Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
BB, spare i weak sektori na diskovima - normalno?
STRANA 1 OD 1
Bundeva BB, spare i weak sektori na diskovima - normalno? 28.04.2014. 14:10 T57544

status: user
broj poruka: 409
Da li je normalno za diskove iz skorije proslosti i one klasicne i one od 2.5` za laptopove da vremenom izmestaju lose sketore na spare area i time opada health % u HD sentinelu a pri scanu nema losih blokova? Da li je ova degradacija normalna za vecinu modela i proizvodjaca diskova ili se isti smatraju neispravnim i losim cim se ovo pojavi?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
operator re 29.04.2014. 03:05 #551436

broj poruka: 4265
Siva zona kod nas.
Ako je uvoznik Asbis, zamjenice ti disk.
Za ostale je diskutaiblno.
Disk se po WD ne smatra neispravnim, sve dok ne predje iz spare area na ostatak diska.
Cpu: i3-2100
Cooler:Omicron HG-232
GPU:270x
Ram:2x4 GB PC 1333
MBO: MSI Z77A-GD65
Case:Chieftec Big Tower
PSU: 600w imogen
Mouse: Logitech 400s
Screen: Barco 24` MDRC-2124 TS, Apple Tbold 27`

Pisko Normalna 29.04.2014. 05:47 #551437

broj poruka: 6648
Broj BS-a, WS-a... mora da se uzme procentualno a ne, kao do sada, brojčano. Ni meni se baš ne sviđa, nije na ruku kupcu, kao što je recimo na ruku zero-dead-pixel politika prodaje, ali, šta je - tu je. Da pojasnim analogiju: i kod hdd-ova i kod monitora, raste broj jedinica na koje se garancija odnosi (br. sektora odnosno, pixela kod monitora) tako da zero-pixel garancija znači mnogo više nego kod nekadašnjih 15` monitora kilaver rezolucije, dok je kod hdd-ova to teško održivo - ista garancija kao nekada.
HDD su dinosauri koji izumiru, njihovo vreme prolazi a industrija izvlači crno ispod nokta da bi im se što više isplatila.
Objašnjenje: jednaka količina bad sector-a na disku od 1Gb i disku od 3Tb - nema istu važnost. Statisički se dešava kao `normalna` stvar. WD je to - gore pojašnjeno - ali i drugi, rešio tako što nam proda deo diska više na koji se vremenom alociraju bs-i kako bi disk i dalje za validacione programe bio `valjan` tj. da bi se izbegle nepotrebne reklamacije.
Da li je 100% ispravan, pa, nije... da li je neispravan? - pa, nije... da budemo realni, disk je ok, a ako nije - on će bs-e razvijati exponencijalno - to svi koji sa tim imaju iskustva znaju, dakle, ako je mehanika u pitanju stvar otkaza je neminovna i samo se ubrzava tako da alokacija istih NITI MOŽE DA TO SAKRIJE NITI JE ZA TO NAMENJENA - disk će biti za reklamaciju u garantnim uslovima.
Realno, ako se to stvarno dešava, a statistički gledano, meni je prihvatljivo - da se poneki sektor skenja iz ko zna kojih razloga - ako postoji tehnologija da ja ne moram da low-level formatiram disk u panici, ne šteka mi windows, nisu mi podaci u opasnosti - onda je to za mene, u stvari, dobro i svakako manji smor.

Budale računaju na sreću.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647116.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs