Trebao mi je disk za skladistenje podataka a kako na masini koju koristim u dnevnoj sobi imam vec wd green 2tb earx koji radi dobro nesto oko pola godine, hteo sam da uzmem isti, nadjem u emiju slican ali oznake ezrx,znaci razlika samo u slovu, kupim ga,instaliram iskopiram terabajt podataka na njega i nakon tri dana on crkne.Ne vidi ga maticna ploca prilikom butovanja,ne vigi ga sistem.Prebacim ga u drugu masinu,isto,ubacim drugi hard radi bez problema.Od tih podataka za oko sto giga nemam bekap,al da ne sirim pricu, odem do emija prihvate reklamaciju,sutradam uzmem isti takav ,neotpakovan ,stavim ga u pc, veliko nista...nema ga u biosu. Cetvrti put idem u emi,e sada vec sumnicavi pogledi,da nije nesto do moje masine.Nema problema probajte ga vi,kod njih isto krci ali ga nema u biosu,ni u sistemu.E sada hocu da ga menjam ali da doplatim za crveni.Izadju mi u susret, za par dana peti put idem do emija uzimam disk i ovaj napokon radi. Uvoznik i zelenog i crvenog kimtec, valjda ne valja cela serija, ili za srbiju cuvaju falicne,uglavnom od jedne male kupovine ispade velika nervoza. Sad mi je zao sto sam uzeo i prvi green,podaci su vredni ta razlika od dve hiljade za red je nista. Ali greeen je i zamisljen kao disk za storage pa onda zasto ne? Valjda zato sto ovde kod nas guraju ono sto zapad nece a za isti ili veci novac, hocu da kazem,ako sam osamdesetih isao u trst za farmerke u 21 veku bi isao za hardver negde u zapadnu evropu da mogu a ne treba tako jer kazem za svoje pare koje nisam nasao za ulici i za cenu kostanja hocu isti kvalitet.Raspisao sam se, al mozda ce nekome koristiti da donese odluku sta da kupi i gde da cuva podatke.
Ja imam wd 20earx i sta mu sve nisam radio i dalje radi, inace imam ga preko godinu dana nikad nisam imao problema sa wd jbg desi se da hard crkne ali ne treba odma zaobidji wd svaki hard mi je crkao ili seagate :)
HAF 912 Plus I5 3570k Z77A-GD55 2x4GB DDR3 Kingston Hyperx 1600mhz Corsair H60 Seasonic 620GM 2TB WD Green 500GB WD Blue Intel 520 180GB MSI GTX 770 Lightning Dell U2312hm Cm storm recon Cm storm trigger Pioneer M2
Eksterni diskov i rackovi su zakon... Backup masine sa raid diskovima su zakon.
Moje vidjenje stvari je sledece. Komp koji se koristi u svakodnevnoj upotrebi, cesto pali i gasi, ne gurati u njega storage disk. Diskovi generalno, ne vole cesto pali-gasi rezim i ne vole stalne strujne udare koje trpe u svakodnevno radu, posebno ako je napajanje reseno tako da su na istim rail-ovima i 12v grane koje idu na disk i recimo, na grafikcu kartu.
Praviti ogroman storage, 3TB u obliku jednog diska je po meni glupost. Bar dva ili dva po 1-2TB i najbitniji podaci.
U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti!
Dva diska za bekap su optimalni.Jedan drzati u pc a drugi izmesten napolju samo sa vremena na vreme sinhronizovati podatke.Opet i 2tb se brzo napune uskoro ce i 4tb biti malo.Ali jedan mi stalno treba na dohvat ruke tako da mora da bude aktivan u kompu.
:: Trebao mi je disk za skladistenje podataka a kako na masini koju koristim u dnevnoj sobi imam vec wd green 2tb earx koji radi dobro nesto oko pola godine, hteo sam da uzmem isti, nadjem u emiju slican ali oznake ezrx,znaci razlika samo u slovu, kupim ga,instaliram iskopiram terabajt podataka na njega i nakon tri dana on crkne.Ne vidi ga maticna ploca prilikom butovanja,ne vigi ga sistem.Prebacim ga u drugu masinu,isto,ubacim drugi hard radi bez problema.Od tih podataka za oko sto giga nemam bekap,al da ne sirim pricu, odem do emija prihvate reklamaciju,sutradam uzmem isti takav ,neotpakovan ,stavim ga u pc, veliko nista...nema ga u biosu :: Cetvrti put idem u emi,e sada vec sumnicavi pogledi,da nije nesto do moje masine.Nema problema probajte ga vi,kod njih isto krci ali ga nema u biosu,ni u sistemu.E sada hocu da ga menjam ali da doplatim za crveni.Izadju mi u susret, za par dana peti put idem do emija uzimam disk i ovaj napokon radi :: Uvoznik i zelenog i crvenog kimtec, valjda ne valja cela serija, ili za srbiju cuvaju falicne,uglavnom od jedne male kupovine ispade velika nervoza. Sad mi je zao sto sam uzeo i prvi green,podaci su vredni ta razlika od dve hiljade za red je nista. Ali greeen je i zamisljen kao disk za storage pa onda zasto ne? Valjda zato sto ovde kod nas guraju ono sto zapad nece a za isti ili veci novac, hocu da kazem,ako sam osamdesetih isao u trst za farmerke u 21 veku bi isao za hardver negde u zapadnu evropu da mogu a ne treba tako jer kazem za svoje pare koje nisam nasao za ulici i za cenu kostanja hocu isti kvalitet.Raspisao sam se, al mozda ce nekome koristiti da donese odluku sta da kupi i gde da cuva podatke
Radimo diskove bukvalno iz cele evrope i svi su isti... jedino sto neki refurbish prodje kao nov ove ali to je vec druga prica...
ipak imam pohvalu za ljude iz emija, nisu me ostavili da cekam, u rekordnom roku su mi menjali diskove,tako da ne bi bilo fer da to ne spomenem,inace imam black od 1tb koji radi godinama kao zmaj,mozda su u pitanju reparirani diskovi ko zna?
Broj postavljenih tema: 60370. Broj poslatih odgovora: 647136. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.