Potrebno mi je da skinem neke podatke sa SATA HDD diska, povezao sam ga sa pločom preko sata kabla, i povezao sam mu napajanje, ali on ne radi, niti ga komp prepoznaje. Ovo samostalno do sada nisam nikada radio. Da li treba nešto setovati u bios-u? Dragan06
da je sata kabl ispravan, da s` lepo kablove `usteko` - eventualno probaj drugi sata port - postoji jel mogucnost i da je hdd oso u vecna lovista. Probaj i drugu granu sa napajanja. Ne trebaju nikakva dodatna podesavanja u biosu, kad ucita win samo se instalira novi drajv (automatski ga win prepozna i instalira) miccosmo
Dok je komp radio, bio upaljen, pokušao sam da preomenim HDD-dodam drugi i komp se ugasio i sada ne mogu da ga upalim. Da li neko zna kako da ga upalim? Dragan06
Proveri... svašta U kom modu je HDD radio pre prebacivanja, IDE ili AHCI ili ... Da li ti je u biosu uključen SATA kontroler? Da li je disk ispravan? Da li je kabl ispravan?
U kom modu je HDD radio pre prebacivanja, IDE ili AHCI ili ... Da li ti je u biosu uključen SATA kontroler? Da li je disk ispravan? Da li je kabl ispravan?
Ne znam u kom je modu radio HDD, ja sam 2-gi HDD samo ukopčao. U BIOSU nisam ništa dirao, nisam zbnao da li treba ili ne. Disk je 100% ispravan. Probao sam i sa drugim ranije eksternim. koji je verovatno neispravan jer je pao -sa njim komp neće ni da se upali. a kada sa tog eksternog koji je pao skinem elektroniku i probam - komp je isto uošte ne registruje - verovatno je stradala pri padu. Dragan06
Priključim drugi hard disk u desktop računar, priključim napajanje i SATA kabl, i disk ne radi niti ga komp registruje. Siguran sam da je HDD ispravan, kao i komp. Nšta dirano u biosu. Šta može biti problem. Dragan06
Upali komp kad se podigne windows, izvadi mu sav ram stap po stap, skini kuler sa procesora (samo vuci 90 stepeni ne bakci se sa rucicom i to sve), pa na kraju izvadi graficku, prikopcaj taj problematicni hard, trebalo bi da ga vidi iz prve.
Samo da te dopunim. SATA HDD ima hot plug ali ukljucivanje tj isklucivanje HDD se radi tek kad se disk iskljuci poput usb flash-a odnosno bezbedno ukloni uredjaj (Safley remove device and Eject media). Meni doduse nikad nije bilo tesko a svako sigurnije da iskljuci komp, povezem i ponovo ga ukljucim atih par minuta svakako nije neki gubitak vremena vredan paznje. I pod uslovom da HDD nije povezan na napajanje preko Molex-a.
Enigma:Disk je 100% ispravan. Probao sam i sa drugim ranije eksternim. koji je verovatno neispravan jer je pao -sa njim komp neće ni da se upali. a kada sa tog eksternog koji je pao skinem elektroniku i probam - komp je isto uošte ne registruje - verovatno je stradala pri padu.
@dragan06 - kad vec na pocetku nisi zvao nekog ko kolko tolko poznaje materiju zovi sada da se spasi sto se spasti moze - ovako samo pretvaras hardware u sekundarnu sirovinu. miccosmo
Apsolutno treba raditi sa ISKLJUCENIM racunarom. Samo sam napomenuo da MOZE ali NIJE PREPORUCLJIVO. Par puta mi je to zatrebalo, uglavnom za HDD ove iz laptopova, zarad vadjenja podataka a u situacijama kada win nece da se podigne dok je osteceni disk zakacen. PS. Veliko hvala za info o molexu, to nisam znao, a da sam imao potrebu to da radim sa takvim diskom, sigurno bih pokusao (i mozda ga s*ebao) :) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
a mozda koristi informacija nekome i za ubuduce. btw, poznanik svojevremeno resio da ocisti prasinu iz kompa pa dok je bio ukljucen poluvlaznom krpom covek krenuo da brise li brise. neverovatnom srecom ostao i on i komp citavi, doduse kompu je trebalo nesto vremena da se povrati i resetuje (isklucen sa strujene mreze, resetovan bios. etc) Doduse i ja sam jednom prilikom u mraku hteo da udzekam slusalica pa nabadajuci onako u mraku ubacim u firewire ulaz na frontpanelu i naravno kvrc, opet srecom sok nije bio prevelik - sikljuceno sa s. mreze i resetovan bios i narvno parce selotejp trake preko fw ulaza obzirom da ga ni ne koristim :D miccosmo
Desava se da ga ne prepozna automatski, vec mora da se dodeli koje ce drajv da bude, ode u disk management i pogleda da li stoji tamo. A inace stvarno bambi za kacenje harda dok je komp upaljen. To sto moze a nije preporucljivo isto tako moze da se gura prst u steker, ne mora da te ubije ako to uradis, pa zato mozes, ali nije preporucljivo x)
LG 42LD420, Phenom II x4 965be, Gigabyte 970A-UD3, ASUS 560ti DCII/2DI/1GD5 G.Skill Sniper 8GB DDR3 1600, G.Skill Sniper SSD 120GB, Samsung SpinPoint F3 1TB, CFT-600-14CS, NZXT Apollo
:: da je sata kabl ispravan, da s` lepo kablove `usteko` - eventualno probaj drugi sata port - postoji jel mogucnost i da je hdd oso u vecna lovista. Probaj i drugu granu sa napajanja. Ne trebaju nikakva dodatna podesavanja u biosu, kad ucita win samo se instalira novi drajv (automatski ga win prepozna i instalira :: miccosm :: ::
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647116. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.