http://is.gd/TcJXWC http://is.gd/h9zSW3 http://is.gd/imzW1j Nisam bio upoznat nesto sa ssd diskovima pa sam guglo juce i danas tražeci razlike izmedju kontrolera kao i sinhronih i asinhronih memorija. Ovde mi je po karakteristikama silicon power velox v60 najbolja opcija http://is.gd/r0i5ZJ ali dali je sve samo u tome ili je bolje ici na sigurniju kingston varijantu ili pak na samsung 840 ili ipak dati znacajno vise novca za samsung 840 pro što mi se baš i nedaje. Ovo bi išlo na sata II plocu pa me najvise to i interesuje.Dali je neko imao problema sa ovim diskovima na sata II plocama a vido sam da je bilo dok nije izbacen novi firmware.
BAš juče kolega i ja ubacismo kingstona u njegov acer laptop...
29.05.2013. 07:30
status: user broj poruka: 3742
isto sata II na ploči, a ssd III. Radi savršeno. Čini mi se da je upis oko 340Mb/sec. Radi kao zmaj, a nije čak ni maksimalno iskorišćen... support normality
Re: BAš juče kolega i ja ubacismo kingstona u njegov acer laptop...
29.05.2013. 08:27
status: user broj poruka: 1670
Au, kakva ribolovačka priča.
Na SATA II interfejsu ne možeš ostvariti read preko 300MB/s. Realno negde oko 270-280MB/s ako je dobar kontroler.
@Simon: Slobodno uzmi 840-cu, iako nominalno ima niže write performanse zbog TLC NAND-a, sasvim je OK disk, ima veoma visok IOPS i stabilne performanse. Takođe, Samsung firmware je uvek važio za bolje i generalno su pouzdani diskovi.
Možeš da gledaš i tog SP Velox 60, u pitanju je klasični SF disk sa toggle-mode NAND-om, trebalo bi da ima dobre performanse, bolji write (makar u startu od 840-ce, tj. dok se ne popuni :) Jedino mi Silicon Power nije nikad bio neki bitan proizvođač SSD-ova, pitanje FW upgrade-a kasnije za isti, prethodne serije SSD-ova im nisu bile nešto.
Kingston V300 je bio OK disk, ali ima dosta žalbi na novije primerke istog koji stižu sa 506 verzijom firmware-a da imaju dosta problema, a ne možeš da staviš stariju verziju koja je bila OK, tako da ne bih rizikovao sada s istim. Možda ispeglaju sledeću verziju FW, al opet...
Ko ima V300 nemoj slučajno da se zezne i da stavi 506 FW, odoše performanse :) Imate na bench temi o V300 gomilu postova na kraju i muke sa 506 FW-om, 3 x gore performnse i to u čitanju. Nemam pojma da li je Kingston uopšte testirao taj FW pre nego što su ga pustili, potpuno neverovatno da tako nešto urade. (Doduše imali su skoro i promašaj od V200 koji su posle peglali kroz FW, pa brzo zamenili za V200+)
:: isto sata II na ploči, a ssd III. Radi savršeno. Čini mi se da je upis oko 340Mb/sec. Radi kao zmaj, a nije čak ni maksimalno iskorišćen.. :: support normalit :: ::
Ja vas jedno ne razumem?!? Vi predlažete SSD ne po tome da li je pouzdan, dovoljno brz i ne stvara probleme, već se palite i to ponavljam: PALITE na FW upgrade?
Ako SSD pri samoj instalaciji i testiranju, nakon par dana pokaže nestabilnost, to nije posao vlasnika da mu menja firmver, kuva čaj i sprema toplu kupku, već ga lepo reklamira kao neispravan. + Danas svi imaju predstavu koji diskovi rade a koji stvaraju probleme i izbacuju po neki BSOD.
Koga boli briga za FW upgrade ako SSD radi stabilno, brzo i najnormalnije pod hardverom i operativnim sistemom koga koristimo?!? ZAR vama nije poznata ona poslovica: `ne menjaj konja koji pobedjuje`?!? Zašto bi menjali FW*?!? Dobili bi bolji `score` u sint testovima i time bili badže na bench forumu? ____________________________________
Zavisi os SSD-a. Nije svaki FW update budženje skorova kao što ti želiš da prikažeš.
Moj Samsung 830 je na istom FW sa kojim je došao, Sasmung i nije posle više izbacao FW update - radi maksimalno stabilno, iste brzine kao i kad je kupljen i ni jedan problem. Samsung generalno jako retko izbaca FW update.
Za moj Crucial M4 sam već radio FW update ne zbog performansi, nego zato što je M4 serija imala bug u inicijalnom FW zbog koga je blokirao nakon 5000 radnih sati u SMART atributima - Crucial je izbacio FW update čim je bug primećen i većina korisnika nije još imala 5000 radnih sati.
Moj matori Intel X25-V nije imao u startu TRIM, dobio ga je tek nekoliko meseci kroz FW update. Radio je i bez TRIM-a, ali je neuporedivo bolji sa istim.
Intel 320 series u mom službenom laptopu je sa inicijalnim FW imao bag da može da ako iznenada izgubi napajanje pobleasavi i izgubi sve podatke i prikaže se kao disk od 8MB, što se rešava SE, ali ostaješ bez svih podataka. To je iskusio mali broj vlasnika istog, ja sam video samo jedan takav disk sa tim problemom, ali je to rešeno kroz FW update.
Za SandForce bazirane diskove FW je od samog starta bio dosta problematičan, postojala je gomila grešaka koja je rešavana. Recimo ispravan TRIM je rešen tek pre par meseci, a diskovi se jako dugo prodaju. Kod njih je FW update donosio dosta bolje performanse, ne par % već 20-30%, tako da ne vidim što neko ne bi update-ovao FW.
Kod mnogih proizvođača neki bug-ovi se utvrde tek nekoliko meseci nakon početka prodaje, ne iskuse svi grešku, ali što je ne ukloniti ako možeš? Naravno, nikad ne žurim, pustim par nedelja da vidim jel sve OK, pa ako se niko ne žali, onda može :)
Zato i volim firme koje generalno imaju pouzdane FW, imaju veliki R&D i brzo reaguju na bilo kakav uočeni problem, kao i prodaju ogromne količine SSD-ova gde i ako se neka greška desi, to se brzo primeti. Samsung, Intel, Micron/Crucial su takve. Svi ostali dosta sporije reaguju.
Ma serija 830 kod Samsunga je keva, barem u mom slucaju. Seriju 840 ne bih da komentarisem, posto nemam iskustva. Sto se tice ovog mog modela od 64gb. ja sam prezadovoljan, od prvog dana imam iste benchmark rezultate, a formatirao sam ga bar 40-ak puta i pri tome nikada radio SE. Malo mi je krivo sto nisam sacekao neko vreme i dodao smesnu sumu novca za model od 128gb. ali kada uzmem realne cinjenice, meni je bar 15gb. uvek slobodno.
Sto se tice brzih performansi kod 128gb. modela, smatram da je slucaj isti kao i sa sata2/sata3 pricom. Nikada se ne moze uociti u realnom radu, samo po nekim benchmark rezultatima, a iskreno mi cifre ne opterecuju sive celije.
Vec se ljudi kao nas kolega @mighty raspisu pa ljudi kad procitaju AHCI, TRIM, FW, optimizacije, sinhroni rad itd, pomisle da je u pitanju NLO. Nisam citao za probleme sa V300, do sada sam procitao samo hvale. Samsung 840 ne bih uzimao zbog manjeg write-a u odnosu na V300, Velox 60 je isto ok, nesto je malo losiji od V300. Koliko sam razumeo, SSD ce ici na SATA II tako da ni sa jednim od ovih SSD-ova nece videti pune brzine pa nek ima bar veci write sa Kingstonom nego manji sa Samsungom. To je moje neko misljenje.
Velox 60 ima toggle-mode NAND V300 ima običan sinhroni NAND-
Kako je V300 brži? Koliko sam gledao po testovima je Velox 60 sasvim sličan ostalim toggle-mode modelima.
Inače, što se svi hvataju za sekvencijalni upis? Jel zato što je to najveća cifra? Za rad OS-a i programa sekvencijalna brzina je totalno nebitna.
Obična 840-ca ima samo manju sekvencijalnu brzinu upisa, radnom je sasvim ok, IOPS i access time više nego odlični, tako da je sasvim OK za disk na kome će biti OS i programi. Možda nije lep AS-SSD benchmark skor, ali je sasvim OK disk i realne performanse mu nisu lošije od V300.
imam ja 505 FW i razočaran sam. U stvari i nije tako loš ali je jeftin bio i treba mu puno vremena i čačkanja da stigne i blizu performansi koje Kingston reklamira. Za FW 506 kažu da je dizaster. Koje god testove da pogledam Samsung 840 je očigledno bolji. Kod Kingstona ne može da se menja FW, samo u fabrici pa ako nešto pođe po zlu može samo zamena. Meni se nešto naviše sviđa Vertex4 i trebalo je da sačekam nekoliko dana da uzmem njega iako je nešto skuplji.
Silicon Power me nikad nije interesovao, mada nije nešto previše logično, al ko zna kako su ga uradili.
Inače u firmi imamo nekoliko V300, sad sam ih proverio, svi su sa 505. Običnu 840-cu prestižu samo za sekvencijalni upis, u čitanju i random upisu ga 840-ca šije.
Pa pazi ako taj ssd na sata II vuce dve prikolice u kojima su koze, a ssd na sata III vuce jednu prikolicu u kojima su ovce koliko prikolica je potrebno da obican hdd na ATA vuce krave + koze + ovce?
Moze samo Milunka da pruzi. @pajsgudgud pa ako je SATA 300 u pitanju (SATA II), logicno je da je brzina ogranicena na 300mb/s i samim tim, brzine preko toga nisu moguce. Cak nijedan SSD nece imati Read ili Write na 300 zakucano vec uvek manje i ako je mozda pomenuti SSD SATA III i brzine su 550/500. Kod mene je na SATA II Read oko 260 mb/s, kod drugara je taj isti 280 mb/s ali nigde nece biti 300mb/s ili vise zbog ogranicenosti SATA II. Niko te ne tovari. br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
Aj samo da razjasnim jednu stvar.Na mnogo mesta sam procitao zamerku na tim memorije koji je na samsung 840 ne pro verziji.Zašto je toliko loša ova memorija.Bio sam vec spreman da uznem ovu obicnu verziju kad procitah na nekolko mesta od nekog možda od istog coveka `nikako ne uzimajte ovaj hard disk jer ima asinhronu memoriju`.U medjuvremenu su tu kao i vecina drugih poruka obrisane.To je bilo nocas.Cudna stvar. Inace ima akcija na jednom mestu pa je 128 gb 9.530 dinara a 250 gb 16.050 dinara dok je 128 gb pro varijanta 13.220 dinara ali su mi ove dve opcije nako skupe.
Nema 840 asinhronu memoriju, to jedino na jeftinim SF diskovima možeš da vidiš.
Običan 840 je prva generacija sa TLC NAND-om, to jest, three bits per cell NAND-om. Sama organizacija te memorije omogućava daleko veću gustinu i manji broj NAND čipova, tj. jeftiniju proizvodnju, ali je upis zbog organizacije sporiji nego kod klasičnog MLC NAND-a.
Takođe, izdržljivost tj. broj upisa TLC NAND-a je teorijski manja nego kod MLC-a.
Za performanse iz prakse može da se vidi da su odlične - sem u sekvencijalnom upisu gde je nešto sporija, 840 je jako dobar disk. Takođe, ako uzmeš 250G model performanse za sekvencijalni upis su mnogo bolje i onda stvarno nema zamerki.
Za 16K možeš da kupiš 840 250Gb i jako je dobra kupovina. Lično planiram da isti uzmem i zamenim svoj intel 320 series 120GB u laptopu, 120Gb mi je postalo premalo.
A što se tiče izdržljivosti Samsungovog TLC nand-a, imaš ovde torture test običnih 840, vidi koliko su podataka na njih upisali i koliko su P/E ciklusa imali bez ijedne greške. Toliku količinu upisa je nemoguće imati u realnom radu. Tako da ne obaziri se mnogo na stručnjake s IT sveta i sličnih sajtova.
:: Aj samo da razjasnim jednu stvar.Na mnogo mesta sam procitao zamerku na tim memorije koji je na samsung 840 ne pro verziji.Zašto je toliko loša ova memorija.Bio sam vec spreman da uznem ovu obicnu verziju kad procitah na nekolko mesta od nekog možda od istog coveka `nikako ne uzimajte ovaj hard disk jer ima asinhronu memoriju`.U medjuvremenu su tu kao i vecina drugih poruka obrisane.To je bilo nocas.Cudna stvar :: Inace ima akcija na jednom mestu pa je 128 gb 9.530 dinara a 250 gb 16.050 dinara dok je 128 gb pro varijanta 13.220 dinara ali su mi ove dve opcije nako skupe :: :: ::
:: Niko te ne tovari, svi smo ozbiljni maximalno :: :: Pa pazi ako taj ssd na sata II vuce dve prikolice u kojima su koze :: a ssd na sata III vuce jednu prikolicu u kojima su ovc :: koliko prikolica je potrebno da obican hdd na ATA vuce krave + koze + ovce :: :: Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz :: Cooler:TitanVanesa- :: GPU:GTX 670 Gigabyte Windforc :: Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MH :: MBO:Asus M5A9 :: Case:CM Storm Enforce :: PSU:Chieftec 650w a8 :: Mouse:Mx 51 :: Screen: Dell :: ::
Broj postavljenih tema: 60370. Broj poslatih odgovora: 647136. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.