Evo ovako, skoro sam pisao temu o WD 1TB Caviar Black HDD-u koji je trajao 2 meseca dok nije buknuo sa 1300+ bad sektora i cime sve vec ne, pa bih osim sto mi je ovaj model preseo, uzeo nesto drugo i zbog buke koju proizvodi ovaj hdd, znaci ako neko ima znanje da ispljune ime-dva koja bih mogao kod nas da nadjem a da se ne cuju kao traktori i da su (po nekim iskustvima) sigurni.
I ja za WD mogu da kazem da nikad nikakav problem nisam imao. Ali sam uvek imao blue verziju, to je za svakodnevnu upotrebu (i jeftiniji od black). Red je sad noviji i kao za 24/7. Black je kao brzi, zato se i cuje vise. A green je ekonomican, pa stalno parkira glave, sto se meni ne svidja. Zato je uvek izbor bio blue.
Mozda si pokupio bas neki primerak. Svakako ce ti zameniti ako je za dva meseca prestao sa normalnim radom.
@djole: jednom sam kupio samsungov cd, pre dosta godina. video sam kakav im je rezac. ne bih ni pomislio da kupim njihov hdd. sve je to davno bilo. kao sto kazes, ako se nista ne promeni drasticno...
I radio je citavih godinu dana.Jos je tad ono kao i bio na nekom glasu.
Zamenjen za hitachi 2010-te i prenet u novu konfu,radi kao sat vec 3 godine nista. Seagate evo skoro 2 godine nista,hladan kao spricer,od bad sektora nista.
Msm ono za mene apsolutno ocekivano,imao sam ih i ranije,sljamsunga sam morao tad da uzmem jer su u radnji indijanci imali samo njih,a meni hard hitno bio potreban.
Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic
Pokazao se kao jako tih i brz HDD, cena je oko 6600 din u Emmi, ostavicu link posle. Takodje razmisli o WD Blue seriji. Black serija je namenjena za servere a Blue za nas smrtnike. S tim u vezi, Blue je tih HDD za razliku od Black serije. Inace sam procitao da postoji softver kojim je moguce umanjiti tu buku kod Black HDD-ova. Licno vec par godina koristim Caviar Blue kao sistemski, nikada nijedan problem nisam imao, isplatio je sebe 3 puta do sad. br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
Black nije za servere, namenjen je za `entuzijaste` kojima ne smeta buka, a žele brzinu :)
WD za servere ima svoje RE serije, trenutno je RE4. Generalno su slični Black-ovima, ali imaju TLER kao i smanjene vibracije, a samim tim i buku, pošto su predviđeni za rad u RAID nizovima, gde je smanjivanje vibracija dosta bitno.
Ja sam mislio da `entuzijablabla` furaju SSD, kad ono HDD i to Black, kako to zvuci rasisticki. :)) Bio sam u serveru banke, veruj mi na rec da nemaju WD uopste. A prvo sto mi je `upalo` u oci su San Ace ventovi koji seku prste. :) Naravno buka koju proizvodi jedan takav server je nepodnosljiva, daleko je to od tihog. br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
Ozbiljniji serveri koriste uglavnom SAS diskove, ali glupo je porediti njih i Black ili RE4, kad su ovi prvi nekoliko puta skuplji za isti kapacitet,
Da, SSD-ovi su prilično smanjili tržište performance diskova kao što su Black-ovi i pogotovu Velociraptori, ali i dalje postoji tržište i primene za iste - npr. obrada velike količine video materijala i dalje zahteva performance diskove, SSD-ovi nisu pogodan alat - prvenstveno zbog kapaciteta, a delimično i zbog habanja NAND-a usled velike količine upisa koji obrada nekompresovanog materijala izaziva.
:: su za low end servere, tipa HP ML110 i sl :: :: Ozbiljniji serveri koriste uglavnom SAS diskove, ali glupo je porediti njih i Black ili RE4, kad su ovi prvi nekoliko puta skuplji za isti kapacitet :: :: Da, SSD-ovi su prilično smanjili tržište performance diskova kao što su Black-ovi i pogotovu Velociraptori, ali i dalje postoji tržište i primene za iste - npr. obrada velike količine video materijala i dalje zahteva performance diskove, SSD-ovi nisu pogodan alat - prvenstveno zbog kapaciteta, a delimično i zbog habanja NAND-a usled velike količine upisa koji obrada nekompresovanog materijala izaziva :: ::
Garancija na WD Black je 5 godina, tako da ne bi trebali biti bas nepouzdani.
Pre nekoliko godina sam kupio WD Black 640GB, prilikom kupovine sam pitao za garanciju, rekose 3 godine, rekao sam hvala ali samo ako je 5 uzimam, nazvase dobavljaca i dadose mi 5 godina.
Disk je sluzio kao sistemski dok ga nije zamenio SSD, sad su na njemu dokumenti..., sluzi veoma dobro, temperatura mu ne prelazi 34 C (ispred je 12cm vent), nije preterano bucan, buka se moze smanjiti ali se gubi na brzini, ipak motor koji se vrti na 7200 obrtaja je najbucnija komponenta u mom racunara, ali i njega cujem tek kad se priblizim.
Pre kupovine covek treba da suzi izbor na nekoliko modela i da se dobro raspita o njima, ovako je tesko reci ko je najbolji. Svi korisnici racunara bi trebali imati HDD bar od 100GB za rezervu, vecina korisnika nije svjesna da svakog trenutka mogu ostati bez vaznih dokumenata, slika koje su godinama skupljali...
U glavnom računaru pored SSD-a imam WD 6400AAKS, Samsung F3 1TB, WD 1TB RE4, Samsung 2TB F4 Ecogreen. WD 1TB Green - ni jedan disk ne čujem kad radi, a ceo računar je jako tin, ni jedan ventilator ne ide preko 1000rpm.
Poenta je da FD Define R3 ima na svakom nosaču HDD-a gumene podloške pa nigde disk ne naleže direktno na metal, plus celo kućište teško i utegnuo i obloženo materijalom koji upija zvuk.
Inače jedini disk koji mi je crkao u poslednje 3 godine je WD Green, a imam ~ 20 diskova u svojim računarima u trenutnoj upotrebi, uglavnom WD i Samsung, tako da u suštini kako te zapadne.
I da, svuda su malo bolja napajanja i obavezan surge arrest, ako već nije UPS ispred.
Uvek sam favorizovao WD, imao sam dosta modela, sada imam 5000AAKS i 3200AAJS stari 5godina. Koliko sam primetio, od kada su poceli sa nazivima green, blue, red, black i kvalitet je opao, pa sta zapadne. Tako i sa ostalim proizvodjacima danas, 24 meseca grancije, nekada 36meseci, jedna ploca u 1TB, brzine vece... Pouzdanost u proizvodjaca ili model niko ne moze garantovati, buku mozes smanjiti AAM funkcijom gde se gubi u brzini pristupa, malo i u citanju-pisanju sve zavisi... Ja sam trenutno odustao od kupovine, ali bih opet isao na WD pa kud puklo...
ti sto sada imas su takodje blue serija i dosta su izdrzljivi. kod mene je sadasnji oko 12000 sati tek i nema nikakvu gresku. temperature idu i do 35 stepeni, sto nije strasno. moze se reci da je pouzdan i ne previse bucan. ovo sto kazete sta ti zapadne, dok je disk u garanciji zameni se za novi, u slucaju da se nesto nepredvidjeno dogodi, ali to se obicno odmah desi.
dobro. nisu se zvali blue. to su tek posle dali naziv kad su poceli da prave nekvalitetne diskove, kako kazes. nadji kesu ili kutiju i procitaj na njoj, a pogledaj mozda i na nalepnici pise.
Kod mene je nalepnica BW kao u prvom slucaju. Ali ne verujem da je ikakva razlika u kvalitetu izmedju ova dva. Nego su ostale serije dobile modifikacije - black, red i green. A pisalo mi je na kesi blue.
Na kraju: kao da je bitno kako se zove, najjeftiniji je bio od WD-ova i savrseno radi. :)
ne mogu da vadim diskove, ali znam da je imalo veze sa kvalitetom u zavisnosti da li je pravljen u Maleziji ili gde vec jos, Tajvan valjda... Znam da npr. 3200AAKS kada je izasao imao je dve verzije gde je kod druge, mesec dana posle izlaska prve promenjen firmware i poboljsane performanse, ima test na netu... http://www.silentpcreview.com/article819-page3.html
Naime, tad kad sam ga uzimao namerno sam uzeo black koji je za 20-ak evra bio skuplji od sledeceg WD-a od 1TB. Po isteku garancije poceo je da se ponasa cudno, pocelo je sa jednim fajlom od 700 MB (epizoda serije) koji nije hteo da se procita, da bi nastavilo da se siri. Na kraju sam teskom mukom izvukao vecinu podataka sa njega, ali u momentu pre nego sto sam ga otpisao `health` je bio 13%. Da muka bude veca to je bio sistemski disk, dakle i sistem se dizao iz petnaestog pokusaja pred kraj (podaci su izvlaceni kad je ubacen drugi disk kao sistemski). Ne verujem da black ediciji nesto fali, ali eto ispade da je izdrzao malo preko garantnog roka, a ovamo je kao najjaca serija. S druge strane, neki Maxtor od 160 koji je bio u mojoj prethodnoj masini, i koristio sam ga 2 i po god. kao jedini disk, je posle presao kod drugog vlasnika kom je tek nedavno svisnula ploca, a hard disk i dalje ispravan, znaci 6-7 godina radi bez greske i to kao glavni i jedini, i jos uvek moze da se ubaci u neku staru PATA kantu i da nastavi zivot :)
Sad sam na jednom WD greenu (EARS) od 2TB i ovom Seagate-u od 3TB, plus SSD, i ozbiljno se mislim da nakacim jos jedan sigejt kao bekap disk za bitnije stvari, mada me malo plasi ta garancija koja je sve manja... Realno kad ti pandrkne hard s podacima, poslednja stvar o kojoj mislis je koliko ce da te kosta zamena.
Garancija na WD Black je 5 godina, tako da nije konstruisan da zvekne posle 3 nego 5 god :) Kad sam kupovao svoj WD Black hteli su me zeznuti, ali sam insistirao na punoj garanciji, sto sam i dobio. Moj radi vec neke 4 godine, Health je 100%.
Na sta naletis, mene su najvise zezali Maxtor diskovi od 40GB.
Hocemo mnogo prostora za malo para, koliko su samo kostali prvi CD rezaci, a sad ih kupimo za 14e i hocemo kvalitet.
Broj postavljenih tema: 60370. Broj poslatih odgovora: 647136. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.