60/64GB SSD-ovi su danas realno bacanje pare. 120-ce budu .esto na akcijam po ~80e, a em imaju mnogo upotrebljivi kapacitet, em su duplo dosta brže.
Onaj prvi Kingston V sa oglasa je mator model iz 2009-e, neopevano JMicron đubre, zaobiđi u širokom luku.
Ako si baš nameračiio da kupiš oko 50€, imaš u Emmiju SP Velox T55, u pitanju je SATA3 SSD sa SandForce kontrolerom i sinhronim NAND-om za 6K dinara, novo, sa 3 godine garancije.
Zaboravi ove derikože sa KP, prodaju zastarele SSD-ove prethodnih generacija po ceni novih.
Mada moj savet je da gledaš neki noviji i brži model od makar 120GB, Samsung 840-cu ili Silicon Power Velox V60 su ti sad najjisplatljiviji i imaju dobre performanse.
Ja imam jedan Crucial M4 64GB, ali mi je on u HTPC-u i tu mi stvarno ne treba veći. U desktopu ili još gore laptopu, kapacitet bi mi brzo predstavljao problem.
Kako je silicon power zastareli model kada je najavljen na leto 2012te a izaso u decembru te godine? Sta oni izlaze svakog meseca nov? Pa koja je onda poenta kupovine istih ako za mesec dana zastari.. Budzet mi je 50e i to je to, kapirao sam da je bolje da uzmem polovan sa garancijom za te pare jer cu dobiti vise, kao sto to obicno biva sa novim/polovnim stvarima. 64 giga mi je i vise nego dovoljno za sistemski disk, prvobitno sam planirao 40 (do skoro mi je 40 giga ata bio sistemski i to je bilo i vise nego dovoljno za moje potrebe sto se kapaciteta tice) al vidim da ih vise nema, tako da mi je 128 bespotrebno. Samo mi nije jasno zasto bi 128 bila duplo DOSTA brza od 64ke? Kakve veze ima kapacitet sa brzinom? I sta, bila bi brza od 275mb/s kolko kao ima ovaj silicon? U svakom slucaju se ne razumem u ssdove pa mozda i lupam gluposti, hvala na odgovoru i izvini ako sam zvucao napadan, al to su neka moja misljenja koja su zakljucena najverovatnije iz ne znanja i ne upucenosti. Pozz
Mogu ponovo da krenu da u Kragujevcu proizvode Yugo, pa da se vodiš logikom kako nešto novo može da bude zastarelo.
Silicon Power T10 ima marginalno korišćeni i pomalo ozloglašeni Phison PS3105-S5 kontroler. Kontroler je ozloglašen zato što može da da rezultate koji su GORI od klasičnog HDD-a, a to retko kom SSD-u uspeva.
Za 400 dinara preko tih 50€ imaš SP V55 sa SF-2281 kontrolerom koji je pristojan, nije krš kao Phison.
A kod SSD-ova kapacitet ima ogromne veze s brzinom. Unutrašnji princip rada SSD-a je dosta sličan RAID 0 modu kod HDD-ova. Svaki NAND čip radi određenom brzinom. SSD kontroler se trudi da paralelizuje upis na što više NAND čipova kako bi postigao što veće brzine.
60/64GB modeli obično imaju 8 ili 4 NAND čipa kod novijih TLC, 128 i 256 imaju 16 ili 8 NAND čipova i sl. Što veći kapacitet, koristi se više NAND čipova i moguća je veća paralelizacija kod rada, tj. veće brzine.
Razlika obično prestaje posle 256GB kad broj kanala koji SSD kontroler podržava obično ograniči broj upotrebljavanih NAND čipova.
Ali kod sekvenijalnih brzina obično važi da je za ISTI MODEL SSD-A 64GB duplo sporiji od 128GB koji je opet sporiji od 256GB. Kod random brzina, nije baš odnos 2X ali jeste primetan i kreće se negde 30-50%.
Ajde i ja da se ubacim slozio bi se mighty-om , ali moram reci da sam ja na tvom mestu gledao bi da nekupim i da zaobidjem u podpunosti SSD-ove polovne,jer koliko sam cuo oni stariji a i ovi novi imaju odredjen broj uniosa i brisanja..I sto vise tih unosa i brisanja samo dolazis do tacke gde ce prestati da budu upotrebljivi,a i cuo sam od ortaka koji ima SSD da svaki put posle nekog vremena je uzeo da meri brzinu i svaki put je dobijao manje vrednosti ,tako da znas...
Ok hvala na objasnjenju mighty sada mi je jasno da je mnogo bolje uloziti 30 evra vise i uzeti 128 giga vec ako uzimam SSD zbog brzine jer je mehanicki duplo brzi zbog stvari koje si naveo. E sada, pitanje je za tih 80 evra koji uzeti? Jel mozes da mi preporucis sta je neki best buy trenutno sto se tice tehnologije koja je trenutno aktuelna kod SSDova (vidim da je u ovima sto sam ja nasao tehnologija daleko zastarela). I sta je sa ovim ogranicenjima sto zerocool55 pominje, da li je to prisutno i kod tih novijih SSDova? Pozz
da li ima smisla uzimati ovaj basic od 120 giga i zasto je razlika izmedju 120 i 128 giga modela skoro 50 evra? Ovo 6gb/s se pretpostavljam odnosi na maximalnu brzinu SATA 3 konekcije a ne na samu brzinu hardova?
Svaki SSD ima odeđenu količinu upisa koju može da izdrži, ali se one uglavnom u stotinama terabajta + svaki disk ima rezervno područje kojim menja istrošene ćelije ako se pojave (obično je to 5-10% kapaciteta) tako da to ne treba da te brine, u realnom radu, NAND u SSD-u ti se zbog upisa neće istošiti ni za 10 godina.
Obična Samsung 840 120Gb je sasvim OK disk, ima odličan read, dobre random i osrednje sekvencijalne write brzine, ali je to od namanjeg značaja za OS disk. Ne usporava vremenom, GC i TRIM mu odlično rade.
840 Pro je trenutno najbrži komercijalni, tj. consumer SSD, pa otud i toliko skuplji od obične verzije + ima izdžljiviji NAND i 5 godina garancije. Po meni nije vredan doplate, uvek bih pre išao na običnu 840 od 250GB nego na 840 Pro od 128GB, pošto u realnom radu nećeš videti neke razlike.
Takođe, koji god da uzmep SSD, planiraj da ne koristiš više od nekih 75-80% kapaciteta, 20% je neki realan minimum da bi GC i TRIM radili normalno i ne bi gubio performanse. (Naravno, što je veći SSD to bolje podnosi popunjavanje, ali ispod 15% slobodnog prostora nikako ne treba ići).
:: Ok hvala na objasnjenju mighty sada mi je jasno da je mnogo bolje uloziti 30 evra vise i uzeti 128 giga vec ako uzimam SSD zbog brzine jer je mehanicki duplo brzi zbog stvari koje si naveo. E sada, pitanje je za tih 80 evra koji uzeti? Jel mozes da mi preporucis sta je neki best buy trenutno sto se tice tehnologije koja je trenutno aktuelna kod SSDova (vidim da je u ovima sto sam ja nasao tehnologija daleko zastarela). I sta je sa ovim ogranicenjima sto zerocool55 pominje, da li je to prisutno i kod tih novijih SSDova :: Poz :: :: http://www.kupujemprodajem.com/SSD-Samsung-120GB-SATA3-8300-DIN-6035555-oglas.htm?filter_id=2220720 :: :: da li ima smisla uzimati ovaj basic od 120 giga i zasto je razlika izmedju 120 i 128 giga modela skoro 50 evra? Ovo 6gb/s se pretpostavljam odnosi na maximalnu brzinu SATA 3 konekcije a ne na samu brzinu hardova?
Ok znaci basic bi bio sasvim ok izbor za 120 giga. Jasno mi je za ostavljanje malo slobodnog prostora, tako je isto bilo i za obicne hardove, koce kada su pri maksimalnoj popunjenosti. Proverio sam za svaki slucaj, moja maticna ima SATA 2 konektore kojima je maximalna brzina oko 300mb/s, tako da ne znam kolko ima potrebe ici na nesto brze? Posto vidim da se bas dosta razumes, jel mozes bar otprilike da mi kazes kolika je razlika u brzini izmedju onog Silicon Power od 64 giga i ovog novijeg Samsunga od 120 giga? Posto mi treba za sistemski hard i posto mi je maticna sata 2, znaci operativni sistem i sve u okviru njega da radi brze, ne znam koliko ima poente davati dodatnih 30 evra ako se to nece primetiti osetno u brzini rada?
Onaj Silicon Power T10 64GB zaboravi, rekoh ti to je SSD sa Phison 3105 kontrolerom, to nema svrhe kupovati.
Imaš za 6K nov Silicon Power T55 60GB u Emmiju, ali mi je zbog kapaciteta to bacanje para.
SATA3 SSD-ovi sasvim lepo rade na SATA2 pločama, u testovima ima razlike, u realnom radu ne nešto primetno. Godinu dana sam vozio svoj Samsung 830 na SATA2 pre prelaska na Z77 platformu i sve je lepo radilo.
Koliko je dostupnog prostora na silicon power v60 120 gb posle formatiranja pošto vidim da je to više nego kod drugih diskova a treba da je ista ili je kod transceda u ovom tekstu manja nego kod svih drugih.Kolko je to kod samsunga 840. The amount of reserved space is reduced from 13 to 7%, which looks like a competitive advantage of the Transcend SSD720 over the Silicon Power Velox V60 despite the same hardware. http://www.xbitlabs.com/articles/storage/display/siliconpower-velox-v60-transcend-ssd720_3.html
Kupi druze SP V60 od 120GB ili Samsung 840 ili V300 Kingston. Trenutno su najisplativiji a realnu razliku SSD-a od 80 i 120e neces videti, pogotovo na SATA 2. Ili cekaj da naleti neki polovan SSD za smesne pare. Ja sam uzeo 128GB SSD za 50e. 280/250 SATA 2, ja zadovoljan. br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
Broj postavljenih tema: 60370. Broj poslatih odgovora: 647136. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.