Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Dal me ssd zeza ili nesto drugo?
STRANA 1 OD 1
TurboForce Dal me ssd zeza ili nesto drugo? 14.11.2012. 18:17 T50220

status: user
broj poruka: 302
Posle ugradnje ssd-a proslo je oko mesec dana kada je komp samo zamrzo sliku i morao sam da ga restartujem posle cega je usledio cek disk, po zavrsetku je krenuo da pali windows ali bezuspesno samo stoji u mestu. Opet ga restartujem i opet isto i tako nekoliko puta, na kraju je izbacilo poruku da u bacim instalacioni disk kao da je ssd prazan, odem u bios ssd-a nema, icupam struju izvadim bateriju vratim i tu je ali trazi instalciju windowsa, instaliram win i sve radi do danas tacnije mesec dana odprilike od poslednje instalacije. Jednia razlika je sto danas posle cek diska isto izbacio da instaliram win i reko da probam jos jednom sa restartom i ladno upali win.

Sad me zanima da nisam nesto trebao da ukljucim ili iskljucim.
Ploca je Asus AT3IONT-I a ssd je Kingston SH103S3B od 120gb
HD sentinel nista ne prijavljuje, sve je perfektno a sa starim hdd nisam imao nikakvih problema.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gliga79 Re: Dal me ssd zeza ili nesto drugo? 14.11.2012. 18:50 #454036

broj poruka: 4641
jel si probao najnoviji bios za plocu ?

Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Cyclone 6850 Power Edition, 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w

:: Posle ugradnje ssd-a proslo je oko mesec dana kada je komp samo zamrzo sliku i morao sam da ga restartujem posle cega je usledio cek disk, po zavrsetku je krenuo da pali windows ali bezuspesno samo stoji u mestu. Opet ga restartujem i opet isto i tako nekoliko puta, na kraju je izbacilo poruku da u bacim instalacioni disk kao da je ssd prazan, odem u bios ssd-a nema, icupam struju izvadim bateriju vratim i tu je ali trazi instalciju windowsa, instaliram win i sve radi do danas tacnije mesec dana odprilike od poslednje instalacije. Jednia razlika je sto danas posle cek diska isto izbacio da instaliram win i reko da probam jos jednom sa restartom i ladno upali win
::
:: Sad me zanima da nisam nesto trebao da ukljucim ili iskljucim
:: Ploca je Asus AT3IONT-I a ssd je Kingston SH103S3B od 120g
:: HD sentinel nista ne prijavljuje, sve je perfektno a sa starim hdd nisam imao nikakvih problema.
trifkets Re: Dal me ssd zeza ili nesto drugo? 14.11.2012. 22:08 #454092

broj poruka: 5
Apsolutno isti problem, s tim što je kod mene u pitanju Kingston SV100S2D/64G koji je posle godinu dana besprekornog rada počeo da pokazuje takve simptome. Svi programi za testiranje SSD pokazuju da je sve u redu, health diska 100%, nema grešaka na disku a on malo radi, pa chkdsk, pa ga jednostavno nema u sistemu, pa ne vidi Windows, a kad isključim struju i ponovo upalim računar sve ok. Jedino program SSDlife pokazuje Health 0% i da je disk pred umiranjem a kod svih ostalih je u perfektnom stanju. Nisam našao rešenje, menjani sata kablovi i portovi, a rekli su mi da ga pošeljem na servis. Probaj ovaj SSDlife šta će ti pokazati ako ti nije problem, čisto da znam da li da ga šaljem u servis.

TurboForce ssd 15.11.2012. 00:00 #454119

Ne postoji drugi bios za plocu.

@trifkets. Instalirao sam SSDLife i prvo sam mislio da si me zajebao jer je po instalaciji blokirao komp i morao sam da ga restartujem, pa naravno nije hteo da ucita win pa sam probao da popravi win i to nije moglo pa opet restart i upali. Opet sam probao ssdlife i izbaci mi da ce raditi jos 9 godina i da je 100% ispravan.

I jedino sto mi pada na pamet je da je procesor klokovan i da mozda to zajebava posto sam imao neka cudna iskustva sa pokretanjem zahtevnijih aplikacija pa kad sam vratio klok na normalu i ponovo ga kloknuo sve je radilo ko i pre.
chip probaj 15.11.2012. 05:49 #454140

broj poruka: 113

1. da promeniš OS koji koristiš, znači stavi neku drugu verziju (pretpostavljam da piratski koristiš), jer to sa 30 dana se nekako poklapa sa isticanjem probne licence. Ukoliko imaš licencirani OS onda ga ragistruj na MS sajtu.
2. da promeniš raspored napajanja u kućištu, ili ako imaš prilike stavi celu mašinu na neko drugo napajanje pa posmatraj
Moguće je da u trenutku kada ne vidiš SSD isti ostaje bez napajnja iz nekog razloga. To posebno važi za kolegu kome je problem izbio posle godinu dana.

Što se tiče software-a koji iščitavaju zdravlje ssd-a nemoj previše polagati u to, odnosno primeni više njih i izvuci neki zaključak iz dobijenih rezultata. Nisu ti svi programi stoprocentno pouzdani u obradi informacija koje pročitaju, odnosno svi čitaju isto, a različito prikazuju.
mighty Re 15.11.2012. 08:28 #454151

broj poruka: 1670
Ne verujem da je napajanje, ako sa HDD-om lepo radi, pošto SSD manje troši.

Koja je verzija firmware-a na tvom SSD-u. Tvoj disk je sa SF-2281 kontrolerom koji je imao poprilično problematičan FW do verzije 501. Poslednja je 503.

Ako imaš bilo koji stariji firmware, prvo i osnovno je da uradiš upgrade istog. To važi za dosta SSD-ova, ali pogotovu za one sa SF kontrolerima.

Na ovoj stanici imaš uputstvo i sve što ti treba:

http://www.kingston.com/us/support/technical/products?model=SH103S3

Ajde javi prvo koja ti je verzija FW, po potrebi uradi upgrade, pa ako to nije da gledamo dalje.

TurboForce @mighty 15.11.2012. 09:30 #454165

upravu si za firmware, stara je verzija 501. sad cu ubaciti novu pa da vidimo.
Inace jutros se opet da kezem iskljucio pa sam morao da vadim bateriju i posle toga je proradio.
TurboForce Problem 15.11.2012. 09:47 #454176

Kako pise u uputstvu - You must be running Windows 7, Vista SP2, or XP SP3 in AHCI mode for this to function properly.
Meni je ssd na SATA modu u biosu, kad prebacim na AHCI krene da pali win pa se resetuje i tako u krug. Cinimi se da sam negde procitao da win mora da se instalira u AHCI modu da bi u njemu radio, ako gresim nek neko napise ili da radim ponovo instalaciju.

mighty Re: Problem 15.11.2012. 09:55 #454178

Kako na SATA modu? Obično imaš IDE, AHCI i RAID mod, nisam čuo da ima i neki SATA, a da nije AHCI :)

Biće da je tebi bio podešen IDE mod, pa Windows neće da se podigne kad ga prebaciš na AHCI.

Pre prebacivanja na AHCI, pogledaj ovde kako da enable-uješ AHCI disk drajver pre nego što promeniš na AHCI:

http://support.microsoft.com/kb/922976

Inače debilno je što kod ovog SSD-a zavisiš od Windowsa da bi uradio upgrade FW-a, za M4, 830 i Intelove SSD-ove koje imam svi nude da ISO napraviš boot-abilni disk i uradiš FW upgrade a da ti Windoza nešto ne zezne.

:: Kako pise u uputstvu - You must be running Windows 7, Vista SP2, or XP SP3 in AHCI mode for this to function properly
:: Meni je ssd na SATA modu u biosu, kad prebacim na AHCI krene da pali win pa se resetuje i tako u krug. Cinimi se da sam negde procitao da win mora da se instalira u AHCI modu da bi u njemu radio, ako gresim nek neko napise ili da radim ponovo instalaciju
s1ckm0d3 Da ne pravim novu temu... 15.11.2012. 10:20 #454182

broj poruka: 92
Kako staviti posledni fw na Samsung 830 seriji, konkretno model od 64gb. ?
Stvarno nemam iskustva...

TurboForce @mighty 15.11.2012. 11:20 #454197

hvala na svemu uspeo sam iz prve da podesim win i prebacim na AHCi i da updejtujem FW na ssd-u. Za sad sve radi besprekorno a sto se tice sata moda u biosu jedino sto mi pada na pamet je sto ploca nema IDE prikljucak, pa zato pise SATA, RAID i AHCI.

Hvala jos jednom
Pozdrav
mighty Re: Da ne pravim novu temu... 15.11.2012. 11:33 #454199

Verovatno već imaš poslednji, 830 je uglavnom fabrički stizao sa najnovijim, pošto kod njega nema tako čestih promena FW, zato ga volim jer je maintenance free.

:: Kako staviti posledni fw na Samsung 830 seriji, konkretno model od 64gb.
:: Stvarno nemam iskustva..

@TurboForce:

NP, javi ako bude nekih problema.
trifkets Re: Dal me ssd zeza ili nesto drugo? 15.11.2012. 15:41 #454264

Sumnjam da je ovo prebacivanje u ahci mod rešilo problem. Kod mene je oduvek radio u ahci modu, probana i sveža instalacija Windowsa, firmware je najnovij, kablovi novi i opet se posle nekoliko dana javljaju isti simptomi. Neko je pomenuo napajanje ali kod mene je Corsair HX620 tako da ne verujem da je u njemu problem. Ja ipak mislim da tu SSD nije u redu, pre svega neki njegov deo napajanja strujom, jer koliko vidim i kod tebe i kod mene kad se prekine potpuno dovod struje pa ponovo uključi on radi normalno.

mighty @trifkets 15.11.2012. 16:10 #454266

Koju ploču imaš i koje drajvere za kontroler koristiš?

Ako je u pitanju ploča sa Intel čipsetom i imaš Intel RST drajvere, isključi LPM (Link Power Managemet) - opcija za štednju struje koja zna da pravi problem, a nema svrhe, pogotovu na desktopu i sa SSD-om:

http://forum.crucial.com/t5/Solid-State-Drives-SSD/Solution-C300-Disk-Freeze-ups-in-Windows-7-solved-for-me/td-p/38766

Ovde imaš direktno .reg fajl da ne moraš ručno da edituješ registry:

http://www.2shared.com/file/NH1DMavj/Disable_Intel_RST_LPM.html

Intelov LPM hoće da napravi problem da uspava SSD i da ne može da se posle probudi.
trifkets @mighty 15.11.2012. 17:50 #454275

Ploča je Asus P5Q Deluxe sa P45 čipsetom, nisam ni instalirao Intel RST drajvere. Najviše me buni što je sve radilo extra više od godinu dana, a svi programi prijavljuju da je SSD potpuno ispravan osim onog SSD life. Kad prebacim sistem na običan WD hard nema tih problema, a sa Kingston SSD svaki drugi restart računara pokreće i chkdsk. Sve što sam našao na netu sam probao ali 99% sa njim nešto nije u redu. Još je u garanciji tako da ću verovtno da ga pošaljem u servis pa neka vide oni, samo kad bi bar crkao skroz da ga ne vrate kao ispravnog. Hvala u svakom slučaju.

mighty Re: @mighty 15.11.2012. 18:25 #454283

Moguće da ima neki problem, tako da ako je feleričan, reklamiraj dok je još u garanciji.

:: Ploča je Asus P5Q Deluxe sa P45 čipsetom, nisam ni instalirao Intel RST drajvere. Najviše me buni što je sve radilo extra više od godinu dana, a svi programi prijavljuju da je SSD potpuno ispravan osim onog SSD life. Kad prebacim sistem na običan WD hard nema tih problema, a sa Kingston SSD svaki drugi restart računara pokreće i chkdsk. Sve što sam našao na netu sam probao ali 99% sa njim nešto nije u redu. Još je u garanciji tako da ću verovtno da ga pošaljem u servis pa neka vide oni, samo kad bi bar crkao skroz da ga ne vrate kao ispravnog. Hvala u svakom slučaju
chip @trifkets 15.11.2012. 22:18 #454339

broj poruka: 113
Pokušaj da ih ubediš da ga vrate u fabriku. Čekaćeš 45 dana otprilike ali ćeš dobiti od fabrike na poklon nov u zamenu za taj. To njih ne košta ništa, ali im je petljancija zbog papira, inače vraćaju istim kanalima kojima i uzimaju robu.
Jedini problem je što u ovoj državi više nema izvršne vlasti koja ima ingerenciju nad garantnim listovima. Baje su sredile da tržišna inspekcija od 2010. više ne barata tom oblasti i sve je postalo dobra volja prodavaca. Neki prodavci za to znaju, neki ne znaju. ALi da smo nasamareni kao potrošači, jesmo.
I naravno možeš se i sam obratiti fabrici za savet, možeš im pisati preko njihovog sajta. Sigurno odgovaraju jer žele da te zadrže kao svog potrošača. Ako ti ne reše problem jasno im je da ćeš otići kod drugog proizvođača.

TurboForce heheheh 13.12.2012. 09:36 #461161

i krecemo iz pocetka, evo nije sastavilo ni mesec dana i opet je pre neki dan samo zamrzo win i posle restarta nema ssd-a u biosu. Naravno izvadio bateriju sa ploce vrati i sve radi, kad jutros opet isto.
Sta sad da radim?

Da iskljucim Link Power Managemet kao sto ste predlagali kolegi sa istim problemom.

mighty Re: heheheh 13.12.2012. 09:43 #461164

LPM zna samo da zeza ako koristiš Intel RST drajvere. Kod defaultnih MS ne bi trebalo da ima uticaja, mada ja LPM gasim kad god ima u nekom računaru SSD - može samo da zeza, a SSD vuče `toliko struje` da će njegovo gašenje baš nešto uštedeti.

Ukoliko tebe i dalje i dalje posle toga zeza, biće da ili imaš loš SSD ili jednostavno ti se ne slaže s tvojom pločom.

:: i krecemo iz pocetka, evo nije sastavilo ni mesec dana i opet je pre neki dan samo zamrzo win i posle restarta nema ssd-a u biosu. Naravno izvadio bateriju sa ploce vrati i sve radi, kad jutros opet isto.
:: Sta sad da radim
:: Da iskljucim Link Power Managemet kao sto ste predlagali kolegi sa istim problemom
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs