Izgleda da imam neuobicajen `The disk is write protected` problem. Naime, disk je zivi mrtvac: dozvoljava pristup (citanje) fajlovima, kao i njihovo kopiranje na hard disk tj. racunar, ali ne i kopiranje na fles disk, promjenu ili brisanje postojecih fajlova, ili format - izbacuje pomenutu poruku. Pokusao sam vise metoda, od najprostije - desni klik->delete, pa Total Commander, invaziju iz cmd, preko low level formata do intervencija u regeditu. Naravno da sam skenirao disk sa nekoliko antivirusa i tool-ova, nista sumnjivo nijesu pronasli. Disk je kapaciteta 8 GB, ali u jednom folderu se nalaze fajlovi i subfolderi koji imaju besmislena imena (nasumicna kombinacija slova i znakova) i njihova velicina je, zajedno sa ostalim fajlovima koji se nalaze na flesu, oko 13GB, dakle, mnogo vise od propisanog kapaciteta diska. Zanimljivo je da je prilikom skeniranja svaki od antivirusnih programa koje sam koristio preskocio folder u kojem se nalaze ovi sumnjivi subfolderi i fajlovi, tj. presao bi preko njega kao da se nista unutra ne nalazi. Drugi folderi su detaljno skenirani.
Da pomenem jos nekoliko stvari: USB disk nije fizicki zasticen (niti postoji takvo `dugme` na njemu), a na njemu se nalaze dva hidden foldera: `.spotlight v100` i `.Trashes`. Kopajuci po Google, nasao sam objasnjenje da su to fajlovi koje, kao tragove, ostavlja MAC OS, i da oni mogu uzrokovati problem koji ima moj fles (koji, inace, jeste bio u jednoj Apple masini prethodno).
Ako neko ima ideju, sa zadovoljstvom cu je procitati. Hvala.
Ljudi, hvala vam, ali izgleda da je, umjesto iranskih nuklearnih postrojenja, virus greskom dospio na moj usb.
Ovo sto je VMARC rekao probao sam ranije i sa nekoliko programa, a gmanov program mi je izbacio gresku (The media is write protected) koju uvijek dobijam. Osim svih onih opcija koje postoje u Sentinelu, sad sam pokusao i sa KillDisk-om i Swiss Knife, na koje sam zaboravio. Ista prica.
Ili je doslo do nekakvog fizickog ostecenja (elektronike), ili je neki gadan virus. Mislim da je ovaj fles neupotrebljiv, nema mu spasa. Nista strasno, ali me kopka koji mu je qrac.
Napravi butabilni disk, http://goo.gl/H0wOM , podigni sistem sa istog, pa vidi šta će biti sa mališom. Ako fleš nije vrisnuo, GParted će mu se (beep!) milosne majčice...
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.