Hard diskovi, optimizacija, brzine...dve teme u jednoj
STRANA 1 OD 1
Jebivetar
Hard diskovi, optimizacija, brzine...dve teme u jednoj
21.03.2013. 00:39
T52341
status: user broj poruka: 2386
Chekam da stigne nova plocha, vishe RAM-a, tako da cu morati da obnovim OS... Poshto pri instalaciji Win7 ima opcija format koja to odradi brzo, rekao bih quick format, dok kod Win XP pri instalaciji radi duze pa chak i kada se namesti quick...
Hteo bih da odradim full format ili chak low level format pre nego napravim particiju za OS i instaliram sistem. Da li ce low level format vratiti hard u priblizno fabrichko stanje jer i pored full formata sam uspevao da vratim podatke sa recovery programom? Hard je star skoro 5 godina, WD 5000AAKS SataII je u pitanju i u ekstra je stanju, shto se tiche sektora i akustike, nije ona serija blue shto je kasnije izashla. Isto pitanje i za dva starija WD1600AAJS SataII, WD1600AAJB ATA koja su u takodje u ekstra stanju.
Druga tema u jednoj bi bila, Gledao sam ove nove SATAIII hard diskove, pa se razmishljam da li da kupim neki jeftini 1TB 7200rpm za sistem, i koji bi to hard disk bio, kolika je brzina poshto su sigurno brzi od ovih mojih? Samsung je skup iako dobar.
Josh neshto me interesuje, USB3.0 eksterni 2.5` hdd. U specifikacijama pishe da moze da je max. brzina transfera 5Gb/s, kolika je realna brzina ako neko zna, i da li zavisi od brzine hard diskova koje vec imam? Kakvi su Toshiba i Silicon Power eksterni diskovi? Plocha koju cu dobiti ima USB3.0. Unapred hvala.
SATA 3 hdd ima istu brzinu kao i sata 2 hdd. Ako hoćeš 1TB za sistem isprsi se koliko možeš. Preporuka za Hitachi, Samsung, Seagate. Za ostala pitanja odgovore lako i brzo možeš dobiti na Google-u.
Imam dva SATAII hard diska i nemaju istu brzinu, tako da greshish. Sporiji je WD1600AAJS iako ima jednu plochu od WD5000AAKS koji ima tri ploche. Tako da ti teorija pada u vodu. Jedino ako si mislio da SATAIII nemaju brzinu koliku podrzava SATAII standard, pa se vishe isplati uzeti brzi SATAII od SATAIII. Moze li neko da mi da odgovor na bar neko od pitanja ako zna ili svi guglaju?
Re: Hard diskovi, optimizacija, brzine...dve teme u jednoj
21.03.2013. 03:27
status: user broj poruka: 90
:: Chekam da stigne nova plocha, vishe RAM-a, tako da cu morati da obnovim OS.. :: Poshto pri instalaciji Win7 ima opcija format koja to odradi brzo, rekao bih quick format, dok kod Win XP pri instalaciji radi duze pa chak i kada se namesti quick.. :: :: Hteo bih da odradim full format ili chak low level format pre nego napravim particiju za OS i instaliram sistem. :: Da li ce low level format vratiti hard u priblizno fabrichko stanje jer i pored full formata sam uspevao da vratim podatke sa recovery programom
Low level format se radi u fabrici, za nove diskove, na posebnim mašinama. Počev od Vista OS-a, pa na dalje, obična format naredba (bez opcije /q) briše sav sadržaj sa diska. Sa opcijom /p možeš da odabereš i koliko puta se nakon anuliranja svake lokacije, u nju upisuju slučajne vrednosti... Ako pod fabričkim stanjem podrazumevaš prazan disk, format će ga obrisati u potpunosti (naravno, bez opcije /q i samo na Vista, Win7 ili Win8, ne znam za server verzije Windows-a).
radis ako se pojave losi sektori. za instalaciju novog vina ti je dovoljan quick format. sto se tice brzine WD 5000AAKS ako uznes black 1 tb da bice brzi. samsung ne vise ne postoji i nema ga nigde.
glupi win7 partitioning ne moze da obrise u 100% sve podatke sa diska, obavezno ostavi .ini boot file i jos ponesto, zbog toga sto ima samo quick format, zato ja ne volim tako da formatiram disk, iako ne utice na brzinu, nego lepo sa butabilnog diska (GParted npr.), lepo formatiras kako treba pa tek onda instliras win. Ne mora low-level format, nema potrebe to da radis, radice ti disk isto brzo kao sto je i radio pre prenatrpavanja fajlovima.
Dextere, 5400rpm. Shalish se... Mozda bolje da nadjem isi AAKS pa da stavim u raid.
sto se grbo rodi vreme neispravi
:: Bilo koji format odradi nek bude quick i bices mira :: :: Ovaj hdd uzmi za sistem http://goo.gl/E5IL :: :: Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz :: Cooler:TitanVanesa- :: GPU:GTX 670 Gigabyte Windforc :: Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MH :: MBO:Asus M5A9 :: Case:CM Storm Enforce :: PSU:Chieftec 650w a8 :: Mouse:Mx 51 :: Screen: Dell ::
Trebao je samsung da bude, greska je u pitanju. Juce su ga imali i jutros, malo je samsung u opisu, malo je seagate u naslovu. Zamenili su na sajtu, taj samsung sa ovim koji je sad u linku...
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.