Kupio sam pre neki dan SSD Kingston SV300S37A/120G i nakacio ga na svoju masinu: MB Biostar TA 790GX-A3+ Procesor AMD Phenom 720 II x3 2.8 ghz 7.5mb Memorija 4gb ddr3 1333mhz
Instalirao sam windows 7 ultimate 64 bit i uradio sve one optimizacije (onih 10 koraka za defragmentacije,memorije...)
Ploca ima sata II a disk je sata III, prema specifikaciji podrzava read i write po 450MB/s i ocekivao sam da ce na mom sata II raditi makar 200-250MB/s, medjutim kad sam radio proveru u nekom tool-u pokazuje 100-150MB/s, a i prakticno mi deluje u radu da nije toliko brz,ne dize windows toliko brzo... Gde gresim, u cemu je problem?
Prvo ukljuci AHCI pa ostalo. Ako i posle toga budes imao lose rezultate, tj. ovih 100-150mb/s, moguce da imas primerak sa famoznim FW 506 firmwareom. Mogao si bolji izbor da napravis, za iste pare recimo Samsung 840, s kojim ja npr. nemam nikakvih problema, a performanse su mu skroz u okviru specifikacija...
Znaci vidis ti to ja sam hteo da uzmem Kingston od 128 GB ali dobro je sto nisam uzeo sam Samsung 840 od 250 GB i super radi prezadovoljan sam brzina cak i veca od deklarisane ! :)
Znaci vidis ti to ja sam hteo da uzmem Kingston od 128 GB ali dobro je sto nisam uzeo sam Samsung 840 od 250 GB i super radi prezadovoljan sam brzina cak i veca od deklarisane ! :)
Pisao sam skoro da trenutno treba izbegavati V300 seriju, usrali su 506 firmware načisto.
Startuj AS SSD ili Crystal Disk Info i iščitaj verziju firmware-a. Ako je 506 onda je prilično očigledno šta je krivac. Nažalost Kingston za V300 koliko znam nema FW na sajtu, nego ih fabrički ubacuje, tako da jedino da ga vratiš u radnju i zameniš za drugi model.
Postuj ovde rezultate AS SSD-a i CDM-a, čisto da vidimo sve brzine.
Na sajtu Guru3D.com prilikom svakog testiranja bilo kog SSd-a navedena je procedura za uključivanje AHCI moda u Win7, ako to već nije urađeno pre instalacije:
Enable AHCI (!)
The last and great tip we want to give you to gain a little extra performance boost is that you should enable AHCI mode. AHCI mode can help out greatly in performance for SSDs. Now, if you swap out an HDD for an SSD with the operating system cloned and THEN enable AHCI in the BIOS, you`ll likely get a boot error / BSOD.
The common question is, is there a solution for this?
To answer that question (and as we do safely with all modern chipsets) there is a way to safely enable AHCI mode. Here we go:
Startup `Regedit` Open HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlset / Services Open msahci In the right field left click on `start` and go to Modify In the value Data field enter `0` and click `ok` exit `Regedit` Reboot Rig and enter BIOS (typically hold `delete` key while Booting)
In your BIOS select `Integrated Peripherals` and OnChip PATA/SATA Devices. Now change SATA Mode from IDE to AHCI.
You now boot into Windows 8 - 7 or Vista, and the OS will recognize AHCI and install the devices. Now the system needs one more reboot and voilla ... enjoy the improved SSD performance.
da bude tolika razlika izmedju IDE i AHCI moda.Mislim na 150MB/s ako je na IDE.Ja dok sam terao SSD na sata 2 i to Kingston V100 razlika je bila 15 -25 MB/s.I sad ona naj bitnija ocena koju velika vecina postuje ovde na forumu WEI na ide je 6,8 a na Ahci 6,9.Tako je bilo razlika neprimetna.
M Power-3770k-Beast 16GB-Hyper X 120GB-6970-Nitro 850W-H 100
Pomozite, sta da radim? Kupio sam ga u Viphouse-u. Da li bi oni pristali da doplatimi i da uzmem na primer Kingston SH103S3/120G?Jel problem sto sam prilikom otvaranja isekao onu kutiju (ne znam na koji drugi nacin da je otvorim)?
Pa tolko i može na sata II. A to za taj firmver neznam sta da ti kažem.Cuo sam da je neko reklamirao i da su prihvatili da mu zamene al to sam samo cuo negde na forumu.
Kolki ti je skor u Windows Experience Index. Treba da je 7.9 ili 7.8 za windows 7.Ako je tolko onda je sve ok. Brzine su oko 200-220 za sata II. kako ti podiže sistem i kako otvara recimo desetak nekih osnovnih priograma u isto vreme.To treba da je isto za sata II kao i za sata III.Razlike ima samo u sintetickim testovima u normalnom radu ili nema ili su veoma male. Aha tek sam sad vido koje su ti vrednosti. :) To su veoma niske vrednosti. Dal si instalirao sistem na njemu ili na obicnom hard disku.
Evo sta sam našo na net o razlici sa 505 i 506 firmverom Both are on SATA 2 AS SSD Benchmark Scores 505-506(Read,Write) Seq256-175 , 158-133 4K 14-11 , 45-26 4K-64 Reply
4K-64 123-91 , 109-114 Acc. Time 0.138-0.195 , 0.321-0.405
Znaci to je to sa ovim firmverom to je maksimum.Užasan skor iskreno.Koji ti je skor u wei.
Pošto AHCI nema šanse da baš toliko ubije performanse, rekao bih da si jednostavno žrtva lošeg firmware-a. Vrati to u radnju i uzmi neki drugi disk, SP Velox60 ili Samsung 840 su ti trenutno najpovoljniji izbor. Mog glas ide za 840-cu.
Nije ti ukljucen anci. Pokusaj da skineš anci drajvere za tvoju plocu instaliraj pa vidi tad kako ce da radi al sam ti vec reko kolko ljudi imaju sa tim tvojim ssd-om tako da jedino možeš da to povecas za neka 10 procenta. Kako si to kupio.U prodavnici ili preko interneta.Neznam kako stoje stvari sa reklamacijama za takav problem koji ti imaš.Kažem ti cuo sam da je jedan lik sa foruma reko da su mu prihvatili reklamaciju al kako je stvarno stanje neznam. Evo cuo sam s covekom koji iam isti ssd.On ima skor od 7.9 sa malo vecim brzinama.Ukljuci anchi i imaceš isti skor i on je imao 7.3 il 7.4 pre nego sto je ukljucio anci.ne radiš ako treba to sad ti nadjem video kako ide sve sa tim anchi glupostima.Inace ssd mu radi isto ko i bilo koji drugi samo ima manje brzine u testovima. U biosu promeni drugu i trecu stavku kao na ovoj slici http://is.gd/LT9VCF naravno prvo odradiš ono sa registrima što smo ti vec dali i to treba da radi 100 posto.
U donjem desnom ćošku. Kod mene piše 505ABB0 i stvarno je V505. Jedan koji sam odbio da uzmem imao je 506. Sad su se pojavili v507 koji treba da su OK.
Broj postavljenih tema: 60370. Broj poslatih odgovora: 647136. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.