Uzeo sam ssd od 64, i posto sam instalirao sistem, odlucio sam da poslusam sve one ssd tweakove sa neta, kako bih ogranicio pisanje na njega. Uglavnom sam pratio ovaj guide: http://www.overclock.net/t/1133897/windows-7-ssd-tweaking-guide E sad, problem je sto posle svih tih izmena nisam mogao vise nista da snimam na hard disk. Hteo sam da kopiram fajlove za BF4, sto je oko 25 GB, ali pisao mi je samo oko 200 MB na disk i ništa više. Pritom je kopirao oko 7, 8 min koliko i treba, i nije mi dao ni poruku da nema mesta na disku ili tako nešto. A na disku slobodno oko 50 GB. Kada sam formatirao disk i instalirao novi sistem, sve radi kako treba (nisam ništa `tweakovao`). Očito je da je neka od ovih komandi ograničila dalji upis na hard disk, a ta opcija mi se ne dopada. Zato me zanima da li neko zna koja je to od ovih komandi iz ovog vodiča, da znam da to ne radim, jer želim da mogu da pisem i brisem na taj hdd. Ne previše, stajaće mi samo sistem i BF4 tu, ali želim da imam opciju da kopiram na hard. Nadam se da nisam bio previše konfuzan. Nadam se da neko od vas ima iskustva sa time, pa da zna šta ne smem da uradim da bih mogao da kopiram na disk :)
Batali te tweak-ove i uputstva, samo mogu da ti doprinesu da ti bude sistem nestabilan.
1. Kontroler u AHCI mode, nakon što instaliraš Win 7 instaliraj Intel RST drajvere. 2. isključi hibernaciju, proveri da si je isključena automatska defragmentacija- 3. ne piše koliko imaš memorie, ako imaš 8GB i preko smanji pagefile na recimo 2GB.
Ostalo batali, pogotovu cimanja oko ručnog aligna particija (Win7 sasvim lepo radi align particije po default-u) i drugih registry tweak-ova isl.
Možeš eventualno da isklučiš ili promeniš lokaciju za cache kod browser-a, meni je nameštano da mi se cache isključivo drži u memoriji, browser ništa i ne stavlja na disk.
jel to pleonazam? šta se čudiš? u našem narodu svaka pasta za zube poznata je kao kaladont, a svaki papirići za motanje su rizle :) P8P67 EVO, 2500k, HD6950 2GB, 2TB+250GB, Chieftec CFT-750, Cooler Master HAF 932
jel to pleonazam? šta se čudiš? u našem narodu svaka pasta za zube poznata je kao kaladont, a svaki papirići za motanje su rizle :) P8P67 EVO, 2500k, HD6950 2GB, 2TB+250GB, Chieftec CFT-750, Cooler Master HAF 932
840evo je u pitanju, jel gresim negde posto sam gledao rezultate po netu i sa ovima nesto nije u redu ili ja ne znam da namestim. ahci je stavljen, samo sa ovim copy benchmark imam problema, onaj drugi test daje preko 800 poena i sa tim je sve u redu. :(
:: 840evo je u pitanju, jel gresim negde posto sam gledao rezultate po netu i sa ovima nesto nije u redu ili ja ne znam da namestim. ahci je stavljen, samo sa ovim copy benchmark imam problema, onaj drugi test daje preko 800 poena i sa tim je sve u redu. : :: :: http://www.dodaj.rs/f/1l/ES/3XxNv7Sk/as-copy-bench-samsung-ss.pn :: Da nije možda SATA 2 na ploči ?
Provalio sam da nesto pominju na netu ovo sto pise ``amdsata`` i da to nesto treba da se promeni, ali mi je sve to nesto komplikovano i bespotrebno. Mislio sam da treba samo ahci da se podesi u biosu, sada koliko vidim ima jos gomila stvari i treba pola dana da mi prodje da bi samo ssd namestio....
Druze mislim da imam resenje za tebe. Skini ovaj drajver za tvoju plocu AMD SATA AHCI Driver (Preinstall driver, press F6 during Windows* setup to read from floppy) sa oficijalnog sajta.I idi na manuelni update.Znaci device menager pa IDE ATA/ATAPI controlers i ako ti pise standard ata 2.0 driver ili tako nesto ti idi na manuelni update i navedi ga na taj drajver koji si skinuo i raspakovao.Ako nije to probaj sve iz te kolone da upade sa njim.Ako prodje rr i probaj onda.Inace proveri da li ti je na sata 3 portu sigurno ssd nakacen, slicni su.Javi sta si uradio!
Malo mi samo pojednostavi, moli te brat. Ne baratam sa ovim bas najbolje, ali sve mi se cini da ssd-ovi danasnje generacije brze rade na intel platformama...
Naravno da bolje rade na Intel-ovim platformama. Sve bolje radi
30.11.2013. 21:02
status: user broj poruka: 10999
na njima. Ali: SSD=gubljenje vremena i novca. Evo, stizu nove generacije hard-diskova, zasnovane na tehnologijama temperaturno promenljivih polimera...WD je na trziste izbacio novu generaciju diskova - HDD-ovi hladjeni helijumom.. SSD je za fensice kojima je bitno da na fejsu, svojim skolskim drugovima saopste kako im se vindou$ dize za 7 sekundi a gasenje traje 3...
Znaci proveri samo da li je ssd nakacen na sata 3 port na maticnoj ploci...Ako ide preko marvel kontrolera onda ce sporije da ti radi.Zaci prvo proveri na kom je portu na ploci, instaliraj drajver i probaj.
Da kazem da se nista nije promenilo, mozda je malo bolje ali je i dalje sve preko 9 sekundi, sto je ja mislim previse. Samo u prvom polju imam nekih 4-5 sekundi, programs i games su katastrofa po 9-10 sekundi. Ne znam sta to tacno oznacava ali je tako.
Izvinjavam se na kasnom odgovoru, dobio drugog sina pa nisam baš pratio forum :)
Kolike rezultate ti očekuješ na drugom testu u AS-SSD-u?
Prvo nemoj da porediš rezultate na AMD kontroleru sa onima dobijenim na Z77/Z87 čipsetima, uvek su lošiji.
Drugo, kada si gledao rezultete drugog testa na netu jesi li obratio pažnju koja je veličina SSD-a koju su testirali?
Zbog velike gustine TLC nand-a, tj. malog broja nand čipova, 120GB verzija EVO-a nema baš sjajne rezultate u UPISU, često lošije od drugih 120GB diskova. Tek od veličine 250GB pa naviše je do baš dobar SSD, ovaj od 120GB je, meh, pa prosečan, ali sasvim OK.
Evo ti sa neta nađeni rezultati za 840 EVO 120GB na intel čipsetu, ako si tu negde do 20% razlike, onda je OK.
PS. Jel imaš poslednji firmware na SSD-u? Koja ti je verzija FW-a EXT0AB0Q ili EXT0BB0Q
:: Da kazem da se nista nije promenilo, mozda je malo bolje ali je i dalje sve preko 9 sekundi, sto je ja mislim previse. Samo u prvom polju imam nekih 4-5 sekundi, programs i games su katastrofa po 9-10 sekundi. Ne znam sta to tacno oznacava ali je tako :: :: http://goo.gl/pA16E :: :: Ovo je sve sto sajt daje za moju plocu, ne znam da li da probam sve ovo da instaliram, jer ja stvarno ne znam gde se potkrada greska :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60370. Broj poslatih odgovora: 647136. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.