Budzenje laptopa - `SATA Female` na `44Pin 2.5 IDE Male` HDD Adapter
STRANA 1 OD 1
strela75
Budzenje laptopa - `SATA Female` na `44Pin 2.5 IDE Male` HDD Adapter
07.02.2014. 12:57
T56635
status: user broj poruka: 1589
U pitanju je razmatranje povecanja kapaciteta HDDa postojeceg (starijeg) laptopa.
Kao sto naslov kaze, interesuju me iskustva - da li je neko probao u laptop da ubudzi SATA disk sa adapterom na IDE prikljucak (umesto IDE diska)? Nasao sam dve varijante ovih adaptera: - Verzija 1 (deluje kompaktnije): http://tinyurl.com/prjq3go - Verzija 2 (deluje da vise mesta zauzima): http://tinyurl.com/ntoph5h
Jeste li probali neki od njih i kako je proslo (ima li mesta)? Koja su ogranicenja - stvari na koje treba misliti pre kupovine/ugradnje (neki spominju max 500GB za SATA disk unutra)?
Negde procitah da ovakvi adapteri podrzavaju SATA1 standard. Da li to znaci ogranicenje samo po pitanju brzine prenosa podataka ili i na varijantu diska (posto se sada 2.5` HDDi ne mogu naci u varijanti SATA 150)?
Unapred hvala.
Pozdrav.
PS. Druga opcija bi bila caddy, ali mi se ne odrice DVDa.
- Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Ti adapteri ima da te izadju ko pola tog laptopa...
Buduci da spominjes EIDE onda je star ko Broj 1...
Citat: `Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicnu i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...` Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!
Adapteri (kakvi god) kostaju do 15$. A 2.5` SATA HDD kosta ~60 evra. Tako da po pitanju isplativosti, sve ide na vodenicu SATA diska.
Sto se tice starosti, 2008.-2009. godina, a dobro sluzi. Decu.
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Ubrzanja samog HDD-a nema posto kad prodje kroz EIDE performanse padaju dole...
Moj ti je predlog da uzmes neki eksterni HDD od cca 1TB...
To ti dodje tih nekih 60÷65E...
Pozdrav uzvracen...
Citat: `Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicnu i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...` Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!
:: Novi 2.5` PATA HDD kosta 120-150 evra :: :: Adapteri (kakvi god) kostaju do 15$. A 2.5` SATA HDD kosta ~60 evra :: Tako da po pitanju isplativosti, sve ide na vodenicu SATA diska :: :: Sto se tice starosti, 2008.-2009. godina, a dobro sluzi. Decu :: :: Pozdrav :: :: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spiritualit :: ::
Svi ti adapteri su sumnjivog kvaliteta cca.do 15e, a ja sam stavio umjesto optike, posto liku nije bila potrebna. Nazalost, nakon 7-8 mjeseci adapter je otkazao poslusnost, tako da je nabavio drugi. Nakon, 4 mjeseca mu je otkazao i taj, pa mu je dokurcilo i covjek je uzeo drugi kompjuter, a ovaj prodao. Samo sam njemu za laptop nabavljao taj adapter u skorije vrijeme. Imam par drugara, koji su uzeli Wello adaptere cca. 40e i sve i jedan radi preko 3-4 godine, kada je to bilo aktuelno. Osim ako je neka jaca konfiguracija, mislim da je suludo davati 40 ili mozda sada i vise za adapter, kada imas laptopa za 25000 din, a ok su za djecu. Prijedlog Malog Abnera za eksterni bi ti trebao zavrsiti posao.
za 70 dolara dobijes na kucnu adresu ssd sa pata interfejsom od 64GB - mislim da boljeg reshenja nema :-) (jedino ako zelish da budzish zezanja radi...)
Ako je to malo prostora (ne znam koliko sad imas u kompu) onda samo dopuni sa eksternim USB SATA diskom :-) Budzenjem rizikujes da unistis nesto, da bacis pare na nekompatibilne komponente i da izgubis mnogo vremena i nerava :-)
Inache, novi 2.5` PATA HDD kostaju od 40$ pa navise (80GB je 43$...).
Srecno!
:: Novi 2.5` PATA HDD kosta 120-150 evra :: :: Adapteri (kakvi god) kostaju do 15$. A 2.5` SATA HDD kosta ~60 evra :: Tako da po pitanju isplativosti, sve ide na vodenicu SATA diska :: :: Sto se tice starosti, 2008.-2009. godina, a dobro sluzi. Decu :: :: Pozdrav :: :: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spiritualit :: ::
... kontam da bi najbolja varijanta za sistem bila ono sto predlaze ddim, a za podatke eksterni disk (predlog Abnera i operatera). Ili to ili novi.
Hvala na pomoci.
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Ma nisam siguran da bi nesto znacajno dobio da ubacis neki SSD na EIDE port...
To je kao da guras motor od Ferdze u Ficu a ne promenis mu menjac i djunte...
:: ... kontam da bi najbolja varijanta za sistem bila ono sto predlaze ddim, a za podatke eksterni disk (predlog Abnera i operatera). Ili to ili novi :: :: Hvala na pomoci :: :: Pozdrav :: :: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spiritualit :: ::
ja sam budzio jedan sony pre par godina jer im je zamena juznog bila jako skupa, jajare , radilo je godinu dana bez problema
100gb eide polovan mozes naci za 25e bez muke , 100gb je dosta za SVE , ako im treba jos mesta za filmove/muziku i ostalo tu je usb hdd kao mass storage
a budzenje uopste nije jednostavno , ima jako malo mesta pa neke stavari moras da izbacis , npr modem , pcmcia slot komlet (koji ce ti kad se ne koristi)
Polovne HDDe nisam razmatrao, a mogli bi i oni da uskoce. Ako su ok.
Ali deluje mi, da je sve to varijanta `drzi bure vodu dok majstori odu`... Ipak je to stara konfiguracija...
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647116. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.