Su nezavisni uredjaji koji na sebi pored diska imaju i elektroniku sa malim RISC/ARM procesorom i memorijom na kojoj se nalazi mali OS sa nekolicinom drajvera. Obicno su svi Linux based, gde je jedna sakrivena particija namenjena za OS (ako vec nije u nekom EEPROM-u) odakle se podize sistem koji ti posle koristis. Taj sistem ima drajvere za LAN karticu, disk kontroler i jos par njih vezano za upravljanje ostalih delova. E sad, preostali deo particije OS dozvoljava da se formatira kako hoces, recimo FAT32/NTFS ili pak EXT2/3...kada preko LAN interface sa nekog switcha pristupis NAS-u on te pita za lozinku kako bi menjao parametre. U okviru menija obicno mozes da dodajes korisnike sa svojim pravima na onom delu diska (nad folderima, fajlovima...) koji ti sluzi za pohranjivanje podataka, bas kao sto to radi Linux ili Windows.
Taj disk se moze posle upotrebiti na obicnoj masini kad upucas particije.
Ako si mislio da kupis NAS fioku samo, pa da ubacis disk, pazi an kompatabilnost i ne uzimaj krs fioke jer ne rade posao nikako i obicno jedino sto mogu jeste USB konekcija, LAN im je neupotrebljiv iako ga imaju.
Recimo WD NAS su dobri ali im je OS dosao preinstaliran na disku pa ne mozes tek tako svoj da ubacis, a ako crkne disk i sama fioka je neupotrebljiva ako nemas image, a nemas ga na internetu. SKidanje slike sa originala je porpilicno mucan, zamoran i nezivesan posao.
`Kada bi se celokupno znanje medicine bacilo na dno okeana, to bi bilo u korist covecanstva a na stetu riba`
Ij a planiram neki network storage ali moja razmishljanja idu u prvacu uradi sam kuciste ploca sa integrisanom ram +hdd+ linuks neki specijalizovan za file server kkao jeftinijavarijanta.
Kakva su iskustva forumasa iz prve ruke za i protiv Devize devize bonda elema
Ne mora cak ni Linux. Moze obican WinXP (ili bolje 2K3), dozvoljava do 20 korisnika jednovremeno na NFS. Od 2014 ce biti otvoreni tj. besplatni za koriscenje, kao sto su to sada Win9X. Moje dosadasnje iskustvo govorili da su XP i 2003 dovoljno mocni i stabilni da mogu da konkurisu i najboljim Linux distroima. Da to nije objektivno ne bi kombinacija XP i 2003 bila na tronu preko decenije kao najcesce korisceno client-server okruzenje u svetu.
Moze da bude najobicnija masina, mada je zbog non-stop rada pozeljno da je to brendirana masina, neki mali u HTPC kucistu. Tu je jedino usko grlo mreza, ako je switch i ako su kartice 100Mbit, ako imas switch i LAN os 1Gb, sa dobrim kablovima (moja preporuka) onda neces osetiti nikakav lag u koriscenju udaljenih podataka.
`Kada bi se celokupno znanje medicine bacilo na dno okeana, to bi bilo u korist covecanstva a na stetu riba`
:: Ij a planiram neki network storage ali moja razmishljanja idu u prvacu uradi sam kuciste ploca sa integrisanom ram +hdd+ linuks neki specijalizovan za file server kkao jeftinijavarijanta :: :: Kakva su iskustva forumasa iz prve ruke za i protiv :: Devize devize bonda elem :: ::
Slazem se sa shkomijem. NAS-ovi su poprilicno skupi, pogotovo za vise diskova. ITX plca sa atomom ne trosi puno struje. Ja sam moju nabudzio u kuciste od UPS-a i sest hardova uz put (pci sata kontroler u PCI slot) :) Sto se softvera tice ima FreeNAS ali to nisam probao. Guram opensuse, koji sa YAST-om nije tesko konfigurisati. Instalirao sam i XBMC tako da sluzi i kao media player do 720p, a mogu i da surfujem, mada djubre od flasha ubije CPU. Windowsi su ispali iz igre posto bude hardove iz sleep moda bez ikakve potrebe.
Ako se odlučiš za samogradnju,dalje od FreeNas-a(nas4free)nema potrebe da gledaš.Ima sve potrebne opcije,lak za konfigurisanje,dozvoljava dodavanje već formatiranih ntfs diskova...Uostalom postoji u live varijanti pa probaj,ne košta ništa
interesantna tema, ja sam imao nesto slicno na umu. Sto se tice predloga, za sada cu da pratim sta se pise u temi a sto se tice gledanja filmova preko wifija, ako ti nesto znaci za poredjenje, ja gledam preko rutea (dekstop/laptop) i s obzirom da mi ne na desktopu 100mbit lan, sve radi normalno. Transfer fajlova ide oko 8-10 MB/s a filmovi tipa full hd (rip) od po 10-15gb rade najnormalnije. Sa vecim filmovima nisam pokusavao mada ne verujem da bi pravilo problem, bar za full hd. 4K vec moze da zeza ali se sve resava gigabitnim lanom i boljim ruterom (switch-em (kod mene je ruter 300mbps a wifi na laptopu 150 mbps))
Predlog sa atomom je dobar, u nekim prilikama moze da posluzi i kao racunar ...mada, kad pomislim samo atom .. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - CARPE DIEM
:: Kako izgleda bezžično gledanje full hd filmova. Jel ima seckanja :: :: I kakva je prespektiva gledanja 4320p filmova u buducnosti pitem wi-fi. Da li odmah provlaciti kablove ili... :: Devize devize bonda elem :: ::
cime pravis Live USB? Pokusao sam sa win32diskimager-v0.9 i nece da se boot-uje.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
:: Ako se odlučiš za samogradnju,dalje od FreeNas-a(nas4free)nema potrebe da gledaš.Ima sve potrebne opcije,lak za konfigurisanje,dozvoljava dodavanje već formatiranih ntfs diskova...Uostalom postoji u live varijanti pa probaj,ne košta ništa :: :: ::
meni je ova tema jako interesantna jer sam bas skoro razmisljao koji os bih koristio kao storage, naravno najbolja opcija mi je bio PC sa normalnim kucistem jer imam puno delova, diskova itd., dok se nisam odlucio za linux. Ne zbog toga sto je bolji, vec cisto onako, da bar imam storage na necemu sto nisam koristio, naravno XP ili 2003 je laganica, sa debian-om vrtim sistem sa nekoliko diskova u share-u sa windows-om, preko rutera na mrezi 100mbps.. postavio sam sambu koja sluzi za share izmedju linuxa i windows-a, remote desktop pomocu RealVNC-a (meni je najbolji), SSH servis da bih se zezao sa PuTTY-em, disk manager (najbolji sw za mount, umount i sl.), GParted za particionisanje, gnome okruzenje, debian lenny 5 koji mi najvise prija ocima, nema veze sto je stariji sistem.. upravo sam probao blueray harry potter kroz mrezu, radi bez ikakvog seckanja, glatko, a imam neki praistorijski tplink ADSL, koji se nadovezuje na drugi jos stariji tplink koji mi glumi obican switch, dakle kroz 2 mreze prolazim 100mb/ps i pustam HD.. druga dobra stvar kod ovog linuxa je to sto apsolutno prepoznaje SVE, ne treba nikakav driver i takodje nebitno koja masina je u pitanju, mozes sa diska da ga podignes na bilo kojoj konfiguraciji.. jedina mana je sto se malo sporije ucitava, ali kao storage se gotovo nikad ni ne gasi niti restartuje, stabilan je.
@gilo, pendrivelinux.com, tamo imas 3 najbolja programa koja rade ono sto si pitao, sto se mene tice YUMI ili UniversalUSB installer su najbolji.
Elem - imam Gigabyte sa D425 (ako se ne varam) - 1.8MHz. Nije vise u stanju da surfuje kako treba. Od Youtube nema ni govora. Radi 720p mkv ako nema puno akcije (veci bitrate ne postize da dekompresuje). Tako da se slazem sa sumnjom u atom. Mada su ovi noviji dual core. Ovo je trebao da mi bude samo storage, ali kad vec moze :) Ovde je problem sa ITX plocama, mada se pojavi s vremena na vreme ponesto (trenutno neki ASRock 1155) sa pristojnom cenom. Polovni Atomi - ovako matoriji kao moji su polovni vrlo prihvatljive cene - kada se pojave, malo trose i relativno se jeftino prodje. Sada cak ima i lepih kucista (Cooler Master Elite 120), ali kad vidim sta sve ima napolju :(
Sto se OS-a tice. Windows je izleteo posto stalno drnda diskove, a opensuse koristim i ovako. Doduse posto je slaba masina koristim LXDE i XBMC kao player. Mislim da je YAST veoma jednostavan i za pocetnike - jos da su ga nazvali Control Panel :) Samba se cas posla postavlja, i sve kao na winblowz - next-next-...finish.
SuSE mi je uvek bio simpatican po izgledu, ali nikad se nisam pronasao s njim, iz jednog razloga, a to su silne opcije i meni-ji koje poseduje, prenatrpan je nekim stvarima, od kojih prosecan user ne koristi 50%.. wizard-konfigurisanja i sl. Bio mi je nekako i zgodniji dok nije Novell postao vlasnik.
:: :: :: Sto se OS-a tice. Windows je izleteo posto stalno drnda diskove, a opensuse koristim i ovako. Doduse posto je slaba masina koristim LXDE i XBMC kao player. Mislim da je YAST veoma jednostavan i za pocetnike - jos da su ga nazvali Control Panel :) Samba se cas posla postavlja, i sve kao na winblowz - next-next-...finish :: :: :: :: Gigabyte Z77M-D3H, i5 3570 :: 3x8GB ddr3 1333, SanDisk SSD 64GB, Win X :: Frontier DIV :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60370. Broj poslatih odgovora: 647136. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.