Za dve-tri nedelje treba da mi stigne novi iMac (za one koji nisu pratili temu od pre par dana: http://goo.gl/kXXEr ). Planiram da uzmem externi hard disk koji ce mi posluziti da prebacim silne GB podataka sa PC-a na iMac a kasnije za standardni back-up podataka sa iMac-a.
E sad... Nisam pratio desavanja oko externih hard diskova uopste pa da mi prvo ustanovimo sta meni konkretno treba, pa onda predlozi za konkretan model...
1. USB 2.0 i USB 3.0 kompatibilnost: Na PC-u imam samo USB 2.0, a na iMac-u samo USB 3.0 portove. Kakva je situacija oko kompatibilnosti, tj. sa kojim interfejsom bi trebalo da uzmem ovaj externi hard disk? Pretpostavljam USB 3.0, ali bas zato i pitam kakva je kompatibilnost sto se tice ovih interfejsa?
2. 2.5` ili 3.5`: Koja je razlika izmedju ovih hard diskova, koji ima posebno napajanje (nepozeljno!)? Bitna mi je pouzdanost, brzina nije toliko bitna i, ako je bitno necu nesto mnogo da ga nosim sa sobom.
3. filesystems: Windows 7 koristi NTFS, dok Mac OS X ML koristi HFS+ (extended). Na koji nacin bi trebalo da se formatira ovaj externi hard disk? Koji sistem moze da pravi problem pa da `ne vidi` tudj filesystem. Dakle, prvo podaci treba da se prebace sa PC-a na externi hdd, sa hdd-a na iMac, a posle se hdd koristi za back up.
Vidim da na Western Digital sajtu u sekciji `External storage` postoje: 1. Desktop drives i Desktop drives for Mac 2. Portable drives i Portable drives for Mac
Izdvojiio bih oko 100e za externi hard disk, a kapacitet 1TB+. **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
ja samo znam da usb 3.0 radi na usb 2.0 samo sa ogranicenim brzinama koje moze da isporuci dvojka. Kad vec uzimas uzmi lepo 3.0 i kaci i na pc i mac.
pa znas kako to razvrstavaju desktop drajv je kao my book, bleji na stolu kao knjiga koju stavis uspravno, napaja se preko adaptera, a ovi portale su ti oni manji hdd koji imaju usb sa 2 muska dela koji idu u racunar i tako je kao odradjeno to napajanje. portable ti dodju kao malo veci usb, imas one transcende kao blokcic, lacie itd itd.
najpouzdaniji diskovi od svih diskova koje sam imao su fabricki eksterni diskovi, ali ne mislim na bas sve tipa verbatim, adata itd.. vec na Seagate kao numero uno, WD book je isto dobar, ali dosta ljudi se i zale na njega, nekoliko Seagate freeagent-ova koje sam imao mi dan danas rade posle 5,6 godina.. postoji verzija specijalno za MAC u belom izdanju:)
E sad mana wd-a je nikakva zastita,mada i pitanje mogucnosti zastite je diskutabilno,i onaj cable sto dobijes sto povezujes preko usb-a za pc,je blagi uzas. Znaci ja i koga god znam da ima/je imao njihove externi diskove cable je otisao posle godinu dana najvise.Meni nije doduse otisao,ali zato prekida jako cesto,moram da menjam skoro.
Za Seagate sam cuo sve najbolje,ali nisam imao kontakt sa njima.
Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic
USB3 uredjaj nece u USB2 port, USB2 uredjaj moze u USB 3 port ali ne i obrnuto Mozes da uzmes eksterni sa USB 3 konekcijom ali onda dokupi i PCI usb 3 karticu.
Pa ko je sad upravu? @duqp ili @miskonius sto se tice kompatibilnosti usb 2 i usb 3. **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
eksterni lacie USB3.0 ima micro USB sa jos jednim manjim slicnim konektorom sa kojim se zajedno bocne u hdd, odnosno tako izgleda micro USB3.0, sa druge strane je plavi USB3.0 koji mi radi na USB3.0, 2.0, samo jedan, ne 2, ali moguce je da drugi nisu kompatibilni, sto meni nema bas logike, tako da ja ne bih mogao bas za sve da garantujem, ali eto znas za taj: http://goo.gl/5AWpg
:: :: USB3 uredjaj nece u USB2 port, USB2 uredjaj moze u USB 3 port ali ne i obrnut :: Mozes da uzmes eksterni sa USB 3 konekcijom ali onda dokupi i PCI usb 3 karticu :: :: :: ::
Hajde odgovarajte sto konkretnije na tacno postavljena pitanja u prvom postu da resavamo jedno po jedno i vidimo koji externi hard meni zapravo treba, pa cemo onda da vidimo tacan model. **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
ja nisam pokusavao, ali na milijardu mesta sam procitao da jeste backward compatible samo sto ce ta 3.0 biti ogranicena sa 2.0 konekcijom. I to je bas uradjeno da bi mogao usb sa trojkom da odneses kod nekog ko nema to ali da ipak moze ipak da prebaci to nesto sa usb-a
proverite onda jos, ja bas jurim neki fles 3.0 pa cu da isprobam i da razbijem sumnje :)
gugl mkukic pa vidi, nadji nekog ko ima usb 3 nesto pa isprobajte.
Uzeo sam externi hdd mybook 500gb wd 2007 god i imao je problem da se pojavi dodatna particija od 4tb, ja nosio u kimtec jer ocigledno nesto ne valja, a oni kazu ok je mi smo ga formatirali uzivaj, posle vracao sve sa get data back i jos nekim programom i nije se vise pojavljivao problem (sumnjam da su ga popravili formatiranjem) evo i dan danas radi, svetluca plava diodica gore dole itd :)
ovo za kompatibilnost rekao sam, uradjeno je tako da mozes da koristis nesto usb 3 na mestima koja nemaju tu istu trojku.
Google kaze sledece: `Hello, USB3 is back compatible with USB2. To answer your question, yes a USB3 external will work in a USB2 port, just keep in mind that it will run with USB2 speed and you might also get a message about connecting to a faster port.
You can connect a USB2 external to a USB3 port, but it will still run at USB2 speed. If you need advice and you can afford it, you could add a USB3 card to your computer and that way you can use the speed advantage that USB3 provides as compared to USB2. Keep in mind that this comment refers to standard USB3/USB2 connections.`
Znaci, po ovome USB 3.0 na USB 2.0 moze, ali ce raditi na manjoj brzini, a USB 2.0 na USB 3.0 moze, ali ce raditi na svojoj standardnoj brzini za USB 2.0.
Voleo bih da ovo neko potrdi i da onda znamo da je prvo pitanje reseno i da uzimam externi hard disk sa usb 3.0 interfejsom. **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
:: ja nisam pokusavao, ali na milijardu mesta sam procitao da jeste backward compatible samo sto ce ta 3.0 biti ogranicena sa 2.0 konekcijom. I to je bas uradjeno da bi mogao usb sa trojkom da odneses kod nekog ko nema to ali da ipak moze ipak da prebaci to nesto sa usb- :: :: proverite onda jos, ja bas jurim neki fles 3.0 pa cu da isprobam i da razbijem sumnje : :: :: gugl mkukic pa vidi, nadji nekog ko ima usb 3 nesto pa isprobajte :: :: Uzeo sam externi hdd mybook 500gb wd 2007 god i imao je problem da se pojavi dodatna particija od 4tb, ja nosio u kimtec jer ocigledno nesto ne valja, a oni kazu ok je mi smo ga formatirali uzivaj, posle vracao sve sa get data back i jos nekim programom i nije se vise pojavljivao problem (sumnjam da su ga popravili formatiranjem) evo i dan danas radi, svetluca plava diodica gore dole itd : :: :: ovo za kompatibilnost rekao sam, uradjeno je tako da mozes da koristis nesto usb 3 na mestima koja nemaju tu istu trojku.
Moram da se ispravim verovatno ce da radi ali sa usb 2 brzinom. Usb3 uredjaji zahtevaju dodatno napajanje i deblji kabal pa sam ja nesto pomesao...
:: Pa ko je sad upravu? @duqp ili @miskonius sto se tice kompatibilnosti usb 2 i usb 3 :: *************************************************************************************** :: The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible. :: ::
Ok... USB 3.0 je kompatibilan sa USB 2.0, obrnuto mi i nije bitno jer ce Hard biti usb 3.0.
Prvo pitanje reseno! Idemo na druga dva! **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Buduci da je spoljno napajanje nepozeljno onda 2.5` diskovi. Stavise mislim i da su malo pouzdaniji buduci da su projektovani za notebook racunare koji se pomeraju naokolo...
Sto se fajl sistema tice - NTFS da se ne bi smarao kopiranjem sa PC-a. Pa kad to prebacis na to fenci govance onda formatiraj prema OS-u kako bi bilo bolje i brze...
Sto se WD izdanja za Mac tice, zasto ne naplatiti dodatno Mac papanima koji vole da bacaju pare za `fancy stuff`
Asus P8H67-M, i5 3570 4x4GB ddr3 1333, SanDisk SSD 64GB, Win XP Frontier DIVA
@xenox Zamolio bih bez tih epiteta `govance`, `Mac papani` i slicno... To sta neko misli o Apple proizvodima me ne zanima, ja znam sta ja mislim o njima, radio sam na njima i zato sam ga i narucio... Uostalom to nije ni tema.
Sto se tice tempa i odgovora upravu si... Sto vise vreme prolazi sve vise odlicnih IT poznavalaca odlazi sa ovog foruma i kada se postavi neko malo kompleksnije pitanje - tajac... Da sam postavio pitanje vezano za neku igricu ili da li da kupim Ati ili nVidia karticu ili AMD/Intel procesor, e tu bih dobio sve i svasta od odgovora...
Zanimaju me prednosti i mane 2.5` i 3.5` externih hardova. Vidim da ovi od 3.5` traze i dodatno napajanje, ali se okrecu malo brze (7200 rpm)... Ovi od 2.5` ne traze dodatno napajanje, okrecu se 5400 rpm i mobilniji su.
Sto se tice filesystem-a mogu da ga formatiram u NTFS, ali da li ce ga iMac posle prepoznati? Ako ga prepozna i uspem da prebacim, da li da ga formatiram u HFS+ ili ne? Da li ce posle Windows prepoznati hard kada hocu da odnesem filmove recimo kod devojke koja ima PC... ?
Rekao sam: `Vidim da na Western Digital sajtu u sekciji `External storage` postoje: 1. Desktop drives i Desktop drives for Mac 2. Portable drives i Portable drives for Mac`
Samo zato jer me zanima da li ovo znaci da ne postoji externi hard koji moze da se koristi i na Windowsu i na Mac OS X-u... Ne zato sto hocu `fancy staff`... **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Pa ako neces da dizes sistem sa eksternog (a neces) ne treba ti vise 5400 rpm... Drugo, bolje uzmi 1HDD od 1tb ili vise i uzmi eksterno usb3 kuciste i resen problem.
Ovo verovatno vazi i za Seagate, ali tu je onda ogranicenje FAT32 filesystema... **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
:: :: :: Pa ako neces da dizes sistem sa eksternog (a neces) ne treba ti vise 5400 rpm.. :: Drugo, bolje uzmi 1HDD od 1tb ili vise i uzmi eksterno usb3 kuciste i resen problem :: ::
Da, ali to znaci kod koga god da odem moram da intaliram ovaj program da bi video hdd... **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
:: ili Paragonov HFS+ za Windows i mozes da pristupas disku formatiranom u HFS + formatu :: :: ::
1. Potpuna, kupi USB 3.0 2. Koji hoces, mada ako planiras veci kapacitet od 1TB onda ti se vise isplati 3.5`, pogotovo jer ga neces pomerati (3.5` imaju svoja napajanja, 2.5` se napajaju preko USB) 3. OSx cita NTFS ali ne pise po njemu. Da bi pisao, instalira se Paragon NTFS i onda sve radi normalno. To je jedan od podrazumevanih alata za svaki Mac. Ako nisi iz BG, ostavi mi adresu da ti posaljem DVD sa osnovnim softwareima, medju njima je i Paragon.
:: Za dve-tri nedelje treba da mi stigne novi iMac (za one koji nisu pratili temu od pre par dana: http://goo.gl/kXXEr ). Planiram da uzmem externi hard disk koji ce mi posluziti da prebacim silne GB podataka sa PC-a na iMac a kasnije za standardni back-up podataka sa iMac-a :: :: E sad... Nisam pratio desavanja oko externih hard diskova uopste pa da mi prvo ustanovimo sta meni konkretno treba, pa onda predlozi za konkretan model.. :: :: 1. USB 2.0 i USB 3.0 kompatibilnost: Na PC-u imam samo USB 2.0, a na iMac-u samo USB 3.0 portove. Kakva je situacija oko kompatibilnosti, tj. sa kojim interfejsom bi trebalo da uzmem ovaj externi hard disk? Pretpostavljam USB 3.0, ali bas zato i pitam kakva je kompatibilnost sto se tice ovih interfejsa :: :: 2. 2.5` ili 3.5`: Koja je razlika izmedju ovih hard diskova, koji ima posebno napajanje (nepozeljno!)? Bitna mi je pouzdanost, brzina nije toliko bitna i, ako je bitno necu nesto mnogo da ga nosim sa sobom :: :: 3. filesystems: Windows 7 koristi NTFS, dok Mac OS X ML koristi HFS+ (extended). Na koji nacin bi trebalo da se formatira ovaj externi hard disk? Koji sistem moze da pravi problem pa da `ne vidi` tudj filesystem. Dakle, prvo podaci treba da se prebace sa PC-a na externi hdd, sa hdd-a na iMac, a posle se hdd koristi za back up :: :: Vidim da na Western Digital sajtu u sekciji `External storage` postoje :: 1. Desktop drives i Desktop drives for Ma :: 2. Portable drives i Portable drives for Ma :: :: Izdvojiio bih oko 100e za externi hard disk, a kapacitet 1TB+ :: *************************************************************************************** :: The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
ovo i nije neko komplexno pitanje za `IT poznavaoce`, trebala ti je najobicnija informacija za kompatibilnost USB3.0 i 2.0, , u principu mislim da si i dobio odgovor koji si trazio, mislim da nema potrebe da to podizes na neki vrhunski nivo IT tehnologije ali za ovo drugo AMD/intel, nV/ATi stoji:)
:: :: Sto se tice tempa i odgovora upravu si... Sto vise vreme prolazi sve vise odlicnih IT poznavalaca odlazi sa ovog foruma i kada se postavi neko malo kompleksnije pitanje - tajac... Da sam postavio pitanje vezano za neku igricu ili da li da kupim Ati ili nVidia karticu ili AMD/Intel procesor, e tu bih dobio sve i svasta od odgovora.. :: :: Zanimaju me prednosti i mane 2.5` i 3.5` externih hardova. Vidim da ovi od 3.5` traze i dodatno napajanje, ali se okrecu malo brze (7200 rpm)... Ovi od 2.5` ne traze dodatno napajanje, okrecu se 5400 rpm i mobilniji su
Prednosti i mane.. 2.5` ima prednost sto moze da stane u laptop i postoje i na 7.200rpm, kao i preko 10k rpm ali ne za desktop.. prednost je sto je mali i moze da se ubaci u mali rack i da ga nosis u dzepu.. 3.5` nije uopste praktican za to, plus cuje se glasnije, plus ne treba ti dodatni adapter da ga ubacis u kuciste.. sto se tice performansi i kvaliteta, sve je isto, ali naravno 2.5` je skuplji hard disk.
:: :: Sto se tice filesystem-a mogu da ga formatiram u NTFS, ali da li ce ga iMac posle prepoznati? Ako ga prepozna i uspem da prebacim, da li da ga formatiram u HFS+ ili ne? Da li ce posle Windows prepoznati hard kada hocu da odnesem filmove recimo kod devojke koja ima PC...
Malo sam guglao za tebe.. u principu kazu ljudi da ne mozes tako lako da mount-ujes NTFS particiju na MAC, tj. mozes sa par komandi, ali imas READ access, bez write, ograniceno.. plus je rizicno da particija pukne jer nije optimizovana za mac, FAT32 nije problem inace.. naravno xenox je generalno u pravu, samo nije suptilan:) jer mac forsira iskljucivo njihov izolovani nacin manipulisanja svega.. elem, nebitno, najjednostavnija varijanta bi bila HFS particija, to ti je najsigurnije, jer postoji nekoliko mnogo jednostavnijih nacina iz windowsa da pristupas toj particiji.. naravno sve moze da se nabudzi za pc, ali za apple je agonija.. Imas MacDrive - http://www.mediafour.com/products/macdrive/ HFTS Explorer za READ ovo je po meni najprihvatljiviji nacin: http://hints.macworld.com/article.php?story=20101112214346176 a pogledaj i ovaj sajt: http://www.macbreaker.com/2012/02/access-mac-os-x-partition-from-windows.html
:: :: Rekao sam :: `Vidim da na Western Digital sajtu u sekciji `External storage` postoje :: 1. Desktop drives i Desktop drives for Ma :: 2. Portable drives i Portable drives for Mac :: :: Samo zato jer me zanima da li ovo znaci da ne postoji externi hard koji moze da se koristi i na Windowsu i na Mac OS X-u... Ne zato sto hocu `fancy staff`.. :: *************************************************************************************** :: The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible. :: ::
Nema potrebe za tim, kada se instalira Paragon Ntfs for Mac, on integrise NTFS u sve alate, tako da ti se u Disk Utility javlja opcija formata u NTFS. Kao da je oduvek bio tu i kao da je NTFS jos jedno njegovo prirodno okruzenje. Jedino se na tu particiju ne moze instalirati OSx :) Sto se tice pucanja, i to je cista zabluda, sve radi normalno i stabilno kao na Windowsu. Meni su svi diskovi i flesevi formatirani u NTFS, osim jednog za koji ne zelim da bude citan pod Windowsom. Dakle, Paragon 9 i zavrsena prica oko NTFSa a sto se diska tica, biraj slobodno po svom licnom nahodjenju, nema nikave veze, kao da ga biras za Windows, dakle uzmi onaj koji ti se svidja.
:: :: Malo sam guglao za tebe.. u principu kazu ljudi da ne mozes tako lako da mount-ujes NTFS particiju na MAC, tj. mozes sa par komandi, ali imas READ access, bez write, ograniceno.. plus je rizicno da particija pukne jer nije optimizovana za mac, FAT32 nije problem inace.. naravno xenox je generalno u pravu, samo nije suptilan:) jer mac forsira iskljucivo njihov izolovani nacin manipulisanja svega.. elem, nebitno, najjednostavnija varijanta bi bila HFS particija, to ti je najsigurnije, jer postoji nekoliko mnogo jednostavnijih nacina iz windowsa da pristupas toj particiji.. naravno sve moze da se nabudzi za pc, ali za apple je agonija.. :: Imas MacDrive - http://www.mediafour.com/products/macdrive :: HFTS Explorer za REA :: ovo je po meni najprihvatljiviji nacin: http://hints.macworld.com/article.php?story=2010111221434617 :: a pogledaj i ovaj sajt: http://www.macbreaker.com/2012/02/access-mac-os-x-partition-from-windows.htm ::
Evo ti jedan lep i sljaka besprekorno. Ovo mu je oznaka
Transcend TS1TSJ25H3P iliti na Transcend sajtu 25H3P.
Sljaka na USB 2 portovima, bez ikakvih problema.
Imam 500GB verziju i sasvim sam zadovoljan. Zauzima 2 USB porta, jer mu treba dodatno napajanje zbog mehanike. Sto je i logicno. Radi na OSX 10.5 kao minimalni zahtev.
@imarkovic Ne dizem pitanja iz ove teme na neki vrhunski nivo IT tehnologije... Zanimale su me odredjene informacije od ljudi koji su imali iskustva sa njima. A samo sam se nadovezao na @xenox-ovu recenicu `Ovim tempom ce ti trebat i vecnost za odgovore`... Razlog je odlazak IT poznavalaca a dolazak pukih gamer-a...
Naravno, uvek ce se naci neko ko ce da odgovori na pitanja korektno...
@VMARC Veliko hvala i na zelji da pomognes i na odgovorima! Poslacu ti adresu na mail! **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
**************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
:: Evo ti jedan lep i sljaka besprekorno. Ovo mu je oznak :: :: Transcend TS1TSJ25H3P iliti na Transcend sajtu 25H3P :: :: Sljaka na USB 2 portovima, bez ikakvih problema :: :: Imam 500GB verziju i sasvim sam zadovoljan. Zauzima 2 USB porta, jer mu treba dodatno napajanje zbog mehanike. Sto je i logicno. Radi na OSX 10.5 kao minimalni zahtev :: :: ::
Uglavnom da. A i pouzdanije je, jer neki put USB ne isporucuje dovoljno struje, sto zbog ploce, sto zbog napajanja, pa je sigurnije kada je na dual kablu. Imao sam par modela sa jednim kablom, tj. samo jedan USB, pa cas radi, cas ne radi. Uglavnom nije radio. I to mi je zadavalo nenormalne muke, kad mi donese neko takav, radi presnimavanja.
U prvom postu pise za diskove da brzina nije bitna - dakle kakve veza ima 5400 ili 7200? Pise - ne zelis eksterno napajanje - dakle 2.5`. A moze i da se ponese (ako je bitno necu nesto mnogo da ga nosim sa sobom) a i ne mora. Ne greju se puno. Dosta su tisi od vece brace.
Mac OS X i naslednici su obradjeni unix . Linux bez problema cita NTFS dakle citanje nije problem. Linux ume da gadno fragmentuje NTFS (a i trosi CPU) pa su u Appleu odlucili da je bolje da ne pisu po istom nego da se potrude da olaksaju svojim korisnicima. Ne bih koristio NTFS kao backup bitnih stvari na Macu, koji ce biti primarni sistem koliko razumem.
Kako je Apple krenuo svi cemo koristiti Mac - sve ostale ce da utuze dok ne zabrane proizvodnju icega drugog. Vrlo napredno misljenje koje vodi napretku tehnologije i razvoja! P.S. I LG ih je pretekao na domacem terenu USA. Sad su treci... Samsung je prvi.
Koristio sam ih i ja od prvog onog malog sita u komadu sa monitorom. Imam i par G4 na poslu... Linux im obezbedjuje razmenu sa ostatkom sveta.... Sve u svemu - pusti ljude da drndaju po njemu i prodje kao i Windows instalacija... Uvek su bili preskupi, a vremenom su cak prestali i da budu brzi od PC-a (imali su SCSI dok je PC bio na MFM kontrolerima)...
Asus P8H67-M, i5 3570 4x4GB ddr3 1333, SanDisk SSD 64GB, Win XP Frontier DIVA
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.