Pozdrav svima, Danas sam kupio Samsung SSD S830 128GB,montiran na plocu Gigabyte GA-MA790X-UDP3,AMD Phenom 940@3.72,Saphire HD4890oc.Posto mi je to prvi SSD nisam znao kako da podesim u biosu ahci mod,nego sam podigao win na ide modu.Paliio se racunar dosta brze,brzo otvarao programe,ocena u win 7.3, AS SSD benchmark score 220... Onda sam nasao ovde na forumu kako da podesim ahci iz windowsa(regedit),u biosu prebacio na ahci.Sada se pali 3 puta sporije,ali je ocena u win 7.6 a AS SSD benchmark score 420. Pitanje:Da li moram sad ponovo da dizem win sa ovakvim podesavanjima u biosu,da li cu dobiti bolje rezultate,tj. brze paljenje racunara.Da li je potrebno da uradim jos nesto pre nove instalacije windowsa??? Hvala unapred na pomoci http://img692.imageshack.us/img692/9282/konacno.png
da li ti se računar sporije pali (tj. da li ti je sada sporiji POST) ili ti se Windows sporije diže tj. da li se produžilo vreme od trenutka do pojavljivanja Windows logoa ili od pojavljivanja Windows znaka do pojave desktopa?
Pitam zato što se ploče u AHCI modu generalno sporije POST-uje od IDE moda, pojedine ploče naročito, ali to je normalno. Ukoliko je to u pitanju sve je OK.
Ukoliko ti se značajno produžilo vreme dizanja OS, tj. od pojavljivanja one Windows animacije da desktopa, onda uradi clean install.
:: Pozdrav svima :: Danas sam kupio Samsung SSD S830 128GB,montiran na plocu Gigabyte GA-MA790X-UDP3,AMD Phenom 940@3.72,Saphire HD4890oc.Posto mi je to prvi SSD nisam znao kako da podesim u biosu ahci mod,nego sam podigao win na ide modu.Paliio se racunar dosta brze,brzo otvarao programe,ocena u win 7.3, AS SSD benchmark score 220.. :: Onda sam nasao ovde na forumu kako da podesim ahci iz windowsa(regedit),u biosu prebacio na ahci.Sada se pali 3 puta sporije,ali je ocena u win 7.6 a AS SSD benchmark score 420 :: Pitanje:Da li moram sad ponovo da dizem win sa ovakvim podesavanjima u biosu,da li cu dobiti bolje rezultate,tj. brze paljenje racunara.Da li je potrebno da uradim jos nesto pre nove instalacije windowsa?? :: Hvala unapred na pomoc :: http://img692.imageshack.us/img692/9282/konacno.png
kako bre nisi znao, pa to je jedna jedina promena u biosu, trebao si da proguglas.. sad ces morati ponovo sa AHCI ukljucenim u biosu
:: Pozdrav svima :: Danas sam kupio Samsung SSD S830 128GB,montiran na plocu Gigabyte GA-MA790X-UDP3,AMD Phenom 940@3.72,Saphire HD4890oc.Posto mi je to prvi SSD nisam znao kako da podesim u biosu ahci mod,nego sam podigao win na ide modu.Paliio se racunar dosta brze,brzo otvarao programe,ocena u win 7.3, AS SSD benchmark score 220.. :: Onda sam nasao ovde na forumu kako da podesim ahci iz windowsa(regedit),u biosu prebacio na ahci.Sada se pali 3 puta sporije,ali je ocena u win 7.6 a AS SSD benchmark score 420 :: Pitanje:Da li moram sad ponovo da dizem win sa ovakvim podesavanjima u biosu,da li cu dobiti bolje rezultate,tj. brze paljenje racunara.Da li je potrebno da uradim jos nesto pre nove instalacije windowsa?? :: Hvala unapred na pomoc :: http://img692.imageshack.us/img692/9282/konacno.png
Probano na intel masini, znaci win7 instaliran u ide, potom se u regedit nadje kljuc i promeni 1 vrednost, pa u bios se stavi achi i radi- da li moze na amd ne znam. Posto pisem sa mobilnog neka izgugla .
Dok si jos u IDE modu, idi u Registry sa regedit.exe, i u HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Services/msahci - promeni Start vrednost iz 3 u 0
Ovo ce automatski startovati AHCI drajver prilikom boot-a - bez ovoga ces dobiti blue-screen
Onda resetuj masinu, idi u BIOS, ukljuci AHCI mod - i to je to.
PAZNJA: ovo radi SAMO ako MS-ov AHCI drajver prepoznaje SATA I/O kontroler u tvom sistemu - ako je Intel-ov, recimo, ne bi smelo biti problema. Za AMD-ove kontrolere je procedura mozda drugacija, to mogu reci kolege koje imaju AMD sisteme.
Ako ovo sve proradi i imas Intel kontroler (sve novije ploce za Intel Core X sisteme) onda mozes zameniti MS AHCI drajver sa Intel Rapid Storage drajverom koji ima bolje performanse - http://www.intel.com/p/en_US/support/highlights/chpsts/imsm
Evo sad sam video odgovore pa da odgovorim.POST prolazi normalno,problem mi je logom windowsa,ono kad se pojavljuje logo(cetiri boje kad dolaze pa se spajaju u kvadratic) tako stoji oko 40 sekundi,onda se upali i normalno radi.U biosu su mi ostala sacuvana podesavanja,na AHCI. Sad sam na poslu,pa kad dodjem kuci dici cu ponovo,pa cu javiti jel ima promena... Nego,dodatno pitanje? Imam sad u kompu jos 3 HDD, WD 2T green,WD 1T green,WD 640GB blue.Oni su na ostalim SATA portovima,KAKO NJIH DA PODESIM??? AHCI ili IDE,jel to ima ikakve veze sa sistemskim SSD? Hvala http://img692.imageshack.us/img692/9282/konacno.png
:: Jedno pitanje :: :: da li ti se računar sporije pali (tj. da li ti je sada sporiji POST) ili ti se Windows sporije diže tj. da li se produžilo vreme od trenutka do pojavljivanja Windows logoa ili od pojavljivanja Windows znaka do pojave desktopa :: :: Pitam zato što se ploče u AHCI modu generalno sporije POST-uje od IDE moda, pojedine ploče naročito, ali to je normalno. Ukoliko je to u pitanju sve je OK :: :: Ukoliko ti se značajno produžilo vreme dizanja OS, tj. od pojavljivanja one Windows animacije da desktopa, onda uradi clean install :: :: :: Pozdrav svima :: :: Danas sam kupio Samsung SSD S830 128GB,montiran na plocu Gigabyte GA-MA790X-UDP3,AMD Phenom 940@3.72,Saphire HD4890oc.Posto mi je to prvi SSD nisam znao kako da podesim u biosu ahci mod,nego sam podigao win na ide modu.Paliio se racunar dosta brze,brzo otvarao programe,ocena u win 7.3, AS SSD benchmark score 220.. :: :: Onda sam nasao ovde na forumu kako da podesim ahci iz windowsa(regedit),u biosu prebacio na ahci.Sada se pali 3 puta sporije,ali je ocena u win 7.6 a AS SSD benchmark score 420 :: :: Pitanje:Da li moram sad ponovo da dizem win sa ovakvim podesavanjima u biosu,da li cu dobiti bolje rezultate,tj. brze paljenje racunara.Da li je potrebno da uradim jos nesto pre nove instalacije windowsa?? :: :: Hvala unapred na pomoc :: :: http://img692.imageshack.us/img692/9282/konacno.png
Varijanta sa promenom IDE u AHCI koju je pomenuo solaja777> provereno radi i na AMD-ovim procesorima.
Sto se tice drugog pitanja, ostavi slobodno za sve ostale diskove koliko god ih imas AHCI mod.
Ovo tvoje cekanje od 40 sekundi je preveliko nesto tu nije ok jedino ako si radio update windowsa pa dok nanese novu konf. onda je moguce da se toliko ceka inace je to reda najvise 10 s.
AMD Phenom II x6 1100 T @3.3 Ghz, NOCTUA NH-U12P, 4x2 Gb Kingston HyperX T1 2133 MHz, ASUS HD7970, AM3+ Gigabyte GA-990FXA-UD5, GIGABYTE GM-G8000, AIVIA K8100, WD 2TB CAVIAR BLACK WD2002FAEX, Transcend SSD320 - 256 GB, BLU-RAY LG BH10LS30, SAMSUNG 27`
Desava se da ako nemas pozadinu tj kad je solid colors podesen kao pozadina win ceka 40 sekundi pri boot-u ima cak i zakrpa za win pogledaj link ako si slab sa engleskim Google translate.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.