Pozdrav, odlucio sam da se pocastim jednim ssdom... bice koristen u laptopu lenovo thinkpad T500 koji ima SATA2 konektor, a posto se taj konektor sve redje vidja, skoro niko ne prica o kacenju novih ssd-ova na sata2 konektor pa me interesuje da li tu moze da bude nekih problema oko razlicitih standarda...
Koliko sam video intel prednjaci sto se tice garancije... i definitivno mi je tih 5 godina garancije bitnije od toga da li ce nesto biti brze za koju milisekundu pogotovo dok sam na SATA 2.
Sto se tice brzine, ici ce maksimalnom brzinom koju dozvoljava SATA2, tako da za svaki SSD tebi je brzina ista.
Ako je garancija pre svega, onda nemas neke druge izbore. Medjutim, nisu svi SSDovi istih dimenzija. Neki su debeli 7 milimetara sto je prosecna debljina lezista u laptopovima, a neki imaju i vise pa ne mogu da upadnu.
da znam da sam ogranicem brzinom sate... ali vlajda necu ostati vecno na ovom kompu :D
a za dimenziju dobro ste mi rekli... nikad se toga ne bih setio da pogledam :D bas cu da premerim sta je unutra mada koliko se secam gledao sam neki youtube snimak gde je lik stavljao intelov ssd u ovaj t500
Nisam siguran ali proguglaj malo po netu u vezi msata ssd-a negde videh da modeli t420 i noviji mogu da koriste msata preko WiFi slota... Konkretno otkacis WiFi i umesto njega uglavis mSATA SSD... a WiFi na stick... Ne dobija se bas mnogo ovim cak se nesto konfora gubi pogotovu taj WiFi ali se dobija brzi disk za OS i sporiji za skladiste...
Citat: `Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicnu i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...` Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!
da... ne mogu da se setim kako se zove taj slot ali ima ga u svakom kompu :D na t500 ima 3 komada wifi, gps-3g i jos jedan prazan... tako da ne bih morao da vadim wifi medjutim taj slot je drugaciji od ovoga sto je na obicnom kompu pa bi ta kartica u buducnosti mogla da se stavi samo na laptop koji ima to...
ne ne mislio sam na pci slot mislim da se tacno zove `mpcie` micro pci expres to je standard za laptopove i u to se sravlja ovicno wifi... neki laptop ih ima vise neki manje...
pcmcia je onaj sa strane slot za neke eksterne karte... koliko znam prilicno je spor za danasnje brzine
Ako si ti zadovoljan, a verujemo da jesi, onda je svima super.
E sad par saveta nakon kupovine o koriscenju.
SSD za razliku od HDD se brze degradira tokom rada te ga treba koristiti `sto manje`. To pod navodnicima jer ne znaci da nista ne instaliras na njega, naprotiv, savljaj programe sto najvise koristis.
Temp fajlove kao i cache fajlove od pretrazivaca (FF, IE, Opera, GChrome i drugo) treba drzati sto dalje od njega zato sto se koriste samo jednom, a ugrozavaju SSD (ne toliko da ce ti crci za manje od godinu dana). Takodje pagefile, hibernaciju koji u velikom obimu zauzimaju samu C:\ particiju, ako imas 4GB+ rama mozes i da iskljucis pagefile, a hibernaciju naravno off ako ne koristis. Testove tj benchmarke za brzinu SSDa zaboravi, to ti je kao da nonstop instaliras i brises operativni sistem. Muziku, filmove, dokumenta, fajlovi od programa za posao, sve to drzi na HDD osim ako ne koristis bas cesto (mislim na fajlove od programa za posao).
I da, mozda kasnim ali evo da dodam. SSD stavi u biosu kao ACHI pa onda podigni windows. Nisam naucio koja je caka sa time tj. zasto se to radi ali ja se toga slepo pridrzavam jer mi je preporuka koja mi ne smeta niti skodi dobrodosla.
Sve je to lepo i tacno sto ti kazes,ali koji ce mu onda taj SSD.To se koristi normalno kao i svaka druga komponenta,bar se ja tako ponasam.Meni torrent skida na SSD i to na V100 star preko 3 godine i dan danas radi normalno.
M Power-3770k-Beast 16GB-Hyper X 120GB-7970 BE-Nitro 850W-H 100
:: :: :: :: Ako si ti zadovoljan, a verujemo da jesi, onda je svima super :: :: E sad par saveta nakon kupovine o koriscenju :: :: SSD za razliku od HDD se brze degradira tokom rada te ga treba koristiti `sto manje`. To pod navodnicima jer ne znaci da nista ne instaliras na njega, naprotiv, savljaj programe sto najvise koristis :: :: Temp fajlove kao i cache fajlove od pretrazivaca (FF, IE, Opera, GChrome i drugo) treba drzati sto dalje od njega zato sto se koriste samo jednom, a ugrozavaju SSD (ne toliko da ce ti crci za manje od godinu dana). Takodje pagefile, hibernaciju koji u velikom obimu zauzimaju samu C:\ particiju, ako imas 4GB+ rama mozes i da iskljucis pagefile, a hibernaciju naravno off ako ne koristis. Testove tj benchmarke za brzinu SSDa zaboravi, to ti je kao da nonstop instaliras i brises operativni sistem. Muziku, filmove, dokumenta, fajlovi od programa za posao, sve to drzi na HDD osim ako ne koristis bas cesto (mislim na fajlove od programa za posao) :: :: I da, mozda kasnim ali evo da dodam. SSD stavi u biosu kao ACHI pa onda podigni windows. Nisam naucio koja je caka sa time tj. zasto se to radi ali ja se toga slepo pridrzavam jer mi je preporuka koja mi ne smeta niti skodi dobrodosla :: :: Ako budes imao pitanja, nastavi ovu temu :: :: I da, sasrecom ti nov SSD. :)
Mislim citao si temu o tome sta sam uradio zbog SSD-a tako da samo citiram svoj citat ponovo:
``Imam SSD, ali zasto da ga ostecujem kada mogu sve to na ramdisku, koji je jos i brzi. :)
Evo sebe citiram iz jedne od predhodnih tema:
``Moja upotreba Ramdiska se zasniva na torrente, downloade, prepakivanje fajlova (rar, zip, iso) i kad hocu neki program ili igru na brzaka da instaliram da proverim. Sve ovo se odvija na Ram disku zato sto ne zelim da trosim HDD ni SSD. Downloadovane fajlove i torente naravno prebacujem posle downloada na HDD, tj ni u kom slucaju Ramdisk ne sluzi za skladistenje, njegova funkcija je samo da se sacuva zdravlje HDD i SSDa.
Eh da zaboravio sam mu najosnovniju funkciju, na njemu mi je virtuelna masina, XP sam instalirao na njemu.````
A dodao bih da mi je na SSDu naravno OS, osnovni programi za rad i samo jedna igra za koju mi znaci sto brzi loading. Naravno FPS je isti kao i na HDD tako nema potrebe zarad drugih igara da budu tu takodje.
hvala na savetima... odradio sam vec neke sitnice tipa ugasio automatsku defragmentaciju, stranicenje, indeksiranje i jos par gluposti...
inace sto se tice rada tog diska... kako se snima koliko se trosi i slicno... imalo je smisla cuvati ga dok su bili oni prvi cipovi... tada je broj upisa bio veoma ogranicen...
danas ovi novi cipovi mogu drasticno vise da izdrze... citao sam na dosta mesta i kazu jaci prosecni korisnici dnevno nastampaju oko 30gb podataka na disk... kada bi to radili svaki dan ovi novi diskovi bi mogli da izdrze oko 70godina... a kapaciteti veci od 120 i mnogo vise...
ja nisam prosecan korisnik... teski sam it-jevac, programer, pirat :D neka moj disk dnevno upise 100gb, a ne upise sigurno... bicu sasvim zadovoljan da potraje 10 godina...
ako do tada ne zamenim komp i hard onda sam bas propali programer :D
ali slazem se recimo da ne treba pustati torente na njega i neke stvari koje se bas zna da drljaju po disku, ali definitivno ne treba biti rob masine...
inace bas sam ocekivao da ce firefox da mi se pali ko my computer ali jok... :D
Prvo, prebaci cache na ram, cache se brise svakim gasenjem FF ili racunara. U adresi napises about:config i u pretrazi ukucaj rec cache. Podesi sledece ovako:
Drugo, instaliraj ovaj program. On vrsi sledecu funkciju. Umesto da kada kliknes close na FF, on se ne ugasi totalno, nego ugasi sve tabove i vraca ga u prvobitno stanje pripravnosti i vizuelno ga gasi, dok sam proces ostaje ukljucen sa minimalnim zauzecem procesora i rama. Samim time svaki sledeci put kad stisnes FF on se samo vizuelno dopuni tj daje ti opcije da ga koristis i teras dalje.
mozda je to potrebno raditi na nekim starijim serijama koje ne podrzavaju trim, ali noviji ssd-ovi svi to rade samostalno, nema potrebe opterecivati se toliko. Eventualno je ok gasiti system restore, index, reducirati pagefile. Premestanje cache od browsera dovodi do blagog usporenja, to nismo zeleli sa ssd-om. Ovih saveta nema na sajtu proizvodjaca.
aman ljudi ne opterećujte se toliko `optimizacijama` SSD-a.
Imam SSD-ove od 2009-te, imao sam bar 6-7 modela lično, i sada imam 3 komada svojih plus 25 komada u računarima u firmi koje ja održavam. Kroz ruke mi je prošlo bar 50 istih, svi su još u životu i normalno rade godinama.
Stavite najnoviji FW na SSD ako ima neki noviji od onog s kojim je došao, proverite da je uključen AHCI, instalirati odgovarajuće drajvere (iRST ili AMD sata), podesiti veličinu pagefile-a i isključite hibernaciju. To je sve što bi trebalo uraditi. System restore i index gasite ako baš želite, ali ja to ne radim.
Sve ostalo mlaćenje vam neće doneti ni par % u performansama, a gubićete vreme i eventualno izazvati nestabilnost ili probleme u radu s nekim programom.
Intel 320 series 120GB imam u službenom laptopu od 2011 kao jedini drajv, tonu podataka preturio preko njega , instalirao i deinstalirao gomile programa, terabajti upisa i još uvek ima iste performanse i Drive health i estimated life remaining na 100%.
Kolegama su projekti u VS na SSD-ovima, konstantno se upisuje i briše nešto sa istih i nisam do sada ni jedan zamenio.
Preterujete sa paranojom o upisu i izdržljivosti NAND-a.
da... ne treba se preterano cimati oko civanja tih diskova...
evo ako ce nekog ovo da ubedi... nand cipovi imaju najmanje 10000 ciklusa sto bi znacilo da na njega mozete 10000x da upisete ili obrisete podatak (citanje je neodraniceno)
ovaj moj disk ima 120gb formatiran ima oko 111gb
sto bi znacilo da preko ledja moze da preturi 10000 ciklus x 111gb = 1110000 GB sto bi znacilo da na njega moze da se upise 22200x po 50gb (1110000/50) recimo da dnevno upisemo 50gb to je znaci 22200 dana da radi tako sto je (22200/365)... preko 60 godina... :)
ako se ja pitam... pre su proizvodjaci napravili kontroler koji ce da rikne za 5-6godina da bi ljudi kupovali nove diskove nego sto ce to nand kolo da krepa :D
e sad jedna vazna stvar bi bila... mesto na koje se upisuje... ako je disk napunjen, recimo popunjeno je 110gb od 111 i ti podaci se nigde ne pomeraju... a mi nekako uspemo da preturimo 50gb preko tog jednog praznog gigabajta (odredjen broj istih nand kola) to ce da ubrza starenje tih istih kola...
bez obzira sto novi diskovi imaju onu tehniku da koriste drugo mesto za upis... jednostavno nema mnogo izbora u tom gigabajtu gde bi mogao da sara i morace da ga koristi...
sto bi znacilo... (ovo iznad je ekstremni slucaj/primer) normalnim korisnicima ce win i nesto stalnih programa sto im treba zauzimati oko 60gb sto bi znacilo da ce preostalih oko 60 biti pisi/brisi prostor... zbog duplo manjeg pisi brisi prostora od skroz gore navedenih brojki... trajanje nand kola ce biti duplo manje... znaci oko 30 godina :D definitivno mislim da nema nikakvog razloga za brigu i dalje...
ukoliko neko koristi taj disk... da mu dusu vadi... 100gb dnevno (ne mogu da zamislim taj scenario ali dobro) mislim da bi trajanje diska poboljsala defragmentacija sistema... ali tako da se ceo sistem prepise sa pocetka diska na kraj diska (postoje takvi programi) tako da onaj deo diska koji je dugo trpeo pisi brisi posao postane staticki, dok ce deo na kome je bio nasnimljen win i programi... tj koji je bio maltene samo za citanje i jako malo za pisanje preci na onaj `istroseni` deo diska... i tako nesto uraditi mozda jednom godisnje...
ali ovo je samo moje misljenje... nije potkrepljeno nikakvim istrazivanjem :)
Ima li neko ovde SSD od 64GB? Koliko oni realno izvlace? Uzeo bih jer mi stvarno ne treba vise od 64GB. Da li je makar brzi od WD black? Isto bih ga zakacio na sata2...
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
pa ako je novijeg datuma... isto ko i ovaj sto sam ja uzeo za primer ali smanjeno zbog kapaciteta... s obzirom da ces verovatno samo sistem drzati nja njemu i programe... drzace dovoljno dugo da ce doci vreme da ga menjas zbog velicine :D (sto se tice broja upisa... ne crkavanje iz XY razloga)
po meni je 64gb bas neudobno... meni je 100gb za sistemsku particiju knap da ne moram da pazim koliko djubreta imam na njoj...
Ma jok, zaista mi je 64GB puna kapa za OS i programe koje koristim. U biti klasika + par programa za obradu i snimanje muzike + plugini i to je to. Kontam da necu ni 40GB da zauzmem. Ostalo sve ide na HDD...Bitna mi je brzina odziva i upisa, a citanje manje- vise moze biti i 100MBps
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
:: Ma jok, zaista mi je 64GB puna kapa za OS i programe koje koristim. U biti klasika + par programa za obradu i snimanje muzike + plugini i to je to. Kontam da necu ni 40GB da zauzmem. Ostalo sve ide na HDD...Bitna mi je brzina odziva i upisa, a citanje manje- vise moze biti i 100MBp :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
Moram da dodam da je strasno jezivo kada ukapirate koliko je elektronika od kompa bucna...
laptop kad se upali i kad je hladan da ne vrti ventilator... u potpuno tihoj sobi... bez mehanickog harda...
komp maltene da cvrkuce :D i mislim da se najvise cuje nesto sto je vezano za graficku... kad se pusti neki video, minimize, maximize, skrolovanje po ff... bas je kripi :D
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647116. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.