Koji od ovih ako je jedino bitna pouzdanost: - Intel 530 - Intel 335 - Kingston HyperX 3K - Kingston KC300
Intel 530 nema renutno kod na od 240GB, a 120GB je malo. Koristice se za snimanje RAW 2.5k 25fps videa i gruba procena je da za jedan mesec do dva mozhe da se potroshi oko 10 P/E ciklusa (shto zavisi od posla). Brzina je apsolutno nebitna, jer svi navedeni SSD-ovi mogu bez problem da izguraju pomenuti format.
If wants and needs divide me Then I might as well be gone...
Sta je u danasnje vreme realni pokazatelj pouzdanosti
18.01.2014. 13:10
status: user broj poruka: 9425
Mozes kupiti napljuvaniji model i da ti sluzi besprekorno a mozes uzeti i najfancy model koji ce biti felerican... Gledaj samo duzinu garancije i firmu od koje kupujes... - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
Na 100 računara u firmi, u 25 SSD-ovi su zadnjih dve godine - NI JEDAN JEDINI NIJE CRKAO.
Za to vreme zamenjeno desetak HDD-ova.
Od 50ak SSD-ova koje sam ugradio ni jedan jedini nije reklamiran ili pravio probleme, tako da ili nemaš SSD ili si malo pobrkao lončiće, HDD-ovi su ti koji su nepouzdani.
Procentualno je crkavanje HDD-a najčešći razlog dolaska računara, a pogotovu laptopova garantnom roku u servis u firmi u kojoj radi, daleko veći od bilo kod drugog kvara (govorim o business klasi laptopova, HP Probook, Elitebook i sl).
Što se tiče gornjeg pitanja, pošto ćeš raditi sa većom količinom video materijala, Kingston Hyper X ili KC300 su OK izbor, ako nema 530-ce, mada bih gledao i Samsung 840 PRO (ne EVO zbog TLC nand-a).
U principu, uzmi veći SSD, što više nand-a bolje će raditi wear level i GC sa većom količinom upisa.
Ako ti je pouzdanost ono što ti je primarno, uzmi neki enterprise Intel, npr. DC s3500 i sl. samo platićeš više.
:: SSD je SINONIM za Nepouzdanost. Bilo koji brand. Sta god da stavis na njega, izuzev instalisanog OS-a (koji je, je li, obnovljiv, pa nas i nije briga...), macka je u dzaku. Dza ili bu. Bush pukla? Bum :: ::
Pa naravno da crkavaju kada mazge po firmama sutnu ili osamare komp kada nece da radi a laptop jednom jace ispusti dok radi ili ga lupi bas iznad samog diska (koji je i najcesce ispod palmrest-a) i pitas se sto crkava... naravno, ovo se odnosi na klasican HDD. SSD po volji, svodi se na to kako ti se zalomi, kao i za vecinu drugih stvari.
U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti!
:: Na 100 računara u firmi, u 25 SSD-ovi su zadnjih dve godine - NI JEDAN JEDINI NIJE CRKAO :: :: Za to vreme zamenjeno desetak HDD-ova :: :: Od 50ak SSD-ova koje sam ugradio ni jedan jedini nije reklamiran ili pravio probleme, tako da ili nemaš SSD ili si malo pobrkao lončiće, HDD-ovi su ti koji su nepouzdani. :: :: Procentualno je crkavanje HDD-a najčešći razlog dolaska računara, a pogotovu laptopova garantnom roku u servis u firmi u kojoj radi, daleko veći od bilo kod drugog kvara (govorim o business klasi laptopova, HP Probook, Elitebook i sl) :: :: Što se tiče gornjeg pitanja, pošto ćeš raditi sa većom količinom video materijala, Kingston Hyper X ili KC300 su OK izbor, ako nema 530-ce, mada bih gledao i Samsung 840 PRO (ne EVO zbog TLC nand-a) :: :: U principu, uzmi veći SSD, što više nand-a bolje će raditi wear level i GC sa većom količinom upisa :: :: Ako ti je pouzdanost ono što ti je primarno, uzmi neki enterprise Intel, npr. DC s3500 i sl. samo platićeš više :: :: :: :: SSD je SINONIM za Nepouzdanost. Bilo koji brand. Sta god da stavis na njega, izuzev instalisanog OS-a (koji je, je li, obnovljiv, pa nas i nije briga...), macka je u dzaku. Dza ili bu. Bush pukla? Bum :: :: :: ::
Znam ja za ponašašanje zaposlenih u firmama, ja sam administrator u svojoj i znam na šta liči laptop kada ga zaposleni razduži.
Ipak to ne objašnjava da je i u desktopovima hdd najčešći kvar. Kako to ako su hdd-ovi tako `pouzdani` kao što tortojed kaže.
I kako da mi baš nijedan SSD nije crkao od toliko? Doduše uvek su korišćeni normalni modeli, Intel 3xx, Samsung 830/840 i Kingston KHX, nikada nismo stavljali jeftine varijante. Al opet, baš ni jedan da ne crke, kako to kad su tako nepouzdani? :)
Shto se tiche HDD vs SSD, tu je jedini izbor SSD zbog ogromnog bit rate-a koji HDD ne mozhe da postigne.
Na zhalost Samsung i enterprise Intel ne dolaze u obzirr, jer postoji lista preporuchenih SSD-ova koji sigurno rade sa kamerom. Sada ce neko reci `to je preporuka i radice dobro i ostali`, verovatno, ali ne zhelim da razmishljam o nechemu shto je verovatno i ide se na strogo sigurno.
Ovo shto je Mighty pomenuo za veci broj NAND celija znam.
Dalke zakljuchak je da mozhe da se ide na KHX ili KC300, ukoliko nema 530.
If wants and needs divide me Then I might as well be gone...
Torta mora da je nešto utripovao da je SSD izmislio AMD, pa odma` krenuo o nepouzdanosti.
@bstaletic Kingston HyperX 3K bi trebalo da je proveren model, za ovaj drugi ne znam. Znam jedino da treba izbegavati V300, jer pojedini dolaze sa faličnom verzijom firmvera koja ubija performanse.
i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/TT Chaser MK-I/SF Golden Green Pro 650W/Genius KB-G265/A4Tech V7
Idi na Intel 530 ako ga pronadjes, ako ne, onda Intel 335... 3k je diskutabilan, a o KC300 ni reci. Eventualno ici na verziju Kingstona koji nije 3k, mozes okusati srecu sa njim....
:: Koji od ovih ako je jedino bitna pouzdanost :: - Intel 53 :: - Intel 33 :: - Kingston HyperX 3 :: - Kingston KC30 :: :: Intel 530 nema renutno kod na od 240GB, a 120GB je malo. Koristice se za snimanje RAW 2.5k 25fps videa i gruba procena je da za jedan mesec do dva mozhe da se potroshi oko 10 P/E ciklusa (shto zavisi od posla). Brzina je apsolutno nebitna, jer svi navedeni SSD-ovi mogu bez problem da izguraju pomenuti format :: :: If wants and needs divide m :: Then I might as well be gone.. ::
U firmi imamo 14 komada KHX 120GB, od početka prošle godine, dakle nešto preko godinu dana, na svima je poslednji FW i ni jedan ne pravi probleme.
Ja sam imao KHX 240GB nekoliko meseci, lepo radio i nijedan problem nisam s njime imao.
Za KC300 ne verujem da ima previše iskustava, to je enterprise varijanta KHX-a, nisam siguran koliko se kod nas prodavao.
V300 nije u toj klasi, on je budget disk i verzija sa 506 FW ima loše performanse, ali generalno od ovde nije baš u izboru.
Intel 335 ima nand u sitnijem procesu od KHX-a, generalno što je sitniji proces nand je manje izdržljiv, ako će biti puno upisa, KHX po meni sasvim OK izbor.
Inače u KHX je intel/micron nand :)
Nisam baš neki ljubitelj Kingston brand-a kad su u pitanju SSD-ovi, da ne ulazim u detalje, ali KHX je sasvim OK SSD (nije baš bio u startu, ali sa novijim FW su problemi rešeni odavno).
:: Zbog chega kazhesh da je 3k diskutabilan?? Da li si siguran da je bolje ici na 3355 nego na 3k :: :: If wants and needs divide m :: Then I might as well be gone.. :: :: ::
The following SSDs are either discontinued or only supported as part of a legacy configuration and may no longer be available with the required firmware:
Imam vec 1.5 god intel 330 120GB, pa me zanima da li ovom uredjaju smetaju eventualne vibracije. Konkretno stavio bih direktno ispod SSD-a svoj ZIP uredjaj, da li bi mu smetale vibracije tog diska? Cak bi ZIP dodirivao bracket od SSD-a (tj adapter 2.5 na 3.5). Da li to moze da zasmeta radu i veku trajanja samom SSD uredjaju?
Dobro sad, ovo je zezanje, ali sljaka OK na ovo skakanje sa uredjajem. Meni treba dugovecnost komponenti, pa postavih ovo pitanje obzirom da nemam vise mesta u kompu. E i jos jedno: da li je puno 4TB upisa na SSD posle 1.5 god normalnog rada?
Broj postavljenih tema: 60368. Broj poslatih odgovora: 647116. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.