Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
SSD Format?
STRANA 1 OD 1
darcilo SSD Format? 28.01.2013. 12:53 T51541

status: user
broj poruka: 689
Koliko se secam, u nekoj temi sam procitao da ne sme da se formatira, pa me zanima sta se radi pri reinstalaciji sistema? Thx
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
mighty Re 28.01.2013. 13:38 #471572

broj poruka: 1670
Ako hoćeš da ga vratiš u fabričko stanje radiš Secure Erase.

Ako ne samo ubiješ particije iz same instalacije Windows-a i napraviš novu.

Imaš SE na Hirens-u recimo.

Inače SE traje jako kratko, samo resetuje tabelu i označi sve ćelije kao slobodne.

darcilo Re: Re 28.01.2013. 14:20 #471585

broj poruka: 689
Pa nisam ga ni delio na particije, a hocu da bude kao u fabrickom stanju! Hvala mighty .) Poz
djuroue1 Re: Re: Re 28.01.2013. 14:32 #471590

broj poruka: 1156
Ja samo obrisem particiju i napravim novu,sam alignuje kako bog miluje i sve je ok.

Intel i5 2400
Gigabyte z68p ds3
Msi Gtx 560ti Hawk
16gb ddr3
Samsnug 830 ssd 64gb + Hitachi 1tb sata3
Lc Power proline 500w
Logitech g 105 + g 500
Dell U2312HM
Aerocool Strike X
ML 10.8.2

:: Pa nisam ga ni delio na particije, a hocu da bude kao u fabrickom stanju! Hvala mighty .) Poz
srdjanl .... 28.01.2013. 15:32 #471603

broj poruka: 1514
a sta moze da mu se desi ako ga formatiras SSD?!

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MadCatz ... 28.01.2013. 15:35 #471604

broj poruka: 608
ne moze da mu se desi nista nego ga neces potpuno obrisati vec zaostaju repovi starih podataka i kad na tako formatiran ssd instaliras nov sistem, radice daleko sporije... zato postoji secure erase...

ASUS P8Z77V-DELUXE
INTEL I7 3770K 4.9ghz & CORSAIR H100
4x4gb CRUCIAL TACTICAL LED 2200 9-9-9-27
MSI GTX680 LIGHTNING
INTEL SSD 330 60GB
NZXT PHANTOM NEON MODDED
MAD CATZ R.A.T. 7
CORSAIR HX850
ASUS MX279

srdjanl Re: ... 28.01.2013. 15:37 #471606

broj poruka: 1514

ok,hvala.Skoro sam kupio prvi ssd samsung od 120 gb,znam da se neradi defragmentacija,a za format nisam znao.

:: ne moze da mu se desi nista nego ga neces potpuno obrisati vec zaostaju repovi starih podataka i kad na tako formatiran ssd instaliras nov sistem, radice daleko sporije... zato postoji secure erase..
::
:: ASUS P8Z77V-DELUX
:: INTEL I7 3770K 4.9ghz & CORSAIR H10
:: 4x4gb CRUCIAL TACTICAL LED 2200 9-9-9-2
:: MSI GTX680 LIGHTNIN
:: INTEL SSD 330 60G
:: NZXT PHANTOM NEON MODDE
:: MAD CATZ R.A.T.
:: CORSAIR HX85
:: ASUS MX27
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MadCatz .... 28.01.2013. 15:41 #471610

ma nema na cemu, sad kad je nov instaliras fresh sistem ali svaki naredni put pre instalacije sistema, odradis mu secure erase... ja ga recimo radim iz parted magic-a....sa boot-abilnog flash-a

ASUS P8Z77V-DELUXE
4x4gb CRUCIAL TACTICAL LED 2200 9-9-9-27
MSI GTX680 LIGHTNING
INTEL SSD 330 60GB
NZXT PHANTOM NEON MODDED
MAD CATZ R.A.T. 7
CORSAIR HX850
ASUS MX279

mighty Re 28.01.2013. 15:41 #471611

Quick format ne radi ništa značajno i nema posledica, SSD radi kao i pre formata.

Full format upiše preko celog SSD-a i označi sve ćelije kao upisane, što dosta usporava rad diska pogotovu ako su SSD-ovi sa SF kontrolerima, kod kojih je spor GC i TRIM. Zato se to nikad ne radi, već se koristi SE.
ilicstefan Takođe ne sme da se defragmentuje 28.01.2013. 16:53 #471637

broj poruka: 1577
Ima za SSD neka aplikacija koja to radi.

I posle mi kažu: `Uči dete da sutra nađeš posao`.

http://www.youtube.com/watch?v=vgdGfSYhwY8&feature=player_embedded#!

philaemos Samo Secure Erase. 28.01.2013. 20:11 #471709

broj poruka: 2743
Ovo odradi slobodno i SSD ce raditi kao prvog dana:
http://www.youtube.com/watch?v=udxNL6sCuDQ

Vrlo je jednostavno, skines Parted Magic i Unetbootin (programcic za pravljenje butabilnog USB-a ili CD-a), bootujes sa USB-a Parted Magic i odradis Secure Erase za 1 sekundu:
http://partedmagic.com/doku.php?id=downloads#.UQbNP2fheYA
http://unetbootin.sourceforge.net/

Ja skoro odradio na mom, povratio sam ga u zivot.

Adzem ... 28.01.2013. 21:14 #471716

broj poruka: 3797
Sad ste me drugari totalno zbunili.
Imam popularni Samsung od 64gb. pa vas pitam jel dovoljno da iz same instalacije Windowsa odradim format i brisanje particija, ili moram ipak ovaj SE?

philaemos @Adzem 28.01.2013. 21:34 #471723

Odradis SE ako hoces da vratis SSD u fabricko stanje, tj. da ti brzine budu kao kada je bio nov.
Moj SSD ima stariji SandForce 1200 kontroler, pa mu SE znaci jer mu performanse opadaju vremenom, nije nesto kataklizmicno, ali ipak padaju. Slicno vazi i za noviji SandForce kontroler.
Samsung koristi njegov kontroler, pa ne znam koliko tebi SE znaci, na to ce da ti odgovori mighty

Formatom neces nista da zeznes, ali ako hoces da SSD bude kao `nov` odradis SE.
Ne znam da li kod nekih novih SSD-ova opcija za format mozda posalje i komandu za Secure Erase, lupam sada, ali bi bilo logicno kada bi takva opcija postojala.

Adzem ... 28.01.2013. 22:14 #471741

broj poruka: 3797
Hvala prijatelju, pozabavicu se ovom tematikom kada budem imao vremena.

:: Odradis SE ako hoces da vratis SSD u fabricko stanje, tj. da ti brzine budu kao kada je bio nov
:: Moj SSD ima stariji SandForce 1200 kontroler, pa mu SE znaci jer mu performanse opadaju vremenom, nije nesto kataklizmicno, ali ipak padaju. Slicno vazi i za noviji SandForce kontroler
:: Samsung koristi njegov kontroler, pa ne znam koliko tebi SE znaci, na to ce da ti odgovori mighty
:: Formatom neces nista da zeznes, ali ako hoces da SSD bude kao `nov` odradis SE
:: Ne znam da li kod nekih novih SSD-ova opcija za format mozda posalje i komandu za Secure Erase, lupam sada, ali bi bilo logicno kada bi takva opcija postojala
Bobi4ever Formatiranjem SSD-a 28.01.2013. 23:34 #471777

broj poruka: 4879
Skracujes mu zivotni vek.
Rece vec mighty kako se brise. :)

Spacewla Re: Formatiranjem SSD-a 28.01.2013. 23:53 #471784

broj poruka: 612
Zašto? Čak i sam Windows XP ima opciju za brzo formatiranje da ne spominjemo 7 ili 8 kojima je to `default` opcija ... u čemu je problem? Zašto to skraćuje vek? KO JOŠ JEBOTE KORISTI MS-DOS komandu `Format C:` da bi time skratio vek trajanju SSD-a?

I čemu ovo glupiranje sa tim `Secure Erase` programčićima, koje je po meni nešto sl. kao `Low level format` za klasičan HDD. Zar taj potpuni format ne bi takodje skratilo vek čipovima jer se po NJIMA JOŠ VIŠE ROVARI i svaki deo čipa se briše tj. vraća u `fabričko stanje`?!? Ma kako taj proces nazivali.

Koje je ovo proseravanje?

:: Skracujes mu zivotni vek
:: Rece vec mighty kako se brise. :
Spacewla Re: ... 29.01.2013. 00:02 #471787

Ovo je još veća glupost? Šta po tebi znači onda potpuno OBRISATI SSD da na njemu ne ostanu `repovi`?!? Korišćene Secure Erase programa? Kako je to moguće kada je prethodni korisnik jasno napisao da taj program samo resetuje tabelu i označi sve ćelije kao slobodne? Znači, ne briše ništa, samo slaže OS da je disk slobodan.
To radi i najobičniji FORMAT iz Windows-a 7 ili 8. Čak i iz Windows-a XP ako se odabere `QUICK` opcija. I tu OS vidi disk kao slobodan i nikako ne vidi nikakve zaostale `repove` prethodnih aplikacija.
Ili sam ja toliko out u ovoj oblasti????????????????

:: ne moze da mu se desi nista nego ga neces potpuno obrisati vec zaostaju repovi starih podataka i kad na tako formatiran ssd instaliras nov sistem, radice daleko sporije... zato postoji secure erase..
:: 4x4gb CRUCIAL TACTICAL LED 2200 9-9-9-2
MadCatz .... 29.01.2013. 00:04 #471788

pa ti probaj druze klasicnim format-om i instaliraj sistem preko toga... pa izmeri brzine.. i odradi sve to samo sa secure erase...

i videces i sam...

ASUS P8Z77V-DELUXE
4x4gb KINGSTON PREDATOR 4X4GB 2400 MHZ
MSI GTX680 LIGHTNING
INTEL SSD 330 60GB
NZXT PHANTOM NEON MODDED
MAD CATZ R.A.T. 7
CORSAIR HX850
ASUS MX279

Spacewla Re: .... 29.01.2013. 00:07 #471790

Prvo da razjasnimo šta znači `klasičan format`? Da li je to ona MS-DOS komanda tipa `format c:` ili je recimo format iz samog OS-a tipa XP gde se bira `full format` opcija a ne `quick`?
Jer, Windows 7 ili Windows 8 i nemaju Full Format opciju?
Ne shvatam priču a želeo bih.
:: pa ti probaj druze klasicnim format-om i instaliraj sistem preko toga... pa izmeri brzine.. i odradi sve to samo sa secure erase...
:: i videces i sam..
:: 4x4gb KINGSTON PREDATOR 4X4GB 2400 MH
mighty Re: Re: Formatiranjem SSD-a 29.01.2013. 00:11 #471791

Sedi dole, jedan.

Formatiranjem ni full ni quick nećeš označiti da su blokove, tj. ćelije prazne. To mogu da urade samo GC u samom kontroleru SSD-a, TRIM komanda OS-a ili SE koji ceo disk označi kao prazan.

To ima veze sa načinom na koji se upisuje u NAND - ukoliko blok u čiju neku ćeliju upisuješ nešto nije označen kao prazan, prvo se ceo blok dovlači u buffer, upisuje sadržaj na adresu koju treba, pa se ceo blok upisuje nazad u NAND. Taj dodatni korak čitanja usporava upis. Kontroler SSD-a se uvek trudi da upisuju u prazne blokove, da ne bi morao da iščitava blok unapred. GC i TRIM uglavnom vode računa da oslobode blokove, ali njihov algoritam jako varira od kontrolera do kontrolera.

830-ca i M4 recimo imaju jako agresivan GC i kod njih praktično nema potrebe za SE-om.

S druge strane na SandForce diskovima GC je jako trom i vremenom dođe do toga da performanse opadnu što se tiče upisa. SE ih vraća u fabričko stanje.

S svakom slučaju SE uopšte ne utiče na brzine čitanja - obe su manje više uvek iste - ali može da ubrza upis, pogotovu na SF baziranim diskovima.

SE inače nije ni nalik low level formatu , implementiran je u okviru ATA komande, traje obično jako kratko - oko 30 sec i posle nje je disk ima iste brzine što se tiče upisa kao i kad je izašao iz kutije. Quick format iz Windows-a je za ovo beskoristan.

:: Zašto? Čak i sam Windows XP ima opciju za brzo formatiranje da ne spominjemo 7 ili 8 kojima je to `default` opcija ... u čemu je problem? Zašto to skraćuje vek? KO JOŠ JEBOTE KORISTI MS-DOS komandu `Format C:` da bi time skratio vek trajanju SSD-a
:: I čemu ovo glupiranje sa tim `Secure Erase` programčićima, koje je po meni nešto sl. kao `Low level format` za klasičan HDD. Zar taj potpuni format ne bi takodje skratilo vek čipovima jer se po NJIMA JOŠ VIŠE ROVARI i svaki deo čipa se briše tj. vraća u `fabričko stanje`?!? Ma kako taj proces nazivali.
:: Koje je ovo proseravanje
:: :: Skracujes mu zivotni vek
:: :: Rece vec mighty kako se brise. :
:: ::
philaemos @Spacewla 29.01.2013. 00:54 #471794

Mighty je objasnio...

Mozda ti Secure Erase deluje kao crna magija, ali radi.

Spacewla Re: @Spacewla 29.01.2013. 01:34 #471800

Fala, fala, ... mlogo. :)
Well ... znači, operativni sistemi još nisu sposobni da lepo formatiraju SSD.
Nije mi jedino jasno zašto se sa samom kupovinom SSd-a na pratećem CD-u ne daje i potreban soft za održavanje istog sudeći prema tome da operativnio sistemi nisu u mogućnosti da ga lepo formatiraju i održavaju?
KAKO TO DA NEKI 3rd party programi to rade????? Odeš u radnju kupiuš SSD i???? Strašno!

Hvala na objašnjenju u svakom slučaju koristiće!
Pozdrav!
:: Mighty je objasnio...
:: Mozda ti Secure Erase deluje kao crna magija, ali radi.
Spacewla Re: Re: Re: Formatiranjem SSD-a 29.01.2013. 01:38 #471804

:: Sedi dole, jedan
::830-ca i M4 recimo imaju jako agresivan GC i kod njih praktično nema potrebe za SE-om.
:: :: ::
:: :: ::
Aha, znači, ipak su proizvodjači SSD-a uračunali i ovaj problem formatiranja?!? Znači, ipak je do kvaliteta samih SSD-a a ne do operativnih sistema i načina formatiranja?
MaliAbner Re: Takođe ne sme da se defragmentuje 29.01.2013. 01:56 #471808

broj poruka: 7769
A za koj ce mu defrag kad se tamo nista ne vrti i nema pokretne glave ?

Tomato Republic Of Serbia !!!

:: Ima za SSD neka aplikacija koja to radi
:: I posle mi kažu: `Uči dete da sutra nađeš posao`
:: http://www.youtube.com/watch?v=vgdGfSYhwY8&feature=player_embedded#
mighty Re: Re: @Spacewla 29.01.2013. 08:28 #471812

Uz Samsung se dobija Samsung Magician softver kojim možeš da uradiš optimizaciju OS-sa, možeš da forsiraš TRIM i imaš mogućanost da napraviš butabilni disk sa Secure Erase-om.

Kod intela imaš onaj Intel SSD Toolkit koji može to isto da radi.

Kako koji proizvođač.

Iskreno ni na M4 ni na 830-ci nisam imao neke potrebe da radim SE, 830-cu imam evo skoro godinu dana, M4 i više od toga. Iimaju iste performanse kao i kad sam ih kupio.

SE nije loše da uradiš ako baš sve reinstaliraš, pogotovu kod SF diskova, ali ne treba se time opterećivati.

:: Fala, fala, ... mlogo. :
:: Well ... znači, operativni sistemi još nisu sposobni da lepo formatiraju SSD.
:: Nije mi jedino jasno zašto se sa samom kupovinom SSd-a na pratećem CD-u ne daje i potreban soft za održavanje istog sudeći prema tome da operativnio sistemi nisu u mogućnosti da ga lepo formatiraju i održavaju
:: KAKO TO DA NEKI 3rd party programi to rade????? Odeš u radnju kupiuš SSD i???? Strašno
:: Hvala na objašnjenju u svakom slučaju koristiće
:: Pozdrav
:: :: Mighty je objasnio...
:: :: Mozda ti Secure Erase deluje kao crna magija, ali radi.
count Re: Re: ... 29.01.2013. 23:55 #472045

broj poruka: 1354

:: Ovo je još veća glupost? Šta po tebi znači onda potpuno OBRISATI SSD da na njemu ne ostanu `repovi`?!? Korišćene Secure Erase programa? Kako je to moguće kada je prethodni korisnik jasno napisao da taj program samo resetuje tabelu i označi sve ćelije kao slobodne? Znači, ne briše ništa, samo slaže OS da je disk slobodan
:: To radi i najobičniji FORMAT iz Windows-a 7 ili 8. Čak i iz Windows-a XP ako se odabere `QUICK` opcija. I tu OS vidi disk kao slobodan i nikako ne vidi nikakve zaostale `repove` prethodnih aplikacija
:: Ili sam ja toliko out u ovoj oblasti???????????????
:: :: ne moze da mu se desi nista nego ga neces potpuno obrisati vec zaostaju repovi starih podataka i kad na tako formatiran ssd instaliras nov sistem, radice daleko sporije... zato postoji secure erase..
:: :: ASUS P8Z77V-DELUX
:: :: INTEL I7 3770K 4.9ghz & CORSAIR H10
:: :: 4x4gb CRUCIAL TACTICAL LED 2200 9-9-9-2
:: :: MSI GTX680 LIGHTNIN
:: :: INTEL SSD 330 60G
:: :: NZXT PHANTOM NEON MODDE
:: :: MAD CATZ R.A.T.
:: :: CORSAIR HX85
:: :: ASUS MX27
Očigledno si ˝out˝ kako ti reče. SSD ne radi ni slično HDDu. Fast format samo prepravlja tabele i da, postoji i u 7mici i 8mici i u stvari nije full format u opšte. Pogled malo block šeme kako SSD raspoređuje a kako se to događa na HDD pa će ti biti jasno zašto je običan format izlišan na SSD i zašto je Secure Erase zamena za to.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs