znam da je bilo tema `stigao ssd, sta sada` ali me zanima konkretno u mom slucaju...Sobzirom da imam raid 0 ( 2 x F4 samsunga ) , koji mi je najbolji put za sredjivanje sistema... Os ce naravno biti na ssd, raid 0 ce sluziti kao backup.( bice formatiran..trenutno je na njemu win 7 x 64)
Kojim koracima mi je najbolje da to sve namestim, ovo mi je prvi ssd , 485 x meri jednom seci :)
I7 2600 + TX3 + P67 C43 16gb Ripler 1600 cl6 Asus 7970 DirectCU II TOP Samsung F4 raid 0 + F1 1TB Xonar D2 + Creative Inspire T6100 Raven RV01 + Arkangel 850w LG 277L-BN
da nisi pogresio u kucanju? Valjda koristis Raid1 za backup, a ne raid0, koji je onda smisao backupa? Posto za SSD treba AHCI da bude ukljucen u biosu, moraces da odvojis ta dva kontrolera, tj. da na onom kontroleru na kom je SSD ukljucis AHCI, a za drugi kontroler na kom su ti raid-ovi stavis da budu RAID, zatim kada instaliras sistem na tom SSD-u, najsigurnija varijanta je da iskljucis sve diskove sem SSD-a i instaliras windows. Posle samo povezes sve nazad, ostaje tako konfigurisano i to je to.
:: Poz narode :: :: znam da je bilo tema `stigao ssd, sta sada` ali me zanima konkretno u mom slucaju...Sobzirom da imam raid 0 ( 2 x F4 samsunga ) , koji mi je najbolji put za sredjivanje sistema... Os ce naravno biti na ssd, raid 0 ce sluziti kao backup.( bice formatiran..trenutno je na njemu win 7 x 64) :: :: Kojim koracima mi je najbolje da to sve namestim, ovo mi je prvi ssd , 485 x meri jednom seci : :: :: :: :: :: I7 2600 + TX3 + P67 C4 :: 16gb Ripler 1600 cl :: Asus 7970 DirectCU II TOP :: Samsung F4 raid 0 + F1 1T :: Xonar D2 + Creative Inspire T6100 :: Raven RV01 + Arkangel 850w :: LG 277L-BN :: :: MacBook Air 13.3
hehe, grešiš, makar na intelovom kontroleru nije tako.
Kada je Intelov SATA kontroler u RAID modu, svi diskovi koji nisu u raid nizu su u AHCI modu.
100% provereno, godinu dana sam u računaru imao Intel X25-V 40GB, 2xWD 6400AAKS u RAID 0 i WD 1TB Green. SSD na portu 0, 640-ce na 1 i 2 i Green na portu 3, kontroler u RAID modu.
X25V i Green su bili u AHCI-u, radio je TRIM na SSD-u i sl.
Tako da nema nikakve prepreke kad je kontroler u RAID modu za korišćenje SSD-a.
Čak i u Intelovoj dokumentaciji za iRST stoji:
If you are using a SATA hard drive, set your BIOS to RAID mode. RAID mode provides the greatest overall flexibility and upgradeability because it allows your system to be RAID ready and enable AHCI.
Dakle i za single disk kažu da kontroler možeš odmah pri instalaciji da staviš u RAID mode, biće ti uključen AHCI i moći ćeš da migriraš na RAID sa single diska kasnije.
Inače sa najnovijim iRST drajverima je na Z77 (nezvanično i sa Z68) podržan TRIM sa SSD-ovima u RAIDu, tj. možeš dva SSD-a da staviš u RAID0 (ili 1) i da ti i dalje radi TRIM.
raid 0 mi je bio zbog brzine a tako sam mislio da i ostane..stim sto bi sama svrha tih diskova bila za backup-storage...
znaci narode da iskopcam ove raid diskove, metnem ahci , instaliram ssd i posle vratim diskove...? Trenutno mi je os na tim raid diskovima pa i to imajte u vidu :)
p.s. rezac me nesto zeza..postoji li neki siguran nacin za instal sa usb-a ? sve zive varijante koje sam probavao nece nijedna da radi
I7 2600 + TX3 + P67 C43 16gb Ripler 1600 cl6 Asus 7970 DirectCU II TOP Samsung F4 raid 0 + F1 1TB Xonar D2 + Creative Inspire T6100 Raven RV01 + Arkangel 850w LG 277L-BN
da, tako je najjednostavnije, a za raid je mighty u pravu, tacno, setio sam se da sam podizao SSD u raid, pratio sam neka iskustva vezano za trim u RAID-u, koja nisu bas bila konkretna, valjda se do sada to ispeglalo, svejedno ne bih znao 100% da li moze, ali ja bih sebi licno odvojio AHCI i RAID.. inace, za pravi backup ti je RAID1 jer kada ti crkne jedan disk, na drugom ti ostaju podaci, a RAID0 jeste brzi, medjutim los je za backup jer kada ti rikne jedan od diskova, pozdravi se sa podacima, stoga gledaj da sto pre napravis RAID1. Najsigurnije po meni je da NE instaliras preko USB-a, vec nabavi drugi rezac, snadji se jer ti je to proverena stvar.
Nece ti raditi taj RAID ako stavis za diskove AHCI, mora da bude RAID u biosu da bi oni radili. Mighty ti je predlozio da selektujes RAID za SSD i za RAID diskove, slazem se sa njim, s tim da bih pokusao mogucnosti da ostavim samo te diskove da budu u RAID-u jer moraju.
:: raid 0 mi je bio zbog brzine a tako sam mislio da i ostane..stim sto bi sama svrha tih diskova bila za backup-storage.. :: :: znaci narode da iskopcam ove raid diskove, metnem ahci , instaliram ssd i posle vratim diskove...? Trenutno mi je os na tim raid diskovima pa i to imajte u vidu : :: :: p.s. rezac me nesto zeza..postoji li neki siguran nacin za instal sa usb-a ? sve zive varijante koje sam probavao nece nijedna da radi :: :: :: :: :: I7 2600 + TX3 + P67 C4 :: 16gb Ripler 1600 cl :: Asus 7970 DirectCU II TOP :: Samsung F4 raid 0 + F1 1T :: Xonar D2 + Creative Inspire T6100 :: Raven RV01 + Arkangel 850w :: LG 277L-BN :: :: MacBook Air 13. :: ::
:: znam sta je raid 1 i namerno sam stavio raid 0 jer mi treba brzina. ovo je vise storage nego backup :: :: znaci ne moze i jedno i drugo..ali sta onda gubim i mogu li uopste instalirati ssd ako stavim raid u biosu ? :: :: ako ne moze onda narode prodajem dva vrh F4 samsung diska :) i uzimam 2 T :: :: :: :: :: I7 2600 + TX3 + P67 C4 :: 16gb Ripler 1600 cl :: Asus 7970 DirectCU II TOP :: Samsung F4 raid 0 + F1 1T :: Xonar D2 + Creative Inspire T6100 :: Raven RV01 + Arkangel 850w :: LG 277L-BN :: :: MacBook Air 13. :: ::
pa sve ti je lepo napisao mighty, ali reci cu ti da nema usporenja.. nemoj da si lud da prodajes te diskove i uzimas skart od 2TB.. mislim ja bih prvi kupio to da se razumemo:)
:: umoran sam brate ne znam DZe sam a vi se tu frljate sa sve strani izrazi :). :: :: ok super...e jbg, vec sam se nadao da ce me neko nagovoriti da prodam ove f4 ke : :: :: zna li iko ima li nekih problema, tj usporenja u tom nacinu rada :: :: :: :: :: I7 2600 + TX3 + P67 C4 :: 16gb Ripler 1600 cl :: Asus 7970 DirectCU II TOP :: Samsung F4 raid 0 + F1 1T :: Xonar D2 + Creative Inspire T6100 :: Raven RV01 + Arkangel 850w :: LG 277L-BN :: :: MacBook Air 13. :: ::
upravo instalirao os na ssd, restartovao se pc kada se zavrsila instalacija i dobijem disk read error.....
sta se desava ? nov sata kabl, proslo sve bez greske instalacija, uboden u sata 6 gb port . Ne znam ni kako da formatiram ssd sad jer mi samo tu gresku izbacuje
p.s. sredio...raid pravio problem , izbrisao ga i napravio opet...radi sad, ako neko bude imao slican problem
Da probas,prvo Bios na default vrednosti.Raskaci raid0 diskove(oba kabla),od SSD-a raskaci samo Sata.Iskljuci prekidac na napajanju ili izavadi kabl,pa probaj nekoliko puta da upalis komp.Vrati Sata od SSD-a u prvi 6gb,pa u biosu prebaci na ahci i probaj da ponovo podignes sistem.Obavezno formatiraj.
:: Hvala peki ali rekoh vec sam sredio. Raid je zezao iako je bio formatiran...izbrisao sam ga skroz, onda opet stavio sistem, tek onda vratio raid 0. :: :: Nego imam nesto mrsave perfomanse za samsung 840 pro 256 gb :: :: http://i47.tinypic.com/33vojr5.pn :: :: odradio sam celokupno uputstvo...ssd je na sata 6 gb portu. :: :: http://forums.extremeoverclocking.com/showthread.php?t=34012 :: :: :: :: I7 2600 + TX3 + P67 C4 :: 16gb Ripler 1600 cl :: Asus 7970 DirectCU II TOP :: Samsung F4 raid 0 + F1 1T :: Xonar D2 + Creative Inspire T6100 :: Raven RV01 + Arkangel 850w :: LG 277L-BN :: :: MacBook Air 13. :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.