Gledam i merkam ssd od 120 (8)gb da uzmem uglavnom vidim da su preporuke za ova dva brenda.Sams 840 evo i Kingst hyper x 3k. Sad sto se tice cene oko 10-ak hiljada su,ali vidim da imaju i Patriot Pyro ssd za oko 8 hiljadarki,ili Crucial ili Scan disk.Ovaj Patriot je bar po brzinama slican Kingstonu.Ono sto me zanima da li su gore 2 navedena Samsung i Kingston stvarno bolji i vredniji tih 2 ili 2,5 crvenih vise?Ako jesu onda samo jos da odlucim koji od ova 2 da uzmem i t o je to.
840 EVO je dobar izbor, mada meni nema trenutno smisla davati 9-10K za diskove od 120GB, ako je Crucial M500 od 240GB svega 12.999 :), a to je sasvim pristojan SSD sa dosta mesta.
M500 od 120GB je 8K ali zbog malo NAND-a ima mali sekvencijalni upis, tako da je bolji izbor 840 EVO.
Razliku ćeš najviše osetiti u benchmark programima i po većoj rupi u džepu.
U realnom radu nećeš nešto primetiti, Crucial pravi dobre SSD-ove.
EVO je nesumljivo brži, ali oba su dovoljno brza da ne osećaš razliku, nisu to grafike pa da vidiš razliku, ovde je pitanje da li se nešto startuje brže za par milisekundi.
EVO 120GB je osetno bolji od M500 120GB, ali se već od 250GB razlike dosta gube.
Jedina opipljiva prednost 840-ce je 10GB više raspoloživog prostora i rad u burst (simulated SLC) modu.
M500 iako je sporiji od EVO-a ima svoje prednosti:
1. MLC nand nasuprot Samsungovog TLC-a (čitaj izdržljiviji/dugovečniji nand) 2. supercapacitors - kondenzatore na samoj PCB koji u slučaju nestanka struje omogućavaju SSD-u da završi sa upisom podataka iz buffer-a - kod EVO-a nestanak struje znači potencijalni gubitak podataka. 3. RAIN - neka vrsta RAID niza između samih NAND čipova u okviru SSD-a - M500 nastavlja da radi čak i ako mu otkaže deo NAND čipa BEZ GUBITKA PODATAKA, dok to kod 840-ce nemaš.
Ako te ne mrzi možeš da pročitaš dobar članak M500 vs 840 EVO:
Inače ja sam dobio ponudu za M500 240GB za 100€, što je previše dobra ponuda da bih je propustio, taman će da zameni moj intel 320 series 120GB u laptopu koji je postao malo tesan.
:: Ja se isto lomim izmedju Crucial M500 od 240GB i 840 EVO. Jel vredi davati 30-35 evra više za EVO :: :: ::
Kao vlasnik 840Evo, preporucujem ti bas njega. Najvise zbog softwera koji nije bloatware (doduse meni svaki drugi hardware stigao sa bloatwerom).
Evo slika sa uporedjivanjem sa i bez Rapida. I pre nego sto krene prica o rapidu kao bezbednosti, bezbedan je sigurno zato sto mi nestajalo struje par puta dok sam radio na kompu i nista nije bilo sa podacima.
RAPID je lep za testove, ali to je samo 1GB softverski keš, ništa više.
Inače, RAPID zna da uspori stvari, tako da više volim da ostavim diskove da rade kako treba nego da gledam u pasulj da li će SW keš da usporava ili ubrzava stvari. EVO je dovoljno brz SSD i bez RAPID egzibicija.
U firmi smo probali RAPID mode na 840 EVO na PC-u gde je rađen build većeg projekta u Visual Studiu 2010 i sa uključenim RAPID-om je vreme build-a bilo oko 30% GORE nego bez RAPID-a, za isti projekat. :: :: Kao vlasnik 840Evo, preporucujem ti bas njega. Najvise zbog softwera koji nije bloatware (doduse meni svaki drugi hardware stigao sa bloatwerom) :: :: Evo slika sa uporedjivanjem sa i bez Rapida. I pre nego sto krene prica o rapidu kao bezbednosti, bezbedan je sigurno zato sto mi nestajalo struje par puta dok sam radio na kompu i nista nije bilo sa podacima :: :: http://www.dodaj.rs/f/3i/QK/3Qp8ng5/moj-komp.jp :: ::
ponudu za Kingston hyper x 3k sa onim fancy kit kao ovaj na linku http://is.gd/QK075l ,ima externu fiokicu ,pa racunam da je to mala prednost ako `ocu da se puvam pred drugarima . ali eto i dalje se dvoumim ili troumim izmedju njega ,evo 840 i pyro od Patriota .
Pyro je disk sa SF kontrolerom i asinhronim NAND-om, nije ista klasa kao KHX 3K i 840 EVO. Sklon je usporenjima pri radu sa nekompresibilnim fajlovima, trom GC i sl. To je bio popularan model ~ 2011-te, ali je prevaziđen.
KHX 3K je sasvim OK SSD, malo stariji model, ali mu je do sada ispeglan firmware i OK radi. Fiokice su dobre, doduše samo USB 2.0, imam ih nekoliko (čak i par neotpakovanih) ubacio sam u njih 2.5 sata diskove i super služe. Nezgodno kod KHX-a je što kao i svi diskovi sa SF kontrolerom vremenom opadaju performanse i tada samo Secure Erase potpuno pomaže.
EVO je najsavremeniji disk od ova tri, ima kontante performanse koje ne zavise od tipa podataka, generalno sa Samsung SSD-ovima nikad nisam imao problema.
Mada evo već druga godina kako u firmi imamo 15 komada KHX 3K 12GB i nije bilo nijednog otkaza, tako da nisu ni oni nepouzdani.
:: ponudu za Kingston hyper x 3k sa onim fancy kit kao ovaj na linku http://is.gd/QK075l ,ima externu fiokicu ,pa racunam da je to mala prednost ako `ocu da se puvam pred drugarima . ali eto i dalje se dvoumim ili troumim izmedju njega ,evo 840 i pyro od Patriota :: :: :: ::
Upravo tako, jako dobar kes koji zapravo sluzi necemu. Ne mislim na testove. I da, slazem se da je SSD dovoljno brz za bilo sta, ali ajde ipak da se drzimo maksimuma ocuvanja istog. Mislim da si komentarisao u jednoj temi gde sam objasnio kako izbegavam `trosenje` SSDa.
@Drasko
Od ta tri Samsung, ali sta god uzeo opet ces zavrsiti sa osmehom na licu.
Imam SSD-ove od 2009-te godine, do sada mi je kroz ruke verovano prošlo preko 100 SSD-ova i nikada nisam uspeo da vidim `potrošen` NAND.
Intel X25-V 40GB koji sam kupio početkom 2010, koristio ga godinama, sada je kod drugara, prepisan je bezbroj puta do sada i još uvek radi bez problema.
Priče o potrošnji NAND-a su naveliko preuveličane.
Potrošnja NAND-a je bitna za enterprise diskove gde se vrte baze podataka i 24/7 se nešto upisuje od strane gomile korisnika, za desktop primenu nema značaja.
Inače, volim Samsung SSD-ove, u kućnom PC-u mi je 830-ca kupljena čim se taj model pojavio u prodaji, planiram da kupim neki PCIe drajv tipa xp941 kada ih bude bilo u prodaji, ali me u RAPID nikad nisu ubedili da je to stvarno neki benefit.
:: @Might :: :: Upravo tako, jako dobar kes koji zapravo sluzi necemu. Ne mislim na testove. I da, slazem se da je SSD dovoljno brz za bilo sta, ali ajde ipak da se drzimo maksimuma ocuvanja istog. Mislim da si komentarisao u jednoj temi gde sam objasnio kako izbegavam `trosenje` SSDa ::
Ako lik hoće SSD kako bi ubrzao sistem, to ne znaci da je spreman da poslusa svakog zaludjenika (neko to naziva: forumski entuzijasta) i nikada samog sebe! Svake godine takvi `entuzijasti` savetuju, da onaj SSD iz prošle godine od 64GB nije za system jer je mali, danas ovaj od 120 GB nije više `in` jer se pojavio neki od 240GB ... ma koga boli pištolj? SSD je bitan kao sistemski disk i 120GB je za SISTEMSKU PARTICIJU i više nego dovoljno. Ako bi se vladali takvim teorijama, zašto onda da kupim ovaj od 240GB za 12999din., kada `sutra` mogu SSD od 512GB za iste pare?
Svako ko se bavi racunarima zna da je 120GB i vise nego dovoljno za sistemsku particiju, a da je pak 1TB nedovoljno za arhivnu particiju. Zašto onda da bacaš pare bespotrebno na 240GB i rizikuješ sa drugim brendom ako znaš da je Samsung dokazan kao pouzdan i kvalitetan?!? Da danas SSD od 3TB košta 100€, bilo bi o.k. ali kako to nije slučaj, da li je SSD od 120GB ili od 512GB je sasvim nebitno.
SAVET: Pojavi se moj Mighty ovde sa savetima kada najzad SSD moze da se podeli na više od jedne particije a da za arhivu ostane dovoljno terabajta prostora. To ti je moj savet `stručnjače`!
Ne lupetaj i nauči da neki od nas računare koriste za posao i da im donose novac, a ne samo da vise po netu. Što se mene tiče ti možeš i 286-cu da koristiš, pošto očigledno zadovoljava tvoje potrebe.
Jedini razlog zašto smo u firmi pre dve godine nabaljali 120-ce je bio ograničeni budžet. Sada posle samo dve godine ćemo dobar deo tih diskova morati da menjamo, jer samo Visual Studio i Windows pojedu pola od toga, za projekte jedva da ostane prostora, a nijedan developer kod nas više ne želi da radi na mašinama sa HDD-ovima, kolika je razlika u radu.
Pritom za normal rad GC-a, TRIM-a i wear leveling moraš da na SSD-u ostaviš praznog makar 15%, tako da SSD od 120GB bude neverovatno brzo tesan.
Ako još imaš i par VM za testiranje, udobnost u radu sa VM je neuporediva ako imaš prostora i njih da smestiš na SSD.
Takođe, ako planiraš da ugradiš SSD u laptop, ako nemaš mesta za dva HDD-a ili varijantu da SSD bude u mSATA obliku, glupo je ne doplatiti par hiljada za duplo veći prostor. A kod laptopa je brzina SSD-a mnogo primetnija jer su 2.5 inč diskovi mnogo sporiji od desktop varijanti i predstavljaju usko grlo svakog laptopa.
Ideja da je SSD `samo za OS` je glupost, koju može da izgovori samo neko ko nije video koliko SSD može da realno ubrza rad u pojedinim aplikacijama.
:: Ako lik hoće SSD kako bi ubrzao sistem, to ne znaci da je spreman da poslusa svakog zaludjenika (neko to naziva: forumski entuzijasta) i nikada samog sebe! :: Svake godine takvi `entuzijasti` savetuju, da onaj SSD iz prošle godine od 64GB nije za system jer je mali, danas ovaj od 120 GB nije više `in` jer se pojavio neki od 240GB ... ma koga boli pištolj :: SSD je bitan kao sistemski disk i 120GB je za SISTEMSKU PARTICIJU i više nego dovoljno :: Ako bi se vladali takvim teorijama, zašto onda da kupim ovaj od 240GB za 12999din., kada `sutra` mogu SSD od 512GB za iste pare :: :: Svako ko se bavi racunarima zna da je 120GB i vie nego dovoljno za sistemsku particiju, a da je pak 1TB nedovoljno za arhivnu particiju. Zašto onda da bacaš pare bespotrebno na 240GB i rizikuješ :: Kada SSD od 3TB bude koštao 100€, tada je o.k. do tada, da li je SSD od 120GB ili od 512GB je sasvim nebitno :: :: Pojavi se moj Mighty ovde sa savetima kada najzad SSD moze da se podeli na više od jedne particije a da za arhivu ostane dovoljno terabajta prostora. To ti je moj savet `stručnjače` :: :: Ćao :: ::
samo neko lud bi uzeo 840icu zbog par milisekundi razlike u svakodnevnom radu, a za par soma vise ima lepo 240 prostrano da uziva da se ne brine kasnije kad mu padne na pamet da mozda krene nesto da radi pa mu zatreba mesta i onda ne mora da juri da proda mali ssd od 60gb kroz prozor ili da proda na oglasima sa raznim pricama i dokazivanja ljudima da mu nista ne fali i da ga menja jer mu je postalo malo mesta 60gb i tako bespotreban neki seks.
Crucial je vrh kupovina sad, za te pare sta moze da bude bolje ja stvarno ne znam.
Majti se javio jer zna svasta o ssd pa da kaze coveku svoje utiske u slucaju da mu zatreba nesto nekad da uradi malo korisnije od cistog surfa netom i pustanja muzike.
Jbg potrebe ljudi i aktivnost na racunaru su razlicite od coveka do coveka, ne treba generalizovati nista, pa ni ovo oko izbora ssd-a.
meni je sasvim dovoljan ssd od 120(8)gb za sistem oko 40 gb i neku igru jos da stavim na njega i to je to .Ovaj trenutni HDD je 320 gb i on zvrji polu prazan,ali je mator pa ce privremeno biti magacin za ono malo podataka koje imam.A ssd cu da poteram sa svakodnevno koriscenje .Jos da se odlucim izmedju samsunga i kingstona i to je to.Hvala drugari na korisnim savetima .
Ako je KHX jeftiniji ili ti znače dodaci (adapter 3.5->2.5 za ugradnju u kućište, SATA kabl i 2.5 USB fiočica) nećeš nimalo pogrešiti ni sa KHX-om.
Koji god da uzmeš, obavezano update-uj firmware na najnoviju verziju.
Ovo pogotovu važi za KHX, gde su dosta sredili rad TRIM-a u novijim firmware-ima (tj. nema više toliko usporenja posle duže upotrebe kao ranije što je tipično za SF bazirane diskove).
evo i ja da predlozim - INTEL. Ne kazem da je najbolji, ali neka bude jedan od predloga, sto se tice novih serija, mene je impresionirao i kupio, performanse/garancija/podrska/pakovanje. Najbolje SSD pakovanje koje sam video i puna kutija sto licno volim da vidim, ukljucujuci detalj sa karticom koja se postavlja na SSD onda kada je previse tanak disk za neki laptop, manje vise bitno, takodje kvalitetni kablovi za SATA (mislim da je Amphenol), bay 2.5` na 3.5` od jakog metala, valjda je zbog toga malo skuplji. I naravno aluminijumsko kuciste diska.
Nažalost Intela kod nas skoro nema, a koliko vidim po cenovnicima ako su ažurni, Intel 530 od 120GB košta isto koliko i Crucial M500 od 240GB, jeftine 335 serije i nema, tako da ...
:: evo i ja da predlozim - INTEL. Ne kazem da je najbolji, ali neka bude jedan od predloga, sto se tice novih serija, mene je impresionirao i kupio, performanse/garancija/podrska/pakovanje. Najbolje SSD pakovanje koje sam video i puna kutija sto licno volim da vidim, ukljucujuci detalj sa karticom koja se postavlja na SSD onda kada je previse tanak disk za neki laptop, manje vise bitno, takodje kvalitetni kablovi za SATA (mislim da je Amphenol), bay 2.5` na 3.5` od jakog metala, valjda je zbog toga malo skuplji. I naravno aluminijumsko kuciste diska :: :: ::
Spacwla, ne proseravaj se, na kraju krajeva israo si se kako je dovoljno 120gb po tvom subjektivnom mišljenju a eto primera radi meni odgovara minimum 240GB jer imam barem 50GB software-a koji mi treba + win barem 20-40GB i ostatak za rad i igre.
Za 12.000 okvirno ima Crucial M500 od 240GB, idealna kupovina i na nju ću da idem jer me ne interesuju mikro razlike u performansama koje neću osetiti.
Tebi samo osnovna WIN instalacija zauzima od 20-40GB?!? Win 7 ult.?!? Ti si jedinstven slučaj (čitaj: budale)! Sa tih tvojih 50GB nazovi `softvera` od kojih je bar 90% IGRICA, i svim ostalim ofisima i fotošopovima, nećeš imati više od 70-80GB što znači da će u svakom trenutku da ti 40 do 50GB zjapi prazno. Jedino ako na `C` particiji ne skladištiš slike i muziku u `Start/Slike` i Start/Muzika` ... to je već drugi padež koji gastarbajteri koriste, no, velim da si ti neki expert i znaš da se medijumske datoteke skladište na nekoj drugoj particiji tj u arhivi.
ČITAJ bolje ono gore šta sam napisao. Da SSD ima par TB prostora, onda bi bilo u redu da razgovarama, ali ovako? Smešno. Jer, zašto ste ona i koj Q kupovali SSD diskove od 64 ili pak 120GB kada nisu dovoljni za sistemsku particiju? Dao tata pare da se dete poigra i pohvali na forumu?!? Kako to, kada se vi bavite ozbiljno kompjuterima? Nije valjda da tako ozbiljni IT stručnjaci tako naivno nasedaju i troše svoje teško zaradjene dinare na svaku igračku koja se pojavi samo da bi je isprobali??? Ili, do sada niste ni imali SSD ... iiii... JAVILI SE SAMO PAMETNI tj. svi koji čekaju ove od 240GB za 100€! aa mašala u tom grmu leži zeko .. .) mudro, mudro!
Hajde, ISPLJUVAĆU te sledeći put kada budeš srao da je 240GB malo za sistem čim se neki SSD od 512GB pojavi za 13000din. Raduj se do tad.
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647116. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.