Hard disk je wd 160 aajs,nema bed sektora,cuje se normalno, sve je ok,radi brzo,prenos podataka je na zadovoljavajucem nivou,ali PONEKAD ,mozda svaki 20-i put kad ukljucim kompjuter on se ne pojavi kao prisutan,tj total comander i my compyter ga ne vide....jedan restart i hard se pojavi....i radi normalno....nacuo sam od kolega da je to cest problem sa tom serijom wd-a i da se flesovanjem firmware-a hard diska problem POVREMENOG GUBLJENJA harda resava....moje pitanje glasi KAKO SE FLESUJE FIRMWARE NA HARD DISKU???
na ASUS K8N sa SATA II hard diskovima. `Rešenje` je bilo da namestim nekako da se hard disk pali par sekundi kasnije u odnosu na paljenje kompa. To sam rešio dodavanjem duplog prekidača za kvarcne grejalice na 5 i 12V žice na `molex to sata` adapter koji napaja HDD. Umesto duplog (koji prekida 5 i 12V odvojeno a u isto vreme) može se postaviti dva prekidača koji će odvojeno da ih prekidaju, ali ih naravno treba paliti istovremeno, recimo 5 sekundi nakon paljenja kompa.
hvala na odgovoru,ali ovo bih sacuvao kao neku poslednju varijantu,sada bi me zanimalo da mi neko ako je voljan ,objasni proces flesovanja harda,to mi se cini jednostavnije nego prekidaci i sl...
Clear cmos ili izvadi bateriju. Nema veze to sa hard diskom vec sa maticnom. Meni se to dešavalo puno puta cak mi se tokom normalnog rada gubili uredjaji.Mislim ,najverovatnije je to odnosno ja sam sretao samo ovakve probleme e sad ...
nije to problem, radjeno je milion puta....samo flesovanje firmware-a kod ove verzije harda resava taj problem ``gubljenja``,tako da evo jos jednom bih zamolio nekog da mi kaze kako se flesuje firmware na hard disku....
:: Clear cmos ili izvadi bateriju :: Nema veze to sa hard diskom vec sa maticnom :: Meni se to dešavalo puno puta cak mi se tokom normalnog rada gubili uredjaji.Mislim ,najverovatnije je to odnosno ja sam sretao samo ovakve probleme e sad ...
to je mator hdd, vrlo tesko ces pronaci kako se flashuje, posto nisi naveo koji je tacan model, ukucaj u google i u produzetku napisi `firmware update`, naci ces po forumima ili sl. i isprati uputstvo kako se to radi, obicno se skine .bin fajl i .exe koji su u zajednickom folderu, snimis na disk/flash/floppy, pokrenes i pratis proceduru.
:: nije to problem, radjeno je milion puta....samo flesovanje firmware-a kod ove verzije harda resava taj problem ``gubljenja``,tako da evo jos jednom bih zamolio nekog da mi kaze kako se flesuje firmware na hard disku... :: :: :: :: Clear cmos ili izvadi bateriju :: :: Nema veze to sa hard diskom vec sa maticnom :: :: Meni se to dešavalo puno puta cak mi se tokom normalnog rada gubili uredjaji.Mislim ,najverovatnije je to odnosno ja sam sretao samo ovakve probleme e sad ...
ne fleshuj vec postavi jumper za SATAI na hard disku, mislim da trba na 5-6 pin izguglaj... Tako se radi kada je HDD SATAII a kontroler na plochi SATAI. Imao sam takvih iskustava...
sto se grbo rodi vreme neispravi
:: :: Hard disk je wd 160 aajs,nema bed sektora,cuje se normalno, sve je ok,radi brzo,prenos podataka je na zadovoljavajucem nivou,ali PONEKAD ,mozda svaki 20-i put kad ukljucim kompjuter on se ne pojavi kao prisutan,tj total comander i my compyter ga ne vide....jedan restart i hard se pojavi....i radi normalno....nacuo sam od kolega da je to cest problem sa tom serijom wd-a i da se flesovanjem firmware-a hard diska problem POVREMENOG GUBLJENJA harda resava....moje pitanje glasi KAKO SE FLESUJE FIRMWARE NA HARD DISKU???
vidi perakojotsuperflesher ... ja sam takve probleme resavao kao NEBA .. ne bas istom metodom .. problem nastaje kad hdd-u treba dati malo vise vremena da postane operativan .
boot order .. CD..nesto .. HDD ...
nikako HDD prvi ...
eto gubis 3s na boot vremenu ali nema problema sa odzivom starijih diskova .
flesovanje hdd .. zaboravi dok ti ne izrasti kovrdzave dlake
:: na ASUS K8N sa SATA II hard diskovima. `Rešenje` je bilo da namestim nekako da se hard disk pali par sekundi kasnije u odnosu na paljenje kompa. To sam rešio dodavanjem duplog prekidača za kvarcne grejalice na 5 i 12V žice na `molex to sata` adapter koji napaja HDD. Umesto duplog (koji prekida 5 i 12V odvojeno a u isto vreme) može se postaviti dva prekidača koji će odvojeno da ih prekidaju, ali ih naravno treba paliti istovremeno, recimo 5 sekundi nakon paljenja kompa.
prvi boot device je stari maxtor ATA 40gb na kojem je windoza,i windoza se podigne SVAKI PUT!!!! Problem nastaje sto se svaki 20-i put u total comanderu ne pojavi taJ wd 160aajs kao STORAGE HARD DISK,koji je na sata portu...
sad si fino objsnio ... koja ploca ? .. probao drugi sata kabel i drugi port .. fresh instal
:: prvi boot device je stari maxtor ATA 40gb na kojem je windoza,i windoza se podigne SVAKI PUT!!!! Problem nastaje sto se svaki 20-i put u total comanderu ne pojavi taJ wd 160aajs kao STORAGE HARD DISK,koji je na sata portu.. :: :: ::
Model K8T800-8237,sve od navedenih stvari probano,bios update odradjen,ostaje samo da je do harda jer se isti tako ponasao u drugom kompu na koji je bio nakacen kao master,povremeno se ``gubio``,pa se posle pojavi i normalno radi.......
:: :: Model K8T800-8237,sve od navedenih stvari probano,bios update odradjen,ostaje samo da je do harda jer se isti tako ponasao u drugom kompu na koji je bio nakacen kao master,povremeno se ``gubio``,pa se posle pojavi i normalno radi...... :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.