Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Rešeno škljocanje WD Green 2 TB WD20EARS
STRANA 1 OD 1
dbqp Rešeno škljocanje WD Green 2 TB WD20EARS 12.11.2012. 23:01 T50189

status: user
broj poruka: 1368
S obzirom da mi je u poslednje vreme nonstop uključen ovaj HDD (ranije sam ga držao isključenog sa napajanja) počelo je da me jako iritira njegovo škljocanje. Onda sam malo istraživao i došao do podatka da WD10EARS (1TB) i WD20EARS (ovaj moj, 2TB) imaju jedno po meni prilično maloumno podešavanje koje ih inače i čini Green diskovima, a to je da se glave spuštaju nakon 8 sekundi idle režima. Rezultat je preko 30000 load/unload ciklusa a naknadno saznah da je FABRIČKI LIMIT za diskove 300000 load unload ciklusa, što će reći da je ovaj HDD koji je prema podacima iz smarta online svega 82 dana (star je oko godinu i po) odradio jednu desetinu svog životnog veka!!!
Ondak, slušajući lika sa: http://www.pimp-my-rig.com/2011/06/green-wd10ears-wd20ears-clunk-sound.html skinem preko wdidle3 programa taj interval od 8 sekundi tj. disableujem totalno da se uopšte ikad gasi (jer sam video da je disableovano kod drugog HDDa koji imam 3 i po godine, koji je nagurao jedva 2800 load unload ciklusa) i evo uživam u miru i tišini iz kućišta, šta više WD20EARS je odkad sam mu zagasio opciju da spušta glave posle 8 sekundi mirovanja još i hladniji za koji stepen (uglavnom je bio topliji od ovog starog, koji je em star em ko što rekoh ima disableovanu opciju da se gasi kad je idle, što će reći vrti se non stop).

Voleo bih da mi neko kaže jel ovo greška, premda ja sam ubeđen da nije, jer što manje se ta glavudža pali i gasi samim tim će vek harda biti veći. Makar po mom skromnom mišljenju. Inače WD Greenovi jesu dizajnirani da se gase posle 8 sec ali kao što vidite to je sumanuto, jer s jedne strane se štedi struja na tome što hard ne radi a sa druge se glave uništavaju jer se nonstop pale i gase... Dakle, ko je ovde lud?

Poz svima i hvala na odgovorima. update: I dalje se ne čuje škljocanje, ako ga opet bude, biću prinuđen da ga zavaljam nekome po korektnoj ceni.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dbqp mrzelo me da editujem pa da dodam ovde 12.11.2012. 23:17 #453514

Elem, sad probah preko istog programa da vidim stanje kod druga 2 harda u drugom racunaru (WD10EURX i WD6400AAKS) i program kaze da je Idle3 time (gorepomenuti interval) takodje disabled.
Napomenucu da je WD10EURX takodje GREEN hdd kao i ovaj WD20EARS, i sad se logicno pitam, zbog cega i njemu nisu stavili taj idiotski interval...
Hvala Bogu da sam reshio ovo, poludeh od shkljocanja, dakle svi koji imate EARS-e bilo da su 10, 15 ili 20 slobodno ih upucajte preko wdidle3-a, spasicete se muka i sto se tice neprijatnih zvukova i sto se tice zivotnog veka vasih hardova koji su pretpostavljam mahom storage, tako da, i treba da budu dugovecniji od ostalih.

tortojed Pa sta hoces? To znaci da bi disk, ako ovim tempom nastavis da ga 13.11.2012. 00:14 #453519

broj poruka: 10999
koristis, trajao PETNAESTAK godina! 1+1/2 godina x10=15 godina

citiram te:

što će reći da je ovaj HDD koji je prema podacima iz smarta online svega 82 dana (star je oko godinu i po) odradio jednu desetinu svog životnog veka!!!
- - - - - - - - - - - - - -
``Ovde se ne zna ko je ko, ko je lud, ne zna se...`` Van Gogh.

Ma, sve je to smisljeno samo iz jednog razloga: da uzme nase pare iz nasih dzepova... Citava ta prica o ``green technologies`` je zesca ujdurma.

dbqp :) 13.11.2012. 00:35 #453523

Upravo to, ali nije problem čak ni njegov vek trajanja, nek crkne sutra (samo nek najavi koji sat ranije da ga izbekapujem na vreme), nego to prokleto škljocanje, druže ne mogu da ti opišem koliko je to iritantan zvuk, koji se konstantno ponavljao bez prekida, koji me je i zabrinjavao pa sam u više navrata puštao WDov test koji traje po 18-20 sati da vidi ima li kakvih sektora i pi..ih materinih na njemu shebanih, al nije nalazio ništa.

Jbt, ne kapiram ih majke mi, ubace takvu neku začkoljicu u HDD koji je predviđen da bude storage, pritom i green, čitaj : da bude dugovečan a sam softver odnosno firmware ga uništava tim neprekidnim spuštanjem i dizanjem glava sa ploča... Zaista sumanuto. I opet ću reći da ni 5000AAKS ni 6400AAKS a ni ovaj 10EURX (green Intelipower nja nja nja) nemaju ubačen taj prokleti IDLE3 tajming...

Neću se nerviram više, bitno da sam ga ućutao, a nek traje kolko traje, ništa nije večno... Osim Atija i Nvidije, Intela i Amda, i naravno... presporog ADSLa :)

Dexter013 @ixtro 13.11.2012. 09:26 #453556

broj poruka: 17093
Ako su ti to serverski diskovi 99% nesto uvek rade,
tesko kad se desi da Fataju maglu i ne rade nista...

Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.36 Ghz
GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce
Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MHz
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CoolerMasterElite430
PSU:Chieftec 650w a85
CpuCooler:TitanVanesa
Mis: Mx518
Dell 22

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
ixtro Zenuo sam se 13.11.2012. 09:32 #453558

broj poruka: 441
Gledao sam pogresne podatke. Video sam sada da idu vrednosti od 7500 do 24000. Tako da se to i meni desava samo nisam bio svestan jer ga ne cujem jer stoji u spajzu :) pogledacu da skroz to sranje iskljucim, mada ja menjam diskove pre nego sto ispadnu iz garancije tako da nisam pametan.
U svakom slucaju hvala.

i5-2500k Costa Rica @ 4.2Ghz
ASUS Sabertooth P67
12GB Kingston Gray @ 1600Mhz
MSI N570GTX Twin Frozr III PowerEdition/OC
2x500GB WD Blue Sata3 at RAID 0
X-Fi XtremeGamer
Corsair 750W
Windows 7 Ultimate 64

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs