Po nekim istraživanjima, 4 od 5 korisnika računara su doživeli gubitak podataka. U većini slučajeva su korisnici povezali svoj eksterni hard disk kako bi iskopirali podatke, ali nisu više mogli da im pristupe.
Evo zanimljivih i korisnih stvari kako spasiti podatke po principu `uradi sam`:
Sudeci po mome iskustvu, vecina slucajeva gubljenja podataka
06.03.2013. 20:28
status: user broj poruka: 10999
odnosi se na kompjutere ciji vlasnici nisu na vreme uradili BEKAP (backup), bilo pomocu specijalizovanih programa, bilo prostim kopiranjem (na extended partition ili na drugi hard).
Drugi problem: ostavljanje fotki, video zapisa, adresara itd. u ``my documents``. To nikako ne treba ciniti, nego ovaj materijal kopirati iskljucivo u ``rucno`` formirane foldere na drugoj particiji ili na drugom disku (recimo, externom).
Autor naglasava ``kloniranje``, zaboravljajuci da upozori da ovo mora da bude ``incremental`` (te da se, kao takvo, ``osvezava`` u odredjenim vremenskim razmacima da bi stanje ``rezerve`` pratilo stanje u ``sistemu``).
Najvaznijem, prvom odeljku (``softverske metode``) posvetio je najmanje paznje i uneo (za pocetnike na ovom polju) mnogo nejasnoca - trebalo je da napravi jasnu podelu kategorija programa (ili seta komandi u okviru odredjenih programa) o kojima se ovde radi: programi tipa ``undelete``, komanda ``unformat`` i programi tipa ``partition managers``, i da ukratko objasni sta koji radi i u kojim slucajevima.
Re: Sudeci po mome iskustvu, vecina slucajeva gubljenja podataka
06.03.2013. 21:46
status: user broj poruka: 5710
Ne, ovde se ne govori o tom vrstu kloniranja. Profesionalne firme poput ove i HelpDisk-a najpre izvrse kloniranje donesenog disk podsistema na svoje diskove (single, logical, RAID voluime) pa tek na tim kopijama vrse extrakciju podataka, kako bi baratali sa slikom a ne originalom. Ovo podrzazumeva i hardvesrko kliniranje preko kartica a ovi pominju softversko u onim slucajevima kada je neko reicmo obrisao folder, na taj nacin se najbezbednije vrsi izvlacenje.
Inace, sama tema je apsolutno neupotrebljiva, obzirom da clanak sam po sebi nije ni za q...
:: Autor naglasava ``kloniranje``, zaboravljajuci da upozori da ovo mora da bude ``incremental`` (te da se, kao takvo, ``osvezava`` u odredjenim vremenskim razmacima da bi stanje ``rezerve`` pratilo stanje u ``sistemu``)
Onaj ko ne zna da se neke bitne stvari ne čuvaju na C particiji gde je sistem treba zaista da sedne i pročita par stvari, ovo je više za neke baš početnike.
A što se tiče teksta, zaista konfuzno.
Sve što treba ima na guglu, ako ni to ne zna taj `neko` e onda...
Naleteo sam na ovaj alat na internetu. Ocigledno da hardvesrko vadjenje podataka postaje lagan zadatak sa ovim alatom. Ko je zainteresovan da investira u tu delatnost ja bih preporucio da isproba ovo :)
:: :: Naleteo sam na ovaj alat na internetu. :: Ocigledno da hardvesrko vadjenje podataka postaje lagan zadatak sa ovim alatom :: Ko je zainteresovan da investira u tu delatnost ja bih preporucio da isproba ovo : :: :: http://www.ecvv.com/product/3963029.htm :: :: Princip rada sam video na jos nekim slikam, ali ne znam koliko je zaista uspesno.
HDD, mnogo zeznuta naprava... :)Ne kontam sta ta alatka radi. Da li je za skidanje glava? Gledam i one uboge PCI diagnostic card na tom sajtu....Pa kome to jos treba? I jos pride 100kom je minimum za narucivanje:) Prosecna ploca kosta 5000 (novije generacije), a da dijagnostikujem neke matore....neki AGP...ne znam cemu to? I sta ako pokaze neki kvar na ploci? Da je necu valjda popravljati, a te matorije kostaju 1000din:) Ok da je ploca 300+ eura pa da se gubi vreme i zivci da se popravi....Nekada sam znao nocima da nespavam da popravim neku plocu...Sada je jednostavno iscupam iz kucista, bacim i stavim novu.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Taj alat je nevidjena glupost neupotrebljiv totalno na diskovima koji imaju vise od 1 ploce...pre 6 godina sam bacio pare i kupio. Kad sam dobio resio sam da napravim to kako treba... https://www.hddsurgery.com ako ti treba pravi alat :)
Pre pet godina mi je drugar rekao da on slike i licne podatke cuva na tri mesta znaci dobar BackUP i to je to... muziku i filmove kaze ne cuva na hardu jer je jos tada bio ubedjen da ce ako mu se bude gledao neki film ili slusao neki CD to moci da skine za 5-10 minuta sa neta...
Jebes coveka kome je tesko da jednom nedeljno uradi BackUP onoga sto trenutno radi, dva tri DVD-a i gotovo znaci ima neku kopiju onoga sto radi a kosta ga 35 dinara...
A ovi sto zele da ustede tih 35 dinara zasluzuju da budu odrani za povracaj onoga na cemu su radili celu godinu...
Najbolji alat za spasavanje podataka je BackUP sve ostalo je sviranje organu na razmnozavanje...
Slazem se sa Abnerom. Ako su podaci veoma bitni, ne bi trebalo ljudima da bude tesko da to sacuvaju na vise mesta i stvar resena. Ako je smor to sve rezati, onda je idealno odraditi backup na dva HDD-a koja ce biti offline i nema greske.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
mi recimo cesto spasavamo podatke raznim produkcijskim kucama . Ljudi iz tih firmi nam kazu da nemaju kad da bekapuju po par TB-ta podataka. Kratki rokovi im jednostavno to ne dozvoljavaju. Snima se na lokaciji odma se montira taj isti materijal... backup toga bi trajao dva do tri dana koji oni jednostavno nemaju... Dalje , backup je backup ali sta kad ga nema? Izvini ali oprositi? Pa i onaj kad dodje kod doktora pritisak 200 sa 300 ne kaze mu doktor da si jeo musli svaki dan ne bi morao da te operisem? Takav je posao, ni ja ga ne volim sto bi rekli u onom filmu...
Pa na cemu ti sabani rade kad im za BackUP treba par dana...
Ja bre pre mesec dana trazih od IT majstora da mi nadje tri crteza koja smo izdali pre dve godine i on se ubi da ih nadje a oprema je vrhunska...
Naravno sve ono sto se radi i izdaje kao zvanicni dokument od strane mene i petorice koji rade u mom timu svaki petak uradim BackUP... doduse nije TB ali se popelo na 30tak GB uglavnom sitnih fajlova... Jedna kopija na externom HDD-u i jedna na fleski...
Cim sam dosao kuci pogledam i nadjem sva tri...
Taj TB velikih fajlova u adekvatnim fijokama i pretpostavljam solidnim masinama sa kojima oni rade se odradi bas lagano (skoro ni da ne primete)... jer kad radim BackUP preko usb to je mucenje a kad je na eSATA to ide ko pesma...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: mi recimo cesto spasavamo podatke raznim produkcijskim kucama . Ljudi iz tih firmi nam kazu da nemaju kad da bekapuju po par TB-ta podataka. Kratki rokovi im jednostavno to ne dozvoljavaju. Snima se na lokaciji odma se montira taj isti materijal.. :: backup toga bi trajao dva do tri dana koji oni jednostavno nemaju.. :: Dalje , backup je backup ali sta kad ga nema? Izvini ali oprositi :: Pa i onaj kad dodje kod doktora pritisak 200 sa 300 ne kaze mu doktor da si jeo musli svaki dan ne bi morao da te operisem :: Takav je posao, ni ja ga ne volim sto bi rekli u onom filmu.. :: :: :: :: :: http://www.helpdisc.r :: ::
Tu se opet vracamo na idiotizam superpametnog homobalkanikusa koji ima produkciski budzet od 35000E po emisiji/epizodi a steka se za 300E za `mirror raid`...
Misljenja sam da takve stede `profesionalac` iz ove teme treba bezobrazno da dere i da dere dok se ne useru od muke...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: ili im je i to preskupo. ako shebu 2 HDDa odjednom alal im vera :: :: ::
zna se sta je kucni backup, ako nekoga mrzi ili nema vremena nek nadje bar jednom u 2 nedelje, ako ima potrebu za cescim, opet nek nadje ili nek snosi posledice.. zna se u firmama kakvi backup-ovi postoje, ima raznih nacina, jedan od najefikasnijih je backup server sa RAID1 setup-om, cloud backup, windows backup pomocu ultrium tape i sl. RAID1 moze i sa 200eu sa TB diskovima
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.