Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Kingston HyperX SSD?
STRANA 1 OD 1
luja-88 Kingston HyperX SSD? 20.05.2014. 15:56 T57725

status: user
broj poruka: 1645
Da li je ovo prava prilika za kupovinu kvalitetnog SSD-a?
http://goo.gl/A0krno

Planirao sam bas ovaj ili 2x HyperX 3K 120GB (za RAID0) da kupim za 2-3 meseca. Ali, ako regularna cena za to vreme nece pasti ispod ~17.000, kupio bih sad...

Kakvo je Vase misljenje?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
mighty Re 20.05.2014. 16:08 #553358

broj poruka: 1670
Koju matičnu ploču imaš? Ako nemaš neku Z77, Z87 i ne instaliraš IRST 12.x. nećeš imati podršku za TRIM ako ideš na RAID0.

Daleko manje zezanja imaš sa jednim većim SSD-om.

Ako te interesuje kako rade dva KHX 120GB u RAID-u, ovo su neki moji testovi od pre dve godine:

http://goo.gl/x2HzFP

Mada realno, nećeš videti neko razliku :)
luja-88 Re: 20.05.2014. 16:16 #553361

Da, znam za TRIM.
Trenutno je neki raspad od AMD-a (SATA2 =]), ali za koji mesec cu preci na Z87 ili X79 tako da ne brinem.

Hvala za test .

Premisljam se samo zbog trenutne cene za ovaj jedan od 240GB.
Ne znam da l` je to pametno ili da ipak cekam i vidim sta ce se desiti za koji mesec... Mada, cisto sumnjam da ce cena 240GB biti blizu ove za to vreme, kao i da ce 120GB da padne ispod 9-10.000.

Zato i pitam javno, mozda neko zna nesto sto ja ne znam...
Bobi4ever Ima V300 240GB za 100€ na KP. 20.05.2014. 16:24 #553363

broj poruka: 4878

br>http://tinyurl.com/ch3mu7j

Daum ... 20.05.2014. 16:26 #553364

broj poruka: 12796
Mator SSD sada taj 3K, ja uzeo Crucial M500 za 13.000 pre neki dan od 240GB, milina...

luja-88 Re: ... 20.05.2014. 16:35 #553365

Verujem da je i taj dobar, ali odlucio sam da kupujem samo Kingston ili Intel.

Pored toga, na tu sumu mi 2 hiljade manje-vise nista ne znaci ako cu da dobijem jos godinu dana garancije.

:: Mator SSD sada taj 3K, ja uzeo Crucial M500 za 13.000 pre neki dan od 240GB, milina..
::
imarkovic Re: Kingston HyperX SSD? 20.05.2014. 17:09 #553366

broj poruka: 19003
Ako planiras Raid0 zarad brzine, odmah da ti kazem da su performanse vec odlicne i sa jednim, a sa dva je lepo zbog testa, ali nije neka ekstremna razlika u pitanju. Ako je zbog prostora, onda ok jer se dobija ipak na brzini.. ali s trece strane, najbolja kupovina je neki od 240GB.

:: Da li je ovo prava prilika za kupovinu kvalitetnog SSD-a
:: http://goo.gl/A0krn
:: Planirao sam bas ovaj ili 2x HyperX 3K 120GB (za RAID0) da kupim za 2-3 meseca. Ali, ako regularna cena za to vreme nece pasti ispod ~17.000, kupio bih sad..
:: Kakvo je Vase misljenje?
luja-88 Re: 20.05.2014. 18:30 #553377

Ne jurim nenormalne brzine ali nije lose imati ih.
Sto se prostora tice, na sistemskoj particiji je trenutno zauzeto oko 180GB. Naravno, vise ce se paziti na prostor kad sve bude na SSD-u, ali ne verujem da ce pasti ispod ~165GB.
S tim na umu, moj minumum je 240GB. 1x 120GB mi ne radi posao, ako si na to pomislio.

Za pojedince koji vec razmisljaju da me napljuju sa pricom `180GB?! Pa nemoj da drzis filmove na sistemskom drajvu!`:
Nema potrebe da objasnjavam koji su instalirani programi i koliko svaki pojedinacno zauzima. Takvo je cinjenicno stanje i suvisni komentari ga nece promeniti (multimedia se nalazi na 2x2TB).
Daum ... 20.05.2014. 21:10 #553406

Nemoj da se cimaš, samo jednom retardu je previše 180-240GB a on sedi i drka kurac na igrice...

Bobi4ever Re: ... 20.05.2014. 21:14 #553407

broj poruka: 4878
Hahahahaha samo sam cekao tvoj komentar.
Ulepsa mi vece komentarom. :)

:: Nemoj da se cimaš, samo jednom retardu je previše 180-240GB a on sedi i drka kurac na igrice..
Spacewla @Daume dušice, koja si ti dijabola ljubi te majka .. 20.05.2014. 22:10 #553420

broj poruka: 612
Zaista ne znam zašto sam pronašao sebe u tvom komenatru, no, ovaj.. tj, ja kao ``Retard`` sam sebi kupio SSD Samsung EVO 120GB za 6900 dinara kod preprodavca iz Subotice (hvala njemu na povoljnoj ceni i veliki respekt).
Mislim da ne treba biti matematičar pa izračunati da nije mala razlika izmedju 6900 dinara i 14.999 dinara (sa PDV-om) koliko vredi SSD iz naslova ove teme.
Što se tiče drkanja i igranja igrica, well ... who knows! .) Neko drka, neko igra ... u pitanju su nijanse! .).).)
U svakom slučaju, neko nema para za luksuziranje u kupovinu svakog diska koji se pojavi sa većim kapacitetom. Bitno je podvući crtu i utvrditi koliko ti je zapravo potrebno za sistemsku particiju i tu uskladiš SSD.
Naravno da od većeg kapaciteta glava ne boli, ali od cene i te kako, NAROČITO ako ne opravdava kapacitet, jer će već sutra 240GB biti strašno malo i takve dileje poput Dauma će tada tvrditi da je 500GB potaman ... i tako dalje.
Zdravi i veseli bili!
:: Nemoj da se cimaš, samo jednom retardu je previše 180-240GB a on sedi i drka kurac na igrice..
Spacewla rep.... 20.05.2014. 22:15 #553421

Pazi veću foru:
- bezbednije je da dva fizička SSD diska budu u kompu nego jedan podeljen na dve particije. Sigurnije je da jedan bude sistem a drugi arhiva!
Tu opet dva Samsunga EVO 840 od 120GB manje vrede nego jedan Kingston od 240GB.

U jbt. šta na ovo veli Daum dijabola?!?
luja-88 Re: @Daume dušice, koja si ti dijabola ljubi te majka .. 21.05.2014. 00:26 #553442

:: Naravno da od većeg kapaciteta glava ne boli, ali od cene i te kako, NAROČITO ako ne opravdava kapacitet, jer će već sutra 240GB biti strašno malo i takve dileje poput Dauma će tada tvrditi da je 500GB potaman ... i tako dalje

Ako imas pouzdanu informaciju da ce `sutra` (za 2-3-4 meseca) da bude `strasno malo`, t.j. ispod 15.000 RSD, ja cu to da sacekam... ali je fora sto verovatno nisi u pravu i taj period ce biti mnogo duzi.

Ne znam sta ce Daum da veli al` evo sta ja velim:
Moram primetiti da si malo kontradiktoran. S jedne strane pricas da je velik SSD luksuz, a sa druge o dodatnom SSD-u za `arhivu`.
Pa ko jos koristi SSD za arhiviranje/storage?
Daum ... 21.05.2014. 00:33 #553444

Ne znam ni ja što si se našao prozvanim...

...elem, za 6900 dinara da kupujem od nekoga tamo iz 3 lepe i to bez garancije ne bih ni u ludilu jer svoj novac cenim. Te garancije `ako ti crkne ti me zovi` meni nisu garancije, pogotovo čak i da dodje do toga trebam da čekam bez sistemskog SSDa da on to nosi u Madjarsku kad mu se digne pa da mi vraća... pogotovo što ni ne znam šta je sve prošao taj SSD.

Your funeral...

Ne treba mi SSD storage, treba mi SSD usage, polako se puni ovih 240GB, otišlo je već 100GB za rad...

Elem, mislim da i Mighty može da ti da uporedni test hardvera koji ide u HX 3K i Crucial M500, nagledao sam se testova na netu i uglavnom govore da je 3K za današnju ponudu zastareo.

Micron ipak nije naivna firma...

Spacewla Re: Re: @Daume dušice, koja si ti dijabola ljubi te majka .. 21.05.2014. 00:38 #553446

Ako nikome nije potreban SSD kao arhiva/storage, koliki je po tebi onda max. kapacitet jednog SSD diska za system-sQ particiju? UzimAJUći u obzir da ne raspravljamo kao balavci koji komjuter koriste samo za igranje igrica i benchmark aplikacije.
Mislim ... koja ti je ovo izjava? Odakle ljudi povlače podatke ... sa HDD-a? Ako je to pravilo, šta će im onda SSD preko 100GB kada je i ovako cela arhiva/storage na HDD-u??!`
DECOOOO o čemu vi uopšte pišete ovde????????
:: Pa ko jos koristi SSD za arhiviranje/storage?
Igor88 SSD 21.05.2014. 00:50 #553448

broj poruka: 509
Kristim 3K od avgusta 2013 ja sam prezadovoljan moj je kapaciteta 120GB i slobodno mi je 86GB sto je i preporucljivo sto vise slobodnog prostora jer je SSD brzi, sto je puniji SSD usporava. i to da znas...

Intel i5 3570k
Intel DZ77BH-55K
16GB Hyperx @1600
120GB SSD

mighty re 21.05.2014. 01:20 #553451

Nema neke prevelike razlike u realnom radu između savremenih SATA III SSD-ova.

Benchmark će prikazati veliku razliku, realni rad nešto sasvim drugo.

3K jeste malo mator model, ali nije baš toliko zastareo. Problem mu predstavlja cena, koju dosta naduva sve što se dobije uz njega, ona 2.5 USB fiočica, adapter za kućište, licenirani Acronis ... Sve to povećava cenu, a skoro uvek ostane u kutiji i završi u nekoj fioci zajedno sa garantnim listom.

Uslovna mana 3K je što je zasnovan na SandForce kontroleru koji daje dosta nekonzistente rezultate upisa, jer radi on-the-fly kompresiju podataka, tako da mu upis usled toga dosta varira. Ako su podaci kompresibilni radiće brze, ako su već neke kompresovane arhive, radiće sporije.

SSD-ovi zasnovani na Marvell ili MDX kontrolerima (Crucial, Samsung, Plextor...) uvek imaju iste brzine, bez obzira na tip podataka koji se upisuje.

Takođe, SF diskovi imaju jako trom GC (Garbage Collector - interni mehanizam SSD-a koji je zadužen za održavanje performansi SSD-a tako što brine o tome koji su podaci obrisani i označava kao slobodne blokove NAND memorije u kojima su oni čuvani).

Posle nekog većeg intenzivnog upisa, kod SF-a znaju dosta da padnu performanse i disk zbog jako tromog GC-a se skoro nikada ne vrati u potpunosti na performanse koje je imao kada je bio prazan.

Samsung-ovi MDX i Marvell kontroleri pogotovu imaju dosta agresivan GC koji uvek čuva performanse SSD-a, ali to za posledicu ima kraći teorijski vek NAND-a u njemu.

Igor88 je rekao da je što je SSD puniji to više usporava, što je samo delimično tačno. On ima SF baziran disk i kod njega se to primećuje.

S druge strane MDX, Marvell, pa i mnogi drugi SSD-ovi (npr. Intelovi diskovi koji imaju Intel a ne SF kontroler) ne gube skoro ništa na performansama dok se ne popune do nekih 75-85% (tačan procenat zavisi od konkretnog modela). Performanse kreću da opadaju tek posle 90% popunjenosti.

Naravno sve ovo se odnosi samo na upis, čitanje manje više uopšte ne zavisi od popunjenosti SSD-a.

A jedan mali savet - previše vodite računa oko teorijskih performansi SSD-ova, nećete u suštini pogrešiti ni sa jednim od mainstream modela većih i poznatijih proizvođača. Više znači cena, podrška i sl. nego koliki je max sekvencijalni upis ili koliko IOPS-a neki SSD izvlači na QD32.
Daum ... 21.05.2014. 02:26 #553454

Svi smo mi deca, i nama mama i tata kupuju komponente i mi igramo igrice i skidamo iste...

Kupićemo kako ti kažeš ono što tebi odgovara jer tako je najbolje i ti znaš najbolje sada sam u to siguran...

Odoh da spavam, ne daju mi mama i tata da sedim ovako kasno za kompjuterom, samo igram igrice ali nikako da im objasnim da nekim čudom mi se pojavljuje ime u mnogim...

imarkovic Re: re 21.05.2014. 09:04 #553464

Negde sam pročitao da u tom smislu možeš jedan deo diska da konfigurišeš kao `unlocated` particiju, ne zna da li je tačno..

:: Igor88 je rekao da je što je SSD puniji to više usporava, što je samo delimično tačno. On ima SF baziran disk i kod njega se to primećuje
:: S druge strane MDX, Marvell, pa i mnogi drugi SSD-ovi (npr. Intelovi diskovi koji imaju Intel a ne SF kontroler) ne gube skoro ništa na performansama dok se ne popune do nekih 75-85% (tačan procenat zavisi od konkretnog modela). Performanse kreću da opadaju tek posle 90% popunjenosti
:: Naravno sve ovo se odnosi samo na upis, čitanje manje više uopšte ne zavisi od popunjenosti SSD-a
:: A jedan mali savet - previše vodite računa oko teorijskih performansi SSD-ova, nećete u suštini pogrešiti ni sa jednim od mainstream modela većih i poznatijih proizvođača. Više znači cena, podrška i sl. nego koliki je max sekvencijalni upis ili koliko IOPS-a neki SSD izvlači na QD32.
mighty Re: Re: re 21.05.2014. 09:20 #553469

To se zove over provisioning.

Ideja je da namerno ostaviš deo prostora kao spare, kako bi poboljšao rad GC-a.

Možeš i sam da napraviš praznu particiju, tj. da ostaviš kao unallocated kad instaliraš Windows, ili da koristiš npr. Samsung Magician ako imaš Samsungove SSD-ove da rezervišeš deo SSD-a za over provisioning.

Ja sam imao problema sa developerima kod mene pošto su oni pre neke dve godine dobili KHX 120GB, ali su im di SSD-ovi mali za sve što im treba, vrlo često popune SSD dok ne ostane jedva 1-2GB prazno i onda se žale da je usporio.

Od tada sam namerno počeo da ostavljam dodatnih 8GB kao unallocated, čiste da im ne dozvolim da potpuno zauzmu SSD i unište mu performanse, a inače KHX dosta sporo vraća performanse u normalu.

:: Negde sam pročitao da u tom smislu možeš jedan deo diska da konfigurišeš kao `unlocated` particiju, ne zna da li je tačno.
imarkovic Re: Re: Re: re 21.05.2014. 09:58 #553471

Odlicno, hvala. A pretpostavljam da velicina particije zavisi od kapaciteta, ili moze da bude uvek ista..? Ako je za 120GB predvidjeno 8GB, da li moze 8GB i na recimo 180GB..?

:: To se zove over provisioning
:: Ideja je da namerno ostaviš deo prostora kao spare, kako bi poboljšao rad GC-a
:: Možeš i sam da napraviš praznu particiju, tj. da ostaviš kao unallocated kad instaliraš Windows, ili da koristiš npr. Samsung Magician ako imaš Samsungove SSD-ove da rezervišeš deo SSD-a za over provisioning
:: Ja sam imao problema sa developerima kod mene pošto su oni pre neke dve godine dobili KHX 120GB, ali su im di SSD-ovi mali za sve što im treba, vrlo često popune SSD dok ne ostane jedva 1-2GB prazno i onda se žale da je usporio
:: Od tada sam namerno počeo da ostavljam dodatnih 8GB kao unallocated, čiste da im ne dozvolim da potpuno zauzmu SSD i unište mu performanse, a inače KHX dosta sporo vraća performanse u normalu
:: :: Negde sam pročitao da u tom smislu možeš jedan deo diska da konfigurišeš kao `unlocated` particiju, ne zna da li je tačno.
:: ::
mighty Re: Re: Re: Re: re 21.05.2014. 11:24 #553478

Na volju ti :)

:: Odlicno, hvala. A pretpostavljam da velicina particije zavisi od kapaciteta, ili moze da bude uvek ista..? Ako je za 120GB predvidjeno 8GB, da li moze 8GB i na recimo 180GB..
:: :: To se zove over provisioning
:: :: Ideja je da namerno ostaviš deo prostora kao spare, kako bi poboljšao rad GC-a
:: :: Možeš i sam da napraviš praznu particiju, tj. da ostaviš kao unallocated kad instaliraš Windows, ili da koristiš npr. Samsung Magician ako imaš Samsungove SSD-ove da rezervišeš deo SSD-a za over provisioning
:: :: Ja sam imao problema sa developerima kod mene pošto su oni pre neke dve godine dobili KHX 120GB, ali su im di SSD-ovi mali za sve što im treba, vrlo često popune SSD dok ne ostane jedva 1-2GB prazno i onda se žale da je usporio
:: :: Od tada sam namerno počeo da ostavljam dodatnih 8GB kao unallocated, čiste da im ne dozvolim da potpuno zauzmu SSD i unište mu performanse, a inače KHX dosta sporo vraća performanse u normalu
:: :: :: Negde sam pročitao da u tom smislu možeš jedan deo diska da konfigurišeš kao `unlocated` particiju, ne zna da li je tačno.
:: :: ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647116.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs