Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Kako da mi se automatski gasi ex.HDD
STRANA 1 OD 1
cele1988 Kako da mi se automatski gasi ex.HDD 16.11.2012. 11:25 T50247

status: user
broj poruka: 1424
ovako imam 1 interni disk (sad treba ssd da padne)
i za storage koristim IceBox RaidSonic usb kutiju, sa 2 diska
interesuje da li ima neki program (nema uz rack nista) kojim mogu da namestim da se exterini diskovi ugase na primer posle 5min ako ne rade nisata, a systemski da ostane da radi...??
posto opcija iz w7 ne radi kako treba cip pristum C: on pali i ostale diskove, mozda je to sad jer mi je i C - HDD ali dal postoji neki rucni programcic neki exe nesto dupli klik i on da ih pogasi i upalim ja isto rucno ili to nema? ili ce se sve promeniti kad ubodem SSD. Jer sam bukvalno i chrome kad upalim upale mi se diskovi bzv...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
xenox To je problematicno malo... 16.11.2012. 13:03 #454424

broj poruka: 1404
Ja sam zbog wina i njegove zelje da budi sve zivo prebacio masinu na linux. Kako tupavi programi poput Chrome ili adobe acrobata (ovaj pali hardove kad mu se cefne, posle par procitanih strana PDF-a) uradi eject diskova. Imas program koji radi i eject, a i vraca ih nazad po zelji (ne mogu sad da se setim). Da ne palim win sad, imas i mount i umopunt u windowsima kojima mozes da sklinis/vratis drive letter cime programi ne vide diskove i ne mogu da ih diraju (ali zato moze win da ih kresne onako reda radi)...

SSD ti tu nece pomoci.

Sa prohramom HDDScan 3.nesto... sam uspevao da HDD-u u obicnom externom racku namestim da se sam gasi za odredjeno vreme. Sa nekim drugim sa dva hrada nije mogao da pristupi diskovima da im posalje parametre. Elem, to ne znaci da ga tupavi program nece probuditi bez potrebe.

Valjda ce jos neko imati uspesnija iskustva sa power saving opcijama...

Asus P8H67-M, i5 3570
4x4GB ddr3 1333, SanDisk SSD 64GB, Win XP
Frontier DIVA

cele1988 .... 16.11.2012. 13:51 #454438

Aj bacicu poglednna tah hddscan 3
imarkovic >> 16.11.2012. 15:46 #454453

broj poruka: 19012
ne znam koliko je pametno da ukljucuje `Spindle start/stop` na disku sa programom koji sluzi za scan, a ovo mu je aditional feature, mislim nema veze, ali...

USB Safely Remove meni totalno resava stvar sa odjavom i dojavom diskova, flash-eva itd.. jedino sto mi se desava je po neki bug, ne zbog programa vec zbog windowsa najverovatnije, kako xp, tako i win7, ne vredi, na trecoj ploci isto se desava, jednostavno ne trpi toliko eksternih diskova i da sve radi sasvim lepo.

cele1988 .... 16.11.2012. 16:36 #454466

Cek jel on iskljuci struju disku? Evo meni sentinel nesto kao radi ali nije to to..... Ugasi ga posle 1min ali zato pican ugasi i dokmsam kopirao.....
krkub Re: >> 16.11.2012. 17:39 #454472

broj poruka: 1019
:: USB Safely Remove meni totalno resava stvar sa odjavom i dojavom diskova, flash-eva itd.. jedino sto mi se desava je po neki bug, ne zbog programa vec zbog windowsa najverovatnije, kako xp, tako i win7, ne vredi, na trecoj ploci isto se desava, jednostavno ne trpi toliko eksternih diskova i da sve radi sasvim lepo
::

Glas za USB Safely Remove, http://safelyremove.com/
Veoma praktično parče softvera....
(Potraži ga na http://www.nsanedown.com )
sashai ... 16.11.2012. 19:29 #454493

broj poruka: 417

skini program RevoSleep i probaj ga. Davno sam ga koristio, ali uspava hard k`o chika veterinar besnu kucu. Ne secam se da li ima opciju automatskog gasenja posle izvesnog vremenskog perioda neaktivnosti, ali probaj pa javi.

imarkovic Re: .... 16.11.2012. 20:17 #454500

programcic ti stoji u tray-u, izbacuje ti menu samo prelaskom misa na njega, veoma prakticno i jednim klikom odjavi hard disk i ako je preko usb-a ugasi ga, tako isto ga i povrati i hard se najnormalnije upali, program je specijalno za to i ja nisam naisao na bolji, samo sto moras da skines lekovitu verziju

:: Cek jel on iskljuci struju disku? Evo meni sentinel nesto kao radi ali nije to to..... Ugasi ga posle 1min ali zato pican ugasi i dokmsam kopirao....
cele1988 Re: Re: >> 17.11.2012. 01:16 #454548

Ovo mi ne znaci jer ugasim ja HDD u kompu ali elektroinka ne ugasi hdd da se okrece. Znaci nije kao WD Book koji isto imam kome cim ga otkacis on se ugasi

:: :: USB Safely Remove meni totalno resava stvar sa odjavom i dojavom diskova, flash-eva itd.. jedino sto mi se desava je po neki bug, ne zbog programa vec zbog windowsa najverovatnije, kako xp, tako i win7, ne vredi, na trecoj ploci isto se desava, jednostavno ne trpi toliko eksternih diskova i da sve radi sasvim lepo
:: ::
:: Glas za USB Safely Remove, http://safelyremove.com
:: Veoma praktično parče softvera...
:: (Potraži ga na http://www.nsanedown.com )
cele1988 Re: ... 17.11.2012. 01:47 #454551

Nece.. unsuported

:: skini program RevoSleep i probaj ga. Davno sam ga koristio, ali uspava hard k`o chika veterinar besnu kucu. Ne secam se da li ima opciju automatskog gasenja posle izvesnog vremenskog perioda neaktivnosti, ali probaj pa javi
cele1988 .... 17.11.2012. 03:04 #454557

nasao ipak moze HDDScan
napravio neki bat fajl koji vi zadate sve ... stavite ga u starap i cao.. .) sve radi kako treba :)
xenox Odlicno... 17.11.2012. 07:01 #454560

Posto zaspe, sad treba spreciti windows da ih budi bez veze. Bolje je da se vrte nego da se bude svako malo... imarkovic ti je naveo programce na koje sam mislio za USB. Jedini problem je sto su se meni budili svi USB diskovi kad vracam jedan pa sam radio umount da sklonim drive letter i smanjim mogucnost da ga pipka svaka susa od softwarea. Jedino prethodno moras sa mount da pokupis mount pointe - tj one kobaje iza kako bi mogao da ga mountujes ponovo. Ja sam pravio batch fajlove za tu namenu...

Asus P8H67-M, i5 3570
Frontier DIVA

imarkovic Re: Odlicno... 17.11.2012. 08:36 #454564

meni se to ne desava, da kad mount-ujem iz USB-a ili eSATA da mi upali ostale diskove, vec jedan po jedan koji ja hocu, jedino mi se pale svi kada restartujem komp. Takodje Neke diskove nece da mi gasi nego ih samo odjavi, npr. eSATA nece da mi ugasi, samo ga skine sa liste, a USB gasi regularno. Mrzi me da pravim batch fajlove jer mi se povremeno menjaju slova i svaki put moram o tome da vodim racuna.. ne mogu, ionako su me dovoljno opteretili da ih gasim-palim:)

:: Posto zaspe, sad treba spreciti windows da ih budi bez veze. Bolje je da se vrte nego da se bude svako malo... imarkovic ti je naveo programce na koje sam mislio za USB. Jedini problem je sto su se meni budili svi USB diskovi kad vracam jedan pa sam radio umount da sklonim drive letter i smanjim mogucnost da ga pipka svaka susa od softwarea. Jedino prethodno moras sa mount da pokupis mount pointe - tj one kobaje iza kako bi mogao da ga mountujes ponovo. Ja sam pravio batch fajlove za tu namenu..
:: Asus P8H67-M, i5 357
:: 4x4GB ddr3 1333, SanDisk SSD 64GB, Win X
:: Frontier DIV
xenox @imarkovic 17.11.2012. 08:45 #454566

pa uzmi HDDScan za taj esata pa probaj da mu das timeout da sam zaspi kada ga odjavis.

sa mount/umount mozes sam da dodelis slova na koja ces ih mountovati :)

Sta se sve gasi/pali je verovatno i razlika u kontroleru i na kojoj je grani sta ubodeno...

Eh, da - ima hdparam za DOS, ali se sa njime ne moze komandovati sa HDD sleep na USB fijokama, stavise ni pod linuxom ne moze da vidi USB HDD, pa ako neko cita ovo i zna cime mogu na linuxu da posaljem komandu USB diskovima za sleeep timeout (hdparm /dev/sde -S 150)...

Asus P8H67-M, i5 3570
Frontier DIVA

imarkovic Re: @imarkovic 17.11.2012. 08:50 #454567

aj probacu ga bas. To sve zavisi i od ploce i njenog kontrolera, sad imam Z68 ASUS i tako mi radi, dok sam imao Abit P965, radilo je gasenje eSATA, imam stari Seagate FreeAgent koji je ceo osvetljen narandzastom bojom kad se upali, kad ga odjavim recimo disk se ugasi a ostane to svetlo onako bas lepo svetluca, to sada nemam:) Ali imam i dalje neke bagove, jednog dana ima da se resim ex diskova i da zavrsim sa tim cimanjem, ali nekako mi se ne da:)

:: pa uzmi HDDScan za taj esata pa probaj da mu das timeout da sam zaspi kada ga odjavis
:: sa mount/umount mozes sam da dodelis slova na koja ces ih mountovati :
:: Sta se sve gasi/pali je verovatno i razlika u kontroleru i na kojoj je grani sta ubodeno..
:: Eh, da - ima hdparam za DOS, ali se sa njime ne moze komandovati sa HDD sleep na USB fijokama, stavise ni pod linuxom ne moze da vidi USB HDD, pa ako neko cita ovo i zna cime mogu na linuxu da posaljem komandu USB diskovima za sleeep timeout (hdparm /dev/sde -S 150)..
:: Asus P8H67-M, i5 357
:: 4x4GB ddr3 1333, SanDisk SSD 64GB, Win X
:: Frontier DIV
cele1988 ..... 17.11.2012. 11:42 #454589

pazi sa ovim HDDScan, lepo pise koliko sekundi ja sam stavio 500s da se ugasi kada je idle.... i to je to... samo joj da uvaj but fajl ubacim u starup i to je to.
sa Sentinelom sam imao neku foru da mu das neki klizac od 1-127 i on se ugasi odamh bukvalno, ali je problem sto kad stavis da kupiras nesto ili film da gledas on pican kesira jedan deo pa se ugasi i onda ide kopiranje 10-20s pa ga upali i tako u krug....
Razmisljam da prodam ovaj F3 samsung i da uzmem WD Red za raid kako pise na sjatu on je 5400 i kao napravljen je za 24/7 i 3 godine garancija, mada je na black 5 godina ali je 7200 pa ce se cuti vise.... ma kad bi bio SSD od 2TB za 200e ne bi iblo problema pa makar imao upis 150/100 :) tisina je bitno i akses :)

testiram jos ovaj programcic nadam se da ce sve biti ok...

imarkovic Re: ..... 17.11.2012. 12:30 #454596

e, ok ali vodi racuna jer ne valja hard stalno da se pali-gasi, 500s je jako kratak interval, stavi minimum sat

:: pazi sa ovim HDDScan, lepo pise koliko sekundi ja sam stavio 500s da se ugasi kada je idle.... i to je to... samo joj da uvaj but fajl ubacim u starup i to je to
:: sa Sentinelom sam imao neku foru da mu das neki klizac od 1-127 i on se ugasi odamh bukvalno, ali je problem sto kad stavis da kupiras nesto ili film da gledas on pican kesira jedan deo pa se ugasi i onda ide kopiranje 10-20s pa ga upali i tako u krug...
:: Razmisljam da prodam ovaj F3 samsung i da uzmem WD Red za raid kako pise na sjatu on je 5400 i kao napravljen je za 24/7 i 3 godine garancija, mada je na black 5 godina ali je 7200 pa ce se cuti vise.... ma kad bi bio SSD od 2TB za 200e ne bi iblo problema pa makar imao upis 150/100 :) tisina je bitno i akses :
:: testiram jos ovaj programcic nadam se da ce sve biti ok..
cele1988 ........ 18.11.2012. 01:02 #454786

ma ma**mu posle restarta ovo sranje nece da radi.. kakav pajser ne verujem...
pazi meni je na WD Book posle par minuta odlazio u sleep....10min cu mu staviti pa cu videti

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs