u pitanju je crative nomad serija... vlasnik iste je pokusao da mu promeni firmware - nije uspeo, zakakio je stvari do balchaka (mada kaze da je radjeno sve po difoltu)
e sad pokusavam ja... imam 3 verzije firmvera, zapravo sve koje su izbacivane kao podrska na oficijelnom creative sajtu...
na regularno prikljucenje flasha na komp, apsolutno se nista ne desava... ok, kreativni se zaglupavio... probam `recovery mode`: ok, pojavi se removable disc... pripalim (bilo koju) verziju firmvera, i na pola posla win mi erroruje `media state is not initialized` ili `semaphore period timed out` (priznajem, za ovaj nikad cuo?!)
regularno, firmver prozor iscitava da je trenutna verzija na flashu 0.00.00 - sto sam i ocekivao...
na klasicno formatiranje iz win-a se takodje nista ne desava (cak se ne otvara ni prozor za formatiranje)
probah preko cmd prompt-a:
c:\ ... >format l: - - >error in IOCTL call pa onda probah c:\ ... >convert l: /fs:fat /v - - > cannot determine file system of drive L: pa onda c:\ ... >chkdsk l: /f - - > cannot open volume for direct access
i jos par sl. komandi, ali nista.... :(
1. da li, i ako da, gde gresim? 2. jel flashka crkla? 3. sta da radim?
Nemoj nikada formatirati niti inicijalizovati FLASH NAND memorije preko win formata. Koliko znam Creative ima svoj flash tool i to si verovatno probao. Pokusaj da ga flashujes specijalizovanim oficijelnim alatom i odgovarajucim firmwareom ali iz SafeMode-a ako daje podrsku USB granama. Ako ne onda ovako: iskaci sve USB uredjaje osim Creative-a, ako ima externu bateriju (AAA) skini je pre ubacivanja. Pogasi sve moguce servise koje ti OS daje, ceo sys tray i servise i drivere koji bi mogli omesti postupak snimanja, Za formatiranje imas takodje njihov alat ili se moze iskoristiti univerzalni HP format:
drugar je uspeo (inicijalno) da stavi novi firmver, ali mu se nisu svidele neke opcije koje je ta nova verzija donela... posto mu nije uspeo downgrade (hteo je da vrati stari), strucnjak je formatirao flash sa Q&Q - ovim `safe erase` shredder-om :((( i time ubio svaki bit na nesrecnom playeru...
moj pokusaj formata preko win-a je pokusaj hvatanja za slamku...
sa safe mode-om sam probao - corak :( (to sam prvo probao)
HP-ov alat je neupotrebljiv... sve opcije su nedostupne (osencene). a startovanjem `na suvo` vrti u beskraj poruku `checking for devices`...
pokusao sam jos nesto - u device manageru sam ugasio `allow the computer to turn off this device to save power` opciju, pod USB Root Hub properties... na kraju, prilikom inicijalizacije firmvera, creative je vidljiv pod `safely remove hardware` (pod punim imenom) - ali kao generic device :((
klasika: proces stigne skoro do samog kraja... i pukne
Osposobi u BIOSu USB legacy i sve vezano za Universal Serial Bus. Ustekaj stick. Ubaci bootabilan CD WinXP Pro SP-2 i kreni sa setupom, kada ti izbaci poruku o particijama, trebalo bi da ti se pojavi disk u negde spisku, ako se pojavi pokusaj ga reparticionisati i formatirati integrisanim alatom. Preostaje ti jos Hiren`s BootCD sa alatima, ali je sve to uzaludno ako je firmware ostecen ili ga nema (i na obicnim prenosnim USB stickovima postoji mali deo NANDa u kome se drze podaci o kapacitetu, kontroleru, konekciji...samo sto nisu azurabilni jer im ne treba ta opcija kao kod MP 3/4 playera). Jedino ako ima neki flasher koji bi nekako to odradio iz low-level okruzenja. Probaj vise razlicitih verzija firmware-a, i stare i nove a mozes kontaktirati i tehnicku podrsku CTa, na engleskom, naravno! Ne znam da li bi otvaranje i prespajanje (kratak spoj, nulovanje) svih nozica kontrolera i memorije urodilo plodom?!
Probao si `Play` tip? Drajvere i firmware od plejera postavi na PC.Dok drzis prst na `Play` dugmetu,ubaci plejer u port.Tvoj prst je jos uvijek na `Play` dugmetu...Pojavljuje se poruka `OS je prepoznao vas uredjaj`.Trebalo bi da ga prepozna u Recovery modu - prati uputstva,ali kad se okonca Recovery,mozes instalirati drajvere sa racunara. Sto se tice firmware,postupak je slican - nakon Recovery i instalacije,restartuj racunar i,pridrzavajuci se `Play` principa,update-uj firmware,ne obracajuci paznju na zahtjeve OS-a za restartom.Vjerovatno ce ti softver traziti i formatiranje - to poslusaj...for jor ovn gud...
Druga mogucnost - `Safely remove hardware` i kad se `uklanjanje` okonca,izvadi plejer,pa ponovo plug u port (ovo se tice samo postupka prepoznavanja uredjaja,dalje je stvar Recovery i update procedure).
probacu to sa bootabilnim xp-om... mada :( napisah, trenutnu verziju firmvera prepoznaje kao 0.00.00 - sto ce reci, kaputt!
a sto se tice otvaranja i prespajanja - niti imam potreban alat, niti to znam da radim...
probam sa boot opcijom pa javim
@oglasnik
naravno, bratac, da sam to probao... to je i elementarni nacin (barem za creative) za sistemske izmene (pritisnut `play` prilikom prikljucivanja, ulazak u `recovery` mod, itd) i win ga i prepozna kao `player recovery device`, apdejt fw-a krene, i kao sto rekoh, pred kraj prijavi onu gresku (videti pocetak posta)... zapne kod momenta `allocating table`...
win cak ne provaljuje u kom je sistemu sam flash (fat, fat32)
zato cu probati `boot` foru...
cak sam probao svaki usb port na kompu, za svaki slucaj... probah sve to i na drugom pc-ju..
Interesuje me kako Device manager prepoznaje tvoj plejer?To sto je Generic device (generic volume?) nije problem.Da li u Device manageru (ili `Safely remove...` dijalogu) pod `Driver details` pise nesto (lokacija drajvera) ili...
Ako nijesi uspio da reanimiras plejer,imam neke ideje...
u jednom jedinom momentu, kada je player bio blizu stanja reanimacije, `safely remove` dijalog ga je prepoznao pod punim imenom, doduse osencheno (nedostupan) - sve sa podgranom u kojoj je vidjen kao `generic`
a device manager ga je tada video kao `unknown device`
?
koje su ti to ideje, share-uj ih, da udarim full frontal u neprijatelja...
determinizam (lat. determmare) - ucenje o odredjenosti ljudskog delanja i htenja i uslovljenosti njihovoj spoljnim i unutarnjim uzrocima i motivima, pobudama, prema cemu ni covecja volja ne moze biti slobodna, nego odredjena i uslovljena tim uzrocima i motivima
jbni flash, bas sam se iznervirao
nista nisam uspeo sa boot opcijama, ni xp, ni hiren`s
Jel` to felnu od bicikla sa stapom, kao pre 100god? Zao mi je sto nisi uspeo, mozda pobratim iz CGa ima neke korisnije predloge...
- R a v e n L o r d -
:: :: :: determinizam (lat. determmare) - ucenje o odredjenosti ljudskog delanja i htenja i uslovljenosti njihovoj spoljnim i unutarnjim uzrocima i motivima, pobudama, prema cemu ni covecja volja ne moze biti slobodna, nego odredjena i uslovljena tim uzrocima i motivim :: :: :: jbni flash, bas sam se iznervira :: :: :: nista nisam uspeo sa boot opcijama, ni xp, ni hiren` :: :: :: idem da teram tocak, da razbijem zlu hemij :: :: :: oglasnice, sta ono rece za ideje :: :: ::
::u jednom jedinom momentu, kada je player bio blizu stanja reanimacije, `safely remove` dijalog ga je prepoznao pod punim imenom, doduse osencheno (nedostupan) - sve sa podgranom u kojoj je vidjen kao `generic
Moja ideja je bila da plejer ubacis u racunar na kojem nikad nije bio instaliran (i da ga OS automatski instalira ili da ga formatiras ili da instaliras fabricke drajvere).Ako to nije izvodljivo,pokusaj: Device manager - pronadji mp3 plejer (trebao bi biti oznacen kao Storage ili Portable device) - uninstall - zatim,uninstall kompletan Creative softver koji se nalazi na racunaru - restartuj racunar - ubaci plejer u port -`New...` - uputi ga na Windows\system32\drivers\USBSTOR.sys (pokusaj i drajver,ne firmware,od plejera),posle toga - My Computer - Manage - Disk Management - Format drive - formatiras drajv kao FAT.(Ne moras se oslanjati na Windows,mozes sam uci u Device m. i `update driver`)
Druga stvar - rekao si:
::i win ga i prepozna kao `player recovery device`, apdejt fw-a krene, i kao sto rekoh, pred kraj prijavi onu gresku (videti pocetak posta)... zapne kod momenta `allocating table`..
Mislim da si ovdje napravio gresku - trebao si da izaberes opciju `Do not search. I will choose the driver to install`.
Trece
Gledao sam je dok se tusira...`Palmolive Smooth Skin` je klizio niz njenu butinu,izbrazdanu oziljcima iz korejskog rata,dok sam ja...
Ne...Nije to...
Htio sam da te pitam da li je softver koji si skinuo sa Creative sajta kompatibilan sa verzijom WMP koju ti posjedujes.Ovo moze djelovati kao besmislica ali je tacno i,cak,potvrdjeno od strane tehnicke podrske Creative-a - pojedine verzije fw softvera,ukoliko nijesu kompatibilne sa WMP (valjda treba da bude v10) mogu izazvati prividnu `smrt` plejera prilikom pokusaja da se updatuje!?Pretpostavljam da ti imas odgovarajucu verziju,nego...eto..`vatam se za slamku...
Jos jedno pitanje - u Recovery modu nijesi nasao opciju `Format`?
`Do not search. I will choose the driver to install` - ja bih ovo probao u svakoj varijanti.`select device` /USB flash disk (ili neki storage device)/.Zatim,`Have disk` - uputis ga na drajvere ili USBSTOR.Prevaris Win da ga prepozna kao USB flash (koji `ne funkcionise` zbog neadekvatnih drajvera),zatim ga uputis na drajvere.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.