Ne verujem da ce se uopste i koristiti hard diskovi. Mehanika je nepouzdana, pogotovo kada se naprave ploce sa tolikom gustinom da mogu skladistiti toliku kolicinu podataka. Morace se menjati nesto, mozda umesto glava laser pa da cita podatke sa nesto bezbednije udaljenost od plocai i samim tim ce biti sigurniji i dugovecniji....AIpak mislim da ce samo SSD da ostane ili nesto potpuno drgacije ce da osmisle...
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
SSD-ove od 10-ak TB u neko dogledno vreme ? Ili se varam ? Ako tako bude, za 11 god, koja onda svrha da se ponovo koristi HDD kad bi onda SSD-ovi trebalo da budu istog tog kapaciteta ? I kome uopste treba 100 TB ?? Obicno korisniku sigurno ne...
Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ??
:: SSD-ove od 10-ak TB u neko dogledno vreme :: Ili se varam ::
To su enterprajz resenja - za data centre, a Intel vec neko vreme ima u ponudi 2TB za iste (jest` da kosta 3000$, ali postoji ).
:: I kome uopste treba 100 TB ? :: Obicno korisniku sigurno ne.. ::
Ako cemo iskreno, obicnom korisniku nije potrebno ni 500GB...
Moj primer: sa brzim netom i velikim prostorom za skladistenje podataka, nikada ne bih pomislio da skinem i gledam bilo sta manje od full Blu-ray-a. ~4TB filmova koje trenutno imam bih uvecao za 5x u roku od odmah. Takodje, igram se sa virtuelizacijom pa gigabajti samo lete, sto zahteva i brzinu, koju samo SSD moze da pruzi.
A sta je sa ljudima koji rade foto i video obradu, npr.?
nema sanse, vec sad su lupili qrcem o ledinu sa tb diskovima. fizicke dimenzije nisu menjane decenijama, sve sto rade su bolji premazi, osetljiviji pojacivaci, smanjenje razmaka izmedju trekova i najgore smanjenje razmaka izmedju kontrolnih polja i samih podataka, sto je i razlog velikog otkaza i pucanja tb diskova.
@vodos: ``u trendu`` je nagao, skokovit porast velicine instalacija:
29.11.2014. 01:15
status: user broj poruka: 10999
od OS-ova do divajs drajvera i najbeznacajnijih programcica. Jos koliko juce, jedna solidna 3D igra mogla je da stane na 2CD-a ili jedan DVD. Danas prakticno nema postenije igre a da instalacioni paket nije ``tezak`` nekoliko desetina GB. Imajuci ovo u vidu, pitam se hoce li (uskoro) i stotinak TB biti dovoljno za smestaj nekolicine igara i prateceg softvera. Pa jos ako se i OS (ili vise njih) instalise na taj disk (jer nema svako ni potrebe ni novca, ni volje da kupuje SSD)...
:: :: nema sanse, vec sad su lupili qrcem o ledinu sa tb diskovima. fizicke dimenzije nisu menjane decenijama, sve sto rade su bolji premazi, osetljiviji pojacivaci, smanjenje razmaka izmedju trekova i najgore smanjenje razmaka izmedju kontrolnih polja i samih podataka, sto je i razlog velikog otkaza i pucanja tb diskova. :: ::
U podpunosti se slazem sa tobom trolo, jer secas se nekada ne tako davno dobri Bili je rekao da nekoliko MB ce biti premnogo i to je bilo pa moze se reci ko juce da je rekao,zamisli da sada HDD od par MB stavis u komp sta mozes sa tim ? nista da sednes i gledas pc...
A tek HDD-ovi od 80 GB moje vrememe to je bilo ono wow ma sta ce mi vise kada sam ga popounio mnogi su mi se cudili...
Sada je 500GB sasvim dovoljno onome ko samo surfuje i ima par filmova i dve tri igrice..
U mom kompu ima 4HDD -a 1 SSD i jos 2 HDD spolja
Samo za igrice sam odovojio jedan HDD od 1 TB koji je sada 68 % pun i to mi sluzi samo za igrice i nista vise..
Imam ukupno 7.5 TB ne racunacjuci HDD za igrice i SSD i od tih 7.5 TB mi je popunjeno 74%.. :)
:: od OS-ova do divajs drajvera i najbeznacajnijih programcica. Jos koliko juce, jedna solidna 3D igra mogla je da stane na 2CD-a ili jedan DVD. Danas prakticno nema postenije igre a da instalacioni paket nije ``tezak`` nekoliko desetina GB. Imajuci ovo u vidu, pitam se hoce li (uskoro) i stotinak TB biti dovoljno za smestaj nekolicine igara i prateceg softvera. Pa jos ako se i OS (ili vise njih) instalise na taj disk (jer nema svako ni potrebe ni novca, ni volje da kupuje SSD).. :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647114. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.