Pozdrav ljudi! Razmišljam tako nekad o trošenju para na neki Ssd (koje uopšte nisu namenjene za to, al ajde..) pa sam se setio da priupitam. ploča je Gigabyte P55a ud4, i to su one prve (valjda) sa sata3 i usb3. E sad, da li je to native, odnosno da li bi mi ssd koji je sata3 radio na punoj brzini ili bi tu bilo nekih poteškoća? Da Li bi mi možda bilo bolje da uzmem sata2? Ili treba razmišljati možda i o nekom budućem upgradeu pa ipak uzeti sata3? I kog bi proizvođača preporučili? Hvala momci! I AM the God of war.. Nothing defies me!!
1156 ploce nemaju native podrsku za Sata3, vec proizvodjaci ugradjuju dodatne komponente da bih to ostvarili, u tvom slucaju je to Marvell kontroler.
To znaci da bi SSD radio dobro, ali ne bi bas zasijao u punom sjaju, upravo radi pomenutog Marvela, koji je znao biti prilicno problematican, pa su ljudi uglavnom koristili Sata2. Nisam se susretao sa Marvell + SSD, pa ne bih znao koliki su gubitci, ni da li je podrzan TRIM, vidim da vecina tvrdi da nije, pa bih u tom slucaju ipak koristio Sata2.
Sto se tice SSD diska, naravno da ces kupiti Sata3, jer ce on raditi i na Sata2 portu, naravno sa limitiranim brzinama, ali gubitci nisu veliki, pogotovo u realnom radu.
i gledam... ono kao, što da uzmem sata3 ako ću da ga kačim na sata2 da bi bolje radio.. onda uzmem sata 2 i prođem jeftinije? mada kolko vidim, i ne baš... ili možda grešim?
Novih modela SATA2 diskova nema odavno. Svi novi modeli su Sata3, ali ne obraćaj pažnju na to, sem u sekvencijalnim brzinama, nema puno razlike.
Ranije sam koristio svoje Crucial M4 i Samsung 830 upravo na P55 čipsetu, posle zamenio to za Z77 i sem sintetičkih testova i u nekim specifičnim stvarima nema neke prevelike razlike, random brzine su i dalje iste.
Slobodno pazari Sata3 model i koristi ga na intelovim Sata2 portovima.
Marvell kontroler je loš izbor za SSD-ove, možda će ti biti veće sekvencijalne brzine, ali random će biti loše, a i drajveri za Marvella nisu baš najbolji.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.