Zdravo svima. Imam jedan hdd wd koji je star bar 4-5 godina. U pitanju je ATA interfejs i garancija je odavno istekla. 320GB i to pre nego sto su podelili blue, green, black. Primetio sam da sporije radi nego obicno, i slucajno proverim hd tune i sentinel i evo rezultata.
Postoji taj current pending sector koji ne znam sta je... Ove greske udma crc su zbog kabla i to je bilo davno. Broj se nije menjao od kako je kabl promenjen. Brine me taj pending sector.
mislis na full ili quick format? Daj neku ideju kako da najbrze kloniram ceo disk na jedan eksterni. Bas mi je kloniranje potrebno da bih vratio posle iste particije. previse sistemskih podesavanja koja ne bih mogao da uradim ni za mesec dana :)
Ti imaš Weak Sectors. Rešenje. Odradi windos i sacekaj neki dan sam ce da ispravi to.To nastaje usled greške prilikom ocitavanja tj nestane struja ili tako nešto.Neznajuci šta je on ka okarakteriše kao Weak Sector. Drugi nacin je da u samom hd sentinelu pokreneš reinitialize disk surface :)
probacu to iz hd sentinela (reinit. d surface). Ako ne uspe, idemo na pekijevo resenje, ali tek posto kloniram sve ovo. :( zato se nadam da ce prvo resenje da uspe :)
Imao sam isti problem.Mrzelo me da praznim ceo hdd da bih radio to preko ovog programa a inace to radi jer sam to radio vec nekoliko puta na nekolko hdd-a i to sve wd pa sam na kraju odradio sistem.Posle par dana slabi sektor je nestao.Inace pre pola godine se pojavio i drugi slabi sektor ali se on sam izgubio posle nekog vremena. Sistem sam odradio pre dvadesetak dana a pre desetak sam primetio da je broj slabih ponovo 0 http://i.imgur.com/4HQXhxe.jpg Ovo ti govorim pošto nigde na internetu nisam našo da se ovo samo ispravi :)
tvoje resenjebrise sve podatke? tako mi je pisalo kad sam krenuo, pa sam ipak uzeo da kloniram sve ovo. za svaki slucaj. Trajace jos nekoliko sati i posle sam miran.
da li moze da se uradi sa aktivne particije(iz windowsa)? I sta se desavba na kraju? nema podataka, a particionisanje ostaje nepromenjeno?
Pekijevo resenje pretpostavljam vraca na pocetno stanje upisom svih nula.
Na netu sam nasao upravo to da se vremenom najverovatnije ispravi taj sektor, jer nije fizicki ostecen.
Pa govorim ti upravo kako sam ja to popravio a da ne brišem ceo hdd.Uradio sam sistem tj formatiran je samo c.Ta radnja nije popravila taj loš sektor ali je posle nekoliko dana hdd sam sebe ispravio,popravio šta god vec.Znaci to što radiš ispravice taj slabi ili slabe sektore ali sam ja i bez sveg toga uspeo u tome a reko sam vec kako.
ali nije bilo potrebe ni da formatiras nista. Jer prema objasnjenjima proizvodjaca, weak sektor se sam vremenom ispravi. Mozda si ti ubrzao proces. Hvala ti puno na pomoci. Vec sam pri kraju kloniranja, pa mozda probam pekijevo resenje. Win je bas jako usporio sa tim. I ja sam tek sad primetio da on postoji. A reisntalacija ga ne sklanja, vec tek posle 10ak dana se koriscenjem on izbrise. Pa da ga fiknem sad, kad vec mogu, da ne mislim posle :)
Edit: Ipak cu uraditi reinstall. Bas da vidim. Dajem mu sedam dana, pa jvaljam ovde :)
nije se on ispravio vec su se podaci prebacili na drugi sektor (u rezervi) a taj je sistem na HDD-u oznacio da nije za dalju upotrebu. Iz pending sectors bi trebalo da je preslo u realocated... U svakom slucaju samo jedan nije strasno... Samo cesce obratiti paznju na SMART podatke kako bi se izbeglo eventualno gubljenje podataka...
Naravno. Lose sam se izrazio. kako sam razumeo njihovo objasnjenje, nije fizicko ostecenje, ali opet taj sektor nije za upotrebu vise. Svakako da sigurno ima u rezervi vise od jednog, pa nema brige za sada. Moji podaci su uglavnom sistemi, nema tu nesto bitno, osim veoma mnogo podesavanja :) sve drugo se cuva na posebnom disku.
:: nije se on ispravio vec su se podaci prebacili na drugi sektor (u rezervi) a taj je sistem na HDD-u oznacio da nije za dalju upotrebu. Iz pending sectors bi trebalo da je preslo u realocated... U svakom slucaju samo jedan nije strasno... Samo cesce obratiti paznju na SMART podatke kako bi se izbeglo eventualno gubljenje podataka.. :: :: Gigabyte Z77M-D3H, i5 3570 :: 3x8GB ddr3 1333, SanDisk SSD 64GB, Win X :: Frontier DIV :: :: ::
Weak Sectors nisu loši sektori,mislim ne mora da znaci da su loši a mogu da budu.To se vidi kad se odradi ono o cemu sam govorio.posle toga ako je sve ok onda nema loših delova ako i posle toga nešto nije u redu onda se taj sektor oznaci kao loš.To je cela prica oko weak sektora.
Uspesno odradjeno Pekijevo resenje na kraju. Trajalo je mozda i 2 sata. Nema vise weak sektora. :)
Jedino mi sada prikazuje kao upozorenje ovaj Raw Read Error Rate = 1 (ima na prvoj slici koju sam okacio). Pise da je to pre-failure greska i da se ocekuje prestanak za 24 sata.
Mislim da to ne moze da se izbrise, vec znaci da je greska jednom procitana. Mozda je to bio bas ovaj weak...
Ne bi trebalo to da ti ispisuje kao gresku ako si ga zveknuo na nulu.Ako su Raw Read Error Rate, Seek Error Rate i Write Error Rate nula onda je povrsina diska OK.Moje misljenje je da je taj disk mehanicki ostecen i da nece jos dugo.Voleo bih da gresim ali....
M Power-3770k-Beast 16GB-Hyper X 120GB-6970-Nitro 850W-H 100
Simone, ti imas koliko vidim 25 Raw Read Error Rate. I izgelda da imas oko 34000 sati rada :D To ti ne pravi problem?
Peki, jesam odradio na nulu ceo disk sa WD diagnostics. I odmah mi je nestao weak sector, ali taj Raw read Error Rate stoji na 1 kao i dok je bio weak. Pojma nemam da li je to bilo pre. Mislim da nije, da je bila 0. Mozda se sam od sebe zbog starosti mehanicki ostetio. Udaren nije. Sad ne znam da li da ga koristim normalno ili sta. ATA sigurno nemam gde vise da nadjem. I ja bih voleo da gresis :)
brzina je sad super. Tj. kao sto i treba da bude kod UDMA5 :) Samo me kopka sad ta jedinica :) U sustini nemam ja tu nista bitno sem nekoliko sistema. Ali mi ni malo ne bi bilo prijatno da to izgubim jer su godinama gradjena podesavanja. Sad sam srecom video pa izvukao sve sa diska na externi, ali da me zadesi neki iznenadni prestanak rada...
Sa hdd-om ti je sve u redu. http://i.imgur.com/TkuUu4h.jpg http://i.imgur.com/MgyQdUT.jpg Te greške nastaju reko sam ti kako i zašto.Meni se to dešavalo zbog grafickih drajvera gde se komjuter kocio i zamrzavo ili restratovao.To podaci su iz tog vremena.Od kad sam vratio starije drajvere tih problema više nemam i komjuter mi savršeno radi.
Broj postavljenih tema: 60370. Broj poslatih odgovora: 647136. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.