ovako, konfiguracija je 478, procesor p4 na 2.8 i 1.5 Bg rama, ploca je ga 8ipe1000, .Komp je radi juce sve normalno, i ugasen ko i uvek. Jutros prilikom paljenja nije video but sistem.Kad sam ga ja upalio, hard koji je 40Gb vidi, kao 6.5 Gb ( mislim u biosu se vidi toliko) a i probao sam i sa hyrensom, i hdd regeneratorom, isto ga tako vidi, i nema bed sektora, i najnormalnije sam instalirao novi win xp na njemu , evo i odavde kucam sad, komp, radi, najnormalnije, samo sto se negde izgibilo nekih 30-tak Gb. Ima li neko ideju sta uraditi? Kazem da se i u disk managmentu vidi kao 6.5Gb. nema nikakvih drugih skrivenih particija niti ih je bilo.
probao i kao slave, i cable select, ma svakago ga vidi isto, pa i pri instaliranju novog win-a on ga vidi kao 6.5Gb. e sad nemam drugu plocu trenutno da ga probam posto je ata da nije mozda zveknuo neki kontroler na ploci, al evo instalirao se win bez problema i radi super, a i disk se ne cuje, niti krcka i grebe.
Ostavi mu samo jedan dzamper na mestu do onog samog pina (master) ako je situacija ista, pokusaj sa HBCD i acronis disk director-om da vidis sta se desava. Ako ne pomogne ni to, podigni live Linux i vidi da li ima jos neka paticija pa je formatiraj ili izbrisi.
Vidi i u BIOS-u da nije nesto promenjeno , tipa large dik support...A odradi i jedan CLR cmos
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Koliko se ja secam to su oni slim hardovi sto imaju foliju umesto gornjeg poklopca i crkavali su bas nenormalno imam i ja jednoga ostavio mi ga vlasnik posle popravke odnosno ubacivanja novog od 80GB. Mada mi nije jasno zasto vidi samo 6.5GB, taj hard ima 1 plocu sa 2 glave izgleda mu je MBR pobrkao loncice. Probaj low level format pa ces videti : https://WWW.HDDGURU.COM
Asus P5Q3DeLuxe Intel Q9550@3.8+CoolerMaster Hyper 212EVO Dual Kingston Predator KHX24C11T2K2/8X 4x4GB Asus ENGTX570 DCII Seagate ST3250318AS+ST3500418ASx2 Leadtek WinFast PxDTV2300H CoolerMaster Stacker 832 Black
Secam se onih starijih Samsung diskova gde dzamperom mozes ograniciti kapacitet ako neka ploca ne podrzava vece kapacitete diskova.. Ali ne znam da li je moguce na tom Maxtoru...Vidi i taj jumper CLJ, mislim da je treci. Ili je neko glupo podesavanje u BIOS-u ili HDD, jer ga BIOS prepoznaje kao 6.4 GB...Neka glupost je u pitanju, garant....
Heheheh, kazes da lizne :D Pa zar nije bolje uzeti srafciger i malo razdvojiti iglice da dzamper malo teze udje i imace zadovoljavajuci kontakt jos 100g.?
:: lizni jamper pre stavljanja da ima kontakt mene je to znalo da je..e ali slive master a ne da smanji kapacite :: :: ::
sad cu da probam ubuntu 9 live da idim sta ce reci, inace evo komp radi ko zmaj, ali ovo nesto nisam video do sada, a jeste, to je taj slim sto je crkavao ko lud, mozda je i ovaj na tom putu, al da radi savrseno ovako sa smanjenim kapacitetom , nije mi jasno,
nisu ti maxtori slim toliko losi nego im ima 10+godina prodavani su valjda samo oni u to vreme zato ih ima mnogo gecvrctunih wd od 40g ima na 50 maxtora ja imam i dalje 2-4 komada sa 100% heart i rade odlicno posle toliko vremena
kaze 6,7 Gb media.Tako da izgleda da je zveknuo, mada evo koristim ga najnormalnije, i radi ko da je sve u redu, nikakvih smetnji, nije ni spor.Ne mogu jos da se nacudim.
@ codeus, moguce, ali i ne mora da znaci, jer sam imao dva puta isti slucaj na jednom WD640GB. Pri instalaciji OS-a, da li sa CD-a ili sam hteo da vratim sa GHOST-om ( ne secam se )mi je isto nesto zabagovalo i svugde se disk video kao neka glupa cifra GB, cini mi se 30 ili sl.
Znaci svi programi za rad sa particijama, ukljucujuci i HDregenerator, BIOS su ga videli identicno 30GB. Znam da sam ceprkao sa particijama, brisao...ali se ne mogu tacno setiti kako sam uspeo da vratim pun kapacitet. Uglavnom sa nekim programom sa HBCD, mozda partition table editor 8.0...ili MHDD, ima tamo dosta opcija, kao sto je `config` gde mozes odrediti broj sektora...vratiti kapacitet na fabricki...Komso probaj nesto od tih alata sa HBCD pa vidi. Ja sam imao i 400GB podataka, koje sam posle uspesno i vratio :)
slazem se gile, ali ovo je matora zverka iako je jedini hdd koji obozavam, pogotovo verzija sa vecim kesom, najbolji hdd za office
ali meni su crkavali usled kopiranja podataka sa jedne particije na drugu, doduse vise procesa od jednom
jedino da proba mhdd sa hirena i neka koristi NHPA komandu da vrati full kapacitet
ali cela ta serija maxtor je poznata po pucanju FW-a gde se hdd u biosu prijavlju pod generickim imenom kao poker, arena i slicno , kao i prijavljivanje manjeg kapaciteta od stvarnog
realno da je jumper u pitanju trebalo bi da se prijavi kao 8gb
za crvenu novcanicu moze da iskopa negde 80-160gb , realno noviji disk, brzi, pouzdaniji
tako da mlataranje sa 40kom nema smisla
:: @ codeus, moguce, ali i ne mora da znaci, jer sam imao dva puta isti slucaj na jednom WD640GB. Pri instalaciji OS-a, da li sa CD-a ili sam hteo da vratim sa GHOST-om ( ne secam se )mi je isto nesto zabagovalo i svugde se disk video kao neka glupa cifra GB, cini mi se 30 ili sl. :: :: Znaci svi programi za rad sa particijama, ukljucujuci i HDregenerator, BIOS su ga videli identicno 30GB. Znam da sam ceprkao sa particijama, brisao...ali se ne mogu tacno setiti kako sam uspeo da vratim pun kapacitet. Uglavnom sa nekim programom sa HBCD, mozda partition table editor 8.0...ili MHDD, ima tamo dosta opcija, kao sto je `config` gde mozes odrediti broj sektora...vratiti kapacitet na fabricki...Komso probaj nesto od tih alata sa HBCD pa vidi. Ja sam imao i 400GB podataka, koje sam posle uspesno i vratio : :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
` this tool does not formats the hard drive and/or erases the data. No, it does not perform any kind of formatting. furthermore it does not read from or write to the user data area at all (including partition tables, boot records, etc). It only alters HDD firmware (HPA and DCO settings)`
@codeus, pa sve to stoji, ali ja nisam imao slucaj da mi taj Maxtor tako odapne. Najcesce procakce ili nagomila BS i ciao. Cudni su ti Maxtori, kada rade, rade do jaja, a kada odapinju, crknu do nepopravljivosti. Nema izmedju :D. Ovo sa kapacitetom mi se desavalo i zato sam posumnjao da je samo zabagovao kod upisa...U svakom slucaju, sve je moguce kod HDD-a...
@komsa, super da si resio. Mogao si to isto i sa HBCD ( sto sam ti gore i napisao ), napravi ti jedan boot-abilan HBCD - zlu ne trebalo :)
imam HBCD (mislim verzije 10, i 14) a, ceo postupak ovaj je trajao 20-tak sekundi, i sto je najbolje, evo butuje se sa istim sistemom od juce koji je instaliran na njemu samo imam jednu particiju od 6.5Gb i drugu od oko 32Gb, kako god bitno je da radi, a sam hard uopste nije u losem stanju, e sad, da ne bi ponovo instalirao win, i drajvere, kojim programom ako je moguce da ja C disku dodam jos nekih 15-tak Gb?
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647116. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.