Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Samsung 840 evo pomoc
STRANA 1 OD 2  
divljak84 Samsung 840 evo pomoc 26.06.2014. 11:04 T58034

status: user
broj poruka: 99
Pozdrav svima,potrebna mi je pomoc u vezi gore pomenutog ssd-a. Porucio sam isti i stize mi sutra,gledao sam po net-u sve i svasta sto je vezano za ovaj ssd i sto vise gledam sve mi je manje jasno. Posto mi je ovo prvi ssd i nikada se nisam susretao sa ovim tipom hdd-a a zeleo bih da stavim sistem na njega,pa me zanima sledece: Sta treba da radim i na sta da posebno obratim paznju prilikom montaze i kasnije koriscenja i posto sam zeleo da stavim Win 8,1 na njega eto malo da promenim :) ,treba mi iskreno misljenje da li uopste to raditi pored win 7? Ne zelim da ovo bude rasprava win 7vs8,samo da li je pametno uopste da to i radim i ako jeste gde bi mogao da pronadjem proverenu verziju Win 8.1 za instalaciju. Hvala vam mnogo!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Srdjanc ... 26.06.2014. 12:33 #556343

broj poruka: 3106
Hardwerski gledano ista instalacija kao HDD sa time sto jos moras da obratis paznju da koristis SATA III kabal i ubacujes u SATA III prikljucak na maticnoj.
Pozeljno u slot Sata_0 to je obicno SATA III.

U biosu gledaj da taj prikljucak prebacis u ACHI mod. Razlog je zbog performansi. Naravno mozes ga ostaviti na mod na kojim je vec ali samo gubis na performansama.

Tokom podizaja sistema, C:\ naravno ide na SSD i najmanja velicina nek mu bude barem 50GB, iz razloga sto je SSD nekako osetljiv po performanse ako je particija popunjena 90%. Naravno pored C:\ stvorice se i ona particija od 100MB sto je prave W7 i W8.
U delu za particije SSD se zove Disk_0, a HDD Disk_1. Ukoliko ti lakse, izcupaj HDD iz maticne pre podizanja sistema pa vrati posle.

Uz SSD Samsung dobijas program Samsung Magician koji valja imati stalno instaliranog:
http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/samsungssd/downloads/Samsung_Magician_v43.zip

Njegova funkcija pored benchmarka i statistike koliko je GB proslo preko njega je takodje update Firmwara, koje ti savetujem da uradis cim dobijes SSD, i mogucnost svih onih podesavanja sto si nalazio po netu pa su te zbunili.

Takodje taj program ti omogucava RAPID.

W7 i W8 rade oba i to iste brzine na SSD sa time sto W8 u paketu sa UEFI maticnom i grafickom ima mogucnost da se u biosu ukljuci Ultra Fast Boot sto smanjuje vreme podizanja sistema. Ja to koristim i od 0 do desktopa mu treba oko 5 sekundi. Mnogo dobra stvar.
Inace podesava se posle svega pomenutog gore.

EDIT: Nemoj da ti padne na pamet da radis defragmentaciju ili 1000 benchmarka da mu proveris brzinu. Za razliku od nacina kako je napravljen i radi HDD, SSD ima drugi metod koji je osetljiv na ovakve kerefeke i u skladu sa time smanjuje mu se performance.
ZooLoo ... 26.06.2014. 13:46 #556346

broj poruka: 3975
sve sto ti je naveo Srdjan je upravo ono sto trebas da ispratis.. ovo je dodatno..

http://www.overclock.net/t/1156654/seans-windows-7-install-optimization-guide-for-ssds-hdds

http://www.overclock.net/t/1240779/seans-windows-8-install-optimization-guide-for-ssds-hdds

sve je lepo i detaljno opisano, isprati koje korake zelis i uzivaj.. nije toliko komplikovano kao sto mislis.. :)

Intel I5 4670 + Arctic Cooling Freezer I30
Gigabyte G.1 Sniper B5
Kingston Hyper X Beast 2x4gb 1600mhz
Seagate Baracuda 1Tb
Seasonic G550 550W Gold
Fractal Design Define R4 Black Pearl with Side Window
Dell P2414H...

dachabre ... 26.06.2014. 13:50 #556347

broj poruka: 77
Imam ovaj SSD (120G), sve što Srđan veli je 100% tačno!

Mogu da dodam da sam probao i 7 i 8 sa njim i po meni je brzina ista. Jedino da napomenem da ja nisam benchmarkovac tj. boli me uvo za brojeve (na oko mi izgleda ista brzina)... ostavio sam ga na 7-mici zato što mi se više sviđa taj sistem. Inače, Samsung Magician je odličan i sve radi sam, možeš da izabereš da li ćeš performanse ili duži radni vek SSD-a i on sam podesi win kako treba.... sve je vrlo jednostavno...

imarkovic Re: Samsung 840 evo pomoc 26.06.2014. 14:02 #556350

broj poruka: 19003
1. Prva stvar je update firmware-a SSD-a
2. Posle update-a fw-a, nek ti bude povezan samo SSD, iskontrolisi gde ti je SATA3 port na ploci, odnosno SATA600 i tu ga bocni, intel kontroler je preporucljiv.
3. U biosu ukljuci AHCI opciju za SATA
4. W7 ne moras menjati sa W8.1, ali ako bas hoces, isti je postupak, ali ja bih ti preporucio da ne butujes kao UEFI, vec kao Legacy.
5. Slazem se da je potrebno da ostane 10-15% unlocated particije, to je opciono.
6. Posle instalacije samo proveris pomocu AS SSD programa da li je sve u redu sa particijom, tj. da li je align-ovana i pisace za ostalo `OK`, proveri i brzine usput.

Nista dalje nije potrebno da se radi, vec da uzivas, ako hoces da se opterecujes, potrazi na internetu uputstva sta sve treba da se promeni u opcijama windows-a, u cilju jos boljeg performansa SSD-a, ali nije obavezno.

:: Pozdrav svima,potrebna mi je pomoc u vezi gore pomenutog ssd-a. Porucio sam isti i stize mi sutra,gledao sam po net-u sve i svasta sto je vezano za ovaj ssd i sto vise gledam sve mi je manje jasno. Posto mi je ovo prvi ssd i nikada se nisam susretao sa ovim tipom hdd-a a zeleo bih da stavim sistem na njega,pa me zanima sledece: Sta treba da radim i na sta da posebno obratim paznju prilikom montaze i kasnije koriscenja i posto sam zeleo da stavim Win 8,1 na njega eto malo da promenim :) ,treba mi iskreno misljenje da li uopste to raditi pored win 7? Ne zelim da ovo bude rasprava win 7vs8,samo da li je pametno uopste da to i radim i ako jeste gde bi mogao da pronadjem proverenu verziju Win 8.1 za instalaciju. Hvala vam mnogo!
::
solaja777 napravi secure erase cd ili flesh 26.06.2014. 15:51 #556359

broj poruka: 3277

imas u Samsung Magician pod opcijom secure erase.

Ako je ssd koriscen pozeljno je da pre podizanja novog sistema uradis secure erase.
divljak84 Hvala Vam svima na pomoci i potrosenom vremenu. 26.06.2014. 16:06 #556360

Samo me zanima da li prvo da uradim update fmwr-a pa onda sistem ili obrnuto? I jos jedna stvar (verovatno jako velika glupost ali ipak se ne razumem u to pa mi oprostite) Da li ce taj Intel kontroler imati nekakvih problema, posto je moja masina AMD?

ZooLoo ... 26.06.2014. 17:09 #556363

broj poruka: 3975
opusti se, instaliraj sistem, update fmwr-a, drajvera, update windowsa itd..
radice sve lepo..

Intel I5 4670 + Arctic Cooling Freezer I30
Gigabyte G.1 Sniper B5
Kingston Hyper X Beast 2x4gb 1600mhz
Seagate Baracuda 1Tb
Seasonic G550 550W Gold
Fractal Design Define R4 Black Pearl with Side Window
Dell P2414H...

Srdjanc ... 26.06.2014. 18:33 #556367

Firmware iz Samsung Magiciana kojeg naravno instaliras posle sistema.

Nije glupo pitanje. Moguci su problemi ako ubodes u neki Sata port koji je preko cipa a ne direktno (do duse ovaj odgovor vazi i za intelove ploce) naravno imaces malo sporije performanse na papiru zato sto je amd.

:: Samo me zanima da li prvo da uradim update fmwr-a pa onda sistem ili obrnuto? I jos jedna stvar (verovatno jako velika glupost ali ipak se ne razumem u to pa mi oprostite) Da li ce taj Intel kontroler imati nekakvih problema, posto je moja masina AMD
imarkovic Re: ... 26.06.2014. 19:11 #556368

Pa logicno je prvo da odradi update firmware-a(pretpostavljam da vec ima sistem na nekom hdd-u), pa zatim tek da instalira na SSD-u OS..

@divljak, ne znam koja ti je ploca, pogledaj koji su portovi na njoj SATA600, koji je kontroler, AsMedia, Marvell.. za pocetak napisi koja je ploca

:: Firmware iz Samsung Magiciana kojeg naravno instaliras posle sistema.
:: Nije glupo pitanje. Moguci su problemi ako ubodes u neki Sata port koji je preko cipa a ne direktno (do duse ovaj odgovor vazi i za intelove ploce) naravno imaces malo sporije performanse na papiru zato sto je amd
:: :: Samo me zanima da li prvo da uradim update fmwr-a pa onda sistem ili obrnuto? I jos jedna stvar (verovatno jako velika glupost ali ipak se ne razumem u to pa mi oprostite) Da li ce taj Intel kontroler imati nekakvih problema, posto je moja masina AMD
:: ::
divljak84 Hvala vam svima na trudu 26.06.2014. 21:07 #556375

ovo je ploca
http://www.itsvet.com/proizvod/msi-970a-g46/comp_comp_mboard/24/2184

Ima sata 600,a za ostalo nemam pojma iskreno ni gde da pogledam.
divljak84 Iskreno,nisu mi mnogo bitne brojke 26.06.2014. 21:10 #556376

Nisam opterecen time,bitno je da radi posao i da budem zadovoljan a 2-3ms sto necu ni primetiti je zanemarljivo. Na njemu ce biti sistem i mozda jedna ili 2 igre koje su ispod 10gb,tako da mislim da ga necu mnogo opteretiti i muciti.

imarkovic Re: Hvala vam svima na trudu 26.06.2014. 21:21 #556378

Ovde imas specifikacije ploce, svi SATA portovi su AMD i SATA6G, tako da mozes bilo gde da ubodes.

:: ovo je ploc
:: http://www.itsvet.com/proizvod/msi-970a-g46/comp_comp_mboard/24/218
:: Ima sata 600,a za ostalo nemam pojma iskreno ni gde da pogledam.
divljak84 E,hvala na trudu. 26.06.2014. 21:29 #556379

Sutra u ovo vreme radim sistem pa cu videti sta sam napravio! Eksplodirati nece sigurno! :D
Hvala vam jos jednom na trudu i utrosenom vremenu.

imarkovic Re: E,hvala na trudu. 26.06.2014. 21:33 #556383

Pardon, evo linka, ne znam sta se desilo
http://www.msi.com/product/mb/970AG46.html#hero-specification

Ja na svom ASUSu imam 3G/6G, pa sam se zeznuo, tebi ne moze da se desi.

:: Sutra u ovo vreme radim sistem pa cu videti sta sam napravio! Eksplodirati nece sigurno! :
:: Hvala vam jos jednom na trudu i utrosenom vremenu
divljak84 Prijavljuje mi da je ssd u ata konektoru i da nema particiju 27.06.2014. 11:51 #556397

da li treba da napravim preko particion magica prvo particiju?

imarkovic Re: Prijavljuje mi da je ssd u ata konektoru i da nema particiju 27.06.2014. 12:04 #556398

Jesi li ispratio uputstvo, a da ti je jasno sve..?
Ako si prebacio u biosu SATA na AHCI, krenes samo u instalaciju i u toku instalacije windows-a napravis particiju koju zelis, ne treba ti program, iako mozes i iz njega to da uradis prethodno, kako hoces.

:: da li treba da napravim preko particion magica prvo particiju
divljak84 probao i uradio ali mi na pocetku instalacije ne pokazuje ni jednu 27.06.2014. 12:07 #556399

particiju gde da instaliram

divljak84 probao i uradio ali mi na pocetku instalacije ne pokazuje ni jednu 27.06.2014. 12:10 #556400

particiju gde da instaliram

imarkovic Re: probao i uradio ali mi na pocetku instalacije ne pokazuje ni jednu 27.06.2014. 12:13 #556401

Da li si proverio u biosu da li je prepoznat SSD? Koji windows instaliras, 7?

Vec sam ti napisao da u toku instalacije windows-a trebas da kreiras sam particiju umesto `unlocated space`, odnosno to je korak kada kliknes `INSTALL` sa windows wizarda koji ti se ucitava sa diska..

:: particiju gde da instaliram
divljak84 sada ga je konacno prepoznao i pokrenuo sam instalaciju 27.06.2014. 12:22 #556402

videcu sta ce biti kasnije. a za 20 min moram na posao jbg... hvala ti na pomoci .
dachabre Koliko ja vidim... 27.06.2014. 13:52 #556408

broj poruka: 77
.... ti nemaš nekog iskustva u instaliranju windowsa. Stvar je prosta: tvoj ssd se instalira kao najobičniji hdd, samo treba da odabereš AHCI u biosu (i ako to ne uradiš svejedno bi se sistem instalirao-samo bi radio sporije), kad pokreneš standardnu instalaciju windowsa uradiš sve kao da je u pitanju običan hdd. Novi diskovi nemaju formirane particije, praviš ih sam prilikom instalacije windowsa (zato ne možeš da vidiš particiju - a disk vidiš). U tvom slučaju, postavićeš 1 particiju za ceo ssd a windows će automatski napraviti reserved particiju i to je to... kad se završi instalacija windowsa instaliraš Samsung Magician i iz njega osvežiš firmware (mada je velika verovatnoća da imaš zadnji firmware, pošto se skoro nije menjao), odabereš šta ti se sviđa od opcija i on ceo sistem automatski podesi. Ako znaš da namestiš Windows na `običnom` hardu - ovo ti je 90% isto....

divljak84 ma instalirao sam sistem preko 50 puta,ali mene je zbunilo to sto 27.06.2014. 14:35 #556410

tamo gde treba da odaberes na koju particiju da stavis win,nema nista! Prazno...
Ploca ga je prepoznala,stavio u ahci mod,pokrenuo sam instalaciju i zapelo je tu. Kada sam preko P.M-a napravio particiju i ponovio sve ,odradio mi je sve normalno ,obrisao sam tu particiju,napravio drugu tokom instalacije i uradio sistem i inst 90% drajvera za 20 min,jer sam morao na posao,pa veceras nastavljam. Jednostavno neki gremlini su ostali u prasini i to je! :-)
Hvala vam na trudu.
DmasteRNo1 Ne verujem da su Gremlini 28.06.2014. 08:15 #556431

broj poruka: 6102
Kad dođeš do odabira particije na koju ćeš da instaliraš Windows, obično treba da se klikne na Advanced ili More Options (ne sećam se tačno), pa ti onda Windows da opciju da brišeš, formatiraš ili napraviš novu particiju. Očigledno da to nisi uradio, čim ti je zapelo na tom mestu, a ne bi smelo da zapne.

P.S.
Nemoj mi samo reći da i dalje koristiš Partišn Medžik!?

i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/TT Chaser MK-I/SF Golden Green Pro 650W/Genius KB-G265/A4Tech V7

divljak84 Sve je tako,ali kada je trebalo da izbaci to nije bilo nista, 28.06.2014. 09:24 #556434

ponudio mi je da izbacim cd i pronadjem hard na kojem da instaliram os. tj, samo dugme gde pise BROWSE! Imao sam 20 min do odlaska na posao,morao sam brzo da mislim,panika..tako da... :)
Bitno je da je to sve reseno.
Srdjanc ... 28.06.2014. 09:43 #556436

Shvatam ja na sta on misli. Ali meni se taj error pojavljuje samo kada instaliram sebi windows sa USB3.0 flasha a ubodem u USB3.0 ulaz koji nije native nego je preko nekog cipa pa trazi drivere pre nego sto se sistem podigne. Ne vidim ni jedan drugi nacin da u ovom slucaju dodje do tog errora.

STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647116.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs