windows više ne prepoznaje hard - povraćaj podataka
STRANA 1 OD 1
joshua
windows više ne prepoznaje hard - povraćaj podataka
05.02.2013. 22:16
T51691
status: user broj poruka: 28
Pozdrav ljudi,
Upravo sam kupio SSD i dok sam ga ugrađivao stavim običan hard na kućište koje srušim. Nije pao s neke visine niti brzo, ali ga više ne vidim u biosu i windowsu. E jbg, znam da su osetljivi ali baš toliko, a i nije nešto star, 1 godinu. Menjao sam sata portove i kablove ali nema ga.
Problem je što su mi svi podaci na njemu, i posao i porodica :)
U pitanju je Hitachi DS721010cla332 od 1TB.
Ako imate predlog, prvo ono najbezbolnije pa ako moram i do ljudi koji se bave povraćajem uputite me kod nekog, najbolje neko odavde sa berze.
Re: windows više ne prepoznaje hard - povraćaj podataka
05.02.2013. 22:32
status: user broj poruka: 19012
ako nije jako roknuo, i ako hdd ne cakce, trebao bi da se vidi, mada ne mora da znaci, probaj na nekom drugom kompu
:: Pozdrav ljudi :: :: Upravo sam kupio SSD i dok sam ga ugrađivao stavim običan hard na kućište koje srušim. Nije pao s neke visine niti brzo, ali ga više ne vidim u biosu i windowsu. E jbg, znam da su osetljivi ali baš toliko, a i nije nešto star, 1 godinu. Menjao sam sata portove i kablove ali nema ga :: :: Problem je što su mi svi podaci na njemu, i posao i porodica : :: :: U pitanju je Hitachi DS721010cla332 od 1TB. :: :: Ako imate predlog, prvo ono najbezbolnije pa ako moram i do ljudi koji se bave povraćajem uputite me kod nekog, najbolje neko odavde sa berze. :: :: Pozdrav svim ::
Disk ti prso, tu nema dileme. Što se tiče spašavanja podataka... jedino bih mogao da ti preporučim Help disk u Lominoj. Profi su, koštaće te, ali lično mislim da je bolje da daš profesionalcima nego da ti neki dunđer za sitne pare samo napravi veće sranje, pogotovo ako su ti podaci vrlo važni.
Da je pera ranije otisao u policiju do svega ovog nebi ni doslo...
06.02.2013. 02:43
status: user broj poruka: 926
Druze nemoj pogresno da me shvatis ali sta sin trazio to si i dobio.Meni je prvi hard isto tako ispustio drugar (quantum firebal tm@4500rpm 2.1Gb) pre 12 god. od tada do danas sam zamenio/ugradio vise od 1000 hdd-a i svaki uzmimam kao nitroglicerin. Sto moj drugar stolar kaze da dobar majstor koji radi na cirkularu se plasi istog a oni koji se nisu plasili ostali su bez nekog prsta. Ja sam zavrsio Saobracajnu skolu ali iako znam da zamenim filtere,ulje,svecice,plocice... oteram kod drugara mehanicara da on to uradi jer tim kolima vozim svoju porodicu i ne zelim da se kockam a ti si bas to uradio... `sve pare na crno`...
P.S. Jednom kod dog mehanicara dolazi taxista da mu ovaj namesti centralnu bravu i alarm i pita koliko kosta a odgovor glasi Posto si bio toliko pametan pa rasturio hrpu stvari koje nema potrebe umesto 15e kostace te 40...
Pa ovakav problem je ovde bio na desetinu puta i svako od vas misli da se to njemu nece desiti a zbog toga samouverenja napravi kiks. Da li doticne firme naplacuju puno ja mislim da ne evo samo jednog alata za to http://www.scribd.com/doc/50765462/PC3000-UDMA-Review-And-Cost . Iskreno nikada za nikoga nisam tamo nosio. Raspitaj se da li neko ima takav hdd i da bude voljan da zamenis elektroniku ali ipak ostaje kao sto ti je Nemajna rekao da ne naletis na nekog `papka` pa sve zajebe. Znam da ti ovo nije lako ali kao malo dete kad se opece tek onda ne dira sporet.
Odneo sam danas u datalosultion, oni su mi na 5 min peske. Imam na njemu i poslovne fajlove,da su samo slike još bih preziveo. Nadam se da će sve moći da spasu.
Malo mi neverovatno kako se lako oštetio (pad sa 20tak cm visine),kad vidim kako ga samo dopremaju i prodaju, nije ni imao ambalazu osim one antistatičke kesice.
Ma da, oni su i predvidjeni da padaju, logicno, sledeci put nemoj sa 20 cm nego sa 10cm nek ti ispadne, na beton ako moze pa se cudi cudu kako mu smeta...
Salim se ja malo, srecno i javi sta uradi na kraju.
:: Malo mi neverovatno kako se lako oštetio (pad sa 20tak cm visine),kad vidim kako ga samo dopremaju i prodaju, nije ni imao ambalazu osim one antistatičke kesice. :: :: Aj pozdra :: :: Kad je u radu dovoljan e i mali udarac, kad je ugašen morao bi da izdrži i mnogo jači. Mora da je pao baš nezgodno pa se nešto dogodilo glavi. To je naj osetljiviji deo, žičice su tanje od dlake.
Evo javili mi sa dijagnostike da je glava oštećena i da je deo jednnog nosača podataka isto malo oštećen. Dijagnostika je sigurno ok, jer se tako i ponašao-pokušavao da radi (cikće), a Bios ga ne vidi.
Cena za backup podataka, (možda neće moći sa onog dela gde je oštećeno da se sačuvaju) oko 40.000.+PDV. Brate...Sve je ok, cenim da je za neke firme ovo povoljno i potrebno, ali je ne bih mogao da platim ovo, jbg.
Hard kad je pao, samo sam ga stavio sa strane i nastavio da radim, nekako mi izgledalo kao ništa strašno, kao da si ga malo jače spustio na sto. Drugar kaže da je njemu njegov pao sa stola i radio bez problema.
problem nastaje kad se komp ne ugasi propisno ... shutdown .. pri cemu se glave parkiraju i onda se gasi .. tada je hdd siguran od relativnog pada sa neke visine ..
ali ukoliko se komp ugasi divljacki na power dugme ili cupanjem napojnog kabela .. tada glave ostanu na disku i mogu da se pomeraju po plocama ... ukoliko tada hdd padne sa 30cm .. stradaju glave i ploca ..
nece uspeti da ti izvade podatke ...
:: Evo javili mi sa dijagnostike da je glava oštećena i da je deo jednnog nosača podataka isto malo oštećen. Dijagnostika je sigurno ok, jer se tako i ponašao-pokušavao da radi (cikće), a Bios ga ne vidi :: :: Cena za backup podataka, (možda neće moći sa onog dela gde je oštećeno da se sačuvaju) oko 40.000.+PDV. Brate...Sve je ok, cenim da je za neke firme ovo povoljno i potrebno, ali je ne bih mogao da platim ovo, jbg. :: :: Hard kad je pao, samo sam ga stavio sa strane i nastavio da radim, nekako mi izgledalo kao ništa strašno, kao da si ga malo jače spustio na sto. Drugar kaže da je njemu njegov pao sa stola i radio bez problema. :: :: :: :: ::
Uh bre , codeus , ti ga baš zabrazdi u istoriju. Još od starih MFM i BFI HDD a , na kojima se glava pomerala pomoću stepper motora glave se parkiraju same čim se isključi dotok struje. Jednostavno dok ima struje glava se drži pomoću magneta i namotaja na određenim mestima. Kad se isključi napon magnet privuče glavu na kraj. Glava bez napona na namotajima nema drugog izbora nego da ode na jedan kraj.
Ma da, glave se bezbedno parkiraju kada hdd ostane bez struje i tako se ne moze fizicki ostetiti ni ploce ni glave. Meni je cela prica sumnjiva od strane servisera da su ostecene glave usled tog jadnog pada. Prosto ne moze tek tako da se ostete ako nije dobrano udaren ili da padne sa 5 metara na beton. Pre ce ploce ispasti iz balansa, nego sto se glava moze ostetiti na taj nacin, jer su napravljene od neverovatno elasticnog materijala i ne postoji sansa da se iskrivi, a pride su parkirane i lezaj na viljuskama ih drzi na distanci - nebuloza ziva.
Nego, da li si primetio da se hdd jace cuje i ima jace vibracije? Moze i elektronika da zeza i da cakce hdd ako izgubi neki od kontakta (20-pin) koja spaja elektroniku sa kucistem.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
u jbt u pravu si .. sad sam otvorio poklopac na maxtoru 80gb .. ispravnom ... upalio - ugasio par puta .. i glava uvek ode na landing zone .. :)
al sam ubudjavio sa znanjem ..
:: Uh bre , codeus , ti ga baš zabrazdi u istoriju. Još od starih MFM i BFI HDD a , na kojima se glava pomerala pomoću stepper motora glave se parkiraju same čim se isključi dotok struje. Jednostavno dok ima struje glava se drži pomoću magneta i namotaja na određenim mestima. Kad se isključi napon magnet privuče glavu na kraj. Glava bez napona na namotajima nema drugog izbora nego da ode na jedan kraj :: :: ::
He, he, 30ak godina experiance. Ako ti nije mnogo stalo do toga HDDa što si otvorio ostavi ga priključenog na komp neko vreme tako otvorenog, moj drugar ostavio otvoren jedan stari mali i upotrebljavao ga desetak dana dok nije počeo da brljavi.
piše da glave nisu parkirane na mestu nego da leže na površini magnetnog media-pletera.I postoji oštećenje magnetnog nosača podataka...
Glavna fora je što se hard jedva čuje, mislio sam da ne radi uopšte, pa kad sam prislonio uvo na njega i upalio komp čuo sam onaj zvuk kao da krene pa stane i tako 4-5 puta.
A i bilo je isključivanja na dugme, pošto imam neke stare hardove koje sam hteo da vidim da li rade, kad sam već otvorio kućište :)
Izvini ali nisi bas u pravu. Kod ovog hitachija, glave parkiraju na rampi. Ali osim malog magnetica na kocnici ,tj granicniku nista ih ne drzi, tj najmanji udarac ih izbaci iz ravnooteze i otera na sredinu ploca. Tu se zalepe na polcu i ne daju motoru da se okrene....
:: He, he, 30ak godina experiance. Ako ti nije mnogo stalo do toga HDDa što si otvorio ostavi ga priključenog na komp neko vreme tako otvorenog, moj drugar ostavio otvoren jedan stari mali i upotrebljavao ga desetak dana dok nije počeo da brljavi :: :: ::
Nema tu baš ništa lepo da se izmozga. HDD industrija je bila ispod margina isplativosti koju su umetno podigli sa fake-ovanom poplavom u trzistanu... sad još dolaze SSD-ovi koji im definitivno pečate sudbinu. Kvalitet opada, kontrola opada, garancija se skraćuje, dešava se isto što i sa cd-rom-ovima, sve veće brojeve imaju u nazivima a sve su gori. Ja sam zaključio da sada u HDD-ove ugrađuju jaja. Mora da se titra i češka, a nikakvo nasilje ni u ludilu, i svejedno će vas izneveriti kad-tad...
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.