Pomoc u vezi harda - ugradnja ATA harda i particionisanje
STRANA 1 OD 1
Marijaaaa
03.09.2014. 00:56
T58876
status: user broj poruka: 37
Pozdrav svim ljudima, naime, pocela sam da neki svoj stariji kompjuter nadogradjujem, prepravljam ili sta vec :D i ubrzo sam naisla na problem, pa da krenem...
Danas sam htela da uradim sistem na kompjuteru i da uz to dodam jos jedan ATA HDD od 40gb Maxtor na vec postojeci Maxtor od 81GB, i kao sto sam rekla, odmah sam naisla na problem ... kada sam povezala onim magistralama maticnu plocu i ta dva hard diska u primary slave su mi se ta dva diska spojila u jedan hdd i zajedno cine (120gb), mislila sam da je to to, i kada sam htela da zapocnem instalaciju preko butovane fleske nije htelo da je pokrene (?) ... takodje, pokusala sam i preko butovanog Cd-a, kad ono isti problem...
I tako, guglajuci po netu, saznam da na ATA HDD-ovima postoje neki dzamperi koji sluze valjda da se odredi Primary Master, Secondary Master, Primary slave i Secondary Slave i negde sam procitala da bi, ako bih htela dva HDD-a morala da stavim da mi jedan HDD bude u primary Master a drugi u Primary Slave. Zaboravila sam da napomenem da mi je, pre tog saznanja o dzamperima na polju `Secondary master` bio - DVD/CD Rom, medjutim njega sam izvadila, misleci da mozda on pravi pometnju. Kada sam malo vise saznala o tim dzamperima, nastao je novi problem, pokusala sam sve zive i ne zive kombinacije promene dzampera kad ono nikako nisam mogla da dobijem da mi jedan HDD bude u Primary master a drugi u Primary slave, najvise sto sam `uspela` da dobijem jeste da mi jedan bude u Primary Master a drugi u Secondary Slave, ali nikako nisam mogla da dobijem zeljenu kombinaciju ...
Iznerviravsi se zbog toga, odlucila sam da instaliram sistem samo na jednom HDD-u (tom od 81gb) a za drugog bih ustekala kintu i odnela kompjuter kod PC servisera i onda bi mi on to uradio... Medjutim, javio se problem kod instaliranja sistema na tom HDD od 81gb, on mi je sada u BIOSU ucitan pod `Primary master` i uredno sam isparticionisala taj HDD na dve particije C i D, i on je uredno nastavio instalaciju, sve dok se instalacija nije zavrsila i dok nisam u My computeru provalila da mi je C disk onoliki koliki sam stavila u delu za particionisanje dok je D registrovan sa kapacitetom od 0 gb i File systemom : RAW ( a treba da bude NTFS ). Mislila sam da je problem bio u sistemu, tako da sam sa neta skinula drugi sistem i butovala ga na USB medjutim ista greska mi se pojavila (tako da sam silno vreme izgubila stelujuci ovo :( ) .. evo kako mi izlazi D disk http://www.dodaj.rs/f/2S/OO/1RU92MV6/untitled.jpg ..
I sto je jos veca muka, sad mi nema ni CD rom citaca :sad2: .. sve sam uspela da uprskam, kako mi sad i njega nema ?
Izdeprimirana svim ovim desavanjima oko mog kompjutera bih zamolila neku dragu osobu da mi izadje u susret i objasni kako mogu resiti sve ove probleme ? Dakle, kako mogu da ugradim dva HDD-a, zasto mi D particija ne valja i zasto nemam sad CD rom citac ?
Izvinjavam se na ovolikom upisu, nadam se da cu uspeti da resim ove probleme zajedno sa vama.
Na ovaj prvi 80gb stavi onu kapicu na prvi jumper a na drugom hardu stavi kapicu na drugi jumper i sve spoji.Pre stavljanja drugog diska instaliraj sistem na ovaj od 80gb,kada krenes da instaliras sistem obrisi sve particije na njemu i onda kreiraj jednu od 30gb za sistem i instaliraj ga.Kada se podigne sistem idi control panel-administrator tools-computer menagment-izabei disk menagment i tu od slobodni 50gb napravi jos jednu particiju.I na kraju ugasi komp,spoji novi hard i startuj.
To što ti zoveš kapicom je u stvari džamper, tj. kratkospojnik po naški.
@Marijaaaa Davno nisam imao posla sa ATA diskovima, ali koliko me sećanje služi na nalapnici od diska bi trebalo da postoji šema sa iglicama i objašnjenjem na koje treba da se stavi džamper da bi disk bio master, a na koje da bi bio slejv. Za particionisanje ti je objasnio kolega Hajper. To isto možeš i da uradiš pomoću nekog od programa za particionisanje poput Akronis Disk Dajrektora ili EASEUS Partišn Menadžera. Samo nemoj molim te da koristiš Partišn Medžik.
i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/TT Chaser MK-I/SF Golden Green Pro 650W/Genius KB-G265/A4Tech V7
Na nekima je urezan master/slave/cable select(cs) na aluminijumu na gornjoj strani iznad tih pinova, kod nekih je nalepnica tik iznad, a nekima je kao ovde na slici. Cak i na samoj nalepnici koja ima informacije o hard disku. I ti prakticno tim dzamperom (kapicom) spajas dzampere prema slici koja se nalazi na tvojim hardovima.
Na maticnoj ploci imas dva izvoda za hardove, u koji se kace 2 trake (u tvom slucaju). Na svakoj traci imas 2 konektora. Konektori na ploci su uglavnom u nekoj boji, plava i bela. Plava je prvi port, bela drugi. U plavi port kacis traku za hardove, u drugi za rezac.
U sustini nema pravila u koji konektor, na slici, kacis hardove (master/slave), mada se desava da mora ovako. Susretao sam se sa time. Moguce da je tvoj problem ovde takav.
Cak postoji jos jedna stvar, koja opisuje tvoj problem, a to se dogadja na brendiranim masinama. Da na jednoj traci kacis hard i rezac, a dzamperi na jednom i drugom moraju biti na cable select (CS) pinovima. Drugi hard (master ili slave mod), kacis na drugu traku.
Pozeljno je kada se zavrsi sa time, da se resetuje BIOS na default vrednosti. Desava se i takav problem oko prepoznavanja diska.
Ovo su saveti, posto ne znamo koju plocu imas.
_____________________________ P8P67 Pro v.3.1/i7 2600K/16GB RAM/MSI Lightning 770/SSD HyperX 120 3K/ 1TB/3TB SATA/X-Fi xtremeGamer Fatality Pro/CM 690 II Advanced/Toughpower 775W/LG 32LD750/X360 gamepad/Zalman MFC1 Plus/CM TX3 EVO
vodi racuna kako stavljas kabl na disk, da slucajno ne iskrivis pinove, ili jos gore uvuces ih unutra, budi pazljiva:)
Druga, bitna stvar, pored ovoga sto su ti kolege objasnile, obrati paznju na KABL. Na kablu postoji primary i secondary konektori, primetila si da jedan kabl moze za 2 uredjaja. Prvi, odnosno kraj kabla treba da ide na MASTER, a srednji deo kabla na SLAVE, odnosno taj je secondary.
Kapice sam koristio radi lakseg snalazenja posto je ipak pocetnik,ja sam shvatio da ona misli da su pinovi jamperi,pa prosto stavi kapice na pinove :D
:: To što ti zoveš kapicom je u stvari džamper, tj. kratkospojnik po naški :: :: @Marijaaa :: Davno nisam imao posla sa ATA diskovima, ali koliko me sećanje služi na nalapnici od diska bi trebalo da postoji šema sa iglicama i objašnjenjem na koje treba da se stavi džamper da bi disk bio master, a na koje da bi bio slejv :: Za particionisanje ti je objasnio kolega Hajper :: To isto možeš i da uradiš pomoću nekog od programa za particionisanje poput Akronis Disk Dajrektora ili EASEUS Partišn Menadžera. Samo nemoj molim te da koristiš Partišn Medžik :: :: :: i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/TT Chaser MK-I/SF Golden Green Pro 650W/Genius KB-G265/A4Tech V :: :: ::
Prvi hard disk mora da buje Master ( npr. tvoj stari hdd gde imas windows ili ne moras da imas nista instalirano )
Drugi hard disk mora da bude Slave ( npr. novi )
Postoji i treca opcija ` Cable select ` ova opcija konfigurise hard diskove u master/slave mod u zavisnosti kako su vezani na kabal.
Imaj na umu da dva hard diska na jednom kablu obaraju brzinu citanja/pisanja.Idealno bi bilo kad bi mogla da stavis oba hard diska na zasebne kablove ( ako na ploci ima dva mesta/konektora za hard diskove ).
Isto tako ne zaboravi da stari CD/DVD citaci/pisaci imaju ove opcije takodje i da su oni uvek postavljeni da budu SLAVE, ako su prikaceni sa hard diskom na jedom kabl-u.
Glavni disk (sistemski) na primarnoj grani kao Master. Drugi disk na sekundarnoj kao master i CD/DVD na bilo kojoj kao slave (poželjno na sekundarnoj).
Najveci trip je, sa cable select, sto na Dell Optiplex 170L, nekim drugim Dell masinama (zaboravih modele) i nekim starim IBM masinama, zaboravih model, samo je moglo da radi na taj nacin. Master/slave sistem uopste nije hteo da prihvati. I to na prvom ATA portu n aploci. Drugi port je hteo da radi normalno M/S. Na drugim IBM masinama, samo CS. Posto je bio samo jedan port. Cak sam se susretao sa regularnim maticnim plocama, gde je prvi port hteo da radi samo sa CS. To je verovatno neki novi BIOS resavao, mada nije bio ikakav problem raditi u tom rezimu. Srecom te ploce su bile vrlo retke.
_____________________________ P8P67 Pro v.3.1/i7 2600K/16GB RAM/MSI Lightning 770/SSD HyperX 120 3K/ 1TB/3TB SATA/X-Fi xtremeGamer Fatality Pro/CM 690 II Advanced/Toughpower 775W/LG 32LD750/X360 gamepad/Zalman MFC1 Plus/CM TX3 EVO
:: :: :: :: Sto se tice jumpera pogledaj ovaj video bice ti lakse kad vidis o cemu se prica :: :: https://www.youtube.com/watch?v=Ds1-JmbhGR :: :: Sto se tice pozicije i mesto gde se postavlja jumper pogledaj ovaj dokument :: :: http://eshop.macsales.com/Tech/manuals/idehdsettings/Maxtor72.pd :: :: :: Prvi hard disk mora da buje Master ( npr. tvoj stari hdd gde imas windows ili ne moras da imas nista instalirano :: :: Drugi hard disk mora da bude Slave ( npr. novi :: :: Postoji i treca opcija ` Cable select ` ova opcija konfigurise hard diskove u master/slave mod u zavisnosti kako su vezani na kabal :: :: :: Imaj na umu da dva hard diska na jednom kablu obaraju brzinu citanja/pisanja.Idealno bi bilo kad bi mogla da stavis oba hard diska na zasebne kablove ( ako na ploci ima dva mesta/konektora za hard diskove ) :: :: :: :: Isto tako ne zaboravi da stari CD/DVD citaci/pisaci imaju ove opcije takodje i da su oni uvek postavljeni da budu SLAVE, ako su prikaceni sa hard diskom na jedom kabl-u.
04.09.2014. 20:05
status: user broj poruka: 37
Hvala vam drugari na odgovorima, stvarno se nisam nadala da cete ovako rapidno da mi odgovorite.
Posto sam, kako je neko gore lepo rekao, laik u `Hardware svetu`, zelim da vas zamolim da mi malo `prostije`, ukoliko je to moguce, objasnite ceo postupak ugradnje HDD-a...
Ovo je moja maticna ploca http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2186#ov , e sad, imam jednu magistralu koja je plave boje, i koja mi je zakacena na ovaj zeleni port na maticnoj, jedan HDD mi je Maxtor N256 dok mi je drugi Maxtor d33019 80gb , medjutim nikako ne uspevam da dobijem da mi oba HDD-a budu jedan u primary master a drugi u primary slave, ono sto sam uspela da dobijem jeste `Primary master` (ovaj na kom imam sistem od 80gb) a drugi Secondary Slave... Kada sam pokusala tako da pokrenem sistem, sistem mi je prepoznao novi hardver u racunaru, i formirao `E Disk` u My Computeru, gde mi izlazi isto ova greska http://www.dodaj.rs/f/2S/OO/1RU92MV6/untitled.jpg samo sto umesto `D disk` pise `E disk` ... To mi se isto desava kada zelim da particionisem sa ovog od 80gb ( kada zelim pri instalaciji sistema da podelim particije, onda mi ova jedna na kom je instaliran sistem pokrene zadatu kolicinu memorije, dok mi u drugoj pise `0 bytes` i `File system: RAW, a treba NTFS)..
E sad, kako dzampere i magistralu da podesim da mi u biosu izlazi ovaj HDD 80gb kao Primary Master a drugi od 40gb kao primary Slave?
Zbog cega mi se pojavljuje ovaj `File system: RAW` ?
I molila bih vas kada biste mi rekli, zbog cega mi racunar ne cita DVD/CDROM, on je to citao do kad nisam uzela da se igram ovim kablovima, inace on je povezan isto jednom magistralom iz onog crnog porta ( iznad zelenog na mojoj maticnoj, vidi gore na slici) i jednim kablom iz napajanja.. doduse, izvadila sam mu dzamper, da li sam to trebala da radim ? :D
najlakse je kako ti je Vaskev predlozio , da ostavis 80ku na jednom kabelu a 40ku spojis kod dvd-a.
ali ako hoces 2 diska na jednom kabelu , namesti jumpere na oba diska u CS polozaj (cable select) pa ce pozicija diska na samom kabelu odrediti koji je master a koji slave. (nexus tu tauzent ti je okacio sliku koji hdd ide na koju poziciju na kabelu , master je zadnji na kabelu)
ukoliko hoces da rucno (moram .. MANUELNO) podesis , na 80ki stavi jumper u prvu poziciju blize flet kabelu a na 40ki skini sve jumpere .. voala
da i dvd podleze istom zakonu, vrati mu jumper na svoje mesto i radice kao pre.
:: Hvala vam drugari na odgovorima, stvarno se nisam nadala da cete ovako rapidno da mi odgovorite :: :: Posto sam, kako je neko gore lepo rekao, laik u `Hardware svetu`, zelim da vas zamolim da mi malo `prostije`, ukoliko je to moguce, objasnite ceo postupak ugradnje HDD-a.. :: :: Ovo je moja maticna ploca http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2186#ov , e sad, imam jednu magistralu koja je plave boje, i koja mi je zakacena na ovaj zeleni port na maticnoj, jedan HDD mi je Maxtor N256 dok mi je drugi Maxtor d33019 80gb , medjutim nikako ne uspevam da dobijem da mi oba HDD-a budu jedan u primary master a drugi u primary slave, ono sto sam uspela da dobijem jeste `Primary master` (ovaj na kom imam sistem od 80gb) a drugi Secondary Slave... Kada sam pokusala tako da pokrenem sistem, sistem mi je prepoznao novi hardver u racunaru, i formirao `E Disk` u My Computeru, gde mi izlazi isto ova greska http://www.dodaj.rs/f/2S/OO/1RU92MV6/untitled.jpg samo sto umesto `D disk` pise `E disk` ... :: To mi se isto desava kada zelim da particionisem sa ovog od 80gb ( kada zelim pri instalaciji sistema da podelim particije, onda mi ova jedna na kom je instaliran sistem pokrene zadatu kolicinu memorije, dok mi u drugoj pise `0 bytes` i `File system: RAW, a treba NTFS). :: :: E sad, kako dzampere i magistralu da podesim da mi u biosu izlazi ovaj HDD 80gb kao Primary Master a drugi od 40gb kao primary Slave? :: :: Zbog cega mi se pojavljuje ovaj `File system: RAW` :: :: I molila bih vas kada biste mi rekli, zbog cega mi racunar ne cita DVD/CDROM, on je to citao do kad nisam uzela da se igram ovim kablovima, inace on je povezan isto jednom magistralom iz onog crnog porta ( iznad zelenog na mojoj maticnoj, vidi gore na slici) i jednim kablom iz napajanja.. doduse, izvadila sam mu dzamper, da li sam to trebala da radim ? :D :: :: Hval :: :: ::
Da bi olaksali pricu sa kacenjem hardova. (zamalo da napisem sakacenjem :) )
Na toj ploci imas zeleni i beli prikljucak. Sam ATA kabl na jednoj strani ima boju. Moze biti plava ili zelena...ili narandzasta. Sta god. Taj deo stavljas u plocu o zeleni port. Drugi deo kabla ima 2 prikljucka, jedan na kraju, drugi skoro na polovini. Hard disk sa Windowsom kaci na krajnji prikljucak, a ovaj tvoj drugi, od 80 GB nakaci na srednji prikljucak. Pre nego sto to uradis, na glavnom hardu, gde je Windows, stavi dzamper na Master. Na drugom hardu stavi dzamper na Slave. ubaci hardove u kuciste, zasrafi i nakaci trake na njih, kako sam opisao. Na drugu traku, tj. onu koju ces kaciti na beli port nakaci DVD/CD i njemu je sve jedno da li je Master ili Slave, ali mora da ima dzamper na sebi da bi bio odredjen kao jedan od ta dva. Naravno isto posle dzamperisanja, zasrafi ga u kuciste i zakaci traku u njega.
Inace, postoji i ovaj nacin dzamperisanja, posto ne znamo koji tacno model Maxtor diskova posedujes. Ali, ovde je jedan od primera gde su potrebna 2 dzampera na jednom hardu, radi odredjivanja, master/slave:
Te, ako ti nije problem da slikas koji su hardovi, tj. gde ti pise kako se dzamperise i recicemo ti sta da radis.
Inace, to sto ti jedan hard vidi kao RAW, postoji mogucnost loseg dzamperisanja ili jednostavno nije formatiran. Tj. ako jeste bi formatiran, verovatno se nesto u medjuvremenu dogodilo, te je particija pukla. Moras ponovo da ga formatiras, osim u slucaju da si imala nesto na njemu, a vazno ti je, pa moras da ga odradis sa nekim od programa za povracaj podataka.
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647116. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.