Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
SSD hard
STRANA 1 OD 1
Cheta SSD hard 11.09.2013. 21:02 T54573

status: user
broj poruka: 91
Posto ima dosta strucnih mozgova na forumu kada su Pcijevi u pitanju, zamolio bi ako bi neko mogao da mi pojasni svrhu SSD harda. Prednosti, mane i da li je neophodan ? Uzimam novu masinu pa sam cuo preporuke kako bi bilo dobro da uzmem SSD hard i da na njega instaliram sistem i da bi na taj nacin ubrzao racunar i oslobodio HDD. Eto prosvetlite me !
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gogi1 SSD bez hard :) 11.09.2013. 21:35 #513516

broj poruka: 2076
ja prosto ne mogu da zamislim modernu masinu bez SSD-a. nijedna druga komponenta ti nece ubrzati racunar tako dobro kao SSD. najbolja kupovina definitivno, a cena im je sada pristupacna.

Intel i7 Xeon W3550, Alpenfohn Himalaya, ASRock X58 Extreme3, 6gb Mushkin 1333@2000, SSD Mushkin Chronos 120gb + hdd Hitachi 500gb, Lg 24`, Corsair HX520, Fractal Design Arc Midi window mod, NZXT Sentry LX fan controller, Razer Mamba 2012, 2.1 HI-FI

Simon72 Re: SSD bez hard :) 11.09.2013. 21:54 #513521

broj poruka: 2799
+1

:: ja prosto ne mogu da zamislim modernu masinu bez SSD-a. nijedna druga komponenta ti nece ubrzati racunar tako dobro kao SSD. najbolja kupovina definitivno, a cena im je sada pristupacna

Pored velikih brzina interneta hdd prakticno više ni je potreban kao mesto gde šec skladištiti filmove ili šta znam vec šta.Velicina ssd-a koja se sad najcešce uzima je 120-128 gb sa cenom od 9000 dinara i sa tim da ti je za sitem potrebno oko 25 gb više nije ni potreban obican hdd,naravno ako nisi neki fanatik pa da imaš desetak igara od 20-ak gb instaliranih u isto vreme i puno hd filmova.250 gb je vec i više nego dovoljno a vecini korisnika je i 120 gb dovoljno.
Šta hocu reci.Osim što zaista osetno ubrzava neke stvari u normalnom radu ssd ce u sledecih godinu dve potpuno izbaciti klasicne hard diskove.Svima koji kupuju nove mašine preporuka da umesto obicnog hard diska od 1 tb idu na ssd a ocekujem da ce vrlo brzo i ssd od 250 gb ispod 10.000 dinara.Naravno imajte na umu koji tip ssd-a uzimate pre svega zbog njegovog dužeg života a sve u kontekstu toga da ce se koristiti kao jedini hard disk.
mighty Re 11.09.2013. 22:03 #513524

broj poruka: 1670
SSD ti realno nije neophodan. Zavisno od toga što radiš, osetićeš veće ili manje ubrzanje.

Najveće ubrzanje ćeš imati prilikom podizanja računara, startovanja programa kao i poslova koji su jako intezivni po pitanju rada diska - indeksiranje, pretraga, AV scan i sl.

Na igrice može, a ne mora uopšte da utiče. Nivoi će se brže učitavati i sl. Jako je zgodan za igice open world tipa - recimo Skyrim mi mnogo lepše radi sa SSD-a.

Ja lično imam računare sa SSD-ovima od 2009. na ovamo i LIČNO ne bih mogao da zamislim da radim na nečemu što nema SSD. Naravno, ne moraju svi sa time da se slože, ali što se mene tiče OS-u je danas mesto jedino na SSD-u.

Ako već pazariš SSD, gledaj bar 120GB, mada je po meni Sasmung 840 EVO od 250GB trenutno best buy. Naravno, sve zavisi koliko para ko ima.
Cheta Re 11.09.2013. 22:17 #513526

broj poruka: 91
Pa zato sam i pitao , ja imam 2 Hdd-a jedan od 1 Tb i jedan od 1.5 Tb i to sam uzeo slucajno , duga prica .... Znaci vredi uzeti SSD i na njega instalirati OS. A koji model je provereno dobar ?

count Najnoviji krik mode 12.09.2013. 08:21 #513546

broj poruka: 1354
Samsung 840 EVO.
S`obzirom da imaš doveljno mesta na HDDovima 120 GB će ti biti dosta.

tortojed @mighty - Kako si zamislio da pomiris ove dve kontradiktorne izjave: 12.09.2013. 23:43 #513733

broj poruka: 10999
``SSD ti realno nije neophodan``

``OS-u je danas mesto jedino na SSD-u``

Da li da covek sklapa komp bez OS-a?
Blueberry Ma Torto: 13.09.2013. 00:03 #513738

broj poruka: 1272

To ti je kao kad majstor prcka po televizoru, izbaci par stampanih ploca i elektrolita napolje,prespoji tu i tamo i kaze `Radice i bez ovoga, samo malo sporije, dok se zagreje i tako to...` :D

@Mighty, nemoj da se naljutis, malo nezlonamerne sale :)

Elem, ubrzanje sistema je evidentno sa SSD-om, i to vise nije kupovina iz hira, vec polako postaje potreba.
vladapsd Re: 13.09.2013. 00:05 #513739

broj poruka: 1010
Daleko je od hira, posebno ko koristi KIS

mighty @tortojed i @Blueberry 13.09.2013. 09:29 #513769

broj poruka: 1670
Ja sam bio vrlo jasan, to što vi površno čitate, ja vam nisam kriv :)

``SSD ti realno nije neophodan`` - jel možda PC bez SSD-a, samo sa hdd-om neće da radi? - hoće, naravno. Dakle nije neophodan, ako čovek recimo samo igra igrice i ništa ga drugo ne zanima, veće ubrzanje će imati sa jačom grafikom tj. ako te pare uloži u grafiku, negu u SSD. Naravno, ostatak sistema neće imati isti odziv kao sa SSD-om, ali stvar potreba.

``OS-u je danas mesto jedino na SSD-u`` šta niste razumeli u ``LIČNO ne bih mogao da zamislim da radim na nečemu što nema SSD`` - 4 godina imam SSD-ove u svim svojim računarima i ne bih se vratio na računar sa HDD-om, ali to je moj LIČNI STAV, kao što sam naglasio i ostavio svakom da proceni na osnovu svojih potreba.

Nisam toliko samoživ pa da svoje potrebe namećem kao default standard za sve.

Npr. u računaru imam 32GB RAM, jer mi trebaju i mogu da ih iskoristim - šta sad? Treba svima na PCB da pametujem da je 32GB minimum?

Inače, slažem se da je greota sastavljati novi računar bez SSD-a. Sasvm OK 120GB imaju da se nađu već od 75€ pa naviše, tako da nisu više neki luksuz.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60370. Broj poslatih odgovora: 647136.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs