Najgore gowno su oni ceveni, kruti. Posto imam jedan komp bez kucista na stolu, vise koristi za razne probe...dovoljno je par puta da iscupam sata kabel i da rikne. Ili se pri dzeku pokida jedna od zica ili ona plastika pukne pa se rasiri i nema dobar kontakt. Sa ostalima koje sam koristio, nikada problem.
Obavezno proveri i first boot device i prioritet HDD-a(ukoliko ih imas vise) mozda pokusava da boot-uje neku flesku, fon preku USB, CD, drugi HDD koji nema OS...
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
e nije kupio drugi isto sranje tek posle restarta iz 2-3 puta proradi proenio i sva 4 prikljucka od napajanja isto dodje mi da ga ugazim do not fear CuMsHoT is here :D
Ne znam sta im radis kad tako pucaju. Bar 200 SATA kablova mi je proslo kroz ruke (crveni, zuti, narandzasti, plavi, svejedno) i mozda su 2-3-4 zveknula. I to na nacin da diskovi prijavljuju greske, ne i da se spolja vidi ostecenje. Sve kablovi koji su isli uz ploce. A isto kao ti, imam jednu test masinu bez kucista koju svakodnevno akam i nije bas da pazim te kablove (ali ih ni ne silujem).
edit: Nije na odmet da proveri i druge boot uredjaje ali i Sentinel kaze da ima gresaka u komunikaciji tako da...
@cumshot HDD ili maticna ploca, samo sistemom eliminacije ces ustanoviti tacno.
:: E jbg.. :: :: Najgore gowno su oni ceveni, kruti. Posto imam jedan komp bez kucista na stolu, vise koristi za razne probe...dovoljno je par puta da iscupam sata kabel i da rikne. Ili se pri dzeku pokida jedna od zica ili ona plastika pukne pa se rasiri i nema dobar kontakt. Sa ostalima koje sam koristio, nikada problem :: :: Obavezno proveri i first boot device i prioritet HDD-a(ukoliko ih imas vise) mozda pokusava da boot-uje neku flesku, fon preku USB, CD, drugi HDD koji nema OS.. :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
@Cum, trebalo bi da se izvadi HDD i dobro oslusne kada se startuje komp. Svaki model HDD-a ima svoj prepoznatljiv zvuk inicijalizacije. Nesto mi mirise da ne moze sa lakocom da pristupi nekom od sektora gde se nalazi boot ili mbr, a ploca to prevremeno prekine sa tom greskom. Mozda ima neki delay sektor. Pokusaj da pauziras BIOS post. Kod WD HDD-a zna da se zaprljaju/oksidiraju kontakti na elektronici i kada se malo ugreju, radi kako treba, u protivnom se desava to sto i tebi. Trebalo bi i to ocistiti i videti da li ima boljitka. U svakom slucaju trebalo bi ga ozbiljnije istestirati.
@Luja, pa malo sam preuvelicao, nije bas par puta, ali vrlo brzo mi odapnu. Znam dnevno da ga cupam i po 10-ak puta i vrlo brzo mi odapne taj kabel. Imam zutih, sivih (sa onim sigurnosnim zakacaljkama) i traju mi ne znam ni sam. Cest slucaj i kod kompova koji mi dodju na servis da zamenom kabla resim problem neprijavljivanja HDDa - svi su bili crvene boje :) Tako da sam alergican na njih. :) Ni ja ih ne cupam k`o sivonja, ali bas i ne pazim - kao sto kazes...Mozda mi jaka desna ruka - od cega, bem li ga :D
Trebace ti `torx` srafciger da skines elektroniku HDD-a i ocistis kontakte elektro motora i vise-pinski konektor koji idu sa glave na elektroniku. Mozes koristiti med. alkohol.
BIOS post pauziras sa dirkom `pause` na tastaturi. Ispravnom HDD-u treba par sekundi da se inicijalizuje, zato pokusaj za pauzom i sacekaj neko vreme (najbolje kada je HDD van kucista sa prislonjenim uhom na njega) pa ces cuti kako se glave ponasaju i da li je sve ok, jer je moguce da mu iz nekog razloga treba duze vremena. Kada se HDD `smiri` resume BIOS i vidi da li ce izbaciti gresku.
imam samo opciju da bude pod 1st boot device ili no device a nemam tu listu u pitanju je msi ploca 870a-g46
A razmisljam se moze li ovo biti do virusa cime je najbolje da istestiram komp radi ciscenja citao sam na netu da su neki ovaj problem upravo zbog virusa imali?
uzgred upravo ocistio elektroniku i iso posle 3 restarta proradi i kad digne sistem dole u desnom cosku ispise uspesno instaliran hdd i oznaku ...
Ako te i dalje zeza, onda, kao sto Codeus kaze, trebalo bi mu dati vremena. Pokusaj i da ga prikljucis na poslednji SATA konektor 6. valjda i tu ces mu dati mozda 1-2 sekunde i enable flopy u BIOS-u i postavi da on bude prvi za boot. U zavisnosti od ploce do ploce, trebace bar par sekundi da skonta neprisutnost flopya i krene da bootuje preko HDD-a.
Ako bude i tad problema, skini HBCD 11.6, narezi .iso ili napravi flesku i preskeniraj HDD sa HDregenerator-om i vidi da li mozda ima neki BS ili delay. Ako ima delay, srusi win i ponovo instaliraj, pa uz malo srece, nece biti na istom sektoru neki od vitalnih fajlova u boot-u.
Ako ni to ne pomogne, videcemo sta dalje...
P.S> To sto ti je ponovo prepoznao i instalisao HDD u win-u, najverovatnije zato sto si ga prikljucio na neki drugi SATA konektor na ploci.
ajde veceras kad dodjem pa cu probati sad moram da idem na posao
14.11.2013. 13:06
status: user broj poruka: 259
probao sam update svega na ploci preko live updata i dalje isto ostaje da probam ovo veceras ja nalazim na netu ovo uputstvo jel da odradim po ovoj verziji veceras:
Pripazi samo da u prvom polju oznacis flesku - vidices po kapacitetu, tj. MB-ima. - refresh, pa izaberi `whole disk MBR`, zatim INSTAL - kada zavrsi (1-2 sekunde) zatvori aplikaciju
6.HBCD.iso montuj sa nekim od virtual drajvova - pover ISO, daemon tools i s. sta vec koristis
7. Otvori flesku i u nju iskopiraj iz arhive grub4dos.zip/grub ova dva fajla : grldr i menu.lst
Otvori HBCD koji si montovao i prekopiraj folder HBCD i ostale fajlove u flesku i kada zavrsi to je to.
Posle kada restartujes, ides na Quck boot menu F12 ili koji je vec za tvoju plocu i bootujes sa fleske HBCD, udjes u DOS programs HDD tools/more, more... I tu se nalazi HD regenerator. Snacices ze da dalje...
Ako ne vidis flesku u Quick boot menuu, onda u BIOS-u pod HDD prioritet na prvom mestu stavi USB flesku.
Imam par ploca ovde i ne jebe da radi ni sa SARDU, Yumi, universal USB creator, vec samo na ovaj nacin. Ploce su: Gigashit M52LT-D3, M52L-S3P, ASUS M2N-X PLUS i jos neke koje trenutno odose...Dok mi, recimo svaki kreator od navedenih radi na krsevima ASUS P4VP-MX, ASUS P5RD2-TVM/S... Jednostavno ne jebe da boot-uje - javlja gresku Linux ***** par brojeva u smislu da ne moze da nadje boot :)
Ova varijanta koju sam predlozio radi sa svim plocama koje imaju opciju da se boot-uju sa USB - provereno na zilion. Stoga sam i predlozio da odrati na taj nacin.
Naravno, nije zgoreg da proba jednostavniju varijantu, kosta ga samo minut vremena...
Pozdrv!
Broj postavljenih tema: 60370. Broj poslatih odgovora: 647136. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.