunar.

zoran0112 @gilopile 22.01.2015. 01:33 #579476

Hvala jos jednom!
gilopile ... 22.01.2015. 01:34 #579477

No problemo!

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647114.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs