Videh Dex-ovu temu pa moram I ja da pitam za POMOC. Ovih par godina hard disk je radio `normalno` dakle ima je nesto losih sektora ali na to sam vec naviko :)
Ali pre 2 dana ja normalno ugasim racunar I sve prodje ok, sutradan ukljucujem racunar kad ono zamrznuta slika na MSI logo pre nego da se ucita bilo sta, pomislio sam ploca nesto krenula da rikne. Isproverim sve, nikako da makne, primetim sijalica za HD stoji ukljucena....I onda skontam, ugasim prvo WD hard, nece, rekoh NE NE SAMO TO NE.....ugasim posle ovaj SG HD I odmah prodje sve lepo. Proverio sam HD kod drugara isto nece da se ucita I izgleda da mi je crkla elektronika, dakle ja kad ukljucim cuje se da da krene da radi ali ga BIOS ne prepoznaje I uopse se ne ocitava.... veliki mi je problem ako moze da se resi JER MI JE TU APSOLUTNO SVE WIN, muzika, slike, instalacije, instalirano, nesto malo downloada.... DA LI MU IMA POMOCI sa zamenom elektronike!!! :((((
Tesko da tu druze ima pomoci, ako imas uzasno bitne podatke za posao ili porodicne slike i slicno, nosi u one profi servise ali racunaj na debelu cenu.
da li je moguce da odjednom tako se pokvari, sve je regularno radilo, imam mnogo muzike i podataka koji mi trebaju, slike, to mi stvarno treba, jer je skupljano godinama :(( znaci sigurno nije do elektonike?? da li ovi sto `popravljaju` ove HDD-ove mogu da mi kazu da li je stvarno puko firmware ili da se proba sa zamenom eletronike.
Ja ne verujem da mi se ovo desava, bre prosli stari HDD radio vise od 5g0d bez problema, sta je ovo sada, ovo je sranje nema smisla, skart!!
Jbg druze desava se, ja evo da budem iskren za 15 godina nijedan jedini hdd mi nije riknuo ali bukvalno. Tako da pravila nekog nema, kako te usere i sta ti zapadne... Nosi u profi servis da ustanove kvar pa vidi isplati li se popravka ili cupanje podataka.
Da li bi mogao ja ovo da probam?? jer mi se cini da meni bas vracao busy error, tj kad se ukljuci racunar zamrzne se neko vreme na POST screen i ne moze da ocita HDD, pise tamo da 7200.11 ima problem sa busy state i mora da se reinicializuje da ne vraca BUSY state, ako je to zapravo uopste problem, jer m ise javljaju takvi simptomi slicni(ili isti)????
Druze, tesko da je to. Najverovatnije je dobio BS na nezgodnom mestu/MBR i ne moze da ga inicijalizuje tj. prijavi. Poiskljucuj sve HDD-ove i ostavi samo njega i sacekaj duze i ako uspe da ga prijavi, odmah HDDregenerator i preskeniraj. Mozes i da pokusas da ga ostavis par sati samo na napojnom kablu, mozda ce sam relocirati los sektor kada odradi `self test`.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Ne, ovaj HDD je vrlo dobar bio sto se tice losih sektora, imao je 10ak mozda radio je brzo i health na 97%, ovaj sad na kom sam ubacio windows je imao hiljade losih sektora, pa i on radi.....
Ne znam da li ste uopste procitali sta sam napisao HDD se ne ocitava u Biosu uopste, zamrzne se POST screen dok ucitava komponente, nema to apsolutno nikakve veze sa regeneracijom losih sektora i Master Boot Recordom, za to sam vec dosta iskusan i hiljade puta sam popravljao lose sektora i `fixovao` MBR....
:: Druze, tesko da je to. Najverovatnije je dobio BS na nezgodnom mestu/MBR i ne moze da ga inicijalizuje tj. prijavi. Poiskljucuj sve HDD-ove i ostavi samo njega i sacekaj duze i ako uspe da ga prijavi, odmah HDDregenerator i preskeniraj. Mozes i da pokusas da ga ostavis par sati samo na napojnom kablu, mozda ce sam relocirati los sektor kada odradi `self test` :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
da li je neko imao ovakav problem da se ne ocitava HDD u BIOSU i da se zaglavi POST screen pre nego se ucita HDD, i da je mozda stvarno stvar u `reinstaliranju` firmware, sto je pomenuo codeus da je puko firmware......
Da, imao sam milion puta taj problem. Ne kazem da sam 100% siguran da je do BS, ali u velikoj vecini je upravo to problem. I naravno, nece ga prijaviti u BIOS-u ako je greska negde u prvim sektorima i isti ce blokirati jer je prikljucen na SATA granu, a ne moze da ga inicijalizuje.
Pokusaj i da skines plocicu i ocisti dobro kontakte motora i signala, ne znam sta drugo da ti kazem.
Jesli ga oslusnuo i da li glave imaju neku aktivnost dok je BIOS zakucan? Obicno se jako tiho cuje pomeranje glave u istom vremenskom intervalu u potrazi za zeljenim sektorom, a koji mozda nije u stanju da iscita. Metni uvo na njega, jer se u osluskivanju moze dosta toga zakljuciti :D
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Ocisceni kontakti dobro, HDD cuje se `normalno` kao i do sada sto se cuo, znaci nema nista da skljoca, kucka i slicno da asocira da je mehanika otisla, dakle cuje se onaj zvuk kad se ukljuci prvi put racunar i onda krece normalno da radi HDD, dakle onaj zvuk kad se nista iz njega ne cita, cuje se motorce, zagreva se polako i to je to.....
:: Pokusaj i da skines plocicu i ocisti dobro kontakte motora i signala, ne znam sta drugo da ti kazem :: :: Jesli ga oslusnuo i da li glave imaju neku aktivnost dok je BIOS zakucan? Obicno se jako tiho cuje pomeranje glave u istom vremenskom intervalu u potrazi za zeljenim sektorom, a koji mozda nije u stanju da iscita. Metni uvo na njega, jer se u osluskivanju moze dosta toga zakljuciti : :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
Re: Zalim svakoga ko se zeznuo kupivsi sigejta i stavivsi na njega...
02.12.2013. 18:18
status: user broj poruka: 4710
da si to napisao onomad u onoj temi gde sam napisao za lose sektore i koji je HDD onako pouzdaniji pa da znam da ne prebacujem podatke na ovaj Seagate..... sad prc
Re: Re: Zalim svakoga ko se zeznuo kupivsi sigejta i stavivsi na njega...
02.12.2013. 19:42
status: user broj poruka: 4054
vrlo moguce da imas BSY error, opsti problem za gomilu sigejta, problem je sto mozes trajno da ubijes hdd za 3s ..
ja sam svoj sigejt 250gb zvekno iako sam znao sta radim, ali kad buljis u 4 monitora u isto vreme nesto ti promakne , i ono sto mi je promaklo je da komanda koju sam ukucao u zavisnosti od trenutnog levela gde se nalazi radi sasvim razlicite stvari , pa je meni umesto da opravi BSY state - obrisao kompletnu SA tj obrisao je FW .. prc .. mrtav disk
:: da si to napisao onomad u onoj temi gde sam napisao za lose sektore i koji je HDD onako pouzdaniji pa da znam da ne prebacujem podatke na ovaj Seagate..... sad pr :: :: :: :: :: AMD Phenom II 960T 3.5Gh :: MSI 870S-C4 :: Patriot 2x2GB DDR3 1600MH :: WD10EARS 1T :: ST31000340AS 1T :: Gigabyte Windforce 6870OC 1GB GDDR5 :: OCZ MXS-PRO 600 :: Windows 8.1 RTM 9600 64-bit :: :: :: fajlove koji su mu vazni.. :: :: :: :: :: ::
Re: Re: Re: Zalim svakoga ko se zeznuo kupivsi sigejta i stavivsi na njega...
02.12.2013. 22:53
status: user broj poruka: 4710
E tako vec volim malo konkretnije odgovore, pitao sam i jednog(izgleda jedinog u Nisu) koji neke HDD `popravlja` isto mi je rekao da se mozda zabagovao firmware, ali da su podaci verovatno tu i dalje, ali da on moze ali ne rizikuje da resetuje firmware da ne bi ubio HDD skroz.....mada bez obzira sutra verovatno saljem za N. BG da mu urade diagnostiku(besplatna je) pa ce mi reci sta je u pitanju, nadam se da je firmware i da mzoe da se popravi......
Nego niko nije napisao da li je neko uspesno ovakav problem sredio i da li su sacuvani podaci, i da li moze opet da se dogodi ovakav bug da znam da backupujem sve i da kupujem drugi HDD, moracu da nadjem nesto kvalitetnije jer je sve ovo skart zesci u danasnje vreme
:: :: vrlo moguce da imas BSY error, opsti problem za gomilu sigejta, problem je sto mozes trajno da ubijes hdd za 3s . :: :: ja sam svoj sigejt 250gb zvekno iako sam znao sta radim, ali kad buljis u 4 monitora u isto vreme nesto ti promakne , i ono sto mi je promaklo je da komanda koju sam ukucao u zavisnosti od trenutnog levela gde se nalazi radi sasvim razlicite stvari , pa je meni umesto da opravi BSY state - obrisao kompletnu SA tj obrisao je FW .. prc .. mrtav dis :: :: :: da si to napisao onomad u onoj temi gde sam napisao za lose sektore i koji je HDD onako pouzdaniji pa da znam da ne prebacujem podatke na ovaj Seagate..... sad pr :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: AMD Phenom II 960T 3.5Gh :: :: MSI 870S-C4 :: :: Patriot 2x2GB DDR3 1600MH :: :: WD10EARS 1T :: :: ST31000340AS 1T :: :: Gigabyte Windforce 6870OC 1GB GDDR5 :: :: OCZ MXS-PRO 600 :: :: Windows 8.1 RTM 9600 64-bit :: :: :: :: :: fajlove koji su mu vazni.. :: :: :: :: :: :: :: :: ::
Pazi mnogo toga je receno pogresno, nesto i tacno. MBR i prvi sektori nemaju vece sa prijavljivanjem diska u biosu. Sve sto se nalazi u LBA a to je od 0- poslednjeg sektora nema veze sa firmwar-eom diska. Sigejti imaju jako komplikovan firmware (Nisi napisao ni koji model imas) I razlikuju se od firmware-a do firmware-a To sto si ti opisao moze da bude i firmware a mogu i glave. Imas uputsva na netu, napravi terminal od nekog nokia cabla i kucaj komande. Ako zeznes cao zdravo ako uspes super. To sto je dostupno na netu je manje od10% svih kvarova. Da se to uradi kako treba potreban je alat i iskustvo iza njega. Da te boli zub ne bi kupio malu busilicu i popravljao sam. Tvoji podaci tvoja muka, stavi na vagu sve pa proceni. Srecno http://www.helpdisc.rs
Imam u potpisu model, verzija je 720011, firware je valjda 15, procitaj moje postove, ne verujem da su glave jer se ukljucuje normalno i nema da struze, tropka, skljoca i slicno.....pisao sam o svemu u temi, kad sam ukucao u google da ovaj model bios ne prepoznaje nasao mi je celu prvu stranu sa firmware bagom, lose sektore imao je vrlo malo i ja predpostavljam da to nema apsolutno nikakve veze sa ovim sto ga ne detektuje u BIOS-u
:: Pazi mnogo toga je receno pogresno, nesto i tacno :: MBR i prvi sektori nemaju vece sa prijavljivanjem diska u biosu :: Sve sto se nalazi u LBA a to je od 0- poslednjeg sektora nema veze sa firmwar-eom diska :: Sigejti imaju jako komplikovan firmware (Nisi napisao ni koji model imas :: I razlikuju se od firmware-a do firmware- :: To sto si ti opisao moze da bude i firmware a mogu i glave. :: Imas uputsva na netu, napravi terminal od nekog nokia cabla i kucaj komande :: Ako zeznes cao zdravo ako uspes super :: To sto je dostupno na netu je manje od10% svih kvarova. :: Da se to uradi kako treba potreban je alat i iskustvo iza njega :: Da te boli zub ne bi kupio malu busilicu i popravljao sam :: Tvoji podaci tvoja muka, stavi na vagu sve pa proceni :: Srecn :: http://www.helpdisc.r :: ::
poslao sam ja danas u Data Solution da testiraju, rekli su mi da mogu slobodno da im posaljem besplatna dijagnostika pa ce mi reci sta je u pitanju....
Nego kazi mi meni je najbitnije da posle te `opravke firmware` ako je moguca i ako je to u pitanju, podaci mi ostaju sigurno?? posto ne verujem da je bilo sta do mehanike....
Pa sigurno ce ti bolje reci oni koji ce da vide o cemu se radi nego ja ovako napamet http://www.helpdisc.rs
:: poslao sam ja danas u Data Solution da testiraju, rekli su mi da mogu slobodno da im posaljem besplatna dijagnostika pa ce mi reci sta je u pitanju... :: :: Nego kazi mi meni je najbitnije da posle te `opravke firmware` ako je moguca i ako je to u pitanju, podaci mi ostaju sigurno?? posto ne verujem da je bilo sta do mehanike... :: :: :: :: :: :: :: AMD Phenom II 960T 3.5Gh :: MSI 870S-C4 :: Patriot 2x2GB DDR3 1600MH :: WD10EARS 1T :: ST31000340AS 1T :: Gigabyte Windforce 6870OC 1GB GDDR5 :: OCZ MXS-PRO 600 :: Windows 8.1 RTM 9600 64-bit :: :: :: :: :: :: :: :: :: Ima jedno 10tak minumum modela diskova .11 serij :: :: i dok se ne vidi terminal log ne moze nista da se kaze...
Ovako nasao sam na Seagatovom sajtu da bas ovaj model HDD-a ima taj problem sa firmware-om, i postoji update za firmware za koji kazu da u potpunosti otklanja BUSY state i problem sa LBA da vraca 0 velicini HDD-a
Broj postavljenih tema: 60370. Broj poslatih odgovora: 647136. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.