Ako su podaci jako bitni onda ih cuvaj na vise mesta... Zavisi koliko su veliki ti podaci. Danas za nekih 100e mozes da kupis dobar 1TB externi hdd. **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Nista nije apsolutno sigurno. Ako su zaista jako vazni podaci, onda se kombinuju bar dva nacina cuvanja. Jedan je da rezez CD/DVD (u zavisnosti od kolicine podataka), a drugu kopiju cuvas recimo na externom HHD-u.
Na nekoliko razlicitih medija. Nisam pobornik online sherovanja licnih podataka. Vise na neke kvalitetne CD/DVD, licni HDD. Pa ako neki medij crkne, imas drugi na kome je to narezano. Svojevremeno sam imao neki CD-R od 650MB, kupljen 99` i i dalje citam podatke sa njega. Ima karakteristicno jaku plavu boju na narezivoj strani. Mozda ti se posreci pa ih nadjesh, gotovo da su neunistivi
Zavisi naravno od veličine podataka. Ako možeš da ih staviš na usb onda u redu. Kupiš enkriptovan usb postaviš šifru I miran si. Ako ti recimo 16Gb ili 32Gb nije dovoljno onda neki eksterni Hard I to Takodje enkriptovan I mirna glava. U oba slučaja preporucujem najmanje na dva mesta čuvanja podataka. Da glava ne boli. Ako zakaže jedna strana tu je druga. Na ovakav način podaci mogu biti sačuvani veoma dugo i sigurnost je velika. Što se tiče Cd-a to zaobiđi u širokom luku. Grebu se, dotrajavaju,nisu sigurni, ne mogu se enkriptovati I zastarali su.
:: Koji je najbolji nacin za cuvanje vaznih podataka, cuvanje na CD-ovima, upload na neki serverm ili da kupim externi hard, ili neki usb flash? ::
Kako ja cuvam vazne podatke. 2 hdda u kompu jedan je kopija drugog, jedanput ndeljno povezem eksterni hdd i uradim update+sve rezem. tako da na 4 razlicita mesta imam sve. 2hdda u kompu nikad nisu od istog proizvodjaca.
cenim da je to vise nego dovoljno. Na njima su mu arhiva projekata koje sam uradio, literatura, decije slike i video, mp3
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.