Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Pomoc, napravio sam mahinalno glupost
STRANA 1 OD 1
damirkic Pomoc, napravio sam mahinalno glupost 12.03.2013. 13:00 T52221

status: user
broj poruka: 342
Znam da ce te mi reci da sam lud i da nisam dobro radio ali sta je tu je, pomagajte

Imam 2 diska u striped odnosno RAID0. Imao je 3 particije prva Windows 7 boot, druga Windows XP boot sve primarne i treca sa podacima koja je bila extended i ocito vezana za ovu drugu :( ja sam u Windows 7 drive manageru obrisao prvu i to je bilo OK otislo u unallocated. Medjutim kad sam hteo i drugu jer mi je ideja bila da te 2 spojim u jednu na kome ce biti samo Windows 7 bez XP, nestala je i treca :( jer je bila nastavak druge, sto sam tek sad skontao. Nisam nista fomatirao. Samo sam to maknuo. E sad ne vidim podatke niti mi radi boot u operativni sistem. Kako sad ovo cudo da vratim nazad ali u zivornom obliku (nazivi, direktorijumi i sl.)? Kako da povratim sve podatke sa te trece particije kad je pitanje kojim spoljinim operativnim sistemom mogu da uopste vidim RAID0?

Help - F1 !!!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
SkyFire ... 12.03.2013. 13:03 #481912

broj poruka: 18472
RADI0 kad pukne deo podataka ostane deo ode u nepovrat..
Ne znam sta to bitno trazis ali ja bih odmah pokusao sa backup-om jer koliko sam razumeo ti si zeznuo particije i samim tim razbio RAID.

GetDataBack pa kreni polako u pretragu!

Superior Technology
Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/MSI GTX680 Lightning/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda

tortojed ...a posle procitaj ovo (da te ne bi ponovo preplavio entuzijazam). 12.03.2013. 13:50 #481924

broj poruka: 10999

http://goo.gl/rIsWm

ssh Re 12.03.2013. 14:09 #481928

broj poruka: 90
Ako se iz Drive Manager vidi nealociran prostor jednak zbiru kapaciteta diskova u RAID nizu, RAID ti nije problem, a i podaci su ti još tu (na tom nealociranom prostoru). Ako su sve tri particije bile primarne, nikakva veza, kako pomenu, ne može da postoji između druge i treće, ako sam dobro razumeo... U svakom slučaju, potreban ti je neki program za pronalaženje obrisanih particija.

Mali problem može da bude što neki koji od tih programa, pokrenutih sa boot CD/DVD/USB flash diska ti neće videti RAID niz... Ako kreiraš particiju (manju od zbira prethodne prve dve) i na nju instaliraš Windows, Windows verzija nekog alata za vraćanje obrisane particije će ti završiti posao...

Položaj particije na disku upisan je u prvom sektoru istog i brisanje particije samo uklanja taj zapis iz tabele particija. Fajl sistem obrisane particije ostaje netaknut gde je i bio na disku, sve dok ne napraviš drugu particiju preko obrisane, ili pokreneš neki program za brisanje podataka sa diska...

Ssh

damirkic Niste pazljivo citali 12.03.2013. 18:21 #481967

nije meni pukao RAID0 onse normalno vidi kao jedna celina u disk manageru Windows 7 anego sam mahinalno obrisao primarnu particiju koja je imala na sebi i extended iako su se videle kao razlicite logicke particije. Linux vidi normalno RAID0 i moze da krene ektrakciju ali ne znam ima li smisla raditi ako ne moze da oporavi kostur, direktorijume i nazive kako je bilo

SSH razumeo si skroz, osim sto nisam imao 3 primarne vec 2 + prosirena

Sad na koji nacin odnosno kojim programom mogu da izvrsim povracaj particija sa podacima?

ssh Re 12.03.2013. 18:44 #481974

Bilo koji `partition recovery` program možeš da upotrebiš... Jednom sam koristio `Active@ Partition Recovery` i rešio problem. Imaš taj program na Hiren`s Boot disku...

P.S. Ta `Extended` particija, je u punom nazivu `Primary Extended` (zapis o njoj se nalazi na istom mestu kao i za druge primarne particije). U svakom slučaju. sa prethodno pomenutim programom trebalo bi da rešiš problem

Ssh

tortojed Paragon Partition Manager - ima ga i na vecini Hiren`s boot CD-ova 12.03.2013. 19:27 #481986

broj poruka: 10999
http://goo.gl/PlJ02

Undelete Partition
When simply deleting a partition (without additional wiping) disk management software only removes the references to it in the Partition Table, thus leaving the possibility to recover it later.
damirkic A sta ako ne mogu 12.03.2013. 19:50 #481991

jer ovi programi ne vide RAID0? Ako bih instalirao na maloj particiji Windows 7 (manja od prve primarne) a ostatak ostavio nealocirano da li bih iz Windows 7 mogao preko ovih programa da zavrsim posao?

ssh Re 12.03.2013. 20:30 #482007

Možeš, samo vodi računa da particija koju napraviš ne `pređe` preko početka te obrisane...

Nešto komplikovanije ti je da kreiraš BartPE disk na koji možeš da ubaciš drajvere za RAID i neki od programa za vraćanje obrisane particije...

Ssh

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs