Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Pitanje vezano za HDD
STRANA 1 OD 1
zerocool55 Pitanje vezano za HDD 05.11.2013. 22:52 T55381

status: user
broj poruka: 1131
Kupio sam HDD od 3 TB i muke sam mucio ja i ortak da ga namestimo da bude u jednoj celini 2.72 TB ...

On je razdvojen u 2 partice: Jednu na 2 TB (zbog toga sto Win neda vise od 2 TB iz nekog retardiranog razloga) i drugu na sedamsto i nesto GB. Koje su spojene zajedno da bi davali jednu celinu HDD-a umesto 2 ...

E sada pitanje glasi...

Moji ortak, je rekao da nije siguran..
Ali da ako budem recimo hteo da odenesem negde HDD na drugi komp da bi bio beskoristan da samo moj sistem moze da ga cita, i da nije siguran da li ce ako ga recimo napunim i ako budem trebao da reinstaliram sistem da ce mi ga kada to uradim sistem prepoznati ili cu morati opet sve ispocetka,i najcrnje da moram da ga formatiram zbog toga ?

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Srdjanc ... 05.11.2013. 23:23 #524757

broj poruka: 3106
Sad uz novije maticne se dobija programcic koji omogucava sistemu da vidi vise od 2GB (sad je pitanje da li particije ili samo HDDa). Na primer moja maticna ASRock 3TB+ Unlocker Utility ver:1.1. Eh, sada sto se tice maximalne velicine ja ti postavljam isecak iz vikipedie

Maximum volume size
In theory, the maximum NTFS volume size is 264−1 clusters. However, the maximum NTFS volume size as implemented in Windows XP Professional is 232−1 clusters partly due to partition table limitations. For example, using 64 kB clusters, the maximum Windows XP NTFS volume size is 256 TBs minus 64 KBs. Using the default cluster size of 4 kB, the maximum NTFS volume size is 16 TB minus 4 kB. (Both of these are vastly higher than the 128 GB limit lifted in Windows XP SP1.) Because partition tables on master boot record (MBR) disks only support partition sizes up to 2 TB, dynamic or GPT volumes must be used to create NTFS volumes over 2 TB. Booting from a GPT volume to a Windows environment requires a system with UEFI and 64-bit support.

Takoreci da svi sistemi vide do 2TB, a to programce je potrebno svima da bi se videle vece particije. Programce je za svakog proizvodjaca razlicit, mozda i za maticne pojedinacno posebno. Ali sigurno ces naleteti na racunare koji su stari da im ni to nece pomoci. Preferirao bih da ga drzis u tri particije po 1TB radi sigurnosti da ce svaki racunar videti.

Inace koji je to HDD?
zerocool55 re 05.11.2013. 23:31 #524758

Srdjanc :

http://www.asus.com/Motherboards/SABERTOOTH_990FXGEN3_R20/#support

Ovo je moja ploca sta treba od ovog da skine i instaliram?

Nsam ni ja imao u planu da vadim HDD iz kompa da ga nosim na neki drugi komp,nego samo ocu da napravim da Win ocitava HDD kao jednu celinu a ne kao dve da stapa u jednu :(
Dexter013 @zerocool55 06.11.2013. 09:42 #524786

broj poruka: 17093
Sad moze da se uz razne instalacije sredi da sistem vidi vise od 2 tb,
to ti je Srdjanc objasnio,

a sto se tice reinstalacije gde je win, to kad odradis nemas sta da brnes za drugu particiju bice svi podaci tu i spremni za koriscenje, isto tako ako nosis hdd kod nekoga i on ce videti sve tvoje podatke normalno.

Cpu:AMD FX 6300 @ 4.5Ghz
Cooler:CM v8 GTS
GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce x3 OC
Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MHz
MBO:Asus M5A97
Case:CM Storm Enforcer
PSU:Chieftec 650w a85
Mouse:Mx 518
Screen: Dell

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Srdjanc ... 06.11.2013. 10:06 #524790

broj poruka: 3106

Dobro, ja zbog prvog posta razumeo da ga hoces staviti u rack i nositi sa sobom kad prenosis stvari. Ovako je u redu kao sto je Dexter rekao, posle svake reinstalacije win ce ti videti tu particiju.

Elem ako iz nekog cudnog razloga hoces da omogucis da pravis particije vece od 2TB, evo ti programce iz download sekcije tvoje ploce:

Disk Unlocker V2.1.3 for Windows XP/Vista/7/8 32bit & 64bit.
http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/misc/utils/DiskUnlocker_V213_XPVistaWin7_8.zip

Eh da, ajd mi reci da li je to http://www.itsvet.com/proizvod/seagate-3tb-64mb-7k-sata600-barracuda-st3000dm001/comp_comp_hdd/27/2281
zerocool55 Re 06.11.2013. 11:28 #524800

Dexter013:

E pa super znaci mogu da reinstaliram win i da se ne brinem :)

Srdjanc: Ne nije ovo je HDD : 3 TB Western Digital Green WD30EZRX
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs