Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Fusion Drive i reinstalacija sistema?
STRANA 1 OD 1
mkukic Fusion Drive i reinstalacija sistema? 28.01.2013. 20:33 T51552

status: user
broj poruka: 2591
Znam da se mozda jako mali broj vas koji koristite iMac susreo sa Fusion Drive-om jer je to novina koja je ubacena u model `Late 2012`, ali imam neka nerazjasnjena pitanja, a zelim da sve razjasnim dok mi ne stigne iMac da ne bude posle `e trebalo je prvo da uradis ovo, pa onda ovo...`.

Razumeo sam da Fusion Drive `pametno` rasporedjuje fajlove na SSD i HDD u zavisnosti od toga koliko im cesto pristupamo, ali mene zanima sledeca stvar:
posto je to sve jedan hard i jedna jedina particija, sta da radim ako treba u nekom trenutku da reinstaliram sistem? Znam da se reinstalacija ne radi ni blizu cesto kao kod PC-a i Windowsa na njemu, ali ja bih u slucaju reinstalacije sistema izgubio sve podatke sa harda (jer je, kao sto sam vec rekao, sve jedan hard i jedna particija).

Sta je potrebno da odradim pre nego prekopiram podatke sa externog harda na iMac? Jel mogu da se prave particije na Fusion Drive-u? Kako to sad funkcionise? Da li bi sistem opet `pametno` uzimao fajlove koje koristim cesto sa te druge particije pa premestao na SSD - pa da onda fakticki nisam nista uradio?
****************************************************************************************
The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Nemaju oni pojma 28.01.2013. 20:50 #471712

broj poruka: 6650
To su sve nabeđeni ped-ri i tupsoni, veze nemaju šta prodaju, samo da prodaju.
Sve ti to obriši, formatiraj, particioniši i nešto iščupaj, protiv uroka. Nešto gadno i teško iz kućišta. Dobri su i kineski falš stikeri da se nalepe na krajičak monitora i obavezno pored tastature. Pravi šmek imaju tek računari sa oguljotinom od povećeg šrafcigera.

Frojnde, uradi backup. Particionisanje također nije strano.... a bogami, ni windows se još od windowsa xp ne reinstalira malo.malo... više ima verzija macintosha čini mi se do sada. Sve neke gladne mačke..... frkariš bzvze unapred... polako, ne treba sve da se razjebe da bi radilo. Neke stvari rade i kad se uključe.
Budale računaju na sreću.

mkukic ... 28.01.2013. 21:08 #471715

@pisko Šta ti trućkaš?

Ne, ozbiljno... Nisam nasao odgovor na ovo pitanje, a ko ne zna da odgovori nema razloga ni da se javlja.
****************************************************************************************
The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.

VMARC iMac FD vidi kao jedan drajv 28.01.2013. 21:23 #471720

broj poruka: 9425
Tako da ga ti particionises kako zelis, tj. moja ti je preporuka da ne diras tu jednu particiju. E sad, ako hoces reinstalaciju, onda sve podatke izbacis van, na externi drajv, zgazis ceo FD i teras dalje. Mada, to ces da uradis jednom, kada budes odlucio da ga prodas :)
Ako hoces da particionises, particionises samo HDD deo. Mozes napraviti samo jednu particiju i ona nece biti u sklopu FD, dok ce ona `prethodna` da ostane u sklopu...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz
with Retina display
2.5GHz dual-core Intel Core i5
Turbo Boost up to 3.1GHz
8GB 1600MHz memory
128GB flash storage
Dell UltraSharp U2312HM

mkukic ... 28.01.2013. 21:36 #471725

@VMARC Znas kako, navika je cudo... Radim na Windowsu 17 godina i taj nacin razmisljanja mi je samo prisutan... I kada sam se upoznavao sa Linux-om isto su mi pricali da je to druga prica, nema potrebe za reinstalacijom sistema, nema virusa... Ali kada sam jednom prilikom instalirao compiz i igrao se malo sa efektima bilo je sve super dok jedan od efekata nije zaj***o ceo sistem... Probao sam sa raznim metodama da anuliram te efekte compiza, ali je sve to bilo polovicno uspesno i pao je reinstal (sto je sigurno - sigurno)... Zato pitam i za Mac OS X...

Znam da ljudi kazu da i po pet godina ne reinstaliraju sistem, a i tada vec kupe novi iMac... Ali nikad ne znas sta mozes da zeznes.

Jesam radio na iMacu neko vreme kao graficki dizajner, ali tamo je sluzio samo za rad u tih par programa i toliko je bilo posla da nisam ni mogao nesto da se upoznajem sa samim sistemom, nego samo ono sto je potrebno za posao. A sada cu ga koristiti za sve sto mi je potrebno...

Daum ... 28.01.2013. 21:53 #471730

broj poruka: 12796
To nije ništa novo, Asus odavno ugradjuje to kao i Lenovo, samo Apple izmišlja toplu vodu sad. Mislim da nemaš pristup tom SSD-u već OSX sam po sebi vidi koji se sistemski fajlovi najviše koriste i kopira ih na SSD, keširajući ih odatle. Istu stvar radi sa najčešće korišćenim programima.

To ti je Intel Smart Response samo ga je Apple prekrstio da bi lakše prodavao fanaticima.

http://goo.gl/mFIWI

Lepo su i napisali:

128GB flash storage
1TB or 3TB HDD
Fused into a single volume
Faster reads and writes
Works automatically

Dakle, radi šta hoćeš, nećeš ništa zeznuti, particioniši kako ti se svidja ali nemaš potrebu za time jer OSX razdvaja jako lepo lične fajlove od sistema.
mkukic ... 28.01.2013. 21:58 #471733

@Daum Ma znam kako funkcionise Fusion Drive... Ja pitam sta u slucaju reinstalacije sistema! Ne zanima me da li je to patent Apple-a ili ne... Zbog nacina na koji je novi iMac napravljan nema mesta za odvojeni SDD i HDD nego su stavili taj Fusion Drive. Da je odvojeno ne bih ni postavljao temu.

VMARC Neces ni sada imati potrebe da se upoznajes sa sistemom... 28.01.2013. 22:00 #471735

To i jeste poenta. Kada ga jednom budes namestio, tako ce da ti radi dok ne resis da ga prodas. Ja, licno, ne particionisem mekove, nema potrebe za tim. Jedino sta moze da se desi, jeste da crkne hard, a u tom slucaju broj particija nema veze. Mada jos nisam cuo da je nekom iMacu crko hard. Ne kazem da su to sad sega mega super sjajni najbolji na svetu hardovi, vec eto, jednostavno nisam cuo. Tim pre ostavi njemu da odreduje sta ce od podataka da ti stoji na flesu a sta na hardu. Ako ti pukne sistem bilo kako, onda reinstalacija vraca sve najcesce u normalu, ali u najgorem slucaju vraca u upotrebljivo stanje (pokrene sistem da pocupas podatke nazad), tako da posle uradis jos jednom cistu instalacju, uz format FD. Opet, sa druge strane, ako napravis particiju i na njoj drzis podatke, onda samo puknes clean install uz format i to je to... Ali to je vec isto kao na PC, samo neuporedivo lakse :) Ne moras da se akas sa drajverima :)

with Retina display
Turbo Boost up to 3.1GHz
8GB 1600MHz memory
128GB flash storage
Dell UltraSharp U2312HM

mkukic Re: Neces ni sada imati potrebe da se upoznajes sa sistemom... 28.01.2013. 22:45 #471755

Cekaj... Ovo znaci da moze da se uradi reinstal bez formatiranja, a i sa formatiranjem?

::Ako ti pukne sistem bilo kako, onda reinstalacija vraca sve najcesce u normalu, ali u najgorem slucaju vraca u upotrebljivo stanje (pokrene sistem da pocupas podatke nazad), tako da posle uradis jos jednom cistu instalacju, uz format FD
::
Daum Re: Re: Neces ni sada imati potrebe da se upoznajes sa sistemom... 28.01.2013. 23:19 #471765

broj poruka: 12796
Da. Kad shvatiš kako radi OSX biće ti lakše. Svi fajlovi tvoji su spakovani u svoj deo na HDDu, i isto tako drugi useri nemaju pristup njima: kod OSXa je to dobro jer kad dodje do reinstalla on ti sačuva svaki fajlić koji imaš i nakon reinstallacije ti ostaju svi gde su, dok nemaš šta da razmišljaš jel ostalo nešto od sistemskih fajlova.

Uostalom, nemaš potrebu da razmišljaš o reinstallu, nije to windows, kad ga pukneš jednom radi za sva vremena, jedino o čemu možeš da razmišljaš je upgrade OSXa a opet i on ti čuva sve fajlove.

Najbitnije je da kreneš od prve tačke i da je dobro zapamtiš: TO NIJE WINDOWS

Zato zaboravi na sve što znaš o windowsu jer nemaš koristi u OSXu.

:: Cekaj... Ovo znaci da moze da se uradi reinstal bez formatiranja, a i sa formatiranjem
:: ***************************************************************************************
:: The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
:: ::Ako ti pukne sistem bilo kako, onda reinstalacija vraca sve najcesce u normalu, ali u najgorem slucaju vraca u upotrebljivo stanje (pokrene sistem da pocupas podatke nazad), tako da posle uradis jos jednom cistu instalacju, uz format FD
:: ::
Ognjeni .. 28.01.2013. 23:24 #471770

broj poruka: 4521
ja jos nisam ikada cuo da je neko formatirao mac os..ne brigaj, cepaj i uzivaj nije to truli win.

I7 2600 + TX3 + P67 C43
16gb Ripler 1600 cl6
Asus 7970 DirectCU II TOP
Samsung 840 pro 256 +Samsung F4 raid 0
Xonar D2 + Creative Inspire T6100
Raven RV01 + Arkangel 850w
LG 277L-BN

MacBook Air 13.3

mkukic ... 28.01.2013. 23:53 #471783

@Daum & @Ognjeni Hvala puno!

To i jeste problem sto ne znam kako funkcionise Mac OS X... Zelim da saznam sto vise pre nego sto pocnem da ga koristim da ne bude posle - `e trebalo je ovo da uradim, e da sam to odmah uradio...`.

Ne znam kako se to reinstalira bez formatiranja... Da li to ima neke veze sa ovim klipom sa Lynda.com: http://goo.gl/JyI46 1. Installing Mountain Lion (6 min,56sec)... Bas on moze da se pogleda.

Jos jedna stvar... Time machine... Gde da cuvam te `slike` sistema kada prebacim sa ovog kompa na iMac slike, pesme, projekte itd... Sve ce biti veliko preko 500GB...

VMARC Brate, opusti se... 29.01.2013. 00:39 #471792

Lepo ti je rekao Daum, najvaznije je ono sto prvo moras da shvatis. Nije ti to WIN. Zasto moras da znas gde stoji TM image? Vazno je da ga on sam nadje ako mu zatreba. Meni je cak i iskljucen (a to je i po defaultu). Ne opterecuj se potpuno nebitnim stvarim, sacekaj da ti masina stigne i bice ti sve jasno kada je upalis. Onda ce ti i ovo biti jasnije, shvatices ostale, koliko su besmisleni u poredjenju jaceg hardwarea zarad manje novca i ostavices ih da zive svoje komplikovane PC zivote :)

http://www.smashingapps.com/2010/09/21/mac-vs-pc-pics-you-will-love-them-for-sure.html
with Retina display
Turbo Boost up to 3.1GHz
8GB 1600MHz memory
128GB flash storage
Dell UltraSharp U2312HM
mkukic Re: Brate, opusti se... 29.01.2013. 00:54 #471793

xaxa... Extra...

Sto se tice Time Machine-a citao sam da predlazu da se te `slike` cuvaju na nekom externom hardu... Da se ostavi deo tog harda i da se tu cuvaju te `slike` sistema za ne daj Boze...

Sutra mi stize WD My Passport 1TB usb3.0 i polako cu da prebacujem podatke koji ce mi biti potrebni na iMacu, pa da znam da li i koliko mesta da ostavim na njemu za te `slike` sistema. Tj. koliku particiju da ostavim za tu namenu...

:: Lepo ti je rekao Daum, najvaznije je ono sto prvo moras da shvatis. Nije ti to WIN. Zasto moras da znas gde stoji TM image? Vazno je da ga on sam nadje ako mu zatreba. Meni je cak i iskljucen (a to je i po defaultu). Ne opterecuj se potpuno nebitnim stvarim, sacekaj da ti masina stigne i bice ti sve jasno kada je upalis. Onda ce ti i ovo biti jasnije, shvatices ostale, koliko su besmisleni u poredjenju jaceg hardwarea zarad manje novca i ostavices ih da zive svoje komplikovane PC zivote :
:: http://www.smashingapps.com/2010/09/21/mac-vs-pc-pics-you-will-love-them-for-sure.htm
:: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
:: MacBook Pro 13-inch: 2.5GH
:: with Retina displa
:: 2.5GHz dual-core Intel Core i
:: Turbo Boost up to 3.1GH
:: 8GB 1600MHz memor
:: 128GB flash storag
:: Dell UltraSharp U2312H
metalpirat ne sekiraj se 29.01.2013. 00:55 #471795

broj poruka: 490
Prvo mak je vec sredjen sitem, sklopljena masina koja je podesena da radi. U nekom slucaju, desava se prepuni se memorija ili hdd je pun i tako neke stvari hoce da blokira ili zeza, ili je puko program pa pocinje da brljavi sam sistem, vec ima ugradjen restart na fabricko stanje. To imaju i neke jace win komanije. Sony, hp. Pritisnej dugme i vrati sve kako je bilo. Tako da oko reinstalacije samog sistema ne moras da brines. Mnogo je to lakse odradjeno.

Retko kada ce ti se desavati da imas potrebu za ponovo dizanje sistema. Radio sam na starom Imac racunaru i nije bilo potreba za tim. Na fakultetu gde sam iso imali smo imac racunare i politika je da svake godine ociste sve racunare. Studenti ostavljaju svakakve gluposti, radove, muziku i nepotrebne stvari koje pune racunar. Tako znam da je bilo mnogo lako jednim potezom sam je vratio sve na svoje mesto. Ocisti racunar, kao da ima neki ghost file

Intel 2500K 4.5, MSI 67A - GD55, Mushkin 2x4GB cl9 1600mhz, HDD WD 750gb,WD 500gb,1000gb,Gainward GeForce GTX 570 1280MB `Golden Sample`,Sound Blaster titanium, CM RP 1000W, HAF 932, HPZR24W, Logitech 530x, Logitech MX revolution, LG Blu Ray RW, Netgear 1

VMARC Re: Re: Brate, opusti se... 29.01.2013. 01:08 #471797

JOS JEDNOM TI PONAVLJAM: NE OPTERECUJ SE. SACEKAJ SVOJU MASINU A DO TADA KONZUMIRAJ PIVO I KOKICE.
Koliko je sve to jednostavno a tvoja pitanja potpuno winowska, neka ti posluzi ovo za primer. Kada ubodes taj tvoj WD prvi put u iMac, odmah ce te pitati da li zelis da taj disk Time machine koristi kao Backup drive. Da ili Ne. To je sve sta ce ti biti ponudjeno i sve sta trebas da mu kazes...
with Retina display
Turbo Boost up to 3.1GHz
8GB 1600MHz memory
128GB flash storage
Dell UltraSharp U2312HM

:: xaxa... Extra...
:: Sto se tice Time Machine-a citao sam da predlazu da se te `slike` cuvaju na nekom externom hardu... Da se ostavi deo tog harda i da se tu cuvaju te `slike` sistema za ne daj Boze..
:: Sutra mi stize WD My Passport 1TB usb3.0 i polako cu da prebacujem podatke koji ce mi biti potrebni na iMacu, pa da znam da li i koliko mesta da ostavim na njemu za te `slike` sistema. Tj. koliku particiju da ostavim za tu namenu..
:: ***************************************************************************************
:: The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
:: :: Lepo ti je rekao Daum, najvaznije je ono sto prvo moras da shvatis. Nije ti to WIN. Zasto moras da znas gde stoji TM image? Vazno je da ga on sam nadje ako mu zatreba. Meni je cak i iskljucen (a to je i po defaultu). Ne opterecuj se potpuno nebitnim stvarim, sacekaj da ti masina stigne i bice ti sve jasno kada je upalis. Onda ce ti i ovo biti jasnije, shvatices ostale, koliko su besmisleni u poredjenju jaceg hardwarea zarad manje novca i ostavices ih da zive svoje komplikovane PC zivote :
:: :: http://www.smashingapps.com/2010/09/21/mac-vs-pc-pics-you-will-love-them-for-sure.htm
:: :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
:: :: MacBook Pro 13-inch: 2.5GH
:: :: with Retina displa
:: :: 2.5GHz dual-core Intel Core i
:: :: Turbo Boost up to 3.1GH
:: :: 8GB 1600MHz memor
:: :: 128GB flash storag
:: :: Dell UltraSharp U2312H
mkukic ... 29.01.2013. 11:01 #471829

@VMARC Hvala druze!

VMARC Re: ... 29.01.2013. 11:04 #471830

Nema na cemu. Javi se za onaj software pre nego ti stigne iMac. Kad ga ocekujes?
with Retina display
Turbo Boost up to 3.1GHz
8GB 1600MHz memory
128GB flash storage
Dell UltraSharp U2312HM

:: @VMARC Hvala druze
mkukic ... 29.01.2013. 11:15 #471832

@VMARC Pa narucen je pre nedelju dana... Rekli su do mesec dana zbog velike kolicine narudzbina, a mozda i predje mesec dana... Fakticki ko god uzima nesto od MacBook Air, MacBook Pro, iMac, svi nesto zele da nadograde u odnosu na ove osnovne modele, pa se te BTO narudzbine cekaju duze... Posebno sada kada je izasao ovaj novi iMac pa nagrnule narudzbine... U `normalnim` uslovima se ceka 2-3 nedelje... A i ovih par komada osnovnih modela sto su stigli odmah su bili rezervisani... Pokazao mi je listu narudzbina... Nisam mogao da verujem koliko se ustvari Apple proizvodi kupuju...

mkukic Re: Re: ... 29.01.2013. 12:41 #471841

Sto se tice software-a... Samo si mi do sada spomenuo Paragon NTFS to Mac, ali na Mountain Lion-u radi samo najnovija verzija 10.0.1 (raspitao sam se) ali ona jos nije izlecena... Valjda ce biti dok mi ne stigne iMac...

:: Nema na cemu. Javi se za onaj software pre nego ti stigne iMac. Kad ga ocekujes
:: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
:: MacBook Pro 13-inch: 2.5GH
:: with Retina displa
:: 2.5GHz dual-core Intel Core i
:: Turbo Boost up to 3.1GH
:: 8GB 1600MHz memor
:: 128GB flash storag
:: Dell UltraSharp U2312H
:: :: @VMARC Hvala druze
:: :: ***************************************************************************************
:: :: The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
VMARC Re: Re: Re: ... 29.01.2013. 13:38 #471848

Ja imam ML 10.8.2 i meni radi devetka... Prestani da se raspitujes :) Opusti se :)
Paragon, office, toaster, Adium, iWork (mada ce ti on stici verovatno uz masinu), jedino se snadji za CS 5, njega skini sa neta, imao sma ga negde ali nemam pojma gde je...
with Retina display
Turbo Boost up to 3.1GHz
8GB 1600MHz memory
128GB flash storage
Dell UltraSharp U2312HM

:: Sto se tice software-a... Samo si mi do sada spomenuo Paragon NTFS to Mac, ali na Mountain Lion-u radi samo najnovija verzija 10.0.1 (raspitao sam se) ali ona jos nije izlecena... Valjda ce biti dok mi ne stigne iMac..
:: :: Nema na cemu. Javi se za onaj software pre nego ti stigne iMac. Kad ga ocekujes
:: :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
:: :: MacBook Pro 13-inch: 2.5GH
:: :: with Retina displa
:: :: 2.5GHz dual-core Intel Core i
:: :: Turbo Boost up to 3.1GH
:: :: 8GB 1600MHz memor
:: :: 128GB flash storag
:: :: Dell UltraSharp U2312H
:: :: :: @VMARC Hvala druze
:: :: :: ***************************************************************************************
:: :: :: The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
:: :: ::
:: :: ::
mkukic ... 29.01.2013. 13:45 #471851

@VMARC Kazu ljudi da je `devetka` znala da im pravi neke probleme i da su sa verzijom 10 oni ispravljeni, a i na zvanicnom sajtu pise da verzija 10 u potpunosti podrzava Mountain Lion.

Office sam skinuo, kao i CS 6, paragon znam za sta je, dakle samo mi reci za sta sluze:
- Toaster
- Adium
- iWork

VMARC Imas google a imas i mail :) 29.01.2013. 13:51 #471853

with Retina display
Turbo Boost up to 3.1GHz
8GB 1600MHz memory
128GB flash storage
Dell UltraSharp U2312HM

mkukic ... 29.01.2013. 14:33 #471862

@VMARC Odgovorio! :)

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs