Ljudi pomagajte ako mozete. Kupio sam ova sugavi WD koji toliko krlja da ludim uz njega. Oznaka je WD1002FAEX-00Z3A0. Video sam da postoje neki softveri koji ublazuju tu buku i pokusao sam prvo sa CrystalDiskInfo, medjutim AAM opcija nije aktivna, niti mogu da je aktiviram. Isto je slucaj sa HD sentinelom, a kada sam probao sa Hirrensovim MHDD 4.6 , pisalo mi je da moj hard disk ne podrzava Automatic acoustic management. Maticna mi je ASUS M5A9X R2.0 , ako je bitno. U biosu sam prebacio SATA na IDE umesto ACHI ,ali i dalje isto. Ima li neko ideju kako i da li je moguce Enable-ovati AAM na ovom sra..u??
Nazalost, nije je moguce nikako ukljuciti. Nije problem ni u tvojoj ploci, ni u hardu. Ovu tehnologiju je izumela i patentirala jedna mala firma Convolve, Inc. Ni Seagate ni WD je vise nemaju pravo koristiti. Tvoj model `1002` je jedan od prvih `osakacenih` WD diskova.
Moje misljenje je da je to bila korisna mogucnost, jer je nivo buke drasticno opadao za razliku veoma malog pada u performansama. Inace model `1001` bez ukljucenog AAM-a je kao sto rece Sub-Z dovoljno tih, osim u seek rezimu. Tu mora da bude bucniji.
Mozda je najbolje da negde prvo oslusnes neki komad kod drugara (ako neko ga ima) pa da uporedis.
U proteklih dva meseca nabavio sam 10-tak Black diskova i neverovatno je koliko krljaju u radu. Sebi licno nisam ostavio ni jedan niti cu da kupim WD .Samsung/Hitachi je nesto sto se pokazalo pouzdano/tiho. Hitachi ume i da se cuje povremeno ali u odnosu na WD je opet tih!
Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/MSI GTX680 Lightning/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda
Ok. Hvala vam na odgovorima. Pokusacu da ga izreklamiram, mada ne znam da li ce da mi uvaze garanciju jer u sentinelu i u svim ostalim programima daje 100% Health-a.
SSD sam i kupio zbog `krljanja` WD Black 640GB koji mi je ranije sluzio za sistem. Nisam mogao vise da ga slusam. Sada je za storage i radi ok, ali kada `zaore` to je kataklizma.
Zavisi sta je za tebe bucno, mozda je taj tvoj WD u granicama normale, pogotovu ako si pre njega imao Samsung ovaj ce ti biti uzas, jer nisi navikao.
Znači ne verujem trpim ovo govno već dve godine ,kako ranije nisam saznao za ovu funkciju ,anyways uključio sam AAM bez problema sa sentinelom i sad je praktično bezčujan u odnosu na to kakav je pre bio što se tiče razlike u brzini uradio sam test sa crystal markom
Meni seagate od 2TB stono kazu `chirp`uje... Bas ruzan zvuk, kao da ce da rikne... A tek sto peva u S.M.A.R.T. errore kod citanja... (koje drugi normalizuju pa stoji 0)... Nabacio stvari koje nisu toliko bitne na njega, pa sad cuci sa strane...
Asus P8H67-M, i5 3570 4x4GB ddr3 1333, SanDisk SSD 64GB, Win XP Frontier DIVA
Da li je moguce ukljuciti AAM kod Caviar Blue WD5000AAKX?Probao sam sa HD Tune Pro i sa HD Sentinel ali nisam nista uradio,bar meni deluje da se cuje isto kao i do sada.
ne kaki pliz ja ga imam i odicno radi tj. NIJE bucan mozda taj tvoj negde udaren falican sta vec reklamiraj u radnji ako ti se ne svidja zapalo ti neko govance :))) ili ga nisi lepo zasrafio u kucistu nekom jeftinom od tankog aluminijuma pa naravno ce zvecka hahahhaha To je extra tih hard imam ga ja super je...
Radi on tiho i kod mene,ali meni je tisina bitna stvar a on je u masini ubedljivo najglasniji pa sam se nadao da bih mogao nekako da ga utisam a da to ne budu rack-ovi i slicne zezalice.I da,u pravu si - nisam ga lepo zasrafio,visi na pertlama
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.