Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Samsung mzmpc032hbcd-000 32gb
STRANA 1 OD 1
Spec Samsung mzmpc032hbcd-000 32gb 30.03.2014. 16:39 T57248

status: user
broj poruka: 199
Ludi imam ovaj ssd u lap topu, problem je u tome sto pri instalaciji windows 7-ice sama instalacija mi uzme oko 18gb prostora umesto oko 8gb i posle mi ostaje jako malo za instalaciju bilo cega...

Da li neko zna u cemo je problem?

Probao sam klasican format i instal, uradio secure erase.

Ima li neko neki predlog?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
mighty re 30.03.2014. 16:53 #547611

broj poruka: 1670
taj ssd nije namenjen za instalaciju OS-a nego kao SSD cache.

Ako već hoćeš da ga koristiš za OS, mada je to gnjavaža, onda premesti pagefile na hdd, a isključi hibernaciju.

To bi trebalo da ti oslobodi dosta prostora.
Spec ok 30.03.2014. 17:07 #547612

A zbog cega nije namenjen za sistem i sta znaci to da je namenjen za SSD cache?

Nisam nikada imao iskustva sa mSata SSD-om pa mi je to totalno nepoznato.

Hibernacija je ugasena, a zbog cega da prebacim pagefile na hdd?

mighty Re: ok 30.03.2014. 17:17 #547613

broj poruka: 1670
Zato što je tešlo da ćeš na 32GB (29,8GB formatirano) da imaš i Windows instalaciju i pagefile (ili ga smanji, ne znam koliko RAM-a imaš) i hibernate fajl.

Ako si ugasio hibernaciju, proveri koliko ti pagefile zauzima.

A rekao sam da ti mali mSata diskovi obično nisu namenjeni za SSD prvo jer nemaju performanse kao `veća` SSD braća zbog male količine NAND čipova u njima, što jako ubija brzinu upisa, kao i zbog wear levelinga.

Takođe računaj da ti na SSD-u za normalan rad GC i TRIM koji su neophodni da bi SSD očuvao performanse treba bar 10-15% slobodnog prostora, što znači da imaš max nekih 25GB na raspoaganju.

A šta je SSD cache iskreno me mrzi da objašnjavam jer je priča malo duža, imaš na netu više nego dovoljno informacija za isti.
:: A zbog cega nije namenjen za sistem i sta znaci to da je namenjen za SSD cache
::
:: Nisam nikada imao iskustva sa mSata SSD-om pa mi je to totalno nepoznato
:: Hibernacija je ugasena, a zbog cega da prebacim pagefile na hdd
Spec re 30.03.2014. 17:32 #547615

Pazi meni je dovoljno tih 29.7gb za sve, paging file size je 8072 mb

Imam 8gb rama

Hibernacija je ugasena

Instalirao sam Samsung SSD Magician i pokrenuo onaj Performance Test i posle toga rodilo se jos 8gb prostora :D

Nije mi jasno kako se to desilo ali sad je ok.

Posle instalacije svega sto mi treba imam slobodno jos oko 7gb sto je meni sasvim dovoljno.

Imam i HDD od 750gb i to je to.

Sto se tice performansi racunar leti bukvalno :D

Gare87 Re: re 30.03.2014. 19:05 #547625

broj poruka: 4709
aj zivota ti ukljci mozak na ON :)) jel ti nije ocigledno da imas 8gb ram memorije, i da ti je bas taj program oslobodio tih 8gb prostora sa SSD-a(page file) !? :) upravo sto ti je i kolega rekao. i to je nedovoljno prostora za windows , treba recimo koliko je recommended pa duplo vise da se ima za svaki slucaj, barem ja tako ostavljam uvek!

AMD Phenom II 960T 3.5Ghz
MSI 870S-C45
Patriot 2x2GB DDR3 1600MHz
WD10EARS 1TB
Gigabyte Windforce 6870OC 1GB GDDR5
OCZ MXS-PRO 600W
Windows 8.1 RTM 9600 64-bit

:: Pazi meni je dovoljno tih 29.7gb za sve, paging file size je 8072 m
:: Imam 8gb ram
:: Hibernacija je ugasena
:: Instalirao sam Samsung SSD Magician i pokrenuo onaj Performance Test i posle toga rodilo se jos 8gb prostora :
:: Nije mi jasno kako se to desilo ali sad je ok
:: Posle instalacije svega sto mi treba imam slobodno jos oko 7gb sto je meni sasvim dovoljno.
:: Imam i HDD od 750gb i to je to
:: Sto se tice performansi racunar leti bukvalno :
VMARC Eno i onaj tamo neki u prosloj temi drzi Win7 64 bit na 30GB particiji 30.03.2014. 19:36 #547628

broj poruka: 9425
A ostalih 200 podelio na dve... A dobro, volu ljudi da se mucu...
Windows 7 bez 80GB je sranje.. Optimalno 100-200GB, zavisno od HDD.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz
with Retina display
2.5GHz dual-core Intel Core i5
Turbo Boost up to 3.1GHz
8GB 1600MHz memory
128GB flash storage
Intel HD Graphics 4000

codeus ... 30.03.2014. 20:51 #547638

broj poruka: 4054

kad mi dodje komp na servis jer w7 radi kao raga na umoru i vidim c particiju od20-30gb a hdd je terabajt ..

za xp 80gb je sasvim dovoljno

za 7cu sam pre uvek stavljao min 100gb , od pojave Tera diskova stavljam min 320gb

Spec :D 30.03.2014. 22:03 #547654

Ja ne znam za sta to vi koristite racunar pa vam trebaju ti silni gigabajti.

Meni je ovih 30gb puna kapa za C particiju.

A imam i HDD od 750gb koji nikad u zivotu nece ni do pola da se napuni.
operator re 31.03.2014. 00:28 #547671

broj poruka: 4265
Molio bih te VMARC da mi objasniš za šta ti stavljaš sebi particiju veću od 30 GB, kada znaš kako treba da podesiš sistem.
Prva stvar, page file off.
hiperfile off.
System Restore off.
Svi servisi za kriptografiju off, osim onih koje sam sam stavio.
Ne dozvoliti instalaciju bilo kog Google servisa(skrivenog ili prikazanog)
pogasiti sve servise, koje ne koristite.(ja koristim svega 22 M$ servisa).
9 procesa mi je pokrenuto u pozadini , koji su mi neophodni i to je to.
Nakon podešavanja i posavljanja stalne defragmentacije u O&O Defragment-u, ne vidim razlog da instalacija win7-ce 64-bita bude veća od 28 GB zajedno sa svim programima(ACAD 15, Photoshop 6, Corel x7,svim pretrazivacima(opera, FF, Fernir(chromium jezgro), Sleipnir 4,3,4(chromium jezgro),OperaTor i Xinnom), svim prg za snimanje(Ashampoo Burning Studio 6.85 free, Nero 15,PowerISO,UltraISO, svim programima za reprodukciju(BS player,GOM, Daum Pot, KM player,VLC, AIMP, WinAmpfootbar),svim prg za zaštitu i čišćenje(Avast, Malwarebytes Antimalware, Regrun Reanimator, Spywareblaster, Junk Removal Tool, CCleaner, Glary Utilities), programima za nadgledanje procesa(Proces Hacker, Full Net control 8,2), office paketima(2003(RAM varijanta), 2007,2010,2013, Libre Office 4.2), par programa za nadgledanje stanja senzora i rada HDD,CPU, GPU(CPUZ,GPUZ,AIDA. HDD TRIM control).
Instalirao sam sistem još kada je prva varijanta 7-ce izašla i samo jednom dizao sistem u zadnjih skoro 5 godina, zbog crkavanja HDD-a(instalacija je ista i za AMD/Intel, naravno samo različit HDD, ali instalirani i nadsograđivani od istog dana).
Sve radi kao prvog dana i ne vidim potrebe da radim reinstalaciju.
Ponekad se zaboravim i ostavim po 100 tabova u Operi, Mozili i Ferniru otvoreno i najmanjih problema nemam, niti bilko ko od onih kojima sam podešavao računare.
Ponekad još zaboravim da pogasim i sve programe za reprodukciju, pošto gledam jedan film sa djevojkom, pa jedan film sa društvom, a ja pratim 3 serije, pa po jedan prozor za svaku seriju sa listama.
Sve ovo ne zauzima manje od 3 GB, ali ni više od 9 GB RAMA, osim ako ne pustim i neku igricu poput BF4 ili Crysis-a 3, kad imam vremena, a ni tada ne prelazi 12.2 GB.
Igrice igram na jednom monitoru, programe za video obradu koristim na 2, grafičke na sva tri i samo jednom sam došao u poziciju da je nastao problem, lično za mene.
Realno, ne vidim potrebe za SSD-om, kao što ni 99.99 % korisnika nema koristi, osim prodaje muda za bubrege.
Većina programa mi je pokrenuta u RAM-u i to mi završava posao.
A za bilo koji ozbiljniji posao, dovoljno je 16 GB RAMA i particija od 40 GB za OS, a sve ostalo po želji, naravno uz stalnu defragmentaciju diskova, bez isključivanja kada rade(obavezno ugasiti ovaj servis, jer je najodgovorniji za stradanje velikog dijela HDD-ova, posebno na LC i MS pro shit napajanjima).
Za svaki SSD nema potrebe za defragmentacijom.
I naravno moje pitanje.
Ko još ima koristi relane od SSD-ova, osim onih koji rade video montažu, obradu velikog broja poligona u scenama u 3D ?
Vrlo vrijetko bilo ko, jer u igricama, nikakvih prednosti ne vidim do sada.
A to što ljudi ne znaju da koriste ono što imaju, to je još jedna stvar koja me i dan danas fascinira.

Cpu:Core™ i7-4770
Cooler:Omicron HG-232
GPU:2xMSI 290
Ram:4x4 GB PC 2400 Beast
MBO: ASRock Fatal1ty H87 PERFORMANCE v1.1
Case:Chieftec Ultra Big Tower
PSU:2x Chiftec 600w
Mouse: G400s
Screen: 6 x Barco 24` MDRC-2124 TS

VMARC @op 31.03.2014. 09:40 #547688

Kada budes instalirao preko 5 masina dnevno, znaces o cemu pricam.

with Retina display
Turbo Boost up to 3.1GHz
8GB 1600MHz memory
128GB flash storage
Intel HD Graphics 4000

operator re 31.03.2014. 20:33 #547753

broj poruka: 4265
Ja ni jednom nisam govorio za druge, nego samo za tebe.
Poznato mio je koliko su ljudi nemarni, a pogotovo kad za gluposti zovu telefonom i misle da smo besplatna tehn, podrska.
A ne instaliram 5 masina dnevno sada(prije 8 godina je bilo i 40 dnevno), jer se broj dobrano smanjio od kako sam poceo da radim drugi posao, ali 15-30 mjesecno da.
Nikome ne stavljam da se instalira bilo sta na C particiju, niti im ostavljam mogucnost da pretrazivacima skidaju na c.
C je samo za instalacije prg osnovnih(bez dodataka i da mogu sa Rx-om da vratim predhodno stanje iz image sa D,E ili F particije).
Ne vidim poentu da je particija veca za ljude koji, znaju da koriste ono šta imaju.
Jedino, ako samo puknes win7,8,8.1 i pustis sa Ninite ko za debile da se svi prg automatski instaliraju bez podesavanja.
Onda razumijem zasto naplatite 1000-1500 din, a ne 2000 ili 3000 din za instalaciju.
Posao je za 45 min gotov.
Tako gledano, svaki idiot može bez osnovne škole instalirati sistem.
Samo win, pa DPS 14.10,McRip SystemFiles 2.0.2014.03.26 i VC Redist Installer 1.6.0 16.12.2013.
I naravno Steam.
To nije ni upola završen i pripremljen sistem za naprednu upotrebu.
Doduše, nije mi poznata tvoja klijentela, ali mene bi ljudi stavili pred streljački vod da im tako vratim mašinu.
imarkovic Re: re 31.03.2014. 21:18 #547755

broj poruka: 19003
Ajde page file, hiper, mada je totalno nepotrebnoto gasiti, ali zasto bi gasio system restore..? I zasto bi se smarao da gasis jedan jedini servis.. Ja obavezno ostavim restore za C particiju, a ti izvoli instaliraj ponovo ceo sistem jer si ga mudro ugasio odmah nakon instalacije windows-a.

:: Prva stvar, page file off
:: hiperfile off
:: System Restore off
:: Svi servisi za kriptografiju off, osim onih koje sam sam stavio
:: Cpu:Core™ i7-477
:: Cooler:Omicron HG-23
:: GPU:2xMSI 29
:: Ram:4x4 GB PC 2400 Beas
:: MBO: ASRock Fatal1ty H87 PERFORMANCE v1.
:: Case:Chieftec Ultra Big Towe
:: PSU:2x Chiftec 600
:: Mouse: G400
:: Screen: 6 x Barco 24` MDRC-2124 T
VMARC Ali ja ne koristim windows 31.03.2014. 21:41 #547758

A kada budes instalirao manje od 40 masina dnevno, sto je nemoguce bez upotrebe image sistema, onda ces tek znati o cemu pricam.

Potpuno mi je nejasno gde si se zaleteo. A izgleda da nije ni tebi najjasnije. Aj bolje zaboravi...
Na kraju krajeva, kolega, znamo se. Zato bolje zaboravi.

with Retina display
Turbo Boost up to 3.1GHz
8GB 1600MHz memory
128GB flash storage
Intel HD Graphics 4000

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647116.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs