Pozdrav, drugar kupio HDD 3TB, nov. ali problem je sto ga njegov komp vidi samo kao 740gb. Komp mu je Gigabyte G31 ploca i Celeron E3400.
zatim ga je prikacio na laptop kao eksterni drajv, isto vidi do 740gb. Laptop je Lenovo sa i5 procesorom. ne znam tacno koji je model, ali je novija masina u pitanju.
kada se obratio prodavcima, rekli su mu da nesto treba da otkljuca u BIOS-u. ovo prvi put cujem.
Jel planirate da koristite taj disk za OS, ili kao sekundarni disk?
Koji OS je u pitanju?
Jeste li stavili najnoviji BIOS na ploču?
Disk mora da ima GPT organizaciju particija, a ne MBR.
Problem je do ograničanja MBR-a na diskove do 2.2TB, za sve preko toga mora da se koristi GPT.
A kad već koristiš GPT, da bi se boot-ova sistem sa GPT particije treba ti 64bit Win 7 ili 8 i UEFI na ploči, a to ta matora G31 ploča nema. Na njoj možeš taj disk da koristiš samo kao data drive.
Ja sam u Nisu a on je u Zajecaru, pa ne mogu licno da vidim problematiku.
on bi hteo da ga razdeli na particije, jedna za OS a ostalo za storage. ali nije problem ni samo storage da bude, pa ga je zato probao i kao eksterni drajv na lapcu, ali ista situacija, samo 740gb.
sad cu mu reci na updatuje BIOS, mada cisto sumnjam da zna.
Ako nije vičan i spreman da se malo poigra, možda bi bilo najbolje da proba da zameni odmah u radnji disk za neki od 2TB - to bi trebalo bez problema da radi na G31 pročama i sa MBR particijama.
Inače na tom laptopu sa i5 bi trebalo da se disk normalno vidi, ali je opet pitanje da li sama USB fioka podržava toliki disk - pošto dosta fioka neće da rade sa tako velikim diskovima.
Takođe. i u fioci opet mora disk da particioniše kao GPT.
Broj postavljenih tema: 60370. Broj poslatih odgovora: 647136. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.